Federació de Girona

10 coses que potser no sabies d’en Jaume Butinyà

En Jaume Butinyà i Sitjà (Banyoles, 1970) és, des de fa poc més d'un any, nou diputat al Parlament de Catalunya. També, des de fa tres anys, encapçala el grup republicà a l’Ajuntament de Banyoles i forma part de l’executiva local. No és la primera vegada que és regidor a l’Ajuntament de Banyoles. De fet, va ser regidor d’urbanisme del 1999 a l’any 2007, en dues legislatures on en Pere Bosch encapçalava la llista republicana. També va ser conseller al Consell Comarcal del Pla de l’Estany, càrrec que va repetir des del 2019 fins a aconseguir l’acta de diputat.   1. És bomber des de fa més de 30 anys. Va començar sent una feina d’estiu mentre estudiava i va acabar convertint-se en la seva feina i passió. Sempre té posada fluixa la freqüència de ràdio dels bombers per si hi ha un accident.   2. Li agrada molt viatjar, bé sigui sol o acompanyat. De jove va fer l’interail amb la colla i ara sovint aprofita les vacances viatjant amb els amics en bici, autobús o tren. L’any passat va fer una ruta fins a Normandia amb autocaravana. Per en Jaume tan important el què es el que es visita com de quina manera s’hi arriba.   3. Cada any s’escapa amb la colla fins a Berga per gaudir de la Patum. A Banyoles, és fàcil trobar-lo sota d’un gegant els dies de Festa Major (normalment en Martirià o la Maria). És un entusiata de la cultura tradicional i popular.   4. És molt esportista i ha tocat molts pals dins el Club Natació de Banyoles. Va ser remer molts anys, ha practicat vela, cicloturisme, esport de muntanya. I, tot que li agrada molt el piragüisme, sempre ha estat més de rem.   5. És molt tintinaire! El seu pare i els seus germans van passar-li l’afició pels còmics de Tintín que llegien plegats tots els estius. Els ha llegit tantes vegades que pot dir en quin dels àlbums apareix cada un dels personatges. El còmic que més li agrada és Stoc de coc i el seu personatge, sens dubte, és el Capità Haddock.

Esquerra Republicana aconsegueix el compromís de l’Estat espanyol per reobrir els passos fronterers

Esquerra Republicana ha aconseguit el compromís de l’Estat espanyol per reobrir els passos fronterers tancats després d’aprovar-se una moció que ha defensat el senador per Girona, Jordi Martí Deulofeu.  La moció transaccionada s’ha aprovat amb els vots del grup Esquerra-Bildu, PSOE, PNV, Junts per Catalunya, Coalició Canària i del Grup de l'Esquerra Confederal. En contra han votat PP i Grup Mixt, mentre que le Grup Parlamentari Democràtic s’ha abstingut. En total s’han registrat 153 vots a favor, 106 en contra i 6 abstencions. Jordi Martí Deulofeu ha exposat que “el tancament indefinit encobert” de passos fronterers per part de l’Estat francès representa una “clara vulneració d’allò que disposa el Codi de fronteres de l’espai Schengen” sobre la lliure circulació de persones a l’espai de drets i llibertats més gran del món, la Unió Europea.  El senador ha explicat també que el control de fronteres interiors secundàries a les comarques de l’Alt Empordà i Cerdanya “perjudica la mobilitat entre els municipis limítrofs amb conseqüències sobre el comerç, la promoció econòmica i el turisme, entre d’altres”. Pel que fa a la cooperació transfronterera en matèria de protecció civil i a l’assistència i ajuda en zones frontereres s’ha acordat revisar de manera periòdica les mesures necessàries per establir una franja d’intervenció conjunta amb els mitjans necessaris en base a criteris operatius dels equips d’emergència dels dos Estats en col·laboració i cooperació amb els organismes i autoritats regionals competents en matèria de protecció civil. El senador republicà ha proposat, en aquest sentit també, la necessitat de reimpulsar l’Euroregió Pirineus Mediterrània i l’Eurodistricte de l’Espai Català Transfronterer com a Agrupació Europea de Cooperació Territorial (AECT). “Necessitem un nou model de cooperació basada en una nova governança del territori multinivell (local, comarcal i regional) i transestatal que hauria de permetre la integració territorial de l’espai transfronterer, la institucionalització de la qual, per cert, no requeriria la participació de les autoritats centrals”, ha afegit.

