Federació de Girona

Quim Ayats: “Ens volem continuar arremangant per la ciutat de Girona, per adaptar-la al segle XXI i per escoltar i fer possible les reivindicacions de la ciutadania”

Quim Ayats, vicealcalde de Girona i portaveu del grup municipal d’Esquerra Republicana de Girona, repetirà com a cap de llista per les eleccions municipals del 2023. Nascut al barri de Santa Eugènia i veí de Vista Alegre, on viu amb la seva parella i els seus dos fills, ha estat molt vinculat amb el teixit associatiu de la ciutat, principalment amb la Creu Roja Girona. Milita a ERC des del 2004, després de passar per les JERC (actual Jovent Republicà). Empleat de banca, actualment en excedència, també va ser senador per Girona (2016-2019).   Com vas viure l’entrada a govern d’ERC a la ciutat de Girona? Des d’Esquerra Girona vam prendre la decisió d’entrar al Govern de la ciutat en un moment complicat. Amb la pandèmia en el seu moment més àlgid, ens vam arremangar per fer avançar la ciutat, per protegir l’estil de vida i garantir la qualitat de vida dels gironins i gironines, per renovar l’agenda de respostes i per desencallar tots aquells projectes polítics pendents des de feia massa temps. Vam decidir fer un salt endavant perquè la ciutat no s’aturés, perquè en un moment de crisi cal actuar amb contundència i estar al costat de la gent, i és el que hem fet. I perquè creiem que hem d’impulsar una nova manera de governar la ciutat de Girona amb una sensibilitat més accentuada als problemes de la ciutadania. Quines són les principals línies amb les quals heu treballat? Els regidors republicans ens vam proposar d’estar al servei de la ciutadania en un moment d’alta complexitat. Quan vam entrar a Govern vam assumir les competències d’aquelles àrees que entenem que són serveis imprescindibles per garantir la qualitat i l’estil de vida dels i les gironines. En aquest sentit, hem apostat  per garantir una oferta cultural de primer nivell, com el programa de Fires de Girona; hem forçat les inversions en matèria d’habitatge per revertir l’anomalia de deu anys sense inversió en habitatge social a Girona; hem treballat pel manteniment d’unes instal·lacions municipals esportives dignes; hem impulsat la lluita contra la segregació escolar i pel curs 2022-2023 garantim línia de batxillerat a tots els centres de la ciutat; hem mantingut contacte amb les associacions de veïns per recollir les seves reclamacions; i hem atès el jovent de la ciutat proposant-los projectes per encarar el futur laboral i per donar-los suport amb el programa de salut emocional per donar resposta als efectes psicològics de la pandèmia, entre moltes d’altres actuacions.

"Sumar Sempre", article de la portaveu d'Esquerra l'Escala, Etna Estrems

Novembre és sinònim de pressupost. Un mes on, sempre, en l’àmbit municipal cal posicionar-se sobre el document més important de l’any, el document que marcarà el rumb de l’any següent. Des de la visió de grup a l’oposició i en un consistori com l’escalenc, amb un govern que només necessita els seus propis vots, i a només un any i mig de les eleccions, la posició més senzilla i temptadora pels equips de l’oposició segurament és buscar les partides on hi ha desacord amb el govern i justificar, així, un vot en contra als compte, sense aprofundir-hi massa i així quedar bé amb els més propers i optar per la gesticulació fàcil. A ERC l’Escala, però, no som del camí fàcil sinó del millor per a l’Escala i la seva gent i així hem actuat durant tota la legislatura, aportant idees i projectes com per exemple: la implantació de les minideixalleries, la senyalització dels metres del passeig d’Empúries per a les persones que hi fan esport, l’estudi per a implantar un servei d’autobús urbà pels alumnes que van a l’institut, la implantació d’avisos sonors als semàfors per a persones amb dificultats de visió, les ajudes per a la digitalització d’empreses, les subvencions de l’IBI per a la col·locació d’energies renovables o la construcció d’un espai pel dol perinatal als cementiris del municipi, entre moltes d’altres propostes. En el cas del pressupost, som plenament conscients que tenim alguns desacords profunds amb el govern, com el de l’habitatge social on els punts de vista d’uns i els altres han estat motiu de diferències històriques, però també som conscients que si volem fer avançar L’Escala cal que treballem en la direcció dels acords. I això és exactament el que hem fet amb el pressupost 2022. Un pressupost que, després de diverses converses, permetrà que l'Escala avanci cap a tres dels objectius prioritaris d’Esquerra Republicana; la mobilitat verda, sostenible i més segura, amb més quilòmetres de carri bici.

