Federació de Girona

L’habitatge com a prioritat dels municipis republicans

L’accés a l’habitatge és una prioritat de les polítiques públiques que estan impulsant els municipis republicans a la demarcació de Girona. Des dels ajuntaments governats per Esquerra Republicana s’ha fet un gran impuls durant aquesta primera meitat de mandat per tal de garantir un habitatge digne a joves, persones grans i a col·lectius en risc d’exclusió social, així com, traçar estratègies per facilitar l’accés a habitatge assequible, mobilitzar el parc de pisos buits o impulsar promocions d’habitatge públic.   Salt  A Salt s’està desenvolupant un pla de transformació social a través d’una gran inversió amb la creació d’un Parc Municipal d’Habitatge, que està incrementant durant aquest mandat i que es preveu que arribi fins als 300 pisos. Aquest pla de xoc habitacional ha estat i és un referent a nivell de país. Per aquest motiu, els regidor d’habitatge, Àlex Barceló, i l’alcalde Jordi Viñas han participat a la ponència de la tramitació de la Proposició de llei d'ampliació de les mesures urgents per fer front a l'emergència habitacional que està tramitant el Parlament.   Palamós L’Ajuntament impulsa la primera promoció de pisos cooperatius en règim cessió d’ú de la demarcació de Girona en sòl municipal. Un model residencial que elimina la propietat privada i aposta per la propietat col·lectiva. A finals de l’any passat l’Ajuntament de Palamós ja va cedir una parcel·la de mil metres quadrats, ubicada a l’avinguda de Catalunya, durant 75 anys a l’entitat cooperativa Sostre Cívic, per fer el bloc d’habitatges.   Girona L'Ajuntament de Girona impulsa la construcció de 105 pisos de protecció oficial amb una inversió de 12,5 milions. Les polítiques d’habitatge social s’han reactivat a partir de l’entrada a govern d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Girona. Aquest estiu la regidora Anabel Moya i el vicealcalde Quim Ayats va anunciar un acord amb l’Incasòl per la construcció d’aquests 105 pisos de protecció oficial en uns terrenys de Domeny.

Nil Papiol, alcalde d'Hostalric: "Seguim transformant Hostalric"

Dos anys després d’haver pres possessió com a equip de govern hem presentat el compliment del Pla de Mandat. La transformació del programa electoral en Pla de Mandat s’ha concretat en 109 propostes. Un 52% executades ja s’han executat, un 14% estan preparades per executar. I un 33% en estudi o no iniciades. En dos anys marcats per un temporal glòria i una situació sanitària inimaginable hem sigut capaços de sobreposar-nos a aquestes externalitats i alhora complir amb el contracte que vam assolir amb la ciutadania al maig del 2019. Podem destacar molts avanços el principal dels quals és l’aposta per la sostenibilitat. Amb la renovació de la totalitat de l’enllumenat municipal per sistemes més eficients. Quan s’hagi finalitzat es preveu un estalvi de 262 tones d’emissió de CO2 i un estalvi econòmic d’uns 60.000€ anuals. També amb la inauguració d’un equipament clau per la gestió dels residus, la nova deixalleria municipal. Peça indispensable per acollir des de fa mesos el nou sistema de recollida porta a porta. Que ha permès augmentar les xifres de recollida selectiva del 32% al 86% en tant sols uns mesos. Des del govern municipal seguim compromesos en fer un Hostalric verd, actiu i dinàmic on els veïns i veïnes se sentin orgulloses de pertànyer i viure-hi.

Esquerra desencalla el projecte del baixador del TAV a l’aeroport i l’eliminació dels passos a nivell del tren a Figueres amb els pressupostos generals de l’Estat

