Federació de Girona

Esquerra fa una crida a la mobilització a la manifestació del 26 de febrer a Girona en suport als encausats per l’1O de 2018

Des de la Federació de Girona d’Esquerra Republicana es fa una crida a la mobilització ciutadana per donar suport als encausats per l’1O de 2018 i participar en la manifestació del 26 de febrer a Girona organitzada per la plataforma de suport, 21 Raons. Esquerra Republicana s’ha adherit, també, a la plataforma com a entitat amb l’objectiu de sumar i denunciar aquesta macrocausa policial i donar suport a les persones citades a judici el pròxim 10 de març. La diputada al Congrés, Montse Bassa, ha manifestat que és “imprescindible” que “tots els independentistes ens retrobem als carrers i sumem en l’objectiu comú que totes i tots tenim que és la llibertat del nostre país”.    “Només sumant forces, i des de la solidaritat i la lluita compartida, serem capaces de derrotar la repressió i a l’Estat espanyol. Tenim molt camí per recórrer, però l’hem de fer braç a braç i hem de començar a fer-ho des dels carrers”, ha afegit Montse Bassa. El president de la Federació de Girona d’Esquerra, Pau Presas, ha afirmat que ens trobem davant d’un judici “totalment injust” que ens “demostra, una vegada més, la voluntat de l’estat espanyol és destruir el moviment independentista per la via judicial” “Cal seguir mobilitzats per defensar els dos grans consensos que tenim, que són l’amnistia i el dret a l’autodeterminació, i convertir-los en els nostres objectius estratègics per assolir la independència de Catalunya”, ha conclòs Pau Presas.       

Montse Bassa anuncia que es fa militant d’Esquerra Republicana per lluitar per la independència dels Països Catalans

La diputada al Congrés, Montse Bassa, ha anunciat avui a través de les seves xarxes socials que es fa militant d'Esquerra Republicana "perquè viu, pensa i sent en català" i perquè desitja la independència dels Països Catalans. "Em dono d'alta de militant perquè sóc d'esquerres i perquè crec en la justícia social i en la desobediència civil pacífica contra les lleis injustes", ha afegit la diputada republicana. "Penso que cal treballar i lluitar contra els privilegis i la corrupció. I també, i perquè és compatible, estar en política institucional i lluitar des del carrer. Per tot així avui us anuncio que em faig militant d'Esquerra Republicana de Catalunya. Ens veiem als carrers!", ha conclòs. Montse Bassa va sortir elegida com a diputada per la demarcació de Girona amb la candidatura d'Esquerra Republicana durant les eleccions generals espanyoles de 2019 i és diputada des del 16 de maig de 2019. Bassa també és fundadora i membre de l'Associació Catalana pels Drets Civils (ACDC) des d'on ha tingut una participació molt activa exigint la llibertat de les preses i presos polítics, el retorn de les persones a l'exili i denunciat la repressió de l'Estat espanyol a través de les causes judicials obertes contra membres independentistes.

Comunicat de condemna per l’agressió a una dona a Figueres

La secretaria d'Igualtat i Feminismes de la Federació de Girona d'Esquerra Republicana condemna i denuncia l'agressió que va patir una dona de 95 anys a Figueres la nit de divendres. L’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, ha mostrat el seu “més absolut rebuig” i ha anunciat que des de l’ajuntament s’han activat tots els serveis i recursos per atendre a la víctima. “Esperem que tot el pes de la llei recaigui en els culpables”, ha sentenciat. Des d'Esquerra Republicana i Jovent Republicà volem reiterar una vegada més el nostre compromís a dedicar tots els nostres esforços per erradicar aquesta xacra. Volem un país lliure i feminista!

Dolors Bassa dona suport a Robert Llach davant d’un judici “totalment injust”

La consellera Dolors Bassa ha donat suport, a través d'un vídeo publicat a les seves xarxes socials, al jove repressaliat Robert Llach, amb el que va coincidir a la presó de Puig de les Basses, davant d'un judici que és "totalment injust". El proper dimecres, 26 de gener, està previst que se'l jutgi acusat de participar en les mobilitzacions de protesta contra la sentència del procés l'octubre del 2019. La fiscalia, segons explica la plataforma de suport Robert Absolució, demana per a en Robert 6 anys i 6 mesos de presó pels delictes de desordres públics i atemptat contra l'autoritat, 3 mesos de pena multa pel delicte lleu de lesions i 420 euros en concepte de responsabilitat civil. "Vull manifestar tot el meu suport per a en Robert Llach. No hi ha dret que hagi de passar per aquest procés judicial. Una persona que no ha fet res i ha estat injustament empresonat", ha manifestat Dolors Bassa a través d’un vídeo publicat a les seves xarxes socials.   "El meu suport per a en Robert per tot el mal físic que li van fer i els cops de porra que va rebre. I per tot lo malament que es va sentir els primers dies i el mal psicològic pel temps que va haver de passar aïllat de la família i del seu entorn. I també, per la injustícia que representa tot aquest temps d'incertesa davant d'un judici que és totalment injust", ha conclòs Dolors Bassa. Des de la Federació de Girona d'Esquerra Republicana també es fa una crida a la mobilització ciutadana i a concentrar-se el proper dimecres, 26 de gener, a les 9:30 hores davant del palau de Justícia de Girona per donar suport a en Robert Llach.

