Esplugues de Llobregat

Notícia

Hermínia

Roger Martínez Dias
Hermínia Villena
Hermínia Villena envoltada de la militància d'Esplugues que la va homenatjarEl mes de juny passat em vaig estrenar com a regidor del Grup Municipal Republicà d’Esplugues de Llobregat. Hi ha dos fets que van entelar una mica aquesta estrena: d’una banda, que el ple era encara telemàtic per culpa de la pandèmia; de l’altra, que si jo era regidor era perquè l’Hermínia Villena ho havia deixat de ser. I ocupar el lloc de l’Hermínia no és poca cosa, us ho asseguro.

La Doctora Villena, com ens agrada anomenar-la, va decidir retirar-se de la primera línia i deixar les seves responsabilitats polítiques en fer 70 anys, aniversari que coincidia amb la meitat de l’actual legislatura municipal. A causa de la situació pandèmica, encara no havíem pogut fer-li l’homenatge que es mereix. I finalment, aquest dissabte passat, ens vam poder reunir una trentena llarga de persones al Cascarilla de Can Vidalet, el seu barri, per donar-li les gràcies per la feinada que ha fet per Esplugues.

L’Hermínia va arribar amb el seu habitual somriure a la cara i ens va obsequiar com sempre amb el seu afecte i la seva simpatia. I quan li vam demanar que parlés, ho va fer. I no per acomiadar-se, sinó per transmetre’ns les seves inquietuds i les seves esperances. Ens va parlar del seu barri, Can Vidalet, i dels reptes que afronta. Ens va parlar de la sanitat, que ha estat la seva feina i la seva passió. I ens va parlar del país, de la República que hem de construir sumant i no restant o dividint, entre tots, sense essencialismes. L’Hermínia, doncs, no ens va fer un discurs d’agraïment i comiat; ens va deixar un llegat, un missatge de futur.

I hi ha també un llegat molt important que ens deixa l’Hermínia. Durant el dinar, fins els més veterans van estar d’acord que un acte com aquell, un dinar d’una trentena de persones d’Esquerra a Can Vidalet, hauria estat impensable fa només deu anys. I això també és, en bona part, gràcies a ella.

I nosaltres recollim tot aquest llegat i el farem servir de guia a l’ajuntament i allà on calgui. Si mai us trobeu l’Hermínia, no perdeu l’ocasió de saludar-la i de xerrar amb ella. Passareu una estona agradable i aprendreu un munt de coses. Jo porto amb mi tot el que he après escoltant aquesta dona i passant estones amb ella, molt bones estones. I tot plegat m’ajuda en la tasca honorable d’ocupar el seu lloc de regidora. I no dic substituir-la, perquè no es pot.

Moltes gràcies, Hermínia.