Esplugues de Llobregat

Notícia

Oriol Junqueras: "Som cultivadors d'esperança"

Oriol Junqueras durant la seva intervenció a Esplugues el 16.11.2021
Oriol Junqueras durant la seva intervenció a Esplugues el 16.11.2021
Oriol Junqueras va ser dimarts passat a Esplugues per presentar el seu últim llibre Contra l'adversitat. Davant d'unes 150 persones, amb el Teatre de l'Avenç ple, el president d'Esquerra Republicana va voler participar en l'acte "2003-2023: 20 anys del retorn d'ERC a l'Ajuntament d'Esplugues" amb el qual s'iniciava la commemoració de les dues dècades de presència institucional ininterrompuda dels republicans al consistori espluguí. L'acte va estar presentat per la periodista d'ETV Sara Torremocha, i a més de Junqueras, hi van parlar la primera i l'última de les regidores del Grup Municipal Republicà, Marta Alarcón i Carme Porta. Les dues regidores van estar acompanyades a l'escenari en tot moment per la resta de regidors que ha tingut el partit a Esplugues en els últims 20 anys, a excepció de la doctora Herminia Villena, la qual no va poder participar-hi a causa d'un lleu accident domèstic que li va impedir desplaçar-s'hi i del qual s'està recuperant. 

Abans de l'acte, Junqueras va passejar per Esplugues juntament amb alguns militants del partit republicà, i va mantenir una reunió amb membres de l'Associació de Veïns de Can Vidalet i alguns agents socials del barri. Durant la passejada, no es va estar de saludar veïns i veïnes que se li acostaven efusivament i que li demanven de fer-s'hi fotos, i fins i tot va obsequiar els acompanyants amb una breu lliçó d'història sobre l'època en què els barrancs d'Esplugues havien servit d'amagatall i base d'operacions per al bandolerisme del Camí Reial.  

Durant la seva intervenció en l'acte, Junqueras va dir que hem de poder fer-nos partícips de la lluita dels treballadors que van aixecar les seves «cases, barris, carrers, escoles, hospitals, centres d'atenció primària», perquè «qui no se'n sentiria orgullós?», perquè sovint no sabem recollir aquest orgull i posar-lo en valor, i perquè «la seva causa i la seva lluita és la nostra lluita». A més, va reflexionar sobre el món, sobre com canviarà en els propers anys i sobre com hem d'ajudar a afrontar els canvis als nostres fills, a preparar-se per a aquest futur. També va reflexionar sobre la independència i la República, de les quals va dir que son el major repte que tenim entre mans, però «ens hem d'organitzar en tots els àmbits per tenir la força col·lectiva per guanyar». També hi va haver temps per les anècdotes. Junqueras recordava que a la presó no li deixaven explicar història perquè, segons li deien, «és una eina de manipulació massiva», ni tampoc li deixaven fer classes de filosofia o matemàtiques, «perquè es poden fer servir per delinquir», de la qual cosa inferia finalment que «han de tenir molta por, però no pas de la història, de la filosofia i de les matemàtiques" sinó que «tenen por de tots nosaltres». Així, exposava a mode de conclusió que la situació actual «és un combat entre la por i l'esperança; i la por que ells sembren, nosaltres només la podem combatre amb esperança», «perquè és l'esperança el que ens farà guanyar». 

Abans que ell va parlar l'exregidora i exdiputada al Parlament, Carme Porta, que va repassar la trajectòria d'Esquerra Republicana a Esplugues, i va recordar com de difícil va ser tornar a l'Ajuntament després de la Guerra Civil i la dictadura. 

Marta Alarcón, que va parlar després de Porta, va dir que és «un honor i un repte» representar Esquerra Republicana en un Ajuntament amb majoria absoluta socialista. Alarcón va dir que els socialistes «s'han fet l'Ajuntament a la seva mida», que és «Esquerra Republicana qui de debò està al costat de la gent», i que ERC és qui està al costat «dels drets socials, per la igualtat, per les dones, per la cultura, per l'habitatge, per tot allò que ens demani la nostra gent". 

L'acte va acabar lamb una copa de cava i un piscolabis per tothom, durant el qual Junqueras va signar el seu llibre i va conversar amb tothom qui va voler. 

Podeu veure el vídeo de l'acte sencer aquí: