Esplugues de Llobregat

Totes les notícies

El confinament no atura ERC d'Esplugues

La secció local d'Esquerra Republicana d'Esplugues de Llobregat no atura l'activitat malgrat el confinament a què s'ha vist obligat tot el país per la pandèmia del virus Covid-19.  Malgrat la situació d'emergència provocada pel coronavirus, o precisament amb més motiu, Esquerra Republicana d'Esplugues manté l’activitat política. El Grup Municipal, de fet, aquests dies ha centrat l'activitat en compartir la informació que arriba des de l'Ajuntament i des del govern de la Generalitat amb la militància i l'entorn per tal de garantir la continuïtat de l’acció política, i centrar-la en superar les dificultats que atravessa Esplugues i el país en general. A més, el partit no es limita només a fer reunions internes sinó que també ha organitzat converses telemàtiques amb alts càrrecs del partit, com ara el diputat del Parlament, Jordi Albert.  Ara mateix, però, és obvi que totes les reunions versen principalment sobre la gestió que el Govern i l'Ajuntament estan fent de la crisi del COVID-19. Tot i així, l'acció política del partit no es limita només a això perquè l'activitat de l'Ajuntament no s'ha aturat en cap moment: hi segueix havent comissions informatives, juntes de portaveus i plens municipals ordinaris, i tots els membres de l'executiva del partit continuen treballant, cadascú des de casa seva. 

D'esquerra a dreta: Rosalia Vidal, Isabel Almató, Ainoa Olza, Carolina Telechea, Carme Porta, Ester Martínez Vallès i Marta Alarcón.

Carolina Telechea i Carme Porta, protagonistes de l'acte del 8 de març

La diputada al Congrés dels Diputats, Carolina Telechea, i la consellera nacional d'ERC, Carme Porta, van ser les dues caps de cartell de l'acte que va organitzar Esquerra Republicana d'Esplugues en motiu del 8 de març davant la biblioteca Pare Miquel. Sota el lema "Dones amb tots els drets", i davant mig centenar de persones, Porta i Telechea van protagonitzar un interessant speaker's corner a quatre mans, que va servir per reivindicar els drets de les dones i per tornar a posar en evidència, un any més, la feina que encara queda per fer a favor de la igualtat i per la fi del masclisme. Durant l'acte, que va ser presentat per la regidora d'ERC i presidenta de l'Avenç, Marta Alarcón, i que també va comptar amb la presència de la secretària de Dones de la federació comarcal d'ERC del Baix Llobregat. Ainoa Olza, es va llegir un text escrit per Herminia Villena, la qual no va poder ser-hi present.  La xerrada estava inclosa en el marc de l'envelat informatiu que cada any organitza la Secció Local d'Esquerra Republicana d'Esplugues en motiu del 8 de març dins del mercat setmanal del barri del Gall. Com ja és tradició, durant el matí, els regidors i regidores d'ERC reparteixen a tothom pomets de mimoses, símbol internacional de força i feminitat, juntament amb el manifest feminista de la jornada.  L'indemà, diumenge 8 de març pròpiament, els regidors del Grup Municipal Republicà, Marta Alarcón i Oriol Torras, van ser presents en representació institucional a la tradicional lectura del manifest del Dia Internacional de les Dones que va tenir lloc a la plaça Santa Magdalena. El text, que va ser llegit per l'alcaldessa Pilar Díaz, formarà part de l'ordre del dia del proper Ple Municipal en forma de declaració institucional (la qual cosa significa que compta amb la unanimitat de tots els grups municipals), i incorporarà un punt d'acord que servirà per declarar Esplugues com a ciutat feminista, en base al decàleg per a la construcció de ciutats feministes que va ser aprovat en el marc del 5è Congrés de dones del Baix Llobregat.