Laia Martínez, alcaldessa de Pardines: “Els joves som el futur del país i hem de lluitar i treballar per aconseguir una millor qualitat de vida de la ciutadania i aportar noves idees”

La Laia Martínez és nascuda a Pardines el 1995 i és mestra d’educació infantil. Amb 26 anys ha hagut d'assumir l'alcaldia de l'Ajuntament de Pardines, convertint-se en l'alcaldessa més jove de Catalunya. Com has viscut aquests primers mesos com a alcaldessa de Pardines? Vaig iniciar-me com a alcaldessa a finals del mes de gener any 2021, ara fa gairebé un any.  En aquesta legislatura em vaig presentar com a regidora per poder donar un cop de mà, ajudar i aportar noves idees pel poble de Pardines on he viscut tota la vida i on ja havia estat membre de la Comissió de Festes fa uns anys.  La veritat és que no m’hagués imaginat mai que acabaria sent alcaldessa de Pardines, però per circumstàncies personals de l’exalcaldessa ho va haver de deixar i vaig fer el pas de passar al capdavant i seguir treballant pels projectes que teníem com equip de govern. Ella actualment segueix com a regidora. Al principi no em sentia del tot preparada i vaig haver-me de posar al dia de molts temes i aspectes, i conèixer bé el funcionament. De mica en mica he anat aprenent al costat dels treballadors de l’Ajuntament. Una feina gens fàcil, no? En ser un poble petit la gent pensa que la gestió és molt fàcil. Però avui dia puc dir que no és així. Les exigències de la gent són les mateixes que en un poble més gran. A més a més, estic a l’abast de tothom en el meu dia a dia. I, això, és un punt a favor per conèixer les necessitats de la gent i les seves peticions. Ser alcaldessa amb 26 anys no és gens habitual. És una anomalia massa freqüent aquest fet? De fet, jo vaig saber que era l’alcaldessa més jove de Catalunya pels mitjans de comunicació. M’ho vaig prendre com una anècdota; res més.  La veritat és que hi ha poca gent jove implicada en el món de la política i penso que no hauria de ser així. Els joves som el futur en aquest país i, crec que hem de lluitar i treballar per aquest fet, per aconseguir una millor qualitat de vida, millorar les condicions i aportar noves idees.

Esquerra Republicana presenta una bateria de preguntes arran de les darreres esllavissades a la línia R3 al Ripollès

Esquerra Republicana ha presentat una bateria de 20 preguntes per demanar explicacions al govern espanyol sobre les darreres esllavissades a la línia ferroviària R3 que es va produir el passat 2 de desembre de 2021 entre Planoles i Ribes de Freser. El senador per Girona, Jordi Martí Deulofeu, ha registrat un total de 20 preguntes exigint explicacions per saber quins van ser els motius que van derivar en aquest nou accident ferroviari i quines mesures s’han pres per reforçar i assegurar el talús i evitar noves esllavissades, entre altres preguntes. “Els successius governs espanyols han girat sempre l’esquena al nostre territori pel que fa a les inversions, especialment a les comarques de muntanya com el Ripollès en temes tan vitals com les infraestructures, entre elles la xarxa ferroviària de tren convencional, que són un element clau de cohesió social i desenvolupament econòmic. Des d’Esquerra no ens cansarem de reivindicar i treballar per aconseguir el desdoblament de la via de la línia R3 que permeti prestar a la ciutadania un servei ferroviari en condicions de seguretat i posant com a objectiu principal que una mobilitat moderna pròpia del segle XXI se situï al centre de les polítiques d’inversió”, ha afirmat Jordi Martí. En aquest sentit, el senador republicà ha demanat a través d’aquesta bateria de preguntes si s'han detectat altres deficiències que requereixin la realització d'inversions immediates i que poguessin tenir un alt risc per a la seguretat en el transport de mercaderies i passatgers” i si hi ha un “pla d'inversions específiques per a aquest tram de la línia R3 amb la consegüent descripció i detall de les actuacions i del pressupost.” I, en el cas que aquest pla no existeixi, saber-ne els motius. “Garantir la mobilitat dels veïns i veïnes del Ripollès ha de ser una prioritat a nivell d’inversions en el manteniment i millora de la xarxa ferroviària perquè d’ella en depèn el progrés econòmic de la comarca.

