Esplugues de Llobregat

Notícia

L’Ajuntament admet que la decisió dels casals d’estiu va ser política i no tècnica


Una moció presentada pel Grup Municipal Republicà fa caure les caretes al govern municipal d’Esplugues, el qual acaba admetent el que abans negava

Al mateix Ple del mes de maig en el qual es va aprovar solemnament i unànime el pla de recuperació social i econòmica per a Esplugues, va tenir una segona part que va passar més desaparcebuda als mitjans de comunicació municipals. El Grup Municipal Republicà hi presentava una moció amb motiu del conflicte obert entre les entitats del lleure d’Esplugues i el govern de la ciutat a causa del canvi de model de gestió dels casals d’estiu.

La moció, que era un compromís dels republicans amb les entitats del lleure d'Esplugues i que es presentava després d’haver parlat amb experts juristes, va ser tombada amb els vots del PSC i C’s. Partia del plantejament que calia desmentir la versió dels fets de l’Ajuntament segons la qual la raó per què hi ha hagut un canvi de model en la gestíó dels casals d’estiu ha estat estrictament jurídicotècnica. Al contrari, el Grup Republicà hi defensava que prèviament a les raons jurídiques i tècniques, hi ha una decisió política que ho desencadena tot i que no és altra que la consideració arbitrària que els casals d’estiu son un servei municipal. I, a jutjar pels poscicionaments de tots els grups polítics, la tesi republicana va quedar demostrada.

Segons el portaveu dels republicans espluguins, Oriol Torras, el fet de considerar-ho un servei públic “té unes conseqüències jurídiques que fan que el canvi de model que s’ha proposat sembli aparentment necessari, però el servei de casals d’estiu podria no ser considerat un servei municipal, ja que en cap llei diu que sigui de prestació obligatòria”. Així, Torras afirmava que “en el moment que desapareix la decisió política, cau també la raó tècnica”. Torras, a més, aportava exemples d’ajuntaments veïns amb Esplugues en els quals els casals no tenen aquesta consideració. 

Eduard Sanz (PSC): “Aquesta posició no respon només a un model polític i ideològic per part nostra... que ho és

El Grup Municipal Socialista, amb majoria absoluta al Ple, va tombar la moció juntament amb els vots de Ciutadans, tot admetent en el seu discurs que la posició del govern municipal respon a un model polític i ideològic, amb la qual cosa donava finalment la raó als republicans i, per extensió, al posicionament de les entitats de lleure del poble. “La moció que ens presenten avui no és una proposta més (···), sinó que és una proposta de calat”. Amb aquestes paraules, el portaveu socialista, Eduard Sanz, admetia el rerefons polític de la proposta republicana i argumentava el vot negatiu, tot afegint que “no coincidim per res amb aquesta voluntat” i “continuem pensant que ha de ser [un servei] públic i d’interès general”.

Així, els socialistes tancaven la porta definitivament, doncs, a la possibilitat que siguin les entitats de lleure d’Esplugues les qui acabin gestionant els casals d’estiu. Amb aquesta decisió, es tanquen dues dècades d’un model d’educació en el lleure propi, d'èxit i de proximitat i s'obre una nova etapa en què, de moment, només hi ha incògnites. 

En el mateix Ple, a la part del final, les entitats de lleure d'Esplugues van entrar també 3 preguntes sobre aquest conflicte, que van ser respostes pel govern municipal. Podeu mirar el debat sencer sobre aquest punt en aquest enllaç.

La moció d'Esquerra Republicana va rebre únicament el suport polític del grup d’Esplugues en Comú Podem. El Grup Municipal Popular va declinar participar en la votació perquè, segons els seu portaveu, Marcos Sanchez, en plena pandèmia de la Covid-19 "no era el moment de presentar una moció com aquesta".