Federació de Girona

Notícia

Foment dóna la raó a la campanya impulsada per ERC perquè els ajuntaments cobrin el 100% de l’IBI de les autopistes

Congrés dels Diputats
Representants d'ERC durant la presentació de la campanya
Representants d'ERC durant la presentació de la campanya
El Ministeri de Foment ha notificat a la Diputació de Girona que des del 31 d’agost del 2016 la concessionària ACESA està obligada a pagar el 100% de l’IBI als ajuntaments dels municipis per on passa l’autopista. D’aquesta manera es dóna la raó a la campanya impulsada per Esquerra Republicana, a nivell nacional, portant una moció que reclamava aquest fet a ajuntaments, consells comarcals i diputacions.
 
98 municipis catalans (27 gironins) s’han vist perjudicats per aquest benefici fiscal de la concessionària de les autopistes que, anualment, s’ha estalviat 10 milions d’euros que no han anat a parar a les hisendes locals.
 
A banda de la moció d’ERC que s’ha traslladat durant els darrers mesos a tot el territori, també es va portar la reivindicació a Madrid on, per exemple, el senador gironí d’ERC, Quim Ayats, va demanar al ministre Cristóbal Montoro a la Comissió d’Hisenda i Funció Pública que en cap cas ‘es prorrogués l’exempció’.
 
Ayats afirma que ‘estarem atents perquè aquesta bona notícia no quedi en un segon pla amb un augment de les tarifes i que les empreses concessionàries en cap cas traslladin el major cost que suposa la supressió dels beneficis fiscals a les tarifes que paguen les persones usuàries’.
 
El portaveu del grup d’Esquerra a la Diputació, Pau Presas, explica que molts ajuntaments ja han rebut la notificació per part d’ACESA amb el cobrament del 100% de l’IBI. Presas valora molt positivament aquesta confirmació i anuncia que ‘des d’Esquerra continuarem lluitant per denunciar les contínues mesures adoptades els darrers anys per l’Estat espanyol en favor de les grans corporacions en àmbits estratègics com l’energia, telecomunicacions o infraestructures’