L’habitatge com a prioritat dels municipis republicans

L’accés a l’habitatge és una prioritat de les polítiques públiques que estan impulsant els municipis republicans a la demarcació de Girona. Des dels ajuntaments governats per Esquerra Republicana s’ha fet un gran impuls durant aquesta primera meitat de mandat per tal de garantir un habitatge digne a joves, persones grans i a col·lectius en risc d’exclusió social, així com, traçar estratègies per facilitar l’accés a habitatge assequible, mobilitzar el parc de pisos buits o impulsar promocions d’habitatge públic.   Salt  A Salt s’està desenvolupant un pla de transformació social a través d’una gran inversió amb la creació d’un Parc Municipal d’Habitatge, que està incrementant durant aquest mandat i que es preveu que arribi fins als 300 pisos. Aquest pla de xoc habitacional ha estat i és un referent a nivell de país. Per aquest motiu, els regidor d’habitatge, Àlex Barceló, i l’alcalde Jordi Viñas han participat a la ponència de la tramitació de la Proposició de llei d'ampliació de les mesures urgents per fer front a l'emergència habitacional que està tramitant el Parlament.   Palamós L’Ajuntament impulsa la primera promoció de pisos cooperatius en règim cessió d’ú de la demarcació de Girona en sòl municipal. Un model residencial que elimina la propietat privada i aposta per la propietat col·lectiva. A finals de l’any passat l’Ajuntament de Palamós ja va cedir una parcel·la de mil metres quadrats, ubicada a l’avinguda de Catalunya, durant 75 anys a l’entitat cooperativa Sostre Cívic, per fer el bloc d’habitatges.   Girona L'Ajuntament de Girona impulsa la construcció de 105 pisos de protecció oficial amb una inversió de 12,5 milions. Les polítiques d’habitatge social s’han reactivat a partir de l’entrada a govern d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Girona. Aquest estiu la regidora Anabel Moya i el vicealcalde Quim Ayats va anunciar un acord amb l’Incasòl per la construcció d’aquests 105 pisos de protecció oficial en uns terrenys de Domeny.

Nil Papiol, alcalde d'Hostalric: "Seguim transformant Hostalric"

Dos anys després d’haver pres possessió com a equip de govern hem presentat el compliment del Pla de Mandat. La transformació del programa electoral en Pla de Mandat s’ha concretat en 109 propostes. Un 52% executades ja s’han executat, un 14% estan preparades per executar. I un 33% en estudi o no iniciades. En dos anys marcats per un temporal glòria i una situació sanitària inimaginable hem sigut capaços de sobreposar-nos a aquestes externalitats i alhora complir amb el contracte que vam assolir amb la ciutadania al maig del 2019. Podem destacar molts avanços el principal dels quals és l’aposta per la sostenibilitat. Amb la renovació de la totalitat de l’enllumenat municipal per sistemes més eficients. Quan s’hagi finalitzat es preveu un estalvi de 262 tones d’emissió de CO2 i un estalvi econòmic d’uns 60.000€ anuals. També amb la inauguració d’un equipament clau per la gestió dels residus, la nova deixalleria municipal. Peça indispensable per acollir des de fa mesos el nou sistema de recollida porta a porta. Que ha permès augmentar les xifres de recollida selectiva del 32% al 86% en tant sols uns mesos. Des del govern municipal seguim compromesos en fer un Hostalric verd, actiu i dinàmic on els veïns i veïnes se sentin orgulloses de pertànyer i viure-hi.

Esquerra desencalla el projecte del baixador del TAV a l’aeroport i l’eliminació dels passos a nivell del tren a Figueres amb els pressupostos generals de l’Estat

Esquerra Republicana ha desencallat dos projectes cabdals per la mobilitat de la demarcació de Girona com és el projecte per fer el baixador del TAV a l’aeroport de Girona i l’eliminació dels passos a nivell del tren a Figueres a través de l’acord que s’ha arribat durant la negociació dels pressupostos de l’Estat. En concret, la supressió dels passos a nivell a Figueres serà objecte d’una inversió plurianual que començarà l’any que ve amb una partida 250.000 euros pel projecte. L’acord resol una demanda històrica per la capital de l’Alt Empordà que fins ara mai s’havia assolit i resol un tema de seguretat ciutadana i de cohesió social, tal i com sempre ha reivindicat l’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó. A l’acord també s’hi sumen d’altres partides com 1,5 milions d’euros al nou Arxiu Provincial Girona, 400.000 euros per la restauració de la muralla d’Hostalric, la construcció d’una rotonda a la carretera N-260 a Llançà per 500.000€,  el projecte de millora de la carretera N-260 Ripoll-Sant Joan Abadesses per 100.000 euros, i 50.000 euros per a l’execució d’un pas subterrani al passeig Ragull de Ripoll, entre altres.  Els acords permeten desencallar projectes llargament reivindicats i que han suposat un greuge històric per la demarcació de Girona tant pel que fa a la mobilitat, com a la seguretat o a la competitivitat del territori.   El diputat al Congrés, Joan Margall, ha destacat que aquest acord permet a la demarcació tirar endavant diversos projectes i infraestructures clau per facilitar i millorar la qualitat de vida a la ciutadania. “Des d’Esquerra Republicana treballem per la gent i sempre pensant en el bé comú i en arrancar compromisos reals. La nostra responsabilitat, mentre aconseguim la República Catalana, és ser útils a la ciutadania i treballar per obtenir tots els recursos possibles per garantir el progrés econòmic i la cohesió territorial des d’una perspectiva verda, social i feminista”, ha manifestat Margall.