Federació de Girona

Comunicat respecte l'agressió que ha patit una dona a Pals

La secretaria d'Igualtat i Feminismes de la Federació de Girona d'Esquerra Republicana condemna i denuncia l'agressió que ha patit una dona aquesta passada nit a Pals.  Desitgem a la víctima una bona i ràpida recuperació. Des d'Esquerra i Jovent Republicà volem reiterar una vegada més que no normalitzem cap agressió ni cap mena de violència. Volem un país lliure i feminista!

"Sumar Sempre", article de la portaveu d'Esquerra l'Escala, Etna Estrems

Novembre és sinònim de pressupost. Un mes on, sempre, en l’àmbit municipal cal posicionar-se sobre el document més important de l’any, el document que marcarà el rumb de l’any següent. Des de la visió de grup a l’oposició i en un consistori com l’escalenc, amb un govern que només necessita els seus propis vots, i a només un any i mig de les eleccions, la posició més senzilla i temptadora pels equips de l’oposició segurament és buscar les partides on hi ha desacord amb el govern i justificar, així, un vot en contra als compte, sense aprofundir-hi massa i així quedar bé amb els més propers i optar per la gesticulació fàcil. A ERC l’Escala, però, no som del camí fàcil sinó del millor per a l’Escala i la seva gent i així hem actuat durant tota la legislatura, aportant idees i projectes com per exemple: la implantació de les minideixalleries, la senyalització dels metres del passeig d’Empúries per a les persones que hi fan esport, l’estudi per a implantar un servei d’autobús urbà pels alumnes que van a l’institut, la implantació d’avisos sonors als semàfors per a persones amb dificultats de visió, les ajudes per a la digitalització d’empreses, les subvencions de l’IBI per a la col·locació d’energies renovables o la construcció d’un espai pel dol perinatal als cementiris del municipi, entre moltes d’altres propostes. En el cas del pressupost, som plenament conscients que tenim alguns desacords profunds amb el govern, com el de l’habitatge social on els punts de vista d’uns i els altres han estat motiu de diferències històriques, però també som conscients que si volem fer avançar L’Escala cal que treballem en la direcció dels acords. I això és exactament el que hem fet amb el pressupost 2022. Un pressupost que, després de diverses converses, permetrà que l'Escala avanci cap a tres dels objectius prioritaris d’Esquerra Republicana; la mobilitat verda, sostenible i més segura, amb més quilòmetres de carri bici.

Pep Companys, alcalde de Santa Pau: “Treballem per no perdre la nostra identitat com a poble. Som el que volem ser i treballem per mantenir-ho”.

Quins reptes té Santa Pau sobre la taula pels pròxims dos anys de mandat?  Tenim diversos projectes ja sobre la taula que ens il·lusionen. En primer lloc volem posar en funcionament un nou equipament de titularitat municipal que ha de servir com a centre de dia o de recursos per la gent gran, local per joves, d’espai per a les entitats del municipi i una zona de Coworking. També impulsarem la construcció d’una torre de telecomunicacions per donar cobertura de telefonia a una part molt important del municipi. I, alhora, volem deixar aprovat un reglament de participació en el municipi.    El poble de Santa Pau és un dels atractius turístics de la comarca de la Garrotxa però, a diferència d’altres, ha sabut conservar la seva pròpia identitat. A què ho atribueixes? Treballem per mantenir un ordre i equilibri i no perdre la nostra identitat com a poble de Santa Pau. Som el que volem ser i treballem per mantenir-ho.   I, doncs, com es pot evitar que el turisme no acabi desvirtuant la vida al poble i el seu comerç? El més important és trobar l’equilibri entre el visitant i els veïns/es del poble i que s’hi estableixi una relació de convivència. A nivell local, però també es fa a nivell comarcal, es treballa per mantenir aquest binomi malgrat que és complicat. Estem veient com amb la pandèmia han augmentat, i molt, les visites als espais naturals. Ara cal gestionar-ho i regular-ho amb propostes que faci  possible el turisme però també la vida a poble. I, aquest, crec que és un repte que tenim una feina a nivell de país.    Què és el més valores de la teva feina com a alcalde? Sense dubte, el que més valoro és poder solucionar els problemes del dia a dia dels veïns i veïnes. Ser alcalde vol dir treballar per ells cada dia de la setmana i les 24 hores amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida al nostre poble.    Creus que la governança republicana és la que millor pot ajudar a resoldre els problemes dels veïns i veïnes? Perquè? Sense cap mena de dubte! Els valors republicans són els pilars de la nostra societat.

