Federació de Girona

Esquerra impulsa una campanya municipal per exigir al govern espanyol el retorn a l’IVA reduït del sector de la imatge personal

La Federació de Girona d’Esquerra Republicana ha presentat avui una campanya municipal a la demarcació de Girona per instar l’executiu espanyol a retornar l’IVA reduït del 10% al sector de la perruqueria, barberia i estètica, després que el 2012 fos apujat fins al tipus general del 21% amb el compromís per part del llavors ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, de revertir la situació tan bon punt millorés l’economia. La secretària de Política Municipal de la Federació de Girona, Maria Puig, ha explicat que la campanya consistirà en presentar una moció als ajuntaments de les comarques gironines. “Començarem presentant la moció en el proper ple ordinari de Girona, previst pel dimarts 27 de juliol, i a partir del setembre ho farem en Ajuntaments d’arreu de la demarcació”, ha avançat Puig.    La moció demana que els Ajuntaments instin el govern espanyol a complir les Proposicions no de Llei (PNL) aprovades per la restitució de l’IVA reduït, i que notifiquin aquest acord directament al president Pedro Sánchez, a la ministra d’Hisenda Maria Jesús Montero, i a la Ministra de Treball i Economia Social Yolanda Díaz.    “Des del territori, malauradament, les competències que tenim sobre la fiscalitat són molt limitades. Tot i així, els ajuntaments som l’administració més propera a la ciutadania i, com a tal, estem obligats a fer tot el que estigui a les nostres mans per donar resposta a les seves problemàtiques”, ha afegit Puig. “El govern espanyol està disposat a fer el que calgui per evitar retornar l’IVA reduït al sector. La bona notícia és que en aquest moment hi ha una majoria política a favor de la reducció, que no s’entendria sense la pressió incansable dels professionals del ram”, ha expressat el diputat d’ERC al Congrés Joan Margall, que ha afegit que cal mantenir viva la reivindicació. El diputat ha explicat que des del grup republicà a Madrid treballen per “trobar una escletxa reglada que permeti rebaixar l’impost del sector sense que el govern espanyol ho pugui anul·lar”.

Esquerra Republicana celebra debats oberts a l’Alt i Baix Empordà, Gironès i a la Selva per commemorar el dia de l’orgull LGTBI+

La Federació de Girona d’Esquerra Republicana ha celebrat durant quinze dies diversos debats oberts amb motiu del dia mundial de l’alliberament LGTBI+ a les comarques del Gironès, la Selva i a l'Alt i Baix Empordà de forma conjunta. La secretària d’Igualtat, Feminismes i Dones, Ester Soms, ha destacat “la riquesa de les diferents trobades” i ha manifestat el compromís d’Esquerra “per seguir lluitant cada dia perquè totes les persones puguem gaudir dels mateixos drets”. “Des de la Federació de Girona hem volgut donar veu i visibilitat en diferents actes per les comarques gironines, on hem pogut saber de primera mà el testimoni de diferents persones que viuen dia a dia la seva lluita”, ha exposat. La ciutat  de Girona va acollir la taula rodona “El món trans es reivindica” amb les diputades Jenn Díaz, l’activista Clara Palau i el raper Aitor Serrat. A Vidreres es va realitzar la xerrada “Realitats tans” amb Fina Campàs, Isabel Arnaud, Giulia Lensi i Alan Trillo. Al municipi de l’Escala es va realitzar un acte coorganitzat per les comarcals de l’Alt i Baix Empordà d’Esquerra on es va parlar de “L’oci nocturn LGTBI a la Costa Brava” amb en José Yepes, psicòleg, Thelma Gilsamaniego i Manel Moreno com a membres de l’associació Emporderats, associació LGTBI i Rodrigo Couto i Hans Janssen propietaris de locals d’oci nocturn a Lloret de Mar. Finalment, Sant Gregori va cloure el cicle de xerrades amb un cafè tertúlia amb famílies LGTBI on va participar la  membre de l’associació de famílies LGTBI, Carla Àlvarez i la Carme, la mare de la Martina, una nena trans de 8 anys que finalment va ser molt valenta i va pujar a l’escenari a explicar el seu cas en primera persona.

