Federació de Girona

Esquerra arrenca el compromís del govern espanyol de dotar amb urgència de personal l'Oficina d'Estrangeria de Girona

Esquerra Republicana ha aconseguit que el govern espanyol es comprometi a dotar de personal “amb urgència” l’Oficina d’Estrangeria de Girona, que al mes de juny tenia un 35% de vacants.  El senador per Girona, Jordi Martí Deulofeu, ha exposat durant la defensa que ha fet de la moció presentada pel grup Esquerra Republicana-EH Bildu que s’han de garantir els drets -també l’atenció presencial- de totes les persones estrangeres a través d’un servei públic amb estàndards de qualitat: “Hem d’evitar que les persones que pertanyen a col·lectius vulnerables es vegin privades d'accedir als procediments administratius per no poder pagar un gestor o un advocat i facilitar el registre de les sol·licituds de residència o treball a la seu de la Subdelegació del govern espanyol a Girona.” “Existeix una bretxa digital important entre els sol·licitants, que solen pertànyer a col·lectius vulnerables i no tenen accés a les noves tecnologies i a les gestions telemàtiques”, ha afegit.   A més, el senador republicà ha qualificat que és una “mala solució i un disbarat” l’atribució temporal de funcions de l’Oficina d’Estrangeria de Girona a l’Oficina d’Estrangeria de Cáceres.  Jordi Martí Deulofeu ha argumentat també que l’atenció presencial s’ha reduït a 1 dia/setmana i ha proposat, tal i com recull la moció presentada per Esquerra Republicana, incrementar aquest servei fins a un mínim de 2 dies a la setmana. “Al mes de juny hi havia una mitjana de 339 expedients d’autoritzacions de residència i treball pendents de resolució. I aquesta és, sense dubte, la veritable qüestió de fons”, ha conclòs el senador republicà per Girona, Jordi Martí Deulofeu. Esquerra Republicana ha presentat també una proposta de resolució al Parlament de Catalunya i una moció municipal que es presentarà als ajuntaments de la demarcació amb l'objectiu de resoldre aquesta situació. 

Joan Martí, alcalde de Santa Coloma de Farners: "Lluitarem per evitar el desastre del ramal de la MAT"

Fruit del pacte subscrit després de les eleccions municipals de 2019, el 28 de juny Joan Martí va ser escollit pel Ple de l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners com a nou batlle de la capital de la comarca de La Selva.   Quines són les sensacions després d’haver retornat a l’alcaldia de Santa Coloma de Farners? Vaig estar al capdavant de l’Ajuntament de Santa Coloma en l’etapa 2015-2019, i la ciutadania ens va premiar fent confiança a la candidatura d’ERC a les eleccions municipals de 2019, ja que vam guanyar clarament en vots i regidors, tot i que sense assolir la majoria absoluta. No era lògic el pacte inicial entre Junts, PSC i Independents que ens arraconava de l’equip de govern. I semblava lògic que qualsevol pacte entre les diferents forces ens havia de tenir en compte, també per a l’alcaldia. Finalment, i després d’un ple accidentat, Independents va desfer el pacte inicial i fruit de la negociació d’aquell mateix dia, es va arribar a l’acord de dos anys d’alcaldia per a Junts i dos anys per a ERC. Ara mateix, satisfet de retrobar-me amb les obligacions institucionals i màxima responsabilitat municipal, perquè hi ha moltes tasques per completar i noves iniciatives a començar.   Quines són aquestes tasques per completar i les noves iniciatives que esmentes? Ara mateix, l’equip de govern tenim una relació molt llarga de projectes i tasques per completar i cada regidoria sap perfectament quins són els objectius a aconseguir. Des de la meva posició a l’alcaldia de Santa Coloma de Farners, posaré l’accent en uns aspectes molt concrets que ens han de permetre accelerar-ne alguns, que són fonamentals en clau local, però també nacional, tal com vaig esmentar en el discurs de presa de possessió, el passat juny.  ​ Ens podries destacar alguna? El primer que vull és mantenir viu i actiu el suport al procés d’independència que estem vivint a Catalunya i que, sens dubte, marca la nostra vida col·lectiva i en molts casos individual.