Esquerra arrenca el compromís del govern espanyol de dotar amb urgència de personal l'Oficina d'Estrangeria de Girona

Esquerra Republicana ha aconseguit que el govern espanyol es comprometi a dotar de personal “amb urgència” l’Oficina d’Estrangeria de Girona, que al mes de juny tenia un 35% de vacants.  El senador per Girona, Jordi Martí Deulofeu, ha exposat durant la defensa que ha fet de la moció presentada pel grup Esquerra Republicana-EH Bildu que s’han de garantir els drets -també l’atenció presencial- de totes les persones estrangeres a través d’un servei públic amb estàndards de qualitat: “Hem d’evitar que les persones que pertanyen a col·lectius vulnerables es vegin privades d'accedir als procediments administratius per no poder pagar un gestor o un advocat i facilitar el registre de les sol·licituds de residència o treball a la seu de la Subdelegació del govern espanyol a Girona.” “Existeix una bretxa digital important entre els sol·licitants, que solen pertànyer a col·lectius vulnerables i no tenen accés a les noves tecnologies i a les gestions telemàtiques”, ha afegit.   A més, el senador republicà ha qualificat que és una “mala solució i un disbarat” l’atribució temporal de funcions de l’Oficina d’Estrangeria de Girona a l’Oficina d’Estrangeria de Cáceres.  Jordi Martí Deulofeu ha argumentat també que l’atenció presencial s’ha reduït a 1 dia/setmana i ha proposat, tal i com recull la moció presentada per Esquerra Republicana, incrementar aquest servei fins a un mínim de 2 dies a la setmana. “Al mes de juny hi havia una mitjana de 339 expedients d’autoritzacions de residència i treball pendents de resolució. I aquesta és, sense dubte, la veritable qüestió de fons”, ha conclòs el senador republicà per Girona, Jordi Martí Deulofeu. Esquerra Republicana ha presentat també una proposta de resolució al Parlament de Catalunya i una moció municipal que es presentarà als ajuntaments de la demarcació amb l'objectiu de resoldre aquesta situació. 

Joan Martí, alcalde de Santa Coloma de Farners: "Lluitarem per evitar el desastre del ramal de la MAT"

Fruit del pacte subscrit després de les eleccions municipals de 2019, el 28 de juny Joan Martí va ser escollit pel Ple de l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners com a nou batlle de la capital de la comarca de La Selva.   Quines són les sensacions després d’haver retornat a l’alcaldia de Santa Coloma de Farners? Vaig estar al capdavant de l’Ajuntament de Santa Coloma en l’etapa 2015-2019, i la ciutadania ens va premiar fent confiança a la candidatura d’ERC a les eleccions municipals de 2019, ja que vam guanyar clarament en vots i regidors, tot i que sense assolir la majoria absoluta. No era lògic el pacte inicial entre Junts, PSC i Independents que ens arraconava de l’equip de govern. I semblava lògic que qualsevol pacte entre les diferents forces ens havia de tenir en compte, també per a l’alcaldia. Finalment, i després d’un ple accidentat, Independents va desfer el pacte inicial i fruit de la negociació d’aquell mateix dia, es va arribar a l’acord de dos anys d’alcaldia per a Junts i dos anys per a ERC. Ara mateix, satisfet de retrobar-me amb les obligacions institucionals i màxima responsabilitat municipal, perquè hi ha moltes tasques per completar i noves iniciatives a començar.   Quines són aquestes tasques per completar i les noves iniciatives que esmentes? Ara mateix, l’equip de govern tenim una relació molt llarga de projectes i tasques per completar i cada regidoria sap perfectament quins són els objectius a aconseguir. Des de la meva posició a l’alcaldia de Santa Coloma de Farners, posaré l’accent en uns aspectes molt concrets que ens han de permetre accelerar-ne alguns, que són fonamentals en clau local, però també nacional, tal com vaig esmentar en el discurs de presa de possessió, el passat juny.  ​ Ens podries destacar alguna? El primer que vull és mantenir viu i actiu el suport al procés d’independència que estem vivint a Catalunya i que, sens dubte, marca la nostra vida col·lectiva i en molts casos individual.