Laia Cañigueral, nova delegada del Govern a Girona

Laia Cañigueral ha pres el relleu al capdavant de la delegació del Govern a Girona aquest matí després de realitzar el traspàs amb Pere Vila. La nova delegada ha destacat que  la importància de "fer un bon traspàs perquè les iniciatives i demandes del territori no quedin aturades" en l'actual context de recuperació econòmic i social. La delegada del Govern ha anunciat també que la primera visita institucional serà al Centre Penitenciari de Puig de les Basses per reunir-se amb la consellera Dolors Bassa.   Després de realitzar el traspàs, la nova delegada ha visitat les diferents dependències de la seu de la Generalitat per saludar personalment a tots els treballadors i treballadores.

L'alcaldessa d'Ordis, Anna Torrentà, i el tercer tinent d'alcalde de Lloret, Jordi Orobitg, nous diputats al Parlament de Catalunya

L'alcaldessa d'Ordis, Anna Torrentà, i el tercer tinent d'alcaldia de Lloret de Mar, Jordi Orobitg, són els nous diputats d'Esquerra Republicana al Parlament en substitució d'Anna Caula i Sergi Sabrià, que han presentat la renúncia els darrers dies.     Anna Torrentà, que es va presentar com a diputada d'Esquerra de l'Alt Empordà, s'estrenarà al Parlament de Catalunya després que Laia Cañigueral hagi estat nomenada delegada del Govern a les comarques gironines.  Jordi Orobitg (Barcelona, 1966) és advocat, llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona. Ha estat regidor de l'Ajuntament de Lloret de Mar, on ara és tercer tinent d'alcaldia. I va formar part de les dues darreres legislatures al Parlament, on ha treballat en àrees com Justícia, Empresa i la comissió d'investigació de l'aplicació del 155, entre d'altres. Anna Torrentà (Ordis, 1972) és diplomada en Ciències Empresarials per la UdG. Estudiant de grau de Llengua i Literatura catalanes per la UOC, Torrentà és alcaldessa en aquest municipi de l'Alt Empordà, on en aquesta segona legislatura governa en solitari.

Comunicat de condemna pel cas de violència masclista

La Federació de Girona d’Esquerra Republicana condemna la mort d’una dona en un nou cas de violència masclista a Porqueres.  Volem expressar el nostre més sentit condol a la família i amistats i, reiterem el nostre absolut compromís en seguir lluitant per erradicar qualsevol forma de violència contra les dones per construir un país just, lliure i igualitari.

Esquerra Republicana exigeix el restabliment de l’oferta de freqüències de l’AVE que hi havia abans de la pandèmia

Esquerra Republicana ha exigit al ministre de Transports, José Luís Ábalos, que es restableixin totes les freqüències dels Trens d'Alta Velocitat que hi havia abans de la pandèmia amb l'objectiu de facilitar la mobilitat dels veïns i veïnes de les comarques de Girona amb la resta de capitals catalanes i Madrid. La senadora per Girona, Elisenda Pérez, ha denunciat la saturació que viu actualment el servei i ha manifestat durant el ple celebrat al Senat que ara mateix "els trens i les freqüències no corresponen a l'activitat laboral i social actual". "Els trens van plens, hi ha problemes per poder comprar un bitllet, horaris que no permeten poder arribar a la feina o tornar a temps a casa, en definitiva, no hi ha prou oferta per a tanta demanda", ha exposat la senadora republicana. "Segons estudis fets, el nivell de contagi en un tren d'alta velocitat és de l'0,02%, de l'0,005% si s'usa mascareta en tot el trajecte. Però el fet de tenir entre el 40 i el 50% de freqüències en el moment actual, provoca que els trens vagin al límit de la capacitat", ha afegit Elisenda Pérez al ministre de Transports, José Luís Ábalos.