Esquerra Republicana ha desencallat dos projectes cabdals per la mobilitat de la demarcació de Girona com és el projecte per fer el baixador del TAV a l’aeroport de Girona i l’eliminació dels passos a nivell del tren a Figueres a través de l’acord que s’ha arribat durant la negociació dels pressupostos de l’Estat. En concret, la supressió dels passos a nivell a Figueres serà objecte d’una inversió plurianual que començarà l’any que ve amb una partida 250.000 euros pel projecte. L’acord resol una demanda històrica per la capital de l’Alt Empordà que fins ara mai s’havia assolit i resol un tema de seguretat ciutadana i de cohesió social, tal i com sempre ha reivindicat l’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó. A l’acord també s’hi sumen d’altres partides com 1,5 milions d’euros al nou Arxiu Provincial Girona, 400.000 euros per la restauració de la muralla d’Hostalric, la construcció d’una rotonda a la carretera N-260 a Llançà per 500.000€,  el projecte de millora de la carretera N-260 Ripoll-Sant Joan Abadesses per 100.000 euros, i 50.000 euros per a l’execució d’un pas subterrani al passeig Ragull de Ripoll, entre altres.  Els acords permeten desencallar projectes llargament reivindicats i que han suposat un greuge històric per la demarcació de Girona tant pel que fa a la mobilitat, com a la seguretat o a la competitivitat del territori.   El diputat al Congrés, Joan Margall, ha destacat que aquest acord permet a la demarcació tirar endavant diversos projectes i infraestructures clau per facilitar i millorar la qualitat de vida a la ciutadania. “Des d’Esquerra Republicana treballem per la gent i sempre pensant en el bé comú i en arrancar compromisos reals. La nostra responsabilitat, mentre aconseguim la República Catalana, és ser útils a la ciutadania i treballar per obtenir tots els recursos possibles per garantir el progrés econòmic i la cohesió territorial des d’una perspectiva verda, social i feminista”, ha manifestat Margall.

Comunicat respecte l'agressió que ha patit una dona a Pals

La secretaria d'Igualtat i Feminismes de la Federació de Girona d'Esquerra Republicana condemna i denuncia l'agressió que ha patit una dona aquesta passada nit a Pals.  Desitgem a la víctima una bona i ràpida recuperació. Des d'Esquerra i Jovent Republicà volem reiterar una vegada més que no normalitzem cap agressió ni cap mena de violència. Volem un país lliure i feminista!

"Sumar Sempre", article de la portaveu d'Esquerra l'Escala, Etna Estrems

Novembre és sinònim de pressupost. Un mes on, sempre, en l’àmbit municipal cal posicionar-se sobre el document més important de l’any, el document que marcarà el rumb de l’any següent. Des de la visió de grup a l’oposició i en un consistori com l’escalenc, amb un govern que només necessita els seus propis vots, i a només un any i mig de les eleccions, la posició més senzilla i temptadora pels equips de l’oposició segurament és buscar les partides on hi ha desacord amb el govern i justificar, així, un vot en contra als compte, sense aprofundir-hi massa i així quedar bé amb els més propers i optar per la gesticulació fàcil. A ERC l’Escala, però, no som del camí fàcil sinó del millor per a l’Escala i la seva gent i així hem actuat durant tota la legislatura, aportant idees i projectes com per exemple: la implantació de les minideixalleries, la senyalització dels metres del passeig d’Empúries per a les persones que hi fan esport, l’estudi per a implantar un servei d’autobús urbà pels alumnes que van a l’institut, la implantació d’avisos sonors als semàfors per a persones amb dificultats de visió, les ajudes per a la digitalització d’empreses, les subvencions de l’IBI per a la col·locació d’energies renovables o la construcció d’un espai pel dol perinatal als cementiris del municipi, entre moltes d’altres propostes. En el cas del pressupost, som plenament conscients que tenim alguns desacords profunds amb el govern, com el de l’habitatge social on els punts de vista d’uns i els altres han estat motiu de diferències històriques, però també som conscients que si volem fer avançar L’Escala cal que treballem en la direcció dels acords. I això és exactament el que hem fet amb el pressupost 2022. Un pressupost que, després de diverses converses, permetrà que l'Escala avanci cap a tres dels objectius prioritaris d’Esquerra Republicana; la mobilitat verda, sostenible i més segura, amb més quilòmetres de carri bici.

Pep Companys, alcalde de Santa Pau: “Treballem per no perdre la nostra identitat com a poble. Som el que volem ser i treballem per mantenir-ho”.