Esquerra demana que es doti amb urgència de personal l’Oficina d’Estrangeria de Girona davant el col·lapse del servei

Esquerra Republicana demana que es doti amb urgència del personal necessari l’Oficina d’Estrangeria de Girona davant el col·lapse que pateix. El govern espanyol reconeix, en la resposta de juliol a una bateria de preguntes presentades pel senador per Girona Jordi Martí Deulofeu, que manquen per cobrir un 35% de la plantilla, que suposa un de cada 3 llocs de treball. El senador ha explicat, segons es detalla en la resposta, que a la manca de personal s’hi suma el volum de treball que han d’assumir els tècnics de l’Oficina. L’Oficina té un volum de feina de 1.951 expedients al mes, dels quals se’n resolen 1.171, el que suposa 71 expedients al mes per treballador. Amb tot, l’Oficina d’Estrangeria de Girona té un dèficit d’aproximadament 275 expedients al mes sense tramitar. A més, i segons s’argumenta en l’escrit, l’Oficina d’Estrangeria de Girona té el suport de l’Oficina d’Estrangeria de Càceres per tal de resoldre la situació de col·lapse: “Asimismo en 2020 se autorizó una Atribución Temporal de Funciones a un efectivo de la OEX de Cáceres que, desde esta ciudad, presta servicios a la OEX de Girona. Esta medida de deslocalización, que va a continuar en 2021, implica que la OEX de Girona cuente de hecho con 25 efectivos.” El senador per Girona, Jordi Martí Deulofeu, ha manifestat que és “difícilment comprensible i assumible que una solució estable en el temps sigui que l’Oficina de Càceres tramiti els expedients que aquí no es poden resoldre per manca de personal”. I, en aquest sentit, ha exigit al Ministeri de l’Interior que prengui “mesures urgents” a l’Oficina d’Estrangeria de Girona per poder atendre i prestar un servei públic “com es mereixen” els seus sol·licitants.    “Cal tenir en compte que les persones que requereixen aquest servei sovint viuen situacions de vulnerabilitat i d’una enorme dificultat per no poder regularitzar la seva situació administrativa i, així, accedir en condicions de normalitat a un lloc de treball, estudiar o obtenir el carnet de conduir, per citar només algunes de les problemàtiques”, ha afegit.

El municipalisme d’Esquerra de la demarcació es reivindica com l’eina útil per assolir la independència i la millora del benestar de la ciutadania

El municipalisme republicà de la Federació de Girona d’Esquerra s’ha reivindicat com l’eina útil per assolir la independència i la millora del benestar de la ciutadania, en l’acte d’inici del curs polític 2021/2022 que s’ha celebrat a Caldes de Malavella que ha aplegat a unes 200 persones entre representants electes i militància.  El president regional, Pau Presas, ha manifestat el convenciment que la República Catalana naixerà dels carrers dels nostres pobles i ciutats governats per Esquerra Republicana: “Perquè només des del bon govern, i garantint el benestar de la ciutadania, serem capaços de seguir convencent a més i més gent que la independència és l’única via per garantir un país, just, lliure, i cohesionat on tothom gaudeixi de les mateixes oportunitats”.  ”Quan Esquerra governa, s’esquerden els murs de les de la desigualtat i la discriminació i, per això, volem ser presents als 221 municipis de la demarcació a les pròximes eleccions municipals del 2023. Som el primer partit municipalista de Catalunya perquè el municipalisme és el nostre ADN i ho demostrem a tot arreu on governem, canviant els pobles i ciutats i millorant la vida de les persones”, ha afegit Pau Presas. Per la seva part, la secretària general Laia Cañigueral ha dit que a Esquerra “tenim la sort de ser el que som i qui som”. “No ens amaguem de res perquè som el que veieu: progressistes, d’esquerres i republicans. I els municipis republicans som la llavor de la llibertat d’aquest país”, ha dit. Cañigueral ha posat en relleu el compromís de la nova Generalitat Republicana, i de la delegació de Girona, en acompanyar els municipis de la demarcació “en la transformació social, verda, democràtica i feminista del país” La secretària general ha defensat que Esquerra Republicana té una proposta “i la posem al servei del país” per assolir  la independència de Catalunya i l’amnistia de totes les persones represaliades.

