Esplugues de Llobregat

Notícia

Allau de queixes pels casals d’estiu d'Esplugues

Pati de l'escola Folch i Torres d'Esplugues, una de les tres escoles que acullen casals d'estiu
Pati de l'escola Folch i Torres d'Esplugues, una de les tres escoles que acullen casals d'estiu
Desorganització, males praxis, servei deficient i fins i tot maltractaments és el que es desprèn de diverses cartes de denúncia que les famílies dels alumnes dels casals d'estiu han fet arribar als grups municipals del consistori espluguí

Diverses famílies d'alumnes dels casals d'estiu municipals d'Esplugues han denunciat als grups municipals de l'oposició el que sembla ser un veritable escàndol en el servei municipal dels casals d'estiu. Les cartes, totes escrites des de la indignació, la impotència i la desesperació, expliquen casos de maltracataments, males praxis, desnutrició, mala atenció, incomunicació i negligències diverses en el servei dels casals, els quals estan gestionats per l'empresa Nice Moments Factory, adjudicatària del servei per concurs públic.

En alguns casos les cartes expliquen que els nens arriben a casa sense haver menjat res en tot el dia, o que arriben a casa extremadament bruts o encara amb els peus molls de la piscina. En altres casos denuncien que se'ls fa caminar al migdia a ple sol, en plena onada de calor i sense protecció solar. Denuncien també que s'han programat excursions i sortides del tot inadequades per l'edat dels infants, com ara una sortida a un parc aquàtic amb nens de 3 a 5 anys. La majoria coincideixen a dir, a més, que els nens i nenes no fan cap tipus d'activitat dirigida educativa i que, per norma general, passen el temps al pati desatesos i avorrits, mentre els monitors miren vídeos amb el mòbil. En els casos més greus, però, denuncien també empentes als infants per part d'una monitora (la qual semblaria que posteriorment ha estat suspesa de sou i feina), contusions per accidents produits per manca d'atenció i el que semblen ser unes cremades o erupcions a la pell, de les quals les famílies en desconeixen l'origen. 

Tot plegat, a més, amb manca de transperència i informació per part de l'empresa, canvis de responsables de direcció, improvisacions, manca de puntualitat i desatenció a les famílies. Les denúncies son vàries i repetides -entre les famílies han recollit fins a 59 firmes que confirmen els fets- i totes coincideixen en el mateix: el servei dels casals d'estiu d'Esplugues no tan sols és deficient, sinó que hi ha elements clars per pensar que és negligent.

El govern municipal, per la seva banda, es posa a la defensiva. Preguntat sobre la qüestió durant el Ple Municipal del passat 20 de juliol, el tinent d'alcalde socialista, Eduard Sanz, va denunciar amenaces de les famílies envers els monitors dels casals, i va defensar i explicar als grups de l'oposició que es tracta d'un servei de qualitat i que aquestes incidències son «casos puntuals» que es van resolent a mesura que en van tenint coneixement.
 

L'escàndol arriba dos anys després del canvi de model dels casals d'estiu, propiciat pel govern municipal del PSC amb majoria absoluta, que històricament havia estat gestionat per entitats del lleure del poble i amb molt bona valoració per part de tothom

L'any 2020 el Govern municipal liderat per l'alcadessa Pilar Díaz va decidir canviar el model de gestió dels casals d’estiu per a infants i joves d’Esplugues. Fins llavors, i des de feia molts anys, es tractava d’un servei que gestionaven tres entitats d’Esplugues (Espluga Viva, Esplai Espurnes i Esplai Pubilla Cases-Can Vidalet). Aquestes entitats signaven un conveni amb l’Ajuntament a través del qual rebien una subvenció anual que tenia la finalitat de finançar aquesta activitat. Amb els canvis introduits el 2020, el model continuava sent extern a l’Ajuntament, però a partir de llavors es feia a través d’una contractació amb concurrència pública. Amb el nou model, doncs, l’activitat dels casals d’estiu deixava de ser considerada una iniciativa cívica i subvencionable de les entitats, i passava a ser considerada un servei públic propi de l’Ajuntament, que al seu torn contractava per gestionar-lo qualsevol empresa o entitat del sector del lleure que vulgués i pugués presentar-s’hi.

Esquerra Republiacana vam denunciar l'error d'aquest canvi de model i vam presentar una moció per revertir-lo. La moció, pero, només va rebre el suport del grup d'Esplugues en Comú Podem i, per tant, no va prosperar. Els socialistes tancaven la porta definitivament, així, a la possibilitat que fossin les entitats de lleure d’Esplugues les qui gestionessin els casals d’estiu, amb un model d’educació en el lleure propi, d'èxit, de proximitat i que funcionava sense problemes ni queixes.