Esquerra exigeix al govern espanyol que adopti les “mesures de pressió” per acabar amb el “tall indefinit encobert” fronterer

Esquerra Republicana ha exigit al govern espanyol que adopti les “mesures de pressió necessàries” per posar fi al “tall indefinit encobert” que suposen als talls fronteres de l’Alt Empordà i la Cerdanya amb la Catalunya del Nord des de fa més d’un any. “La prolongació mitjançant pròrrogues per períodes de 6 mesos del tancament de passos fronterers no pot significar en cap cas el tancament permanent ni una incertesa continuada per les conseqüències que una mesura d'aquest tipus comporta als municipis limítrofs ja siguin comercials, laborals, sanitàries o educatives, entre altres”, ha manifestat el senador per Girona, Jordi Martí Deulofeu, en una interpel·lació al ministre d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, ​José Manuel Albares Bueno.    En aquest sentit, el senador republicà li ha dit al ministre que “no es poden posar portes al camp” ja que la “vida sempre s’obre camí”. “I, així mateix, ho entén també el col·lectiu per a la reobertura dels passos fronterers Esborrem la frontera!, que ha organitzat diversos actes per a la reobertura”, ha afegit. Jordi Martí ha proposat, en aquest sentit, que “amb la màxima brevetat” s’adoptin els acords que permetin la cooperació transfronterera en matèria de protecció civil en cas d'incendi forestal: “La intervenció conjunta dels equips d'emergència francesos i espanyols s'ha de poder fer amb mitjans terrestres però també amb mitjans aeris, i aquesta és una novetat molt important, en una franja a banda i banda de la frontera que es correspongui amb la totalitat de l'espai comprès a l'Eurodistricte de l'Espai Català Transfronterer o com a mínim amb els límits geogràfics i administratius de les comarques frontereres. “El juliol passat, de fet, vam veure amb incredulitat i estupor com es negava la possibilitat d'utilitzar hidroavions francesos més propers ubicats a la Catalunya del Nord en les tasques d'extinció d'incendis als incendis forestals de Llançà i el Port de la Selva i al seu lloc es van desplaçar mitjans aeris de Saragossa”, ha afegit.

Esquerra fa una crida a la mobilització a la manifestació del 26 de febrer a Girona en suport als encausats per l’1O de 2018

Des de la Federació de Girona d’Esquerra Republicana es fa una crida a la mobilització ciutadana per donar suport als encausats per l’1O de 2018 i participar en la manifestació del 26 de febrer a Girona organitzada per la plataforma de suport, 21 Raons. Esquerra Republicana s’ha adherit, també, a la plataforma com a entitat amb l’objectiu de sumar i denunciar aquesta macrocausa policial i donar suport a les persones citades a judici el pròxim 10 de març. La diputada al Congrés, Montse Bassa, ha manifestat que és “imprescindible” que “tots els independentistes ens retrobem als carrers i sumem en l’objectiu comú que totes i tots tenim que és la llibertat del nostre país”.    “Només sumant forces, i des de la solidaritat i la lluita compartida, serem capaces de derrotar la repressió i a l’Estat espanyol. Tenim molt camí per recórrer, però l’hem de fer braç a braç i hem de començar a fer-ho des dels carrers”, ha afegit Montse Bassa. El president de la Federació de Girona d’Esquerra, Pau Presas, ha afirmat que ens trobem davant d’un judici “totalment injust” que ens “demostra, una vegada més, la voluntat de l’estat espanyol és destruir el moviment independentista per la via judicial” “Cal seguir mobilitzats per defensar els dos grans consensos que tenim, que són l’amnistia i el dret a l’autodeterminació, i convertir-los en els nostres objectius estratègics per assolir la independència de Catalunya”, ha conclòs Pau Presas.       