Tancada de treball a Poblet

Els quatre regidors del Grup Municipal Republicà del consistori espluguí, juntament amb el President, la Secretària d'Organització i alguns altres membres de l'executiva local, van fer una tancada de treball el cap de setmana passat en el marc incomparable del monestir de Poblet (Conca de Barberà).  L'objectiu de la jornada de treball era reflexionar pausadament i sense presses a l'entorn de la funció i els objectius dels grups polítics i l'aplicació d'aquestes reflexions al municipi d'Esplugues. Es tracta d'un tipus de treball que el dia a dia de l'activitat política no permet fer i que, en canvi, amb un cap de setmana sencer, sí. La tancada, que va tenir lloc del 17 al 19 de gener, va ser molt profitosa pel treball fet i es va desenvolupar en un ambient distès i còmode. En ser una jornada de 3 dies, va ser també una oportunitat de relació i convivència entre els diferents membres de la formació republicana, els quals van aprofitar també per conversar, gaudir de passejades monàstiques, pregar amb la comunitat cistercenca, i fins i tot hi va haver temps per a un tast de vins, concretament al celler Carles Andreu de la població veïna de Pira. La jornada va acabar amb un dinar de germanor a l'Espluga de Francolí.  La Secció Local d'Esplugues celebra aquestes jornades de treball amb certa periodicitat. Algunes de les anteriors tancades van tenir lloc a la casa de la Plana, a Horta d'Avinyó (Bages), al monestir de Montserrat i a Castelldefels. 

Trànsit restringit a Can Vidalet a partir de gener

Les restriccions de la nova Zona de Baixes Emissions faran canviar els hàbits de mobilitat només als veïns de Can Vidalet Si sou veïns de Can Vidalet i teniu un cotxe de benzina anterior al 2000, o un cotxe dièsel anterior al 2006, a partir del mes de gener no podreu circular pel vostre barri. Així ho va aprovar l’Ajuntament d’Esplugues el passat 16 d’octubre amb els vots del PSC, C’s i els Comuns.  La mesura, que costarà 150.000 € a l’Ajuntament, fins ara estava reservada només als dies d’alta contaminació. Però ara, a partir de gener, entrarà en vigor de manera generalitzada: de dilluns a divendres entre les 7 i les 20 h, per tota l’àrea denominada Zona de Baixes Emissions (ZBE) -de la qual forma part el barri de Can Vidalet-, només hi podran circular vehicles que tinguin distintiu ambiental. I si el vostre vehicle no en té, ja no us servirà per moure-us per dins d’aquesta zona.  Saltar-se aquesta normativa comportarà una multa mínima de 100 €, que podria arribar a 500 € si es considera una infracció molt greu, tot i que les sancions no s’aplicaran fins al mes d'abril. Com que la ZBE és tota l’àrea que queda delimitada per les rondes, la mesura també afecta els municipis sencers de Barcelona i l’Hospitalet, i parcialment Cornellà i Sant Adrià. En el cas d’Esplugues, només afecta al barri de Can Vidalet. Els veïns i veïnes de la resta de barris no quedaran directament afectats per aquesta mesura.  A més, no hi ha prevista cap moratòria ni ajut per si la mesura us afecta i no teniu possibilitat de comprar-vos un vehicle nou. Tots els ajuts que dona l’administració consisteixen en bonificacions per la compra d’un vehicle poc contaminant o per desballestar un vehicle contaminant. Si en els vostres desplaçaments laborals només teniu l’opció de fer servir el vehicle privat, la web de l’AMB només diu que considereu la possibilitat de compartir cotxe amb altres persones que facin la vostra mateixa ruta; se sobreentén, altres persones que tinguin un vehicle que compleixi la normativa.

Esquerra Republicana es consolida a Esplugues

La formació republicana obté 4.012 vots (el 15,55 %) a les eleccions del passat 10 de novembre Esquerra Republicana d'Esplugues es consolida en una sòlida tercera posició en el rànquing de les eleccions generals espanyoles que s'han celebrat els últims temps a la ciutat baixllobregatina. De manera molt similar a les eleccions que es van celebrar el mes d'abril, les quals van representar un rècord històric absolut amb 4.318 vots (el 15,71%), en aquesta ocasió la formació republicana ha obtingut un resultat lleugerament inferior, amb 4.012 vots, la qual cosa representa el 15,55 % dels sufragis. Es tracta, però, d'una xifra molt similar a la de les eleccions municipals del mes de maig passat, en què els republicans van obtenir 4.065 vots i que va representar una meritòria segona posició just per darrere del PSC. Cal dir que en aquesta ocasió, a diferència del mes d'abril, la participació ha sigut més baixa a Esplugues (d'un 74,75 % enfront al 79,84 % del mes d'abril passat) i que, a més, ERC ha hagut de competir electoralment en un mateix espai independentista i d'esquerres amb la CUP, la qual cosa no havia succeït mai en unes eleccions espanyoles. Nogensmenys, és clar que el percentatge de vot aconseguit és molt similar les dues vegades i que, per tant, la posició d'ERC a la ciutat baixllobregatina sembla sòlidament afermada d'una manera clara i sempre per sobre de la barrera psicològica dels 4.000 vots absoluts.  Pel que fa als resultats globals, Esquerra Republicana ha revalidat aquest mes de novembre la victòria que ja va aconseguir fa mig any, i torna al Congrés amb 13 diputats, 11 senadors, i l'aval de 869.934 vots. En comparèixer després de saber-se els resultats des de l'Estació de Nord de Barcelona, el cap de llista d'Esquerra al Congrés, Gabriel Rufián, va constatar que aquesta victòria electoral és una resposta clara a la sentència contra l'1-O. "A Catalunya aquest 10N l’independentisme i el republicanisme catalans han sentenciat com mai, de l'única manera que sap", va afirmar.