Esquerra demana que es doti amb urgència de personal l’Oficina d’Estrangeria de Girona davant el col·lapse del servei

Esquerra Republicana demana que es doti amb urgència del personal necessari l’Oficina d’Estrangeria de Girona davant el col·lapse que pateix. El govern espanyol reconeix, en la resposta de juliol a una bateria de preguntes presentades pel senador per Girona Jordi Martí Deulofeu, que manquen per cobrir un 35% de la plantilla, que suposa un de cada 3 llocs de treball. El senador ha explicat, segons es detalla en la resposta, que a la manca de personal s’hi suma el volum de treball que han d’assumir els tècnics de l’Oficina. L’Oficina té un volum de feina de 1.951 expedients al mes, dels quals se’n resolen 1.171, el que suposa 71 expedients al mes per treballador. Amb tot, l’Oficina d’Estrangeria de Girona té un dèficit d’aproximadament 275 expedients al mes sense tramitar. A més, i segons s’argumenta en l’escrit, l’Oficina d’Estrangeria de Girona té el suport de l’Oficina d’Estrangeria de Càceres per tal de resoldre la situació de col·lapse: “Asimismo en 2020 se autorizó una Atribución Temporal de Funciones a un efectivo de la OEX de Cáceres que, desde esta ciudad, presta servicios a la OEX de Girona. Esta medida de deslocalización, que va a continuar en 2021, implica que la OEX de Girona cuente de hecho con 25 efectivos.” El senador per Girona, Jordi Martí Deulofeu, ha manifestat que és “difícilment comprensible i assumible que una solució estable en el temps sigui que l’Oficina de Càceres tramiti els expedients que aquí no es poden resoldre per manca de personal”. I, en aquest sentit, ha exigit al Ministeri de l’Interior que prengui “mesures urgents” a l’Oficina d’Estrangeria de Girona per poder atendre i prestar un servei públic “com es mereixen” els seus sol·licitants.    “Cal tenir en compte que les persones que requereixen aquest servei sovint viuen situacions de vulnerabilitat i d’una enorme dificultat per no poder regularitzar la seva situació administrativa i, així, accedir en condicions de normalitat a un lloc de treball, estudiar o obtenir el carnet de conduir, per citar només algunes de les problemàtiques”, ha afegit.

El municipalisme d’Esquerra de la demarcació es reivindica com l’eina útil per assolir la independència i la millora del benestar de la ciutadania

El municipalisme republicà de la Federació de Girona d’Esquerra s’ha reivindicat com l’eina útil per assolir la independència i la millora del benestar de la ciutadania, en l’acte d’inici del curs polític 2021/2022 que s’ha celebrat a Caldes de Malavella que ha aplegat a unes 200 persones entre representants electes i militància.  El president regional, Pau Presas, ha manifestat el convenciment que la República Catalana naixerà dels carrers dels nostres pobles i ciutats governats per Esquerra Republicana: “Perquè només des del bon govern, i garantint el benestar de la ciutadania, serem capaços de seguir convencent a més i més gent que la independència és l’única via per garantir un país, just, lliure, i cohesionat on tothom gaudeixi de les mateixes oportunitats”.  ”Quan Esquerra governa, s’esquerden els murs de les de la desigualtat i la discriminació i, per això, volem ser presents als 221 municipis de la demarcació a les pròximes eleccions municipals del 2023. Som el primer partit municipalista de Catalunya perquè el municipalisme és el nostre ADN i ho demostrem a tot arreu on governem, canviant els pobles i ciutats i millorant la vida de les persones”, ha afegit Pau Presas. Per la seva part, la secretària general Laia Cañigueral ha dit que a Esquerra “tenim la sort de ser el que som i qui som”. “No ens amaguem de res perquè som el que veieu: progressistes, d’esquerres i republicans. I els municipis republicans som la llavor de la llibertat d’aquest país”, ha dit. Cañigueral ha posat en relleu el compromís de la nova Generalitat Republicana, i de la delegació de Girona, en acompanyar els municipis de la demarcació “en la transformació social, verda, democràtica i feminista del país” La secretària general ha defensat que Esquerra Republicana té una proposta “i la posem al servei del país” per assolir  la independència de Catalunya i l’amnistia de totes les persones represaliades.

Xavier Vinyoles, alcalde de Bescanó: "Els municipis republicans som la força que impulsa la defensa de les legítimes reivindicacions de llibertat del nostre país"

