Federació de Girona

Notícia

Esquerra dona suport als jutges de pau i demana respecte per la seva feina

Territori
  • D’esquerra a dreta, el jutge de pau de Sant Miquel de Campmajor, el senador Jordi Martí Deulofeu, el diputat al Parlament, Jaume Butinyà, i l'alcalde de St. Miquel, Oriol Serrà.
  • El diputat al Parlament, Jaume Butinyà, el senador Jordi Martí Deulofeu i el president del Consell Comarcal del Pla de l’Estany, Francesc Castañer, a l’abocador de Puigpalter.
  • D’esquerra a dreta, el senador Jordi Martí Deulofeu, l’alcalde de Sant Miquel de Campmajor, Oriol Serrà, el diputat al Parlament, Jaume Butinyà i el responsable de la granja Mas Colomer d’Esponellà.
  • D’esquerra a dreta, el diputat al Parlament, Jaume Butinyà, el director de la Fundació Lluís Coromina, Ricard Planas, i el senador Jordi Martí Deulofeu.
El diputat gironí d’ERC al Parlament, Jaume Butinyà, i el senador d’ERC per Girona, Jordi Martí Deulofeu, han manifestat el seu suport als jutges de pau de Catalunya, després que el passat mes de maig el Govern espanyol anunciés que pretenia suprimir aquesta figura tan arrelada al nostre territori que permet fer una atenció de proximitat a la ciutadania, sobretot en municipis petits. 
En una visita territorial al Pla de l’Estany, Butinyà i Martí han pogut conversar amb el jutge de pau de Sant Miquel de Campmajor sobre la polèmica generada pel projecte de Llei Orgànica d’Eficiència organitzativa del Servei Públic de Justícia que s’està tramitant a les Corts Generals espanyoles, la qual contempla suprimir la figura dels jutges de pau.
“Ens trobem davant una nova amenaça recentralitzadora per part del Govern espanyol”, ha explicat el diputat Jaume Butinyà. “La possible aprovació d’aquesta llei posa en perill la figura dels jutges de pau, competència que tenim reconeguda en l’article 108 de l’Estatut d’Autonomia”, ha conclòs. 
Per la seva banda, el senador Jordi Martí Deulofeu opina que “si es suprimeix la figura dels jutges de pau allunyaríem la justícia de la ciutadania, especialment per a les persones amb majors dificultats de mobilitat, incrementaríem la petjada ecològica de gestions que avui en dia són exclusivament de proximitat, saturaríem encara més els jutjats i encariríem el servei de justícia, donant un pitjor servei a la ciutadania. I tot això, en un país on la justícia ja està molt devaluada”. 
Els jutjats de pau són òrgans unipersonals amb jurisdicció al terme municipal i se situen en tots aquells municipis on no hi ha jutjat de primera instància i instrucció, per tal d’apropar la justícia a la ciutadania amb actuacions basades, sobretot, en la mediació. A l’actualitat, els jutges de pau són presents en 898 dels 947 municipis catalans. Els jutges de pau són l’estructura judicial més àmplia a Catalunya i són competents en els àmbits civil, penal i de Registre Civil. En l’àmbit civil, tracten els assumptes de quantia inferior a 90 euros, en l’àmbit penal gestionen bàsicament  actuacions d’auxili social i en l’àmbit del registre civil inventarien els naixements, les defuncions i els matrimonis.

Visita a altres punts d’interès del Pla de l’Estany
La comitiva també ha realitzat altres visites en punts d’interès de la comarca. Acompanyats del president del Consell Comarcal del Pla de l’Estany, Francesc Castañer, han visitat l’abocador de Puigpalter on el Consell projecta instal·lar un parc de 4.500 plaques fotovoltaiques. Des de l’ens supramunicipal s’està apostant per la sostenibilitat i, actualment, també es troben en plena campanya de canvi del model de residus a la comarca, implantant l’alta eficiència del reciclatge: Camós, Cornellà del Terri, Esponellà, Fontcoberta, Porqueres i Serinyà implanten el porta a porta, mentre que Palol de Revardit, Sant Miquel de Campmajor i Vilademuls han optat pels contenidors intel·ligents. 
Així mateix, també han aprofitat el recorregut per fer una visita a El Puntal de Banyoles, de la mà del director de la Fundació Lluís Coromina, Ricard Planas, per tal de conèixer les iniciatives del centre. Finalment, la comitiva s’ha desplaçat fins a la granja Mas Colomer d’Esponellà, empresa que es dedica a la producció de productes làctics.