D'esquerra a dreta: Juan Carlos Sillero, Marta Alarcón, Herminia Villena i Oriol Torras; els 4 regidors del Grup Municipal Republicà d'Esplugues

Aturada institucional del Grup Municipal Republicà

El Grup Municipal Republicà d'Esplugues ha donat per suspesa l'activitat institucional aquesta setmana i per un període indefinit. És per això que ahir dimecres cap dels 4 regidors republicans al consistori espluguí va assistir al Ple ordinari que es va celebrar. Així mateix, tampoc assistiran a cap reunió, comissió informativa ni junta de portaveus fins a nou avís. Aquesta aturada indefinida es fa en el marc de les protestes i accions que tots els càrrecs electes republicans estan portant a terme a les institucions del país, en motiu de la recent sentència del Tribunal Suprem contra els 9 presos polítics, després d'un judici polític i d'una causa general contra l'independentisme, i que deriva d'un procés judicial arbitrari i esbiaixat. L'aturada també s'emmarca en una setmana de protestes al carrer com a resposta social a la citada sentència.  El Portaveu del Grup Municipal Republicà, Oriol Torras, va dir ahir en declaracions a peu de plaça, durant la celebració del Ple Municipal, que "vivim moments excepcionals i hem entrat en una nova fase de protesta social", per la qual cosa demanava "molta responsabilitat i maduresa política a tothom". Així mateix, aquest matí, Torras enviava un missatge a la militància del partit: "no us deixeu endur per l’ambient enrarit que ens volen provocar els quatre que provoquen disturbis. La immensa majoria, com sempre, som on hem de ser: alegres i combatius, però mai violents. I el millor exemple d’això son aquestes magnífiques marxes per la llibertat, rèpliques d’aquella mítica marxa de 1976. 43 anys després, continuem en peu de Pau. Però ara som més, molts més. I no podran amb nosaltres. Demà al matí, rebem-los amb tots els honors", referint-se a la convocatòria que hi ha per sumar-se a aquesta multitudinària mobilització; i afegia: "ells son la verdadera ànima del nostre moviment." VAGAL GENERAL Esquerra Republicana d'Esplugues i el seu Grup Muncicipal es refermen en la més absoluta defensa del dret a la mobilització i a la protesta per part de la ciutadania i reiteren el caràcter pacífic i cívic del moviment independentista.

Homenatge i ofrena al President Companys

Esquerra Republicana organitza l’ofrena, malgrat la cancel·lació per part de la corporació municipal El 15 d’octubre, a les vuit del vespre, tal com estava previst, va tenir lloc l’homenatge al President Lluís Companys al Parc Onze de setembre d’Esplugues, en commemoració del 79è aniversari del seu afusellament. L’equip de govern havia cancel·lat l’acte institucional poques hores abans, mitjançant l’enviament d’un correu electrònic als grups municipals. En els darrers anys, aquest homenatge ha estat un acte institucional del consistori. Gràcies a una moció presentada per Esquerra Republicana durant la passada legislatura, l’ajuntament feia un acte d’homenatge i ofrena al President Lluís Companys en nom de la ciutadania d’Esplugues. En conèixer la decisió de l’equip de govern, l’executiva local d’Esquerra va decidir de tirar endavant l’acte, conferint-li tota la dignitat i caràcter institucional que fos possible. Així, es va decidir que la regidora Marta Alarcón llegís un text commemoratiu, en el qual es glossava la figura de Companys i es constataven els paral·lelismes amb la situació política actual. A continuació hi va haver l’ofrena floral a la placa que hi ha instal·lada en honor del President Companys. La ciutadania present, així com les formacions Esplugues En Comú-Podem i JuntsxEsplugues van poder fer la seva ofrena. Des d’Esquerra Republicana constatem amb preocupació com el govern del PSC continua cancel·lant actes ciutadans que li resulten incòmodes, fins i tot a risc de rebaixar una institució de la dignitat de la Presidència de la Generalitat. Esperem un canvi d’actitud de l’equip de govern de la ciutat, que va anunciar en la investidura que exerciria una majoria absoluta dialogant i, de moment, és només absoluta.