Montse Bassa anuncia que es fa militant d’Esquerra Republicana per lluitar per la independència dels Països Catalans

La diputada al Congrés, Montse Bassa, ha anunciat avui a través de les seves xarxes socials que es fa militant d'Esquerra Republicana "perquè viu, pensa i sent en català" i perquè desitja la independència dels Països Catalans. "Em dono d'alta de militant perquè sóc d'esquerres i perquè crec en la justícia social i en la desobediència civil pacífica contra les lleis injustes", ha afegit la diputada republicana. "Penso que cal treballar i lluitar contra els privilegis i la corrupció. I també, i perquè és compatible, estar en política institucional i lluitar des del carrer. Per tot així avui us anuncio que em faig militant d'Esquerra Republicana de Catalunya. Ens veiem als carrers!", ha conclòs. Montse Bassa va sortir elegida com a diputada per la demarcació de Girona amb la candidatura d'Esquerra Republicana durant les eleccions generals espanyoles de 2019 i és diputada des del 16 de maig de 2019. Bassa també és fundadora i membre de l'Associació Catalana pels Drets Civils (ACDC) des d'on ha tingut una participació molt activa exigint la llibertat de les preses i presos polítics, el retorn de les persones a l'exili i denunciat la repressió de l'Estat espanyol a través de les causes judicials obertes contra membres independentistes.

Comunicat de condemna per l’agressió a una dona a Figueres

La secretaria d'Igualtat i Feminismes de la Federació de Girona d'Esquerra Republicana condemna i denuncia l'agressió que va patir una dona de 95 anys a Figueres la nit de divendres. L’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, ha mostrat el seu “més absolut rebuig” i ha anunciat que des de l’ajuntament s’han activat tots els serveis i recursos per atendre a la víctima. “Esperem que tot el pes de la llei recaigui en els culpables”, ha sentenciat. Des d'Esquerra Republicana i Jovent Republicà volem reiterar una vegada més el nostre compromís a dedicar tots els nostres esforços per erradicar aquesta xacra. Volem un país lliure i feminista!

Dolors Bassa dona suport a Robert Llach davant d’un judici “totalment injust”

La consellera Dolors Bassa ha donat suport, a través d'un vídeo publicat a les seves xarxes socials, al jove repressaliat Robert Llach, amb el que va coincidir a la presó de Puig de les Basses, davant d'un judici que és "totalment injust". El proper dimecres, 26 de gener, està previst que se'l jutgi acusat de participar en les mobilitzacions de protesta contra la sentència del procés l'octubre del 2019. La fiscalia, segons explica la plataforma de suport Robert Absolució, demana per a en Robert 6 anys i 6 mesos de presó pels delictes de desordres públics i atemptat contra l'autoritat, 3 mesos de pena multa pel delicte lleu de lesions i 420 euros en concepte de responsabilitat civil. "Vull manifestar tot el meu suport per a en Robert Llach. No hi ha dret que hagi de passar per aquest procés judicial. Una persona que no ha fet res i ha estat injustament empresonat", ha manifestat Dolors Bassa a través d’un vídeo publicat a les seves xarxes socials.   "El meu suport per a en Robert per tot el mal físic que li van fer i els cops de porra que va rebre. I per tot lo malament que es va sentir els primers dies i el mal psicològic pel temps que va haver de passar aïllat de la família i del seu entorn. I també, per la injustícia que representa tot aquest temps d'incertesa davant d'un judici que és totalment injust", ha conclòs Dolors Bassa. Des de la Federació de Girona d'Esquerra Republicana també es fa una crida a la mobilització ciutadana i a concentrar-se el proper dimecres, 26 de gener, a les 9:30 hores davant del palau de Justícia de Girona per donar suport a en Robert Llach.

