Gavà

Notícia

ERC-Gavà defensa que es compleixi la legislació mediambiental que protegeix els entorns naturals com la Ricarda.

Estany de la Ricarda (font: el Punt-Avui)
Estany de la Ricarda (font: el Punt-Avui)
Fa unes setmanes va començar una campanya mediàtica de gran envergadura que propugnava l’ampliació de l’aeroport, defensant emfàticament que calia sí o sí l’ampliació de la 3a pista per tal que l’aeroport pogués oferir vols intercontinentals i que hi poguessin operar avions grans com els A380 i el B747.
 
Aquesta ampliació de pista afecta directament l’estany de la Ricarda, un punt clau en la conservació de la biodiversitat del delta del Llobregat que, a més, està inclòs dins l’espai de la Xarxa Natura 2000, una xarxa europea d'espais naturals l'objectiu de la qual és fer compatible la protecció de les espècies i els hàbitats naturals i semi-naturals amb l'activitat humana que s'hi desenvolupa, i és la iniciativa política europea més important de conservació de la natura.
 
D'aquesta manera, la Unió Europea ha establert un marc legal que garanteix la protecció del patrimoni natural i, a més, s'ha compromès a salvaguardar-lo mitjançant la integració a Natura 2000 d'una mostra significativa dels hàbitats i les espècies que millor el representen.
 
Els defensors de l’ampliació a ultrança de l’aeroport exigeixen a les administracions que aconsegueixin que la UE derogi aquesta protecció ja que “el progrés no es pot veure impedit pels 4 ànecs que ocupen aquest estany”, cita literal que demostra el nul coneixement del qui la va fer sobre la importància d’aquest estany.
 
Des d’ERC-Gavà ja vam publicar un article (que podeu consultar aquí) on rebatíem la necessitat d’ampliar la 3a pista ja sigui per tenir línies intercontinentals o que hi puguin aterrar grans avions ja que, actualment, tot això l’aeroport del Prat ja ho té. A més, la congestió del Prat pot ser absorbida pels aeroports de Reus i Girona, ara mateix infrautilitzats, sempre que se’n millorin les connexions ferroviàries entre ells i Barcelona.
 
Des d’ERC-Gavà volem destacar que el gran problema de l’ampliació del Prat és considerar la legislació ambiental com a negligible. No se'ns acudiria fer-ho amb les normes de seguretat o d'accessibilitat, ni amb cap altra, però aquí es centra el debat en com incomplir la legislació ambiental nacional, estatal, europea i internacional, i per més inri, quan al febrer la Unió europea ja va obrir un expedient sancionador contra les administracions competents (l’Estat i la Generalitat) per no protegir adequadament el delta del Llobregat, (com podeu consultar aquí).
 
El problema és que hi ha sectors que segueixen considerant el medi i el patrimoni natural negligible, sobrer, no-rendible,.... pensament que ja no s’ajusta a la realitat del segle XXI, que estarà marcada pels efectes de l’emergència climàtica, la transició energètica i la necessitat de protegir els entorns naturals.
 
Per tot això, des d’ERC-Gavà, exigim a les administracions competents que compleixin les normes mediambientals vigents i, per tant, es garanteixi que els entorns protegits com l’estany de la Ricarda ho segueixin estant, sense cedir a les pressions de certs lobbys que seran els que, de debò, guanyaran molts diners amb el patrimoni i els recursos naturals, que són de tots; fins i tot dels que els menystenen.