Quins reptes té Santa Pau sobre la taula pels pròxims dos anys de mandat?  Tenim diversos projectes ja sobre la taula que ens il·lusionen. En primer lloc volem posar en funcionament un nou equipament de titularitat municipal que ha de servir com a centre de dia o de recursos per la gent gran, local per joves, d’espai per a les entitats del municipi i una zona de Coworking. També impulsarem la construcció d’una torre de telecomunicacions per donar cobertura de telefonia a una part molt important del municipi. I, alhora, volem deixar aprovat un reglament de participació en el municipi.    El poble de Santa Pau és un dels atractius turístics de la comarca de la Garrotxa però, a diferència d’altres, ha sabut conservar la seva pròpia identitat. A què ho atribueixes? Treballem per mantenir un ordre i equilibri i no perdre la nostra identitat com a poble de Santa Pau. Som el que volem ser i treballem per mantenir-ho.   I, doncs, com es pot evitar que el turisme no acabi desvirtuant la vida al poble i el seu comerç? El més important és trobar l’equilibri entre el visitant i els veïns/es del poble i que s’hi estableixi una relació de convivència. A nivell local, però també es fa a nivell comarcal, es treballa per mantenir aquest binomi malgrat que és complicat. Estem veient com amb la pandèmia han augmentat, i molt, les visites als espais naturals. Ara cal gestionar-ho i regular-ho amb propostes que faci  possible el turisme però també la vida a poble. I, aquest, crec que és un repte que tenim una feina a nivell de país.    Què és el més valores de la teva feina com a alcalde? Sense dubte, el que més valoro és poder solucionar els problemes del dia a dia dels veïns i veïnes. Ser alcalde vol dir treballar per ells cada dia de la setmana i les 24 hores amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida al nostre poble.    Creus que la governança republicana és la que millor pot ajudar a resoldre els problemes dels veïns i veïnes? Perquè? Sense cap mena de dubte! Els valors republicans són els pilars de la nostra societat.

Esquerra arrenca el compromís del govern espanyol de dotar amb urgència de personal l'Oficina d'Estrangeria de Girona

Esquerra Republicana ha aconseguit que el govern espanyol es comprometi a dotar de personal “amb urgència” l’Oficina d’Estrangeria de Girona, que al mes de juny tenia un 35% de vacants.  El senador per Girona, Jordi Martí Deulofeu, ha exposat durant la defensa que ha fet de la moció presentada pel grup Esquerra Republicana-EH Bildu que s’han de garantir els drets -també l’atenció presencial- de totes les persones estrangeres a través d’un servei públic amb estàndards de qualitat: “Hem d’evitar que les persones que pertanyen a col·lectius vulnerables es vegin privades d'accedir als procediments administratius per no poder pagar un gestor o un advocat i facilitar el registre de les sol·licituds de residència o treball a la seu de la Subdelegació del govern espanyol a Girona.” “Existeix una bretxa digital important entre els sol·licitants, que solen pertànyer a col·lectius vulnerables i no tenen accés a les noves tecnologies i a les gestions telemàtiques”, ha afegit.   A més, el senador republicà ha qualificat que és una “mala solució i un disbarat” l’atribució temporal de funcions de l’Oficina d’Estrangeria de Girona a l’Oficina d’Estrangeria de Cáceres.  Jordi Martí Deulofeu ha argumentat també que l’atenció presencial s’ha reduït a 1 dia/setmana i ha proposat, tal i com recull la moció presentada per Esquerra Republicana, incrementar aquest servei fins a un mínim de 2 dies a la setmana. “Al mes de juny hi havia una mitjana de 339 expedients d’autoritzacions de residència i treball pendents de resolució. I aquesta és, sense dubte, la veritable qüestió de fons”, ha conclòs el senador republicà per Girona, Jordi Martí Deulofeu. Esquerra Republicana ha presentat també una proposta de resolució al Parlament de Catalunya i una moció municipal que es presentarà als ajuntaments de la demarcació amb l'objectiu de resoldre aquesta situació. 