L’entrada a govern va suposar posar fi a 30 anys de govern de convergència. Què ha suposat l'arribada d’Esquerra Republicana pel poble? Ha arribat aire fresc a l’ajuntament, una forma diferent d’entendre i d'abordar els problemes. Hem entomat problemes enquistats de fa temps i ens hem posat a treballar per a resoldre’ls amb una mirada d'eficiència, de servei i, sobretot, amb sensibilitat social.   Què és el que més valores d’aquests dos anys de mandat? El que més m'agrada és el contacte amb els veïns i les veïnes. Escoltar, empatitzar, acompanyar i ajudar-los en els seus problemes i en el dia a dia és el que més em recompensa de la meva responsabilitat com a alcalde. Quins són els principals reptes que té Bescanó pels pròxims dos anys? La natura amb borrasques, les llevantades i una pandèmia, ens ha mostrat les nostres febleses que tenim com a societat i ens ha deixat sobre la taula problemes que coneixem, però que no prioritzàvem. Per això creiem que en els propers anys hem de prioritzar tres eixos: l’atenció als joves, l’atenció al medi ambient i l’educació en el civisme i la convivència.   El republicanisme és un motor de canvi pels municipis. Què és per tu ser un alcalde republicà? Ser una persona propera i empàtica, motor de canvi i bolcat en el benestar del poble.   Què és el que més t’agrada de la responsabilitat de ser alcalde? Dos aspectes ben diferents: en primer lloc el contacte amb els veïns i veïnes del dia a dia; però d’igual manera la possibilitat de pensar i planificar com ha d’evolucionar el municipi a mig i llarg termini i poder veure com les decisions preses avui van aconseguint aquestes transformacions.    I el que més t’ha sorprès? Sabia de la complexitat de la tramitació administrativa, però m’ha sorprès la lentitud que aquesta tramitació acaba introduint a qualsevol acció que es vol emprendre.   Quin creus que ha de ser el paper dels municipis en els objectius nacionals de país que passen per la resolució del conflicte polític a través de l’autodeterminació i l’amnistia? Crec que ha de ser cabdal, els municipis republicans som la representació de la voluntat del poble.

El Senat, a proposta d'Esquerra, insta al govern espanyol a fer un calendari d’inversions per convertir l’AP7 en una verdadera autovia

El Senat, a proposta d’Esquerra Republicana, insta al govern espanyol a fer un calendari d’inversions per convertir l’AP7 en una verdadera autovia després d'aprovar-se la moció que va defensar el dimecres, 22 de setembre, el senador per Girona, Jordi Martí Deulofeu. La moció, que recollia les propostes de millora de l'estudi Alliberament dels peatges a l’AP-7: Efectes, reptes i oportunitats elaborat per la Diputació de Girona i la Cambra de Comerç de Girona, demana al govern espanyol crear una taula de treball amb lesa dminsitracions implicades i els sectors implicats i calendari d’inversions per convertir l’AP-7 en una autovia amb més accesos i enllaços que s’integrin amb la resta de la xarxa de carreteres de la demarcació. La moció, a més, demana incorporar les conclusions i propostes a l’estudi de redistribució de fluxos de trànsit que actualment està elaborant el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana per tal d'aprofitar el treball desenvolupat i el coneixement de primera mà de les necessitats dels organismes i institucions més properes a el territori.    El senador per Girona, Jordi Martí Deulofeu, ha afirmat que l'alliberament dels peatges de l'AP7 és" una oportunitat i un repte per integrar aquesta via d'alta capacitat a la resta de xarxa de carreteres de la demarcació." "Hem d'entendre la mobilitat des d'un punt de vista intermodal i, així, millorar la connexió de la xarxa viària amb el transport públic com per exemple, i entre d'altres, amb el tren d'alta velocitat", ha afegit. "Volem establir una agenda per fer les inversions necessàries i un grup de treball amb tots els actors territorials i administracions públiques per fer possible la permeabilització de l'autopista", ha conclòs el senador republicà.

Esquerra demana al govern espanyol un calendari d’inversions per convertir l’AP-7 en una autovia amb més accesos i enllaços que s’integrin amb la resta de la xarxa de carreteres de la demarcació

Esquerra Republicana insta, a través del Senat, al govern espanyol un calendari d’inversions per permeabilitzar l’autopista AP-7 i convertir-la en una autovia funcional i de fàcil accés i connexió amb la resta de la xarxa viària de les comarques de Girona. El senador per Girona, Jordi Martí Deulofeu, ha defensat avui una moció al Ple del Senat per instar al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana a crear un equip de treball amb la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona, la Cambra de Comerç, la patronal i el transport, així com els ajuntaments i consells comarcals, per definir prioritats i un calendari d’inversions necessàries. “L’alliberament de l’AP-7 és una reivindicació històrica perquè acaba amb un espoli i un greuge comparatiu i amb un model de gestió mitjançant concessions, convertint-se en una infraestructura més que amortitzada. Ara, però, tenim el repte i l’oportunitat de convertir aquesta via d’alta capacitat en una autovia amb nous i millors accessos i enllaços que han de permetre la connexió amb d’altres infraestructures com la N-II/A-2, el tren o l’aeroport”, ha manifestat el senador per Girona.  “Una bona permeabilització de l’AP-7 i les inversions necessàries proposades al corredor viari Nord-Sud (AP-7 i N-II/A-2) permetria la seva integració amb la resta de carreteres de la demarcació”, ha afegit. La moció, tal com recull l’estudi Alliberament dels peatges a l’AP-7: Efectes, reptes i oportunitats elaborat per la Diputació de Girona i la Cambra de Comerç de Girona, demana completar els enllaços parcials de la sortida 1, a la Jonquera Nord, el de Vilademuls amb la N-II i, finalment, el de Fornells de la Selva en tots dos sentits. La moció també esmenta la necessitat de construir els 5 nous enllaços que diu l’estudi elaborat per la Diputació de Girona i la Cambra de Comerç i remodelar les sortides 2, 3, 5, 6, 7 i 9. A més a més, es detallen 5 actuacions de millora a la N-II.

