Gavà

Notícia

El Govern Municipal del PSC reconeix que hi ha amiant en edificis públics, quan anteriorment havien assegurat que no en quedava

En el passat Ple de juny, ERC-Gavà va presentar un prec en que advertíem el govern municipal del PSC de la possible presència d’amiant en un equipament municipal (el sostre del mercat municipal de la torre Lluch, a la part no reformada). Tant en el comunicat sobre el tema (que podeu consultar aquí) com en el prec (aquí) no asseguràvem taxativament que fos amiant ja que en el ple de novembre de 2018 ja havíem fet un prec demanant que es fes una auditoria de l’amiant en els edificis de titularitat municipal (com podeu veure aquí) i des del govern municipal del PSC ens van assegurar que ja s’havia fet i que només se n’havia trobat en uns baixants de l’escola Joan Salamero que s’anava a canviar en breu. Si ja havien fet l’auditoria i, segons aquesta, només n’hi havia al Salamero, podia ser que el que hi ha sobre el mercat no fos amiant.

Però efectivament, en el Ple de juny d’enguany, el PSC ha reconegut que hi ha amiant a l’antiga caserna militar (can Torelló) i, efectivament, al sostre del mercat del Centre.

Per tant, el PSC ens va mentir el 2018 assegurant que havien fet l’auditoria d’amiant a tots els edificis públics i que el que hi havia es retiraria aviat. O això o l’auditoria no era correcta i no es va fer a tots els edificis públics com es demanava.

Des d’ERC-Gavà considerem que això és un fet molt greu, ja que per transparència i per la garantia de solvència democràtica de les nostres institucions, la informació oficial que s’emet (i una resposta a un prec per part del govern municipal ho és) s’ha de fer amb garantia de veracitat.

No passava res si el novembre del 2018 no s’havia fet l’auditoria i així es reconeixia al ple i es feia després un estudi amb cara i ulls i exhaustiu, no una consulta ràpida a amics, coneguts i saludats (que és el que sembla) per saber on hi podia haver amiant i així dir al Ple que ja s’havia fet. No cal.

I si és un defecte de l’auditoria, potser cal que si el govern municipal es gasta milions d’euros en estudis, s’asseguri que les empreses que els fan, els facin bé. Però cal assegurar que el que es diu al Ple no sigui una mentida.

Des d’ERC-Gavà també lamentem que en el Ple s’intentés minimitzar el perill pels ciutadans que representa l’amiant, dient que els equipaments esmentats estan tancats al públic (i per tant cap problema, sembla que es vulgui dir). De fet, el perill per la salut que representa l’amiant és quan aquest es deteriora o es trenca (com és el cas) i les fibres d’amiant es desplacen per l’aire i és inhalat per les persones. És a dir, els veïns propers al mercat del centre (on hi ha balcons i terrasses) poden estar exposats a inhalar amiant d’un edifici públic mentre estant a casa seva. Considerem que és poc curós que des d’una institució publica es minimitzi un problema que ja és de salut pública que afecta tota la població (com podeu veure en aquesta entrevista al pneumòleg i especialista en l’amiant, Josep Tarrés, aquí).

Esperem que aviat es pugui treure aquest amiant que suposa un perill per a la salut dels veïns gràcies a la subvenció que diu el govern municipal del PSC que ha demanat a l’agència catalana de residus.