Gavà

Totes les notícies

ERC pregunta sobre el casal de la gent gran del Centre

A Gavà hi ha diversos casals per ús de la gent gran on,en molts casos, es combinen diverses activitats dirigides (cursos,tallers, etc d’àmbits diversos) amb ser un espai de trobada i socialització. El casal de la gent gran del Centre, situat a la cantonada entre els carrers del Centre i de Sant Isidre, és un d’ells. Al pis de dalt s’hi acostumen a fer diverses activitats, com cursos de ball, a la planta baixa hi ha diverses taules on la gent gran hi solia passar l’estona xerrant o jugant a diversos jocs de taula. Aquest espai de la planta baixa acostumava a ser bastant concorregut, però des de fa un temps sol estar sempre buit i sense utilitzar. Certament l’aturada de les activitats i el tancament per causa de la pandèmia ha fet que en molts casals la recuperació de l’activitat i el seu funcionament com a punt de trobada s’hagi fet de manera gradual. Però mentre la majoria de casals de la gent gran de Gavà han recuperat la seva activitat tant d’activitats dirigides com de punt de trobada, el Casal del Centre sembla que només ha recuperat les activitats dirigides. Donat que considerem que és un fenomen estrany, des d’ERC-Gavà preguntarem al govern municipal si hi ha alguna raó concreta per aquesta situació anòmala i, en cas que així sigui, quines accions s’han emprès o s’emprendran per solucionar-la.  

ERC proposa la retirada dels pals de fusta de la llum

Malgrat que a poc a poc s’han anat retirant els pals de fusta de les línies elèctriques, a Gavà encara hi ha llocs concrets on aquests pals subsisteixen i, a vegades, molt concentrats en alguns punts (com al barri de can Tries, als voltants de l’American Lake o al carrer Pi i Margall). Hi ha dos circumstàncies que aconsellen la retirada d’aquests pals:     1- Acostumen a situar-se al mig de les voreres i, quan aquests són més aviat estretes, obliguen als vianants a baixar de la mateixa per passar, sent especialment problemàtic per a les persones amb mobilitat reduïda o que vagin carregades, sent sempre present el perill d’accident si no s’està atent si circulen cotxes al moment de baixar.     2- Aquest pals, per tal d’impedir el seu deteriorament, s’havien tractat amb una substància, la creosota, que es va demostrar que és cancerígena. Si bé ja fa anys que està molt regulada (i per a mots usos prohibida) per la Unió Europea, no s’obliga a retirar la que ja existia abans d’aquesta prohibició. Per tot això, des d’ERC-Gavà demanarem al proper Ple que el govern municipal emprengui o promogui la retirada i/o substitució d’aquests pals per tal de millorar la mobilitat dels usuaris de les voreres i també, i no menys important, millorar la salut de la ciutadania.  

ERC fa balanç de les activitats de les festes Nadal

Enguany les festes de Nadal i Any Nou a Gavà s’han pogut celebrar ja sense les restriccions d’anys anteriors per motiu de la pandèmia i s’han recuperat plenament activitats com la cavalcada de reis on s’han tornat a repartir caramels des de les carrosses. Així mateix, s’han emprés, recuperat o millorat diverses iniciatives que han amenitzat els moments de lleure de la ciutadania, especialment pels més petits. Una de les iniciatives més reeixides pel seu impacte ha estat el bosc encantat que es va tornar a instal·lar a la Torre Lluc, iniciativa que es va viralitzar per les xarxes socials i va provocar que molta gent de fora de Gavà el vingués a visitar. Per Cap d’any es va recuperar la celebració de les campanades i l’entrada al nou any, celebració que feia molts anys que no es feia, celebració que va ser amenitzada per un concert a la Torre Lluc que va tenir molt d’èxit. Es va tornar a fer el campament reial per tal que els infants poguessin entregar les seves cartes als patges reials i gaudir d’una experiència màgica. Així mateix, es va tornar a fer la cavalcada de reis, després de l’arribada dels reis mags,que va varia lleugerament el seu recorregut respecte a anys anteriors. Des d’ERC-Gavà valorem positivament les diverses activitats fetes encara que també destaquem algunes millores que s’han de fer:     El bosc encantat va rebre grans aglomeracions de gent i va venir a Gavà tanta gent amb cotxe que van acabar col·lapsant la circulació de molts carrers, especialment al Centre sense que l’Ajuntament reaccionés i prengués mesures durant alguns dies i es va notar manca de presència policial que,com a mínim, gestionés la circulació.      Pel campament reial, preveient que pogués assistir-hi molta gent, tant de Gavà com de fora, es va habilitar un servei de reserves per tal de gestionar l’afluència al recinte i, pels residents a Gavà, es van reservar les primeres hores per tal que es poguessin apuntar mitjançant un codi, però el web habilitat per a tal fi no va funcionar fins després d’aquestes hores,i molts es van quedar sense poder reservar hora provocant molt malestar en molts dels ciutadans i ciutadanes de Gavà.