Carme Porta és elegida consellera nacional

La companya Carme Porta va ser elegida consellera nacional d'Esquerra Republicana, en la jornada electoral del 28è Congrés Nacional que es va celebrar ahir diumenge durant tot el dia. Porta, que va ser escollida per 1.643 vots, va ser la tercera consellera més votada en el congrés, i tindrà aquesta responsabilitat els propers 4 anys. En aquesta votació van ser elegides 15 noves conselleres i 15 nous consellers, els quals seran a partir d'ara, doncs, les noves veus del territori en el màxim òrgan de govern del partit entre congressos. La jornada electoral d'ahir diumenge va ratificar com a President i Secretària General la candidatura d’Oriol Junqueras i Marta Rovira, Compromís Republicà, que va rebre un amplíssim suport de la militància, concretament un 88,34%, La jornada va comptar amb una xifra de participació de militància molt superior a la de les anteriors cites de 2011 i 2015. En total, va votar el 57,14% de la militància, la qual cosa suposa un total de 5.195 persones. En termes absoluts van votar més del doble de militants que fa quatre anys: la participació ha pujat 24 punts. Aquesta votació és el primer episodi d'un procés intern que culminarà amb el plenari del 28è Congrés Nacional que el partit té previst celebrar abans de finals d’any.

Joan Vàzquez assumeix la presidència dels republicans a Esplugues

El centre cultural Robert Brillas va acollir, el passat divendres 26 de juliol, l'assemblea ordinària de la Secció Local d'Esplugues d'Esquerra Republicana. L'acte, que va comptar amb una nodrida representació de la militància del partit a la ciutat baixllobregatina, tenia entre els punts de l'ordre del dia l'elecció d'una nova executiva local. En aquest sentit, es presentava una sola candidatura encapçalada per Joan Vàzquez, la qual va sortir elegida per unanimitat. L'acte va comptar amb la presència, entre d'altres, del president i la secretària d'organització sortints, Josep Maria Porta i Isabel Almató respectivament, que van fer un plàcid traspàs de poders a la nova executiva. També hi van assistir la totalitat dels regidors i regidores de l'actual grup municipal a l'Ajuntament així com l'exregidor Jordi Figueras. A partir d'ara, doncs, serà Vàzquez l'encarregat de portar el timó de la formació republicana a la ciutat. Ell mateix, en la seva intervenció a l'assemblea, va desgranar els punts cardinals del que serà la seva presidència: voluntat de seguir creixent, feminitzar i rejovenir la Secció Local i aconseguir més pes específic d'Esplugues dins la comarcal del partit. La nova executiva, que segons els estatuts del partit té un mandat de 2 anys a partir d'ara, quedarà formada pels següents membres: -Joan Vàzquez, president i secretari de Finances -Ester Martínez, secretària d'Organització -Roger Martínez, secretari d'Imatge i Comunicació, i d'Igualtat -Marta Alarcón, secretària de Política Municipal -Joan Carles Sillero, secretari d'Entitats i Entorn -Juanjo Murillo, secretari de Polítiques de Barris -Oriol Torras, portaveu del Grup Municipal -Rosalia Vidal, secretària de Dones -Pau Riba, portaveu de Jovent Republicà -Montse Satorra, adjunta a Igualtat -Maria Laiseca, adjunta a Dones -Carla Brau, adjunta a Organització -Ernest Briz, adjunt a Imatge i Comunicació Després de la votació, el portaveu del Grup Municipal Republicà a l'Ajuntament, Oriol Torras, va intervenir també per agrair la feina feta a l'executiva sortint i valorar la situació política local i nacional.