Federació de Lleida

Totes les opinions

Jaume Bernis, Secretari de Transició Energètica de la Federació Regional de Lleida d’Esquerra Republicana de Catalunya

Desconnectem les elèctriques: 8 d’octubre, prou abusos!

L’elevat preu de l’electricitat ha esdevingut un problema estructural que arrossega l’Estat espanyol des de fa dècades i que afecta a milions de famílies i també al teixit empresarial del país que ha d’assumir uns costos superiors a la mitjana europea, ocasionant una clara pèrdua de competitivitat. Malgrat que el problema ve de lluny i té múltiples causes, aquests darrers mesos hem assistit a una escalada de preus sense precedents, assolint màxims històrics de forma continuada.

Miquel Serra i Montserrat Fornells. President i Secretària General de la Federació Regional de Lleida d’Esquerra Republicana de Catalunya.

1 d’octubre: la repressió no s’atura, 4 anys després

Aquest divendres 1 d’octubre commemorem el 4t aniversari del Referèndum per la independència de Catalunya del 2017 i, des de llavors, hem hagut de patir de manera incansable i inexorable la fúria repressiva d’aquells que tenen la por de perdre tots els privilegis personals, laborals, econòmics i socials que van heretar d’una dictadura i que els van ser referendats pel règim, suposadament democràtic, del 1978.

Miquel Serra i Montserrat Fornells. President i Secretària General de la Federació Regional de Lleida d’Esquerra Republicana de Lleida

11 de setembre de 2021: Amnistia, Referèndum i Independència

Aquests darrers mesos hem viscut unes eleccions al Parlament de Catalunya en les quals -malgrat que es va imposar una data en plena onada pandèmica i es van judicialitzar algunes llistes electorals- la nostra cambra legislativa compta amb una majoria àmplia de diputats i diputades independentistes; hem viscut el retorn de l’exili de la nostra companya i exconsellera, Meritxell Serret; hem viscut la proclamació d’un president de la Generalitat republicà després de 80 anys, així com també hem viscut l’indult dels nostres companys i companyes empresonats i condemnats després d’un judici farsa contra l’exercici democràtic del poble de Catalunya.

Gemma Farré i Nogué. Secretària de Ciutadania de la Federació Regional de Lleida d’Esquerra Republicana de Catalunya. @FarreNogue

Per una societat on tothom se senti com vulgui i estimi com vulgui… Respecte a la identitat sexual i de gènere!

El 28 de juny es commemora la revolta d’Stonewall, on la població LGTBI va sortir al carrer de manera pacífica per visualitzar-se, demanar la plena igualtat jurídica i social i lluitar contra la discriminació i els abusos patits. Aquests fets van propiciar que s’escollís aquesta data per celebrar el dia de l’Orgull LGTBI+,  per commemorar, reivindicar I reconèixer, a nivell internacional, tant la diversitat en l’orientació afectiva sexual com en la identitat de gènere.

Miquel Serra i Jaume Bernis, President i Secretari de Transició Ecològica de la Federació de Lleida d’Esquerra Republicana de Catalunya

Sí a les renovables, de manera planificada i respectant el territori

A dia d’avui, tothom té molt clar (o almenys la majoria de la ciutadania) que ens trobem immersos en una greu crisi climàtica i que, per acabar amb l’escalfament global i les conseqüències desastroses d’aquest, hem de complir amb l’objectiu de tenir el 100% d’energia renovable per al 2050. Un objectiu tan ambiciós com necessari i pel qual anem ja massa tard, si més no respecte altres països europeus.

Miquel Serra, @mserragodia, i Montserrat Fornells, @mfornells. President i Secretaria General de la Federació Regional de Lleida d’Esquerra Republicana de Catalunya

La gratuïtat de l’AP2, un pol d’oportunitats pel territori.

La fi de la concessió de l’AP2, d’aquí a 4 mesos, i la finalització de les obres del Túnel de Lilla, són dos de les notícies més desitjades pel que fa la mobilitat territorial i suposaran un canvi de paradigma per Lleida i Ponent, convertint l’Eix ‘Lleida – Tarragona’ en un nou pol d’oportunitats pel nostre territori, afavorirà la dinamització econòmica del seu entorn i contribuirà a restablir i millorar l’equilibri territorial.

Engelbert Montalà i Pla. Diputat al Parlament de Catalunya i portaveu del grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya a l’Ajuntament de Mollerussa.

Amistats de copet a l’esquena

Vivim en una comarca on històricament s'han arreglat les coses amb el copet a l'esquena i la maleïda frase del ja t'ho arreglaré. Una solució poc saludable per la percepció ciutadana cap a la política real, una manera de fer ancorada en el passat i que ajudava, en certa manera, a crear entorns favorables on els favors estaven a l'ordre del dia i, d'una manera o altra, s'havien de tornar. La nova realitat de governança republicana, que s'imposa a poc a poc als nostres municipis, on el bé comú i no d'uns quants i el mèrit personal vers a l'amiguisme d'entorn, recupera aquella política que des de la proximitat l'apropa al ciutadà.

Helena Martínez i Siurana, Diputada de Polítiques d’Igualtat i regidora d’ERC a Torrefarrera

Famílies, en plural!

Helena Martínez

Acceptar i sobretot normalitzar la diversitat –sexual, de gènere, cultural, funcional i un llarg etc− de totes les persones i garantir que totes puguem viure en igualtat de drets, respecte i dignitat també passa per acceptar noves dinàmiques familiars. Ho escric entorn del 15 de maig, Dia Internacional de les Famílies, però qui em coneix sap que ho defenso cada dia. M’he passat tota la vida explicant que no comparteixo pare i mare amb els meus germans, que no són els meus germanastres, i que sí, que me’ls estimo.

Miquel Serra, @mserragodia, i Montserrat Fornells, @mfornells. President i Secretaria General de la Federació Regional de Lleida d’Esquerra Republicana de Catalunya

La República per un treball digne

Un any més, ens trobem celebrant la jornada més emblemàtica del moviment sindical: el Primer de Maig. Una jornada que té dues vessants: d’una banda, retre homenatge a totes les persones que han lluitat pels drets de la classe treballadora i, de l’altra, refermar-ne el caràcter reivindicatiu.   Continuem vivint moments excepcionals, amb la crisi sanitària més important dels darrers cent anys i, de retruc, una crisi econòmica que, a hores d’ara, només ens porta incerteses i que està provocant un sotrac entre els treballadors i treballadores.