Pep Companys, alcalde de Santa Pau: “Treballem per no perdre la nostra identitat com a poble. Som el que volem ser i treballem per mantenir-ho”.

Quins reptes té Santa Pau sobre la taula pels pròxims dos anys de mandat?  Tenim diversos projectes ja sobre la taula que ens il·lusionen. En primer lloc volem posar en funcionament un nou equipament de titularitat municipal que ha de servir com a centre de dia o de recursos per la gent gran, local per joves, d’espai per a les entitats del municipi i una zona de Coworking. També impulsarem la construcció d’una torre de telecomunicacions per donar cobertura de telefonia a una part molt important del municipi. I, alhora, volem deixar aprovat un reglament de participació en el municipi.    El poble de Santa Pau és un dels atractius turístics de la comarca de la Garrotxa però, a diferència d’altres, ha sabut conservar la seva pròpia identitat. A què ho atribueixes? Treballem per mantenir un ordre i equilibri i no perdre la nostra identitat com a poble de Santa Pau. Som el que volem ser i treballem per mantenir-ho.   I, doncs, com es pot evitar que el turisme no acabi desvirtuant la vida al poble i el seu comerç? El més important és trobar l’equilibri entre el visitant i els veïns/es del poble i que s’hi estableixi una relació de convivència. A nivell local, però també es fa a nivell comarcal, es treballa per mantenir aquest binomi malgrat que és complicat. Estem veient com amb la pandèmia han augmentat, i molt, les visites als espais naturals. Ara cal gestionar-ho i regular-ho amb propostes que faci  possible el turisme però també la vida a poble. I, aquest, crec que és un repte que tenim una feina a nivell de país.    Què és el més valores de la teva feina com a alcalde? Sense dubte, el que més valoro és poder solucionar els problemes del dia a dia dels veïns i veïnes. Ser alcalde vol dir treballar per ells cada dia de la setmana i les 24 hores amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida al nostre poble.    Creus que la governança republicana és la que millor pot ajudar a resoldre els problemes dels veïns i veïnes? Perquè? Sense cap mena de dubte! Els valors republicans són els pilars de la nostra societat.

El municipalisme d’Esquerra de la demarcació es reivindica com l’eina útil per assolir la independència i la millora del benestar de la ciutadania

El municipalisme republicà de la Federació de Girona d’Esquerra s’ha reivindicat com l’eina útil per assolir la independència i la millora del benestar de la ciutadania, en l’acte d’inici del curs polític 2021/2022 que s’ha celebrat a Caldes de Malavella que ha aplegat a unes 200 persones entre representants electes i militància.  El president regional, Pau Presas, ha manifestat el convenciment que la República Catalana naixerà dels carrers dels nostres pobles i ciutats governats per Esquerra Republicana: “Perquè només des del bon govern, i garantint el benestar de la ciutadania, serem capaços de seguir convencent a més i més gent que la independència és l’única via per garantir un país, just, lliure, i cohesionat on tothom gaudeixi de les mateixes oportunitats”.  ”Quan Esquerra governa, s’esquerden els murs de les de la desigualtat i la discriminació i, per això, volem ser presents als 221 municipis de la demarcació a les pròximes eleccions municipals del 2023. Som el primer partit municipalista de Catalunya perquè el municipalisme és el nostre ADN i ho demostrem a tot arreu on governem, canviant els pobles i ciutats i millorant la vida de les persones”, ha afegit Pau Presas. Per la seva part, la secretària general Laia Cañigueral ha dit que a Esquerra “tenim la sort de ser el que som i qui som”. “No ens amaguem de res perquè som el que veieu: progressistes, d’esquerres i republicans. I els municipis republicans som la llavor de la llibertat d’aquest país”, ha dit. Cañigueral ha posat en relleu el compromís de la nova Generalitat Republicana, i de la delegació de Girona, en acompanyar els municipis de la demarcació “en la transformació social, verda, democràtica i feminista del país” La secretària general ha defensat que Esquerra Republicana té una proposta “i la posem al servei del país” per assolir  la independència de Catalunya i l’amnistia de totes les persones represaliades.