Xavier Vinyoles, alcalde de Bescanó: "Els municipis republicans som la força que impulsa la defensa de les legítimes reivindicacions de llibertat del nostre país"

L’entrada a govern va suposar posar fi a 30 anys de govern de convergència. Què ha suposat l'arribada d’Esquerra Republicana pel poble? Ha arribat aire fresc a l’ajuntament, una forma diferent d’entendre i d'abordar els problemes. Hem entomat problemes enquistats de fa temps i ens hem posat a treballar per a resoldre’ls amb una mirada d'eficiència, de servei i, sobretot, amb sensibilitat social.   Què és el que més valores d’aquests dos anys de mandat? El que més m'agrada és el contacte amb els veïns i les veïnes. Escoltar, empatitzar, acompanyar i ajudar-los en els seus problemes i en el dia a dia és el que més em recompensa de la meva responsabilitat com a alcalde. Quins són els principals reptes que té Bescanó pels pròxims dos anys? La natura amb borrasques, les llevantades i una pandèmia, ens ha mostrat les nostres febleses que tenim com a societat i ens ha deixat sobre la taula problemes que coneixem, però que no prioritzàvem. Per això creiem que en els propers anys hem de prioritzar tres eixos: l’atenció als joves, l’atenció al medi ambient i l’educació en el civisme i la convivència.   El republicanisme és un motor de canvi pels municipis. Què és per tu ser un alcalde republicà? Ser una persona propera i empàtica, motor de canvi i bolcat en el benestar del poble.   Què és el que més t’agrada de la responsabilitat de ser alcalde? Dos aspectes ben diferents: en primer lloc el contacte amb els veïns i veïnes del dia a dia; però d’igual manera la possibilitat de pensar i planificar com ha d’evolucionar el municipi a mig i llarg termini i poder veure com les decisions preses avui van aconseguint aquestes transformacions.    I el que més t’ha sorprès? Sabia de la complexitat de la tramitació administrativa, però m’ha sorprès la lentitud que aquesta tramitació acaba introduint a qualsevol acció que es vol emprendre.   Quin creus que ha de ser el paper dels municipis en els objectius nacionals de país que passen per la resolució del conflicte polític a través de l’autodeterminació i l’amnistia? Crec que ha de ser cabdal, els municipis republicans som la representació de la voluntat del poble.

El Senat, a proposta d'Esquerra, insta al govern espanyol a fer un calendari d’inversions per convertir l’AP7 en una verdadera autovia

El Senat, a proposta d’Esquerra Republicana, insta al govern espanyol a fer un calendari d’inversions per convertir l’AP7 en una verdadera autovia després d'aprovar-se la moció que va defensar el dimecres, 22 de setembre, el senador per Girona, Jordi Martí Deulofeu. La moció, que recollia les propostes de millora de l'estudi Alliberament dels peatges a l’AP-7: Efectes, reptes i oportunitats elaborat per la Diputació de Girona i la Cambra de Comerç de Girona, demana al govern espanyol crear una taula de treball amb lesa dminsitracions implicades i els sectors implicats i calendari d’inversions per convertir l’AP-7 en una autovia amb més accesos i enllaços que s’integrin amb la resta de la xarxa de carreteres de la demarcació. La moció, a més, demana incorporar les conclusions i propostes a l’estudi de redistribució de fluxos de trànsit que actualment està elaborant el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana per tal d'aprofitar el treball desenvolupat i el coneixement de primera mà de les necessitats dels organismes i institucions més properes a el territori.    El senador per Girona, Jordi Martí Deulofeu, ha afirmat que l'alliberament dels peatges de l'AP7 és" una oportunitat i un repte per integrar aquesta via d'alta capacitat a la resta de xarxa de carreteres de la demarcació." "Hem d'entendre la mobilitat des d'un punt de vista intermodal i, així, millorar la connexió de la xarxa viària amb el transport públic com per exemple, i entre d'altres, amb el tren d'alta velocitat", ha afegit. "Volem establir una agenda per fer les inversions necessàries i un grup de treball amb tots els actors territorials i administracions públiques per fer possible la permeabilització de l'autopista", ha conclòs el senador republicà.