Federació de Lleida

Notícia

Esquerra Republicana de Catalunya exigeix al govern de l’Estat que prorrogui les primes que reben les plantes de purins de Lleida i d’Osona

Els senadors republicans Josep Maria Reniu i Sara Bailac exigeixen al ministre d’Agricultura mesures que garanteixin el bon funcionament de les plantes de tractament dels purins que es deriven del sector porcí

El senador d’Esquerra Republicana de Catalunya, Josep Maria Reniu, ha preguntat, en el Plenari d'aquest dimarts, al ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luís Planas, ‘quines mesures té previstes el govern per millorar el tractament dels purins en les plantes existents a la comarca d’Osona i de Lleida’. Reniu ha recordat al ministre que les primes econòmiques que reben les plantes de tractament d’Osona i de Lleida, i que serveixen per garantir la seva continuïtat, finalitzen en els propers anys. És per això, que el senador ha denunciat la inacció del govern de l’Estat que, de moment, no està aportant solucions per assegurar l’adequada gestió dels residus ramaders en un futur pròxim.
 
‘Les plantes de tractament de purins són un factor clau, no només per la ramaderia, sinó també per l’equilibri ecològic i mediambiental, tant d’Osona com de les comarques de Lleida’, ha recordat Reniu en la seva intervenció, i és per aquest motiu que 'és imprescindible que les subvencions econòmiques que reben no finalitzin els anys vinents, tal com està previst'. Alhora que ha afegit que, en el cas d’Alcarràs aquest termini acaba l'any 2024.
 
Durant la seva intervenció, els republicans han reivindicat la importància de les plantes de tractament dels purins que generen el sector porcí en els territoris catalans amb una ‘excessiva concentració de bestiar en una baixa superfície’. Davant l’immobilisme del govern espanyol, Reniu ha denunciat ‘l’absència d’interlocució dels ministeris’ amb el sector porcí a Catalunya.
 
Per tot plegat, Reniu i la portaveu adjunta dels republicans, Sara Bailac han exigit al ministre la ‘prorrogació, com a mínim, de les primes econòmiques que reben les plantes a Osona i a Lleida’, una prioritat que, si no s’assumeix ‘tindrem un problema, no només amb les plantes, sinó també amb la gestió dels purins en aquestes comarques’.
 
‘La Generalitat de Catalunya ja està fent tot allò que es troba dins els límits de les seves competències pel que fa a la gestió de residus’, ha assegurat el republicà, per això ha demanat al ministre que no fugi d’estudi, perquè la responsabilitat ara és del govern espanyol. El senador també ha aprofitat la seva intervenció per donar la benvinguda al Senat a Jaume Bernis, secretari de Transició Ecològica de la Federació de Lleida d’Esquerra Republicana de Catalunya, així com al president i a la vicepresidenta del Consell Comarcal d’Osona.
 
 

  • Recull de la intervenció del senador Josep Maria Reniu