Esquerra Republicana demana al govern espanyol les inversions pendents en infraestructures viàries i ferroviàries al Ripollès “per garantir la cohesió territorial”

Esquerra Republicana demana al govern espanyol les inversions pendents en infraestructures viàries i ferroviàries a la comarca del Ripollès “per garantir la cohesió territorial”. El senador per Girona, Jordi Martí Deulofeu, ha manifestat al ministre de Transports, José Luís Ábalos, durant el ple celebrat al Senat la construcció del túnel de la collada de Toses (N-260), el desdoblament la línia R3 fins a Ripoll, que s’ha d’incloure en el Pla de Rodalies de Catalunya 2020-2030, entre altres inversions.  “Les infraestructures de la xarxa viària i ferroviària són bàsiques per a garantir la mobilitat i vertebrar el territori i el desenvolupament econòmic, especialment en zones de muntanya i alta muntanya. La línia de Rodalies R3 entre l'Hospitalet de Llobregat i la Tor de Querol, per exemple, transcorre per Osona, el Ripollès i la Cerdanya, però té incidència en la interconnexió amb la Garrotxa, la Vall de Camprodon i l'Alt Berguedà”, ha exposat el senador republicà.   Entre les diverses inversions pendents d’executar, i que han estat llargament reivindicades pel territori, hi ha la construcció d'una rotonda a la intersecció de la N-260 amb la C-17 o l’eliminació del pas a nivell al Passeig Ragull a Ripoll que s’ha de substituir per un pas soterrat per a vianants sense barreres arquitectòniques: “La seva proximitat al túnel i la seva ubicació a la trama urbana ha provocat accidents i algunes morts. I tot i que ja el va projectar Adif, no se’n tenen notícies.”   Jordi Martí ha denunciat que el Ripollès pateix “un dèficit crònic en inversions que accentua el seu greuge des d'un punt de vista d'equilibri i cohesió territorial” “Aquesta absència d’inversions impedeix disposar d'uns serveis dignes per fer front a la despoblació i el repte demogràfic i d'uns estàndards de qualitat de vida i benestar homologables a altres zones”, ha manifestat el senador d’Esquerra Republicana per Girona.

Esquerra Republicana reclama al govern espanyol el soterrament dels dos passos a nivell del tren a Figueres

El senador per Girona Jordi Martí ha reclamat al govern espanyol que el soterrament dels dos passos a nivell del centre urbà de la ciutat de Figueres.  "És un tema de seguretat ja que les barreres i la senyalització no impedeixen l'accés a les vies, amb el resultat de 5 morts des del 2019", ha manifestat el republicà durant el ple al Senat al ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luís Ábalaos. Martí ha manifestat que una ciutat dividida en dos per les vies de tren vol dir que "en aquesta ciutat no hi ha igualtat d'oportunitats i, en canvi, hi ha diferències socioeconòmiques i de dinamització comercial, perquè els negocis no es poden incorporar a la trama urbana consolidada." "Evitar que la cremallera del tren sigui una cicatriu i un obstacle per a una mobilitat moderna de persones i mercaderies és fonamental perquè Figueres sigui una ciutat d'oportunitats per a tots els seus veïns i veïnes", ha afegit el senador per Girona d'Esquerra Republicana.

Esquerra demana al govern espanyol que freni la tramitació del parc eòlic marí a Roses i que es consensui el desenvolupament de les energies renovables amb el territori

El senador per Girona, Jordi Martí Deulofeu, ha demanat al govern espanyol que freni la tramitació del parc eòlic marí a Roses i que es consensuï el desenvolupament de les energies renovables amb el territori. "El projecte planteja molts dubtes i un fort rebuig per la desproporció de les seves dimensions, les presses, la manca de transparència, el dany sobre la biodiversitat i els ecosistemes, l'evacuació d'una línia de molt alta tensió i per ser un model de producció i distribució oligopolístic", ha manifestat el senador durant la sessió plenària. Jordi Martí ha recordat que Cadaqués, Roses, Castelló d'Empúries, Sant Pere Pescador, l'Escala i Torroella de Montgrí i l'Estartit han sol·licitat aturar la tramitació i que la Plataforma Stop Macroparc Eòlic Marí suma ja més de 14.700 signatures. "Hi ha models energètics alternatius, descentralitzats, que aportin valor afegit a les empreses, de proximitat, democratitzats i participatius com per exemple les comunitats energètiques impulsades per la Diputació de Girona", ha afegit.  El senador ha proposat impulsar a l'Alt Empordà una taula de treball comarcal multidisciplinari per al desenvolupament de les energies renovables a partir de plans de transició energètica municipals com per exemple els de Figueres i Roses. "La no planificació comporta especulació, fragmentació territorial i discrecionalitat. Cap projecte per al territori sense el territori", ha conclòs el senador d'Esquerra per Girona.