Laia Martínez, alcaldessa de Pardines: “Els joves som el futur del país i hem de lluitar i treballar per aconseguir una millor qualitat de vida de la ciutadania i aportar noves idees”

La Laia Martínez és nascuda a Pardines el 1995 i és mestra d’educació infantil. Amb 26 anys ha hagut d'assumir l'alcaldia de l'Ajuntament de Pardines, convertint-se en l'alcaldessa més jove de Catalunya. Com has viscut aquests primers mesos com a alcaldessa de Pardines? Vaig iniciar-me com a alcaldessa a finals del mes de gener any 2021, ara fa gairebé un any.  En aquesta legislatura em vaig presentar com a regidora per poder donar un cop de mà, ajudar i aportar noves idees pel poble de Pardines on he viscut tota la vida i on ja havia estat membre de la Comissió de Festes fa uns anys.  La veritat és que no m’hagués imaginat mai que acabaria sent alcaldessa de Pardines, però per circumstàncies personals de l’exalcaldessa ho va haver de deixar i vaig fer el pas de passar al capdavant i seguir treballant pels projectes que teníem com equip de govern. Ella actualment segueix com a regidora. Al principi no em sentia del tot preparada i vaig haver-me de posar al dia de molts temes i aspectes, i conèixer bé el funcionament. De mica en mica he anat aprenent al costat dels treballadors de l’Ajuntament. Una feina gens fàcil, no? En ser un poble petit la gent pensa que la gestió és molt fàcil. Però avui dia puc dir que no és així. Les exigències de la gent són les mateixes que en un poble més gran. A més a més, estic a l’abast de tothom en el meu dia a dia. I, això, és un punt a favor per conèixer les necessitats de la gent i les seves peticions. Ser alcaldessa amb 26 anys no és gens habitual. És una anomalia massa freqüent aquest fet? De fet, jo vaig saber que era l’alcaldessa més jove de Catalunya pels mitjans de comunicació. M’ho vaig prendre com una anècdota; res més.  La veritat és que hi ha poca gent jove implicada en el món de la política i penso que no hauria de ser així. Els joves som el futur en aquest país i, crec que hem de lluitar i treballar per aquest fet, per aconseguir una millor qualitat de vida, millorar les condicions i aportar noves idees.

Esquerra Republicana presenta una bateria de preguntes arran de les darreres esllavissades a la línia R3 al Ripollès

Esquerra Republicana ha presentat una bateria de 20 preguntes per demanar explicacions al govern espanyol sobre les darreres esllavissades a la línia ferroviària R3 que es va produir el passat 2 de desembre de 2021 entre Planoles i Ribes de Freser. El senador per Girona, Jordi Martí Deulofeu, ha registrat un total de 20 preguntes exigint explicacions per saber quins van ser els motius que van derivar en aquest nou accident ferroviari i quines mesures s’han pres per reforçar i assegurar el talús i evitar noves esllavissades, entre altres preguntes. “Els successius governs espanyols han girat sempre l’esquena al nostre territori pel que fa a les inversions, especialment a les comarques de muntanya com el Ripollès en temes tan vitals com les infraestructures, entre elles la xarxa ferroviària de tren convencional, que són un element clau de cohesió social i desenvolupament econòmic. Des d’Esquerra no ens cansarem de reivindicar i treballar per aconseguir el desdoblament de la via de la línia R3 que permeti prestar a la ciutadania un servei ferroviari en condicions de seguretat i posant com a objectiu principal que una mobilitat moderna pròpia del segle XXI se situï al centre de les polítiques d’inversió”, ha afirmat Jordi Martí. En aquest sentit, el senador republicà ha demanat a través d’aquesta bateria de preguntes si s'han detectat altres deficiències que requereixin la realització d'inversions immediates i que poguessin tenir un alt risc per a la seguretat en el transport de mercaderies i passatgers” i si hi ha un “pla d'inversions específiques per a aquest tram de la línia R3 amb la consegüent descripció i detall de les actuacions i del pressupost.” I, en el cas que aquest pla no existeixi, saber-ne els motius. “Garantir la mobilitat dels veïns i veïnes del Ripollès ha de ser una prioritat a nivell d’inversions en el manteniment i millora de la xarxa ferroviària perquè d’ella en depèn el progrés econòmic de la comarca.