Joan Martí, alcalde de Santa Coloma de Farners: "Lluitarem per evitar el desastre del ramal de la MAT"

Fruit del pacte subscrit després de les eleccions municipals de 2019, el 28 de juny Joan Martí va ser escollit pel Ple de l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners com a nou batlle de la capital de la comarca de La Selva.   Quines són les sensacions després d’haver retornat a l’alcaldia de Santa Coloma de Farners? Vaig estar al capdavant de l’Ajuntament de Santa Coloma en l’etapa 2015-2019, i la ciutadania ens va premiar fent confiança a la candidatura d’ERC a les eleccions municipals de 2019, ja que vam guanyar clarament en vots i regidors, tot i que sense assolir la majoria absoluta. No era lògic el pacte inicial entre Junts, PSC i Independents que ens arraconava de l’equip de govern. I semblava lògic que qualsevol pacte entre les diferents forces ens havia de tenir en compte, també per a l’alcaldia. Finalment, i després d’un ple accidentat, Independents va desfer el pacte inicial i fruit de la negociació d’aquell mateix dia, es va arribar a l’acord de dos anys d’alcaldia per a Junts i dos anys per a ERC. Ara mateix, satisfet de retrobar-me amb les obligacions institucionals i màxima responsabilitat municipal, perquè hi ha moltes tasques per completar i noves iniciatives a començar.   Quines són aquestes tasques per completar i les noves iniciatives que esmentes? Ara mateix, l’equip de govern tenim una relació molt llarga de projectes i tasques per completar i cada regidoria sap perfectament quins són els objectius a aconseguir. Des de la meva posició a l’alcaldia de Santa Coloma de Farners, posaré l’accent en uns aspectes molt concrets que ens han de permetre accelerar-ne alguns, que són fonamentals en clau local, però també nacional, tal com vaig esmentar en el discurs de presa de possessió, el passat juny.  ​ Ens podries destacar alguna? El primer que vull és mantenir viu i actiu el suport al procés d’independència que estem vivint a Catalunya i que, sens dubte, marca la nostra vida col·lectiva i en molts casos individual.

Esquerra demana que es doti amb urgència de personal l’Oficina d’Estrangeria de Girona davant el col·lapse del servei

Esquerra Republicana demana que es doti amb urgència del personal necessari l’Oficina d’Estrangeria de Girona davant el col·lapse que pateix. El govern espanyol reconeix, en la resposta de juliol a una bateria de preguntes presentades pel senador per Girona Jordi Martí Deulofeu, que manquen per cobrir un 35% de la plantilla, que suposa un de cada 3 llocs de treball. El senador ha explicat, segons es detalla en la resposta, que a la manca de personal s’hi suma el volum de treball que han d’assumir els tècnics de l’Oficina. L’Oficina té un volum de feina de 1.951 expedients al mes, dels quals se’n resolen 1.171, el que suposa 71 expedients al mes per treballador. Amb tot, l’Oficina d’Estrangeria de Girona té un dèficit d’aproximadament 275 expedients al mes sense tramitar. A més, i segons s’argumenta en l’escrit, l’Oficina d’Estrangeria de Girona té el suport de l’Oficina d’Estrangeria de Càceres per tal de resoldre la situació de col·lapse: “Asimismo en 2020 se autorizó una Atribución Temporal de Funciones a un efectivo de la OEX de Cáceres que, desde esta ciudad, presta servicios a la OEX de Girona. Esta medida de deslocalización, que va a continuar en 2021, implica que la OEX de Girona cuente de hecho con 25 efectivos.” El senador per Girona, Jordi Martí Deulofeu, ha manifestat que és “difícilment comprensible i assumible que una solució estable en el temps sigui que l’Oficina de Càceres tramiti els expedients que aquí no es poden resoldre per manca de personal”. I, en aquest sentit, ha exigit al Ministeri de l’Interior que prengui “mesures urgents” a l’Oficina d’Estrangeria de Girona per poder atendre i prestar un servei públic “com es mereixen” els seus sol·licitants.    “Cal tenir en compte que les persones que requereixen aquest servei sovint viuen situacions de vulnerabilitat i d’una enorme dificultat per no poder regularitzar la seva situació administrativa i, així, accedir en condicions de normalitat a un lloc de treball, estudiar o obtenir el carnet de conduir, per citar només algunes de les problemàtiques”, ha afegit.