Esplugues de Llobregat

Notícia

Un fons d'inversió construirà els pisos de protecció oficial que l'Ajuntament d'Esplugues es va vendre

Finestrelles, Caufec
Zona de Finestrelles on s'hi faran els habitatges
Un grup inversor alemany ha comprat el solar de Finestrelles on s'han d'edificar els pisos d'habitatge protegit, a la zona del Pla Caufec. El Ple del mes de juny passat va aprovar que la construcció i explotació dels pisos de protecció oficial la fes una empresa privada, Club Residencial Metropolitan House, que ara ha comprat, al seu torn, el grup Patrizia. Com ja va dir al Ple el portaveu el portaveu d'Esquerra Republicana d'Esplugues, Oriol Torras, es tracta d'una operació en què l'Ajuntament es ven els drets i la gestió de l'habitatge protegit a canvi d'un plat de llenties, i abandona als especuladors una qüestió tan sensible com és el de tenir un sostre digne a la nostra ciutat.

Segons l'economista i regidor republicà a l'Ajuntament d'Esplugues, Joan Carles Sillero, "permetre l’entrada de fons d’inversió polaritza les rendes (els rics són més rics i els pobres més pobres) i apuja el preu de l’habitatge", que estarà "concentrat en poques mans". A més a més, apunta que "l'unic benefici" per a Esplugues serà "una plusvàlua l'any vinent" per a les arques municipals "a canvi de lloguers més cars, mercats controlats i rics més rics".

Això ve arran que en el Ple de març l'Ajuntament es va desprendre de la part d'una parcel·la de Finestrelles destinada a la construcció d'habitatges de protecció oficial, que va acabar comprant l'empresa Metropolitan House. Ara hem sabut que el grup inversor Patrizia ha adquirit aquesta parcel·la, que inclou 69 pisos de protecció oficial i 7.305 metres quadrats. En el Ple de març, Oriol Torras deia que és incomprensible que el govern Díaz, en comptes d'aprofitar l'oportunitat de construir habitatge protegit i intervenir en el mercat d'una manera decidida en favor de la gent, l'Ajuntament se'n desentengui —mentre que sí que manté la gestió de les oficines que s'han de fer a la mateixa zona— i ho posi en subhasta pública perquè ho faci una empresa per treure'n lucre.

En el Ple de març l'únic grup municipal de l'Ajuntament d'Esplugues que hi va votar en contra va ser el d'Esquerra Republicana. D'una banda, perquè sempre hem votat en contra del Pla Caufec/Porta Barcelona; de l'altra, perquè privatitza l'habitatge públic en una ciutat, Esplugues, en què el metre quadrat de l'habitatge és dels més cars de tot el país.