Esplugues de Llobregat

Totes les opinions

Roger Martínez Dias

L’escola, en primera línia

Roger Martínez, professor de secundària

Després de sis mesos, després del confinament i d’un estiu diferent, l’escola ha tornat. Aquesta és una bona notícia, sens dubte. Els infants i els joves han de poder anar a l’escola, i ho han de poder fer amb la màxima seguretat per a ells i per a tots els professionals que hi treballen. El confinament i l’inici del nou curs han sotmès el nostre sistema educatiu a un estrès que no s’havia vist mai.

Herminia Villena

8 de març: no hem fet els deures

Esplugues ha viscut l’últim assassinat masclista amb molt dolor. I ja van dos cops. I la gent es pregunta per què ens ha tocat a nosaltres. A Catalunya s’han produït 78 feminicidis i 5 homicidis vinculats des de 2012 al 2019. Les tres quartes parts no havien presentat cap denúncia abans. I en aquests 8 anys no han augmentat les denúncies prèvies als assassinats. Les trucades al 900900120 han disminuït des del 2016.

Per Joan Carles Sillero, economista i professor col·laborador a la UOC

Botiga de barri o centre comercial, quina Esplugues volem?

Joan Carles Sillero

Els centres comercials no han arribat per facilitar-nos la vida: són una forma de comerç ben llunyana del mercat o del comerç tradicional mediterrani, propis de la vida dels nostres carrers. És una mena de comerç en què majoritàriament grups inversors posseeixen els edificis, de  manera que concentren les vendes i afavoreixen les grans franquícies en detriment de la vida en els nostres carrers.

A voltes amb la sanitat pública

Herminia Villena

Els pressupostos en Sanitat han baixat fins al nivell del 2007. Això perjudica la qualitat de l’atenció sanitària i serveix d’excusa per externalitzar i privatitzar serveis   La reforma sanitària a Catalunya es va iniciar a principis dels anys 80. Des d’aleshores tots els governs l’han anat desenvolupant. Amb l’excepció de l’atenció especialitzada de segon nivell («l’especialista») i del problema de les llistes d’espera, mai solucionats, l’atenció ha estat sempre universal, gratuïta, de qualitat i a un preu barat, per sota de França, Alemanya i Itàlia i equiparable al Regne Unit.

Herminia Villena Collado

Carta als reis de l’Ajuntament d’Orient

Herminia Villena Collado

Estimats reis, Can Vidalet és un barri alegre, lluminós, on la gent es coneix i se sent bé. Tenim moltes coses a l’abast, zones verdes i un gran teixit associatiu que fa que tothom faci pinya. Ens hem esforçat aquests 4 anys per portar-nos molt bé com a ciutadans. Hem mantingut els carrers nets, hem reciclat, tractem d’obeir les ordenances municipals i paguem els nostres impostos. I com que ens hem portat bé, volem que ens porteu totes aquestes coses: 1) Tenim un mercat provisional, amb data de caducitat.

Lluís Ducet Vilardell, Secretari d'Organització ERC-Esplugues

La consulta, la sentència del Constitucional i la declaració unilateral d'independència

Lluís Ducet Vilardell, Secretari d'Organització ERC-Esplugues

    El passat dia 8 d'abril no ha estat delegada al Parlament de Catalunya la facultat de convocar referèndums, a l'empara de l'article 150.2 de la Constitució. Però el que la sentència del Tribunal Constitucional (TC) no ha aconseguit és prohibir a la Generalitat de Catalunya que faci una consulta, ja que tant la legalitat internacional com el mateix Estatut d'Autonomia del 2006, en el seu article 122, atorguen aquesta facultat sense més límit que el de decidir per l'interès legítim dels catalans.