Esplugues de Llobregat

Notícia

L'Ajuntament d'Esplugues tira endavant l'última fase del Pla Caufec

El projecte d'urbanització de la part nord del Pla Caufec/Porta Barcelona ara fa uns 20 anys, amb els dos gratacels, oficines i pisos de luxe
El projecte d'urbanització de la part nord del Pla Caufec/Porta Barcelona ara fa uns 20 anys, amb els dos gratacels, oficines i pisos de luxe
El Ple ordinari de març de l'Ajuntament d'Esplugues va aprovar tirar endavant la darrera fase del Pla Caufec/Porta Barcelona, que consisteix en la construcció de dos gratacels, oficines i habitatges d'alt estànding i també de protecció oficial. El grup d'Esquerra Republicana es va quedar sol votant-hi en contra, perquè als vots favorables del PSC, PP i Cs s'hi va afegir l'abstenció dels comuns. Amb l'aprovació del conveni entre l'Ajuntament d'Esplugues i les promotores immobiliàries, es consuma aquest despropòsit urbanístic que omplirà de ciment la falda de Collserola, incloent-hi dues torres que es veuran des de tot el pla de Barcelona i bona part del Baix Llobregat, un model megalòman fruit de l'especulació immobiliària que anys de lluita veïnal i política no han pogut aturar.

En concret, el Ple va aprovar el conveni entre l'Ajuntament i les empreses Sacresa, Porta Diagonal i Caufec, que implica que les empreses podran començar a construir les oficines i les dues grans torres. Segons Oriol Torras, portaveu del Grup Municipal, aquest model de grandeur a l'estil de la Défense de París no és el nostre i, de fet, sempre hem votat en contra del Pla Caufec a l'Ajuntament. D'altra banda, com que aquest pla es va començar a idear fa 30 anys, i el món ha canviat molt, fa que sigui obsolet, per exemple pel que fa a l'ocupació d'oficines i el teletreball. A més a més, l'Ajuntament entra en el negoci immobiliari especulatiu del Caufec, per tal com, d'una banda, es va desentendre de construir habitatges de protecció oficial, però de l'altra en aquest cas sí que manté la propietat de les oficines.

El Ple també va aprovar les clàusules administratives perquè una empresa privada construeixi els pisos de protecció oficial que fa anys que estan pendents, a la zona del carrer de Sant Mateu. Per a Oriol Torras, és el món al revés: entenem que és l'Ajuntament qui ha d'actuar d'una manera activa i decidida en la construcció d'habitatges de protecció oficial, però en canvi el que fa és entrar en el negoci immobiliari pel que fa a la gestió i explotació de les oficines d'alt estànding. És a dir, l'Ajuntament es treu la responsabilitat de fer habitatge protegit i cedeix el negoci a una empresa que s'hi lucra.

El govern socialista de Pilar Díaz —i el PP i Cs—, ven el Pla Caufec/Porta Barcelona com una gran oportunitat per créixer i generar activitat econòmica. Tot i que pugui ser en part cert, aquest projecte desmesurat ha suposat vendre's una part del territori a especuladors immobiliaris condemnats per la justícia, com Sacresa, i respon al model econòmic del totxo, que hem vist recentment que és un model fallit i caducat que trinxa el territori a canvi de l'aprofitament d'unes elits i la pobresa de la majoria. El govern Díaz, a canvi d'uns ingressos puntuals i del que en pugui treure d'impostos i del lloguer de les oficines, ha aprovat que a la falda de Collserola hi basteixin dos gratacels i oficines i pisos de luxe, mentre que els pisos de protecció oficial els emplacen al carrer de Sant Mateu i permeten que una altra constructora faci calaix. Recordem, a més a més, que el centre comercial, també inclòs en el Pla Caufec, comparteix el mateix model de negoci del totxo i de grans guanys per als rics i empobriment per a la majoria de la població.

Per totes aquestes raons vam votar en contra de la darrera aprovació del Pla Caufec. Ens sobta que ens quedéssim sols denunciant aquest últim cop; qui diu que estima Esplugues no pot restar indiferent davant aquesta nova agressió de la majoria absolutista del PSC d'Esplugues.