Ja ha sortit l’Eramprunyà de desembre

El número 221 (desembre de 2022) de L'Eramprunyà, la publicació mensual que edita ERC-Gavà, ja ha sortit al carrer Hi destaquen les següents informacions:   Manifestació contra el Pla de Ponent, centenars de persones es manifesten contra el polèmic pla urbanístic que amenaça el darrer corredor biològic entre el massís del Garraf i el delta del Llobregat.  .     Annus horribilis en el transport públic a Gavà. A les deficiències ja “tradicionals” de RENFE aquest any s’hi ha sumat el servei d’autobusos que gestiona la nova operadora Avanza, marcat per una flota molt envellida amb constants avaries i afectacions al servei i, també, amb conflictivitat laboral, com s’ha fet pal3lésamb la vaga convocada per diversos dies de desembre. Miquel Roselló, portaveu del grup municipal d’ERC, exposa que aquestes deficiències en el servei de transport públic, amb poca preocupació per part de les administracions competents, contrasten amb el gran interès en promoure el Pla de Ponent, on s’hi farà una nova estació que no contribuirà a solucionar el mal servei habitual. Mapa de projecte de ciutat. En aquest número podreu veure les propostes respecte habitatge i lloguer social.. Sostenibilitat i transició ecològica amb Raül Romeva. La secció local d’ERC va organitzar una xerrada debat sobre sostenibilitat i transició ecològica que va comptar amb la participació de Raül Romeva, vicesecretari general de Prospectiva, Agenda 2030, Transició ecològica i Esports d’ERC. Gavà no té pla contra la sequera. El govern del PSC diu que està en fase de redacció malgrat que és obligatori tenir-lo per part dels municipis de més de 20.000 habitants segons llei del 2001. Diuen que, de moment,seguiran les indicacions de la Generalitat (com si no ho haguessin de fer igualment amb el pla redactat).   La crònica cultural: Homenatge a Josep Campmany, organitzat per l’Associació d’Amics del Museu amb el suport de l’AV del Centre, Òmnium, UME, el Centre d’Estudis Comarcal i els centres d’estudis de la baronia, en que es va reconèixer la seva tasca com a estudiós i divulgador de la història local de Gavà i en defensa del seu patrimoni   Podeu llegir el pdf de la revista aquí.

ERC pregunta sobre la recollida porta a porta als barris

La recollida selectiva porta a porta és una iniciativa que consisteix en fer la recollida selectiva dels residus davant de la porta de cada habitatge en uns dies i hores determinats per a cada tipus de residus. Aquest model de recollida selectiva s’aplica tant per a particulars com a comerços que enlloc de dipositar la brossa als contenidors habituals i després els serveis de recollida passen a buidar-los, aquests recullen les diverses fraccions directament a l’origen on es generen els residus. Aquest tipus de recollida, si es fa bé, està demostrat que millora molt la separació de residus i,per tant, assolir una millor gestió dels residus municipals. Indirectament, també s’aconsegueix un municipi més net amb la retirada de contenidors de la via pública, que acostumen a acumular brutícia al seu voltant i són font de males olors i, també, per aquest mateix fet, s’eliminen els abocaments irregulars de residus industrials, runa, etc, que es camuflaven amb la brossa dels contenidors. Podeu consultar més informació sobre aquest sistema aquí. A Gavà, aquest servei de recollida ja és present en diversos indrets de la ciutat, com als barris de la Sentiu, Bruguers i lesPanes/American Lake, o a les zones de vianants del Centre per als comerços, i és previst que s’ampliï a altres zones de la ciutat que, per les seves característiques, el servei de recollida porta a porta es considera que és la millor opció pel que fa a la gestió dels residus. Des d’ERC-Gavà som partidaris d’aquest model de recollida i arran que el govern municipal va iniciar aquest sistema vam proposar que Gavà s’integrés a l'associació de municipis per la recollida selectiva de brossa porta a porta,com podeu veure aquí. Uns dels barris on està previst que s’implanti aquest model són els de can Tries i Àngela Roca i, de fet,  ja es va presentar el projecte a les associacions de veïns d’ambdós barris, com a pas previ de la seva implantació, el març de 2020 però aquest projecte es va veure aturat per la pandèmia.