Joan Plana, alcalde de Roses: "La cultura és el motor dels principals canvis que hem d'endegar"

L'alcalde de Roses més jove des de 1914 i el primer republicà des de 1937. És un repte arribar a l'alcaldia amb aquestes xifres sota el braç? Bé, es pot entendre com un plus de responsabilitat des de la perspectiva històrica, és cert. L'edat al final no deixa de ser un element que no és cap mèrit en si mateix, tot i que sí que celebro que hi hagi gent jove al capdavant de municipis com Hostalric, Cardona, Súria, Fonollosa... És un col·lectiu que acostuma a tenir poca representació institucional, i menys encara en llocs de màxima direcció, i des d'un punt de vista de salut democràtica és bo i sa anar trencant certs estereotips al respecte. I pel que fa als anys que ha hagut d'esperar ERC per tornar a tenir l'alcaldia de Roses, tinc sempre molt present l'herència de moltes generacions de republicans que han treballat picant pedra i que han fet possible que avui nosaltres siguem aquí. I també que l'últim alcalde republicà, Baldiri Martí, va acabar en un camp de refugiats. Estar a l'altura d'aquest llegat és segurament un dels reptes més complexos. Com valores els primers 100 dies d'alcaldia republicana Durant les primeres setmanes hem hagut d'afrontar temes complexos, com ara una temporada turística marcada encara per la pandèmia, el gruix de la campanya de vacunació, la recuperació dels actes de Festa Major i, sobretot, les primeres regulacions d'accés al Parc Natural del Cap de Creus. Crec que en tots els casos hem demostrat valentia en les decisions i capacitat de gestió. Tenim clar que hem vingut per gestionar bé, transformar ambiciosament i també a representar dignament a tota la ciutadania, tant la que ens ha votat com la que no. Aquests són els principis que han mogut tota l'actuació durant aquests primers 100 dies i que volem que presideixin tota la legislatura. L'actual govern s'ha caracteritzat, sobretot, per haver fet un pas endavant molt significatiu en polítiques culturals. Això defineix el model de ciutat del nou alcalde? Per nosaltres la cultura ha estat sempre un dels pilars del projecte, des de la primera vegada que ens vàrem presentar el 2015 que ho remarquem.

Esquerra demana per les inversions de la línia de Rodalies després de l’incident entre Caldes i Girona

El senador per Girona Jordi Martí Deulofeu ha demanat a través d’una bateria de preguntes sobre les inversions pendents a la línia ferroviària de Rodalies després de l’incident que es va produir el passat 31 d’agost i que va interrompre la circulació de trens de les línies R11 i RG1. “Cal evitar que el descarrilament d’un vagó de mercaderies produeixi una afectació d’aquesta magnitud en una línia de ferrocarril tan utilitzada i imprescindible com és la de la frontera a Barcelona i que això produeixi demores i supressió de freqüències i que s’hagin hagut de derivar passatgers al transport per carretera i fins i tot al tren d’alta velocitat, incrementant-se en molts casos la durada del trajecte”, ha dit.  “Els usuaris estan suportant molts perjudicis com  a conseqüència d’un servei que massa sovint estem acostumats a veure com es presta en condicions precàries”, ha afegit el senador per Girona, Jordi Martí Deulofeu.  Per aquest motiu Esquerra Republicana ha presentat una bateria de preguntes al Senat amb l’objectiu d’obtenir la màxima informació sobre el que va succeir i per això es pregunta al govern espanyol si s’han detectat deficiències en el tram afectat que puguin posar en risc la seguretat del servei.  El senador ha afirmat també que “exigir la màxima transparència sobre el succés és molt important, però també ho és més assegurar que s’està complint amb el correcte manteniment de la línia i les inversions imprescindibles per a evitar que això es repeteixi”. Jordi Martí ha indicat que es tracta d’acreditar si existeixen dèficits de manteniment i inversió en la línia que puguin ocasionar que es repeteixin incidents com aquest. En la bateria de preguntes es demana si existeix un pla d’inversions específic per aquest tram, amb descripció i detall de les actuacions i pressupostos i quines són les actuacions de manteniment o millora del servei que puguin estar pendents de realitzar-se.