Esplugues de Llobregat

Notícia

Pilar Díaz posa els paradistes dels mercats en peu de guerra

L'alcaldessa d'Esplugues, Pilar Díaz, obre un nou conflicte a la ciutat, aquesta vegada amb els paradistes dels dos mercats municipals, el Mercat de la Plana i el Mercat de Can Vidalet. Les raons són, com en altres ocasions, les mateixes de sempre: l'Ajuntament no dialoga i imposa el seu criteri unilateralment.

El conflicte actual rau en fet que l'Ajuntament vol fer obrir els mercats dijous a la tarda durant el període d'excepcionalitat i, en canvi, els paradistes dels mercats són del parer majoritari que el dijous a la tarda és millor no obrir. Més enllà de l'evident diferència de criteris, es dona la circumstància que aquesta és una discussió que ja ve de lluny i que diverses vegades ja ha creat tensió entre l'administració i els treballadors dels mercats, sobretot en l'anterior període de confinament. S'ha votat en diverses ocasions als dos mercats; a vegades ha sortit que sí i a vegades ha sortit que no, però sempre amb resultats molt ajustats, la qual cosa demostra el poc consens que genera la mesura. 

En el fons de la qüestió hi ha el fet que obrir en dijous, en període de pandèmia, no surt a compte als paradistes, donada la poca afluència de públic que hi ha. Per contra, l'Ajuntament argumenta que es tracta d'un servei públic i que, malgrat que no hi hagi gaire moviment, els ciutadans han de tenir el dret a comprar als mercats el dijous a la tarda. El nostre equip polític ha estat present als dos mercats avui dijous a la tarda i ha pogut comprovar de primera mà que, efectivament, hi ha molt poca activitat.

Sembla, a més, que l'horari habitual dels mercats també ha generat controvèrsia, ja que els paradistes i l'Ajuntament tampoc estan d'acord en l'hora de tancament. L'Ajuntament, en lloc de respectar la voluntat dels paradistes, imposa el seu criteri sense considerar les decisions dels professionals. Cal tenir en compte que, una vegada posat l'horari d'obertura i tancament, els paradistes estan obligats a respectar-lo, perquè si no l'Ajuntament té dret a imposar-los sancions. De fet, es tracta d'un dret que l'Ajuntament ja ha exercit en alguna ocasió durant aquest mateix any. Els professionals, a part, es queixen també d'altres conflictes més petits, com ara solucions diverses per a la renovació de l'aire dins de les carpes actuals, la gestió de l'entrada i la sortida de la clientela, i altres discrepàncies amb l'Ajuntament que no fan sinó augmentar el malestar del col·lectiu. 

En resum: els paradistes estan molt emprenyats. Treballen dins la precarietat amb uns horaris molt durs, en unes carpes provisionals des de fa anys i sota l'amenaça de ser sancionats. Es queixen no només per la imposició de la mesura sinó també per la manca de comunicació de l'alcaldessa amb tots ells. I és que de tot plegat en ressalta la poca cintura política de Pilar Díaz que, de nou, crea conflictes en lloc de buscar solucions. Una actitud que ens recorda altres polèmiques recents a la nostra ciutat en què el tarannà poc dialogant del govern municipal d'Esplugues executa decisions unilateralment exasperant els ànims de col·lectius diversos. Una vegada més, doncs, es demostra la manca de sensibilitat i empatia del PSC de Pilar Díaz.