Federació de Lleida

Notícia

Manifest de Montoliu de Segarra

montoliu, segarra, guardia lada, electricitat
Fotografia dels signants del Manifest a Guardia Lada (Montoliu de Segarra)

Manifest de Montoliu de Segarra

Per a reclamar unitat territorial i institucional per a fer front a les deficiències recurrents en la xarxa de subministrament elèctric.

 
La matinada del dissabte 25 de març les comarques del Pirineu,  el Solsonès i part de les comarques de la Plana de Lleida, van patir una nevada primaveral, a conseqüència de la qual hi va haver afectacions a les xarxes de subministrament elèctric, cosa que va fer que bona part de la ciutadania i les empreses d’aquest territori es quedessin sense aquest servei bàsic.
 
Alguns dels nuclis afectats per aquestes incidències han estat Agramunt, Rocallaura, els Omells de Na Gaia, Rocafort de Vallbona, Vallbona de les Monges i Llorens a l’Urgell;  l’Ametlla de Segarra, la Guàrdia Lada, Guissona, Biosca, Palou, Florejacs i Sanaüja a la Segarra; Sant Esteve de la Sarga, Castellnou de Montsec, Bastús, Orcau, Castell de Mur, Gavet de la Conca i Tremp, al Pallars Jussà;  el Soleràs, l'Espluga Calba, la Granadella, a les Garrigues; Peramola i Coll de Nargó a l’Alt Urgell; la Sentiu de Sió, Artesa de Segre, Ponts i Vilanova de l’Aguda, a la Noguera; Pinell de Solsonès; Alcarràs, al Segrià.
 
Aquest fet, desgraciadament es repeteix periòdicament al nostre país, i en especial a les comarques rurals i de l’interior. Un fet que és contraproduent per a la consolidació de l’estat del benestar i fer real l’equilibri territorial arreu del país, ja que disposar de serveis i infraestructures en bon estat i plenament garantits i coberts arreu és bàsic.
 
Paral·lelament a aquest fet puntual, els municipis de les mateixes comarques, pateixen molt sovint interrupcions del subministrament elèctric, més coneguts com a microtalls, com a conseqüència de les baixades de tensió constants que pateix al territori, degudes a una manca clara d’inversions en el manteniment i l’adequació de la xarxa elèctrica. Això comporta perjudicis als usuaris i sobretot als aparells elèctrics més sensibles i que afecten molt directament al desenvolupament i la competitivitat de la nostra economia productiva.
 
És coneguda  la manca d’inversions de les grans companyies elèctriques a la xarxa catalana, que respon a una determinada estratègia de les empreses de l’oligopoli elèctric basada en la retallada i la manca d’inversions en la renovació i manteniment de la xarxa, i la política interessada d’aquestes entitats de subcontractar els serveis, abaratint despeses a costa de reduir les plantilles, precaritzant les condicions laborals, fets que repercuteixen negativament al servei ofert, malgrat els grans beneficis que anualment reporten.
 
És per tot això, que creiem necessari denunciar el problema i vetllar per tal de que es duguin a terme les mesures correctives adients per a evitar la repetició d’aquests incidents d’acord amb una política de millora continua, corregint protocols, destinant les inversions necessàries, seguint els procediments de manteniment requerits, millorant la coordinació, implantant una sistemàtica d’informació als usuaris i de transparència en la informació relativa a aquests serveis, millorant les estratègies de previsió i prevenció, i destinant els recursos humans i materials necessaris per a que les empreses responsables garanteixin un bon servei de subministrament elèctric a tots els usuaris arreu del territori.
Com a portaveus del món local volem expressar la nostra queixa per les dificultats que hem patit durant les fases més crítiques de la crisi, provocades per una manca de comunicació i d’informació i la manca d’una resposta ràpida i eficaç, que han comportat un greu perjudici a la ciutadania i al teixit econòmic i empresarial dels nostres municipis. D’altra banda, creiem que no és acceptable que en situacions com les viscudes, les companyies elèctriques actuïn amb tanta opacitat, i ofereixin als alcaldes i alcaldesses una informació tan poc precisa.
 
Per tot l’exposat, es proposa els següents acords:

1. Instar als municipis i institucions de la demarcació de Lleida, a cercar la unitat política, institucional, social i territorial per a exigir un subministrament elèctric de qualitat i resoldre els problemes derivats de la precarietat de la xarxa elèctrica, reclamant les actuacions necessàries i exigint celeritat i informació i transparència en les actuacions a la xarxa elèctrica. 

2. Demanar a la Direcció General d’Energia de la Generalitat de Catalunya un informe detallat dels incidents ocorreguts aquest cap de setmana. 

3. Instar a les institucions a intercedir amb caràcter d’urgència per tal de trobar una solució definitiva i que s’obri un expedient informatiu als operadors. 

4. Demanar una auditoria del sistema elèctric que avaluï i diagnostiqui l’estat de la xarxa, i el compliment de les normatives pertinents, així com també les inversions necessàries. 

Montoliu de Segarra, 27 de març de 2017

Formulari d'adhesió al Manifest