Gavà

Notícia

ERC-Gavà demana que el govern del PSC compleixi amb les seves obligacions envers el patrimoni municipal

A finals de 1974 l’Ajuntament de Gavà va adquirir una escultura denominada La Mare de l’escultora Eulàlia Fàbregas de Sentmenat (Barcelona, 1906 – Esplugues de Llobregat. 1992).

Aquesta escultura, d’un valor escultòric important, fou instal·lada el 1976 al renovat parc de l’American Lake, on hi va romandre fins als anys 90, quan es va retirar de la via pública perquè era constantment vandalitzada.

El 2017, el grup municipal d’ERC-Gavà va fer un prec (que podeu consultar aquí) demanant que aquesta escultura fos de nou exposada al públic (quin sentit tenia que estigués agafant pols en un magatzem municipal) però en un lloc on no estigués tan exposada com al Parc de l’American Lake i vam proposar el jardí de la biblioteca Josep Soler Vidal, que reuneix les condicions de ser visible des de l’exterior, però alhora prou protegit per impedir noves vandalitzacions.

El 2018, davant la inacció del govern municipal del PSC i que des d’ERC-Gavà teníem indicis per pensar que havien perdut l’escultura, es va fer un nou prec (que podeu consultar aquí) demanant que s’investigués que se’n va fer de l’escultura i, si es va perdre, depurar les responsabilitats. Al Ple finalment van reconèixer que havien perdut l’escultura i que estudiarien si la depuració de responsabilitats era “pertinent(desapareix una peça del patrimoni municipal i potser no és responsabilitat de ningú).

Després de 3 anys d’inactivitat del govern municipal del PSC i gràcies a la col·laboració ciutadana, el 2021 es va trobar l’escultura La Mare en relatiu bon estat en un jardí d’Olesa de Bonesvalls, informació que vam traslladar puntualment tant al Museu municipal com a Alcaldia, que ens va respondre que iniciaria tràmits per recuperar l’estàtua.

Per tot això, i davant l’aparent indiferència del govern municipal, des d’ERC-Gavà demanarem al proper Ple municipal que:
  •       El govern municipal emprengui les mesures legals pertinents per recuperar l’escultura La Mare, atès que el propietari legítim és l’Ajuntament de Gavà (i per extensió, la ciutadania de Gavà).
  •       Que es facin les investigacions pertinents per tal d’esbrinar com pot ser que una peça del patrimoni municipal acabi en un jardí particular.
  •       S’estableixin els protocols necessaris per tal que un escàndol tant vergonyós com aquest no torni a passar.