Nova manifestació contra el Pla de Ponent

Aquest dissabte 17 de desembre la plataforma Salvem el Calamot – No al Pla de Ponent ha convocat una manifestació contra aquest polèmic pla urbanístic.  La manifestació començarà a l’estació de Renfe a les 11h del matí i representarà una marxa fúnebre per l’enterrament d’un arbre, que vol simbolitzar el fet que el projecte urbanístic comportarà la destrucció d’una part important del boscos que té Gavà, boscos que juguen un paper cabdal en la qualitat de l’aire que respirem i, per tant, en la salut dels habitants de Gavà. La marxa arribarà fins l’ajuntament on es llegirà un manifest en rebuig al projecte urbanístic i en defensa del nostre entorn natural. El Pla de ponent és un projecte urbanístic que es va començar a gestar als anys 80 i 90 del segle passat i, des del primer moment, va comptar amb la oposició dels grups ecologistes de Gavà, d’ERC-Gavà i de molts ciutadans i ciutadanes que no estaven d’acord en la proposta que feia el PSC. Malgrat diversos canvis al llarg dels anys (per exemple,originalment el projecte era d’una urbanització de luxe), el pla de ponent segueix comportant la destrucció d’una part important de l’entorn natural de Gavà, sent especialment greu que això comporti la destrucció del darrer corredor biològic entre el Massís del Garraf i el Delta del Llobregat. Ara mateix, aquest macroprojecte urbanístic comporta la construcció de gairebé 5.000 habitatges nous per a 12.000 nous veïns, quan, de fet, el creixement de població a Gavà ara mateix està pràcticament estancat, sent el principal problema el preu dels habitatges més que la manca d’aquests. Recentment, la Plataforma Salvem el Calamot – No al Pla de Ponent ha portat aquest pla urbanístics als jutjats per diversos incompliments ecològics i urbanístics , com podeu veure aquí, i demana aportacions voluntàries per fer front a les despeses del procediment. Les donacions es poden fer al compte ES05 3025 0005 8514 3332 1787 (Caixa d’Enginyers) o mitjançant Bizum al número 699 44 63 81.

Un any de greus deficiències en el servei de bus d’Avanza i l’AMB

D’aquí poc farà un any que va entrar la nova operadora Avanza per gestionar el servei d’autobusos del Baix Llobregat Sud, que compren les línies que connecten Gavà, Castelldefels i Viladecans amb altres localitats de la comarca i amb Barcelona. Aquest canvi ha comportat una caiguda en picat de la qualitat del servei pel fet que la flota aportada per aquest operador consistia en busos amb molta antiguitat i amb molts problemes tècnics com vam denunciar des d’ERC-Gavà al gener (com podeu veure aquí). Des del servei de mobilitat de l’AMB, al càrrec del PSC i que és qui atorga la concessió del servei i qui n’ha de garantir el funcionament,  la resposta davant la situació va ser molt tèbia, dient que els problemes eren temporals i que, a més d’Avanza, el problema era també culpa de Mohn, que no havia fet un manteniment adequat dels busos propietat de l’AMB. La situació es va seguir deteriorant, provocant greus perjudicis als usuaris i als treballadors, sent especialment feridors els problemes generalitzats amb les rampes per la gent amb mobilitat reduïda, problema que encara persisteix (com podeu veure aquí). Tot això va esclatar el passat juliol, quan es va fer una manifestació exigint solucions pel deficient servei d’autobusos (com podeu veure aquí). Així mateix, després d’un període de recollida de firmes, a finals de juliol diverses seccions locals d’ERC i representants d’altres institucions, vam presentar una queixa a la Síndica de Greuges de Catalunya pel servei de bus d’Avanza (com podeu veure aquí),queixa que va ser admesa a tràmit i, a més, la síndica també va comunicar que actuaria d’ofici (com podeu veure aquí). Totes les queixes han fet que l’AMB emprengui accions que han evitat que el servei es continués deteriorant,però la situació encara no s’ha normalitzat. En un informe recent de l’AMB a requeriment del Síndic de Greuges han exposat que s’ha iniciat el procés de renovació de la flota que ha de donar el servei i que aquest es farà entre desembre d’aquest any i el juliol de 2023, renovació que, de fet, ja estava prevista quan es va anunciar el canvi d’operadora.

