Federació de Girona

Notícia

10 coses que potser no sabies d’en Jaume Butinyà

Municipis republicans
En Jaume Butinyà i Sitjà (Banyoles, 1970) és, des de fa poc més d'un any, nou diputat al Parlament de Catalunya. També, des de fa tres anys, encapçala el grup republicà a l’Ajuntament de Banyoles i forma part de l’executiva local. No és la primera vegada que és regidor a l’Ajuntament de Banyoles. De fet, va ser regidor d’urbanisme del 1999 a l’any 2007, en dues legislatures on en Pere Bosch encapçalava la llista republicana. També va ser conseller al Consell Comarcal del Pla de l’Estany, càrrec que va repetir des del 2019 fins a aconseguir l’acta de diputat.
 
  1. 1. És bomber des de fa més de 30 anys. Va començar sent una feina d’estiu mentre estudiava i va acabar convertint-se en la seva feina i passió. Sempre té posada fluixa la freqüència de ràdio dels bombers per si hi ha un accident.
 
  1. 2. Li agrada molt viatjar, bé sigui sol o acompanyat. De jove va fer l’interail amb la colla i ara sovint aprofita les vacances viatjant amb els amics en bici, autobús o tren. L’any passat va fer una ruta fins a Normandia amb autocaravana. Per en Jaume tan important el què es el que es visita com de quina manera s’hi arriba.
 
  1. 3. Cada any s’escapa amb la colla fins a Berga per gaudir de la Patum. A Banyoles, és fàcil trobar-lo sota d’un gegant els dies de Festa Major (normalment en Martirià o la Maria). És un entusiata de la cultura tradicional i popular.
 
  1. 4. És molt esportista i ha tocat molts pals dins el Club Natació de Banyoles. Va ser remer molts anys, ha practicat vela, cicloturisme, esport de muntanya. I, tot que li agrada molt el piragüisme, sempre ha estat més de rem.
 
  1. 5. És molt tintinaire! El seu pare i els seus germans van passar-li l’afició pels còmics de Tintín que llegien plegats tots els estius. Els ha llegit tantes vegades que pot dir en quin dels àlbums apareix cada un dels personatges. El còmic que més li agrada és Stoc de coc i el seu personatge, sens dubte, és el Capità Haddock.
 
  1. 6. És molt aficionat a la fotografia i als vídeos. Això fa difícil trobar fotos de família on no sigui darrere la càmera. De fet, durant una època s’hi va dedicar tant que va convertir-ho en una feina i aprenent de la mà de Xavier Antich.
 
  1. 7. Si a la carta d’un restaurant hi ha un plat amb bacallà, no cal mira gaire més avall. És el seu plat preferit
 
  1. 8. No va fer la mili. Va ser objector de consciència al servei militar l’any 1988 ja que creia que el servei militar a l’estat espanyol era inacceptable per raons ètiques i polítiques. Explica que li va causar molts problemes però, com que estava convençut que feia el correcte, res el va fer canviar d’opinió.
 
  1. 9. Manolo Garcia és segurament el cantant que més cops ha escoltat en directe. La música és molt bona, les lletres son millors, però el que li agrada més són les paraules que s’inventa. I l’actor que més vegades ha vist actuar sobre l’escenari és en Pepe Rubianes. “El seu humor no ho és tot, el millor era la seva visió crítica: se’n fotia de tot i de tothom.”
 
  1. 10. Li encanta el bricolatge. Si un amic o familiar necessita una reparació petita a casa seva, abans li ho pregunta a en Jaume. Molt probablement tindrà la peça que fa falta (l’haurà guardada per si de cas) i li anirà a muntar ell mateix.