Federació de Lleida

Notícia

Militants, simpatitzants i amics d'Esquerra s'han aplegat al Tarròs per commemorar el 69è aniversari de l'assassinat del president Lluís Companys. Enguany l'acte ha comptat amb la presència del president d'Esquerra, Joan Puigcercós, del president d’Esquerra de Lleida, Àngel Vidal hi han assistit representants d’institucions com Miquel Pueyo, Delegat del Govern i Jaume Gilabert, president de la Diputació de Lleida entre altres.


Joan Puigcercós considera que la “política és necessària, i Lluís Companys és el record que hem de tenir quan parlem de política, gent com ell, això és la política, compromís, arriscar-se i jugar, i per tant quan algú ens diu que la política és nefasta i que no es necessària hem de recordar que la política és tan útil, tant necessària i tant essencial, perquè l’absència de política és la dictadura, l’autoritarisme, i és negar el pluralisme”, El president d'Esquerra ha remarcat que " Lluís Companys va fer compromís polític, i va decidir anar per la causa de la justícia social, i va relligar la causa de la justícia social amb la llibertat nacional de Catalunya”. Puigcercós ha recordat que des d’Esquerra és continua lluitant per la política de Companys “perquè el nostre partit lliga la justícia social, el dret a tenir oportunitats per tothom, el dret a poder treballar i viure amb dignitat, amb la llibertat nacional de Catalunya, i del dret a esdevenir un estat independent".

Àngel Vidal, ha destacat el paral•lelisme entre l'actual moment polític i el del president Companys, i ha explicat que “Companys va abraçar-se a la causa catalanista, i va renunciar als seus orígens per lluitar per un estat independent, a hores d’ara el nostre país també necessita que anem units per reivindicar els nostres drets. Companys va reclamar la república federal catalana i això es el que avui, amb ERC al Govern estem intentant fer amb la Llei de Consultes Populars”. El president d’Esquerra de Lleida ha recordat que “a diferència dels alemanys, l’estat no ha demanat mai disculpes per la barbàrie feixista, i que ara gràcies a la llei de Memòria Històrica és podrà recordar i anular el judici de companys i el de moltes altres persones anònimes que han viscut la barbàrie feixista”

Un cop acabats els parlaments s'ha fet l'ofrena floral acompanyada del cant dels Segadors.

Una vegada finalitzat l’acte Joan Puigcercós, s’ha dirigit a Artesa de Segre on ha inaugurat l'exposició 1859-1933 Francesc Macià: una Catalunya lliure, justa, prospera i gloriosa, organitzada per la Fundació Josep Irla.

La exposició és itinerant. El 25 de desembre de 2008 es commemorà el 75è aniversari de la mort de Francesc Macià. I el 21 d’octubre del 2009 se celebraran els 150 anys del seu naixement. La confluència de les dues efemèrides és una bona ocasió per retre homenatge a la figura política més important i més estimada de la història contemporània de Catalunya. Per descobrir les claus que van dur a un tinent coronel d’enginyers de l’exèrcit espanyol, a esdevenir el líder de l’independentisme català. Per conèixer amb més profunditat a qui millor va saber expressar en paraules i fets el nostre somni col·lectiu: «una Catalunya lliure, socialment justa, econòmicament pròspera i espiritualment gloriosa».

La exposició serà a Artesa de Segre del 15 al 31 d'octubre