Ciutats i comunitats sostenibles

És un fet que les ciutats de l’Àrea Metropolitana de Barcelona pateixen una pressió molt gran pel fet de poder oferir a la població habitatge assequible, sent aquest un dret imprescindible per a poder viure dignament. També és un fet que aquestes mateixes ciutats exerceixen una pressió molt forta envers l’entorn natural, especialment quan es fan grans projectes urbanístics que suposen la destrucció o, com a mínim, comporten greus perjudicis envers aquest entorn, d’altra banda un entorn també imprescindible per a poder viure dignament. Aquesta contradicció la coneixem molt bé a Gavà amb el que suposa el Pla de Ponent, un macro projecte urbanístic que es diu que vol donar solució al problema de l’habitatge però que comporta la destrucció del darrer corredor biològic que hi ha entre el massís del Garraf, el Parc Agrari i el Delta del Llobregat. Per això, ERC-Gavà organitza una xerrada debat aquest dimecres 30 de novembre a les 19h a la Sala d’actes del Museu sobre aquesta problemàtica, que comptarà amb la participació de Raül Romeva, Economista i Doctor en Relacions Institucionals i Vicesecretari general de Prospectiva, Agenda 2030, Transició ecològica i Esports d’ERC i de Miquel Roselló, portaveu del Grup Municipal d’ERC i candidat a l’alcaldia.  

Ja ha sortit l’Eramprunyà de novembre

El número 220 (novembre de 2022) de L'Eramprunyà, la publicació mensual que edita ERC-Gavà, ja ha sortit al carrer Hi destaquen les següents informacions:   Volem ciutats sostenibles, ERC-Gavà organitza una xerrada-debat amb la participació de Raül Romeva, on es tractarà la dicotomia entre el dret a l’habitatge i la necessitat imperiosa de preservar el medi ambient .  Miquel Roselló, portaveu del grup municipal d’ERC, exposa com aquests dos conceptes,habitatge i sostenibilitat, no poden suposar, de manera automàtica, la pèrdua de l’entorn natural, que hem de cuidar per cuidar-nos nosaltres mateixos. El Pla de Ponent als jutjats La plataforma “Salvem el Calamot – Aturem el Pla de Ponent” ha interposat un contenciós contra el pla de Ponent al jutjat número 13 de Barcelona que ha estat admès a tràmit. La plataforma demana ajuda per fer front ales despeses judicials. Hi podeu col·laborar fent aportacions al seu número de compte ES05 3025 0005 8514 33321787 (Caixa d’Enginyers) o amb Bizum al número 699 44 63 81, especificant al concepte “Pla de Ponent”. Mapa de projecte de ciutat. En aquest número podreu veure les propostes respecte medi ambient i sostenibilitat. 25N, Dia internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones. El Departament d’Igualtat i Feminismes presenta un Model d’Abordatge de les Violències Sexuals que suposa un canvi radical per fer una millor reparació i una millor prevenció ERC-Gavà demana millores en el programa “Junts fem Barri”, per tal d’aconseguir una participació ciutadana que no passi per fer competir els barris entre sí. Marta Jiménez, portaveu adjunta del grup municipal, exposa com es pot millorar el procés participatiu i com el PSC rebutja qualsevol proposta de millora per partidisme.   La crònica cultural: Èxit de la XXVII MARXA DEL GARRAF, la marxa que organitza l’UME i que és possible gràcies als voluntaris s’acosta al nivel de participació d’abans de la pandèmia.