Xavier Vinyoles, alcalde de Bescanó: "Els municipis republicans som la força que impulsa la defensa de les legítimes reivindicacions de llibertat del nostre país"

L’entrada a govern va suposar posar fi a 30 anys de govern de convergència. Què ha suposat l'arribada d’Esquerra Republicana pel poble? Ha arribat aire fresc a l’ajuntament, una forma diferent d’entendre i d'abordar els problemes. Hem entomat problemes enquistats de fa temps i ens hem posat a treballar per a resoldre’ls amb una mirada d'eficiència, de servei i, sobretot, amb sensibilitat social.   Què és el que més valores d’aquests dos anys de mandat? El que més m'agrada és el contacte amb els veïns i les veïnes. Escoltar, empatitzar, acompanyar i ajudar-los en els seus problemes i en el dia a dia és el que més em recompensa de la meva responsabilitat com a alcalde. Quins són els principals reptes que té Bescanó pels pròxims dos anys? La natura amb borrasques, les llevantades i una pandèmia, ens ha mostrat les nostres febleses que tenim com a societat i ens ha deixat sobre la taula problemes que coneixem, però que no prioritzàvem. Per això creiem que en els propers anys hem de prioritzar tres eixos: l’atenció als joves, l’atenció al medi ambient i l’educació en el civisme i la convivència.   El republicanisme és un motor de canvi pels municipis. Què és per tu ser un alcalde republicà? Ser una persona propera i empàtica, motor de canvi i bolcat en el benestar del poble.   Què és el que més t’agrada de la responsabilitat de ser alcalde? Dos aspectes ben diferents: en primer lloc el contacte amb els veïns i veïnes del dia a dia; però d’igual manera la possibilitat de pensar i planificar com ha d’evolucionar el municipi a mig i llarg termini i poder veure com les decisions preses avui van aconseguint aquestes transformacions.    I el que més t’ha sorprès? Sabia de la complexitat de la tramitació administrativa, però m’ha sorprès la lentitud que aquesta tramitació acaba introduint a qualsevol acció que es vol emprendre.   Quin creus que ha de ser el paper dels municipis en els objectius nacionals de país que passen per la resolució del conflicte polític a través de l’autodeterminació i l’amnistia? Crec que ha de ser cabdal, els municipis republicans som la representació de la voluntat del poble.

Joan Plana, alcalde de Roses: "La cultura és el motor dels principals canvis que hem d'endegar"

L'alcalde de Roses més jove des de 1914 i el primer republicà des de 1937. És un repte arribar a l'alcaldia amb aquestes xifres sota el braç? Bé, es pot entendre com un plus de responsabilitat des de la perspectiva històrica, és cert. L'edat al final no deixa de ser un element que no és cap mèrit en si mateix, tot i que sí que celebro que hi hagi gent jove al capdavant de municipis com Hostalric, Cardona, Súria, Fonollosa... És un col·lectiu que acostuma a tenir poca representació institucional, i menys encara en llocs de màxima direcció, i des d'un punt de vista de salut democràtica és bo i sa anar trencant certs estereotips al respecte. I pel que fa als anys que ha hagut d'esperar ERC per tornar a tenir l'alcaldia de Roses, tinc sempre molt present l'herència de moltes generacions de republicans que han treballat picant pedra i que han fet possible que avui nosaltres siguem aquí. I també que l'últim alcalde republicà, Baldiri Martí, va acabar en un camp de refugiats. Estar a l'altura d'aquest llegat és segurament un dels reptes més complexos. Com valores els primers 100 dies d'alcaldia republicana Durant les primeres setmanes hem hagut d'afrontar temes complexos, com ara una temporada turística marcada encara per la pandèmia, el gruix de la campanya de vacunació, la recuperació dels actes de Festa Major i, sobretot, les primeres regulacions d'accés al Parc Natural del Cap de Creus. Crec que en tots els casos hem demostrat valentia en les decisions i capacitat de gestió. Tenim clar que hem vingut per gestionar bé, transformar ambiciosament i també a representar dignament a tota la ciutadania, tant la que ens ha votat com la que no. Aquests són els principis que han mogut tota l'actuació durant aquests primers 100 dies i que volem que presideixin tota la legislatura. L'actual govern s'ha caracteritzat, sobretot, per haver fet un pas endavant molt significatiu en polítiques culturals. Això defineix el model de ciutat del nou alcalde? Per nosaltres la cultura ha estat sempre un dels pilars del projecte, des de la primera vegada que ens vàrem presentar el 2015 que ho remarquem.