Esplugues de Llobregat

Notícia

Un centenar d'espluguins donen suport a 7 famílies en un desnonament a Can Clota

Desnonament a Can Clota, Esplugues de Llobregat. // Pau Riba i Queijas
Desnonament a Can Clota, Esplugues de Llobregat. // Pau Riba i Queijas
Aquest dijous, 24 de setembre, a les 10 del matí, un centenar d'espluguins, convocats per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), ha intentat aturar el desnonament de 7 famílies amb 11 infants —un dels quals, de tan sols 6 mesos— d'un edifici okupat situat al carrer Lleialtat del barri de Can Clota. Tot i el suport popular, els Mossos han aconseguit fer fora les famílies cap a les 11 del matí. Com a mostra de suport, la PAH ha convocat una concentració cap a les 12 del migdia davant l'Ajuntament d'Esplugues per reclamar el dret d'un habitatge digne i la fi de l'especulació i la repressió policial.

Els Mossos desnonen 7 famílies amb 11 nens

El desnonament de les famílies estava previst per a les 10 h, però força estona abans ja hi havia una setantena de veïns fent costat a les famílies, convocats per la PAH d'Esplugues. Els Serveis Socials d'Esplugues han trigat molt a aparèixer, i no ha estat fins passats quarts d'11 h que Eduard Sanz i Sara Forgas, primer i segona tinents d'alcalde, hi han comparegut. En la mediació, els Mossos d'Esquadra no han admès la PAH com a interlocutors, tot i que la llei els empara, i només han deixat passar l'advocada de les famílies, que ha afirmat que, tot i que estaven avisats de feia dos mesos que els podien fer fora, els ho van notificar dilluns i que, per tant, les famílies no havien tingut temps de trobar un altre lloc on viure.

Així, malgrat la situació de desemparament i el suport de la ciutadania que s'hi concentrava, els Mossos han desallotjat les famílies cap a les 11 del matí, les quals amuntegaven les pertinences al carrer, sense cap lloc on anar. En tot cas, gràcies a la pressió popular i de la PAH, els Serveis Socials de l'Ajuntament s'han avingut a ampliar de 2 a 7 els dies que garantiran un habitatge provisional per a les mares i la canalla. D'aquí a una setmana, però, hauran de buscar-se la vida. És aleshores que la PAH ha convocat la concentració de protesta a la plaça de l'Ajuntament, ja cap a migdia, que s'hi ha estat aproximadament una hora reclamant el dret a l'habitatge digne i cridant consignes contra l'especulació i la repressió policial. També denunciaven que l'Ajuntament no els ha volgut empadronar, malgrat que 4 dels nens estan escolaritzats a Esplugues.

Solucions socials i no policials ni repressives

Sembla que alguns veïns s'havien queixat més d'una vegada que aquestes famílies feien enrenou i havien demanat solucions a l'Ajuntament. i en els últims mesos s'havien donat algunes escenes de tensió veïnal. Des d'Esquerra Republicana creiem que deixar 7 famílies amb 11 criatures al carrer no és la solució de res, malgrat que l'alcaldessa així ho manifestava a Twitter:
 
❗️Después de muchos meses de gestiones, se ha desalojado el bloque ocupado en la calle Lleialtat, 27.

✅ Conscientes de las infinitas molestias que ha causado en Can Clota, hemos trabajado, junto con los vecinos afectados, para devolver la tranquilidad al barrio. #Esplugues pic.twitter.com/kRaq12G00Y
— Pilar Díaz #DistànciaMansMascareta (@socpilardiaz) September 24, 2020

Trobem cínica aquesta posició, i més veient el poc interès mostrat per Serveis Socials i els representants del Govern municipal, i demanem una solució social que passi per trobar un habitatge per a aquestes famílies i l'atenció personalitzada que requereixen per sortir-se'n. Creiem que actituds de menyspreu com la que mostra el tweet de l'alcaldessa, o xulesques com les que s'han viscut al matí al carrer, no ajuden a solucionar els problemes ni els conflictes, sinó que els agreugen i perpetuen.


Moció de C's i PP al Ple de setembre

Precisament, en l'últim Ple municipal del mes de setembre va tenir lloc un dens i llarg debat sobre aquest tema, a propòsit d'una moció que va presentar el grup municipal de Ciudadanos, a la qual també es va afegir el regidor Sánchez del PP, per elaborar un Pla Municipal en contra de l’ocupació il·legal d’habitatges a Esplugues. El Grup Municipal Republicà hi va votar en contra perquè considerem que és una moció per fer por i perquè no resol el problema veritable de tot plegat, que és el dret garantit d'accés a un habitatge digne.

Segons el portaveu del Grup Municipal Republicà, Oriol Torras, "malgrat compartim alguna de les mesures concretes, com ara fer un un cens d’habitatges okupats -que podria ser útil-, les dades a les quals tenim accés ens fan pensar que el problema hi és, però no és alarmant; o no tan alarmant com ens volen fer creure PP i C's", va reblar. A més, "vicular okupació i delinqüència" i fer servir aquest tema per fer por, "no serveix per solucionar el problema, sinó per agreujar-lo" i per "defensar els interessos dels grans tenidors", perquè l'okupació normalment es fa en habitatges de bancs i fons d'inversió. Segons Torras, "només el dia 14 de setembre es van desnonar 34 famílies a Barcelona: aquesta moció no defensa els problemes reals de la gent, sinó els de les grans corporacions". El Ple d'Esplugues va rebutjar la moció amb el vot en contra d'Esquerra Republicana, PSC i ECP, i els vots a favor de PP i Cs.

Podeu veure el Ple sencer el següent vídeo: