Girona

Totes les notícies

Un moment de la visita als camps que es va fer ahir a la tarda.

Recta final de les obres dels camps de futbol-7 a Germans Sàbat i a Fontajau

Els treballs estan pràcticament acabats i està previst que es puguin començar a utilitzar en els propers dies, beneficiant l’activitat dels clubs que tenen l’activitat en la zona esportiva dels dos barris   Recta final de les obres als nous camps de futbol-7 de gespa artificial dels barris de Germans Sàbat i de Fontajau. El vicealcalde de Girona, Quim Ayats, i el regidor d’Educació, Infància i Esports, Àdam Bertran, van visitar ahir les obres dels nous equipaments, que estan pràcticament acabades, acompanyats dels responsables dels clubs que els utilitzaran. De fet, la previsió és que els camps entrin en funcionament en els propers dies. Les obres hauran servit per renovar els camps que eren de sauló, i es van adjudicar per un cost de 440.000 euros.   El vicealcalde de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats, ha afirmat que “l’esport és un dels elements que fan de Girona un referent de qualitat de vida, i per això, cal tenir un esport de primera divisió en tots els sentits, des de la base fins a l’elit”. De la seva banda, el regidor d'Esports, Àdam Bertran, ha afegit que “les obres donen resposta a una reivindicació de les entitats, que han de disposar d'uns bons espais i en bones condicions”.   De moment, la intenció és que les instal·lacions s’utilitzin com a espais d’activitats dels casals d’estiu municipals de la ciutat. A partir del setembre, es beneficiaran d’aquests dos equipaments les entitats Escola de futbol Gironès-Sàbat, Veterans Germans Sàbat, Atlètic Sant Ponç i Gerunda FC.   Les obres, incloses entre les accions previstes en el Pla Estratègic de l’Esport Local i que s’han encarregat al Consell Comarcal del Gironès, han comportat la instal·lació de gespa artificial de darrera generació, l’acondiciament de l’entorn i de la recollida d’aigües, la implementació d’un sistema de rec amb canons emergents, l’arribada de subministraments, la construcció d’un tancament perimetral o millores en el sistema d’enllumenat.

El vicealcalde Quim Ayats i la regidora d'Habitatge Annabel Moya, durant una roda de premsa

L'Ajuntament de Girona rep més d'un miler de peticions del bo jove de lloguer

De les 1.061 sol·licituds, 116 es van fer de forma presencial a l’Estació Espai Jove   L'Ajuntament de Girona, a través del Servei Municipal d'Habitatge i l’Oficina Jove de l’Habitatge, ha rebut 1.061 sol·licituds de joves per a tramitar el bo jove per al lloguer adreçat a joves d’entre 18 i 35 anys empadronats al municipi, amb uns ingressos regulars i amb la titularitat del contracte de lloguer. El període de tramitació es va fer entre el 8 i el 17 de juny. De les 1.061 sol·licituds rebudes, 116 es van fer de forma presencial a l’Estació Espai Jove.   Des de la Regidoria d’Habitatge es va preveure un equip de vuit professionals municipals entre l’Oficina Municipal de l’Habitatge i l’Oficina Jove de l’Habitatge per poder atendre –presencialment i telemàticament– de manera eficient el jovent de la ciutat. Durant el primer dia de tramitació del bo jove no hi va haver cap col·lapse del sistema ni aglomeracions gràcies al sistema de cita prèvia previst.   Per la seva banda, el vicealcalde Quim Ayats ha assenyalat que “el jovent és qui tirarà endavant la Girona del demà i ha de poder desenvolupar el seu projecte vital a la ciutat, amb garanties de futur, sense veure’s obligat a marxar”. “Amb aquest bo jove del lloguer hauríem de fer que arribi a tots els joves i ara no es donen aquestes condicions, per tant, reclamem una rectificació de l'Estat i que ampliï la partida pressupostària destinada al bo jove de lloguer”, ha dit Ayats. La regidora d'Habitatge, Annabel Moya, ha reiterat que “el topall de 650 euros no reflecteix la realitat i deixa poc marge a la ciutat de Girona, considerat municipi d’habitatge tens”. “El govern espanyol promou una ajuda que sap que no arribarà a tots els joves”, ha afirmat Moya, que ha demanat “donar resposta a tot el jovent sol·licitant”. “El gran nombre de sol·licituds evidencia la necessitat d'ajuda que tenen els joves”, ha conclòs Moya.    

Un moment de l'atenció a mitjans d'aquest matí.

La plataforma d’afectats pel TAV exigeix a Renfe que es recuperi les freqüències pre-pandèmiques entre Figueres i Barcelona

Els representants de la plataforma s’han reunit amb el senador d’ERC, Jordi Martí Deulofeu, el Vicealcalde de Girona, Quim Ayats, l’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, i la regidora de l’ajuntament de Barcelona, Elisenda Alamany. Ayats: “Es podria dir que el TAV que tenim a Girona no és de primera, sinó que juga a categories molt inferiors". Recuperar la freqüència de trens d’alta velocitat de la línia entre Figueres-Vilafant, Girona i Barcelona pre-pandèmica. Aquesta és la demanda de la plataforma d’afectats pel TAV a Renfe i també ha estat el motiu de la reunió realitzada avui a Girona dels representants de la plataforma amb el senador gironí d’ERC, Jordi Martí Deulofeu, el vice-alcalde de Girona, Quim Ayats, l’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó i la regidora de l’ajuntament de Barcelona, Elisenda Alamany. A l’actualitat, la línia Figueres-Barcelona d’alta velocitat només disposa de deu freqüències diàries per cadascun dels trajectes. Això significa una reducció de fins a cinc trens diaris per trajecte envers a la freqüència que hi havia el gener de 2020, abans de l’esclat de la pandèmia. A més, s’ha fet palès que els horaris que s’ofereixen no faciliten la conciliació laboral, familiar i d’oci per tal que les persones de la demarcació de Girona puguin estar connectades amb Barcelona, fet que fa que moltes persones acabin utilitzant el transport privat per desplaçar-se. El senador gironí d’ERC, Jordi Martí Deulofeu, ha denunciat l’incompliment “del compromís que havia fet Renfe operadora de recuperar les freqüències aquest mes de juny. Malgrat que la companyia atribueix el fet a la falta de maquinistes, ja sigui per jubilació o per incapacitat d’haver pogut realitzar formacions a causa de la pandèmia, denunciem que realment el que hi ha és una mala gestió de la plantilla de maquinistes i ens preguntem perquè hi ha prou conductors pels trajectes entre Madrid i Barcelona i no n’hi ha suficients per acabar de completar la línia fins a Figueres”.

Un moment de la roda de premsa d'avui.

L’Ajuntament de Girona reafirma la seva aposta pel programa de suport emocional pel jovent de la ciutat

Un total de 253 joves amb preocupació per la pandèmia van acostar-se als espais joves i als punts de trobada juvenil durant el 2021 en el marc d’aquest projecte   La xarxa d’espais joves de l’Ajuntament ha detectat 253 casos de persones joves que expressaven malestar emocional a causa del context generat per la COVID-19 entre els mesos de desembre del 2020 i del 2021. D’aquests, 77 casos van haver de ser derivats a serveis especialitzats com el Centre Jove de Salut. Amb l’objectiu de prevenir i minimitzar els efectes de la pandèmia en la salut emocional dels joves, des de la secció de Joventut de l’Ajuntament de Girona es va engegar un programa de suport emocional el mes de desembre del 2020.   En el marc d’aquest projecte, el consistori ofereix els equipaments municipals de L’Estació Espai Jove, Els Químics Espai Jove i El Güell Espai Jove perquè les persones joves puguin ser ateses per professionals que treballen per detectar les conseqüències de la pandèmia entre els més joves. Davant la necessitat d’oferir acompanyament als nois i noies de la ciutat, i tenint en compte els resultats positius del programa, la iniciativa es mantindrà i consolidarà, si bé no s’hi tractarà la preocupació per la pandèmia de forma específica.   La regidora de Joventut de l’Ajuntament de Girona, Anabel Moya, ha afirmat que “vam ser els primers a posar en marxa aquest servei i el nostre èxit recau, sobretot, en el fet que els nostres professionals treballen en equip”. A més, s’ha fet una aposta pel treball individualitzat, personalitzant el tracte en funció de la demanda de cada jove i la situació personal detectada. “Això ha estat possible gràcies al treball coordinat amb altres serveis municipals”, ha remarcat la regidora, que ha afegit que “no podem oblidar la salut mental del nostre jovent i per això hem donat les eines emocionals per abordar la situació de la COVID-19 i per poder donar resposta a la demanda que ens feien arribar”.

Un moment del l'acte d'avui al vespre.

ERC Girona organitza un sopar popular per donar el tret de sortida a la temporada d’estiu

L’executiva d’ERC Girona ha convocat aquest vespre a la seva militància a inaugurar la temporada d’estiu en un sopar distès als jardins fora muralla de Girona. L’acte ha tingut lloc després d’una assemblea local en què la militància ha pensat i debatut sobre les pròximes eleccions municipals. Aquesta trobada ha comptat amb una vuitantena d’assistents, i hi ha intervingut el vicealcalde i candidat per ERC a Girona, Quim Ayats.

El Vicealcalde Quim Ayats i la directora del Teatre Municipal, Elena Carmona.

El Teatre Municipal de Girona aconsegueix atraure nous públics

Quim Ayats, Vicealcalde i regidor de Cultura: "Fem un balanç positiu de la temporada, que tenia com a principal objectiu fer arribar la cultura a tothom i a tot arreu”   Durant la temporada 2021-2022, l’equipament municipal ha aconseguit que un 46 % de les entrades comprades sigui per part de nous usuaris o usuàries   El Vicealcalde i regidor de Cultura de l'Ajuntament de Girona, Quim Ayats, i la directora del Teatre Municipal, Elena Carmona, han fet avui balanç de la darrera temporada de l’equipament, que engegava ara fa un any amb el propòsit d’atraure nous públics i de dibuixar un canvi de línia artística respecte programacions anteriors. “Aquest objectiu s’hauria complert tot i les dificultats provocades per la pandèmia, amb aproximadament un 46 % de la compra d’entrades per part de nous usuaris o usuàries del Teatre, segons les dades recollides”, ha assegurat Ayats. A més, destaca la bona acollida dels espectacles entre el públic assistent, que ha posat en valor la qualitat de les propostes i la política de preus ajustats de l’equipament en un moment de crisi econòmica per la COVID-19.   “Un treball d’un any que demostra clarament que aquest consistori aposta fermament per la cultura, per la creació i l’acompanyament dels artistes en tot el seu procés. Una filosofia de treball que és i serà una constant en la tasca en les Arts Escèniques de la nostra ciutat”, ha explicat el vicealcalde i regidor de Cultura, Quim Ayats, que ha fet un “balanç positiu de la temporada, que tenia com a principal objectiu fer arribar la cultura a tothom i a tot arreu”.   La temporada tanca amb un 65 % d’assistència, un 8 % menys que el 2019, previsiblement per les conseqüències de la pandèmia i per la coincidència amb el moment d’impàs del Teatre degut al canvi de línia artística.   Al llarg de l’any s’han presentat un total del 37 funcions (11 més que al 2019), marcades per la diversitat pel que fa a formats i llenguatges artístics.

Una imatge de la presentació.

La sisena edició de “Notes al parc” torna a portar la música en viu als barris de Girona

El cicle, que es portarà a terme entre el 6 de juliol i el 24 d’agost, esdevé un altaveu de la creació musical actual a les comarques gironines Quim Ayats, Vicealcalde i regidor de Cultura: "Notes al Parc aconsegueix que Girona no deixi de bategar amb la cultura durant els mesos d’estiu" El cicle de concerts “Notes al parc”, que cada estiu omple de música la ciutat de Girona, celebra enguany la sisena edició, que tindrà lloc del 6 de juliol al 24 d’agost amb una dotzena de propostes gratuïtes. Es tracta d’una iniciativa de l’Ajuntament de Girona, a través de La Marfà – Centre de Creació Musical, i l’Auditori de Girona que vol fomentar la cultura de proximitat i apropar nous públics a la música amb formacions com Mazoni, Manel Fortià, Girona Jazz Project Big Band, Momi Maiga, Trio Rodin i Antoni Chen Guang, entre altres.   El vicealcalde i regidor de Cultura, Quim Ayats; el vicepresident i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira; la tècnica de música de l’Auditori, Cristina Torres, i el tècnic de música de La Marfà – Centre de Creació Musical, Dani Ortiz, han presentat aquest matí la programació de la sisena edició del cicle de concerts “Notes al parc”.   “Estem molt contents de presentar la programació de la sisena edició de ‘Notes al Parc’, que aconsegueix que Girona no deixi de bategar amb la cultura durant els mesos d’estiu. Des de l’Ajuntament ens hem arremangat i ens arremanguem per la cultura, perquè considerem que és un element central del nostre estil i qualitat de vida, i ens esforcem per fer-la arribar a tothom i a tot arreu, descentralitzant-la i portant-la als barris”, ha destacat el vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats.   Després de dos anys amb afectacions per la pandèmia, enguany el cicle recupera el format d’entrada lliure i torna als barris. En concret, les actuacions musicals tindran lloc a la plaça de l’Om, al Centre Cívic Onyar, als jardins de les Pedreres, al parc de Núria Terés i Bonet i a la plaça de les Botxes del parc de la Devesa.

La regidoria d'Educació presenta 55 actuacions per abordar la lluita contra la segregació escolar  

L’Ajuntament de Girona ha presentat aquesta tarda les 55 actuacions per abordar la lluita contra la segregació escolar que recull el Pla per a l'equitat educativa a Girona. El document neix amb la voluntat d’establir accions concretes i desenvolupar de forma pràctica i detallada les mesures proposades pel Pacte de ciutat per combatre la segregació escolar, que va aprovar el Ple municipal el juliol 2020.   El Pla es portarà a terme durant quatre cursos escolars, del 2021-22 al 2024-25, i recull una cinquantena de propostes repartides en tres eixos clau: planificació i gestió de l'oferta de places escolars; projecte de centre educatiu, organització i funcionament, i oportunitats educatives i d'aprenentatge més enllà de l'horari escolar. Aquests 3 eixos es despleguen en 18 mesures amb 23 objectius específics, que finalment, aterren 55 actuacions a dur a terme a la ciutat.   Pel que fa a l'eix de planificació i gestió de l'oferta de places escolars, es proposen accions com ajustar les places al nombre d'alumnes, revisar els mapes de zones escolars, fer una distribució equilibrada de l'alumnat vulnerable, desenvolupar estratègies d'acompanyament a les famílies i portar a terme mesures complementàries que facilitin l'escolarització.   En relació amb l'eix de projecte de centre educatiu, organització i funcionament, es recomana fer valdre els diversos projectes dels centres educatius, fomentar la innovació, incentivar la participació de l’àmbit comunitari, equiparar la percepció que es té sobre els centres educatius i aconseguir una implicació més gran de les famílies en els centres.   Respecte a l'eix de les oportunitats educatives i d'aprenentatge més enllà de l'horari escolar, s'han definit actuacions per visibilitzar l’oferta existent d’aquesta tipologia d’activitats al territori, per establir mesures econòmiques i fer acompanyament per facilitar-ne la participació, per assegurar la promoció de l’equitat durant les activitats, i per implicar en la lluita contra la segregació escolar a tots els agents que les organitzen.

Moya: “Aquesta prestació no dona resposta al jovent que necessita l’ajut.”

La regidora d’Habitatge de l’Ajuntament de Girona reclama una rectificació i ampliació de la partida pressupostària destinada al bo jove de lloguer El dimecres 8 de juny es va iniciar el període de tramitació del bo jove per al lloguer adreçat a joves d’entre 18 i 35 anys empadronats al municipi, amb uns ingressos regulars i amb la titularitat del contracte de lloguer. L’ajut es pot tramitar fins al 17 de juny de les 9 h del matí fins a les 19 h de la tarda a l’Estació Espai Jove de Girona. Durant el primer dia de tramitació del bo jove, a la ciutat de Girona es van presentar 613 sol·licituds, 33 de les quals presencials i 580 de manera telemàtica. Pels pròxims dies ja hi ha 54 cites prèvies demanades. Des de la regidoria d’Habitatge s’ha previst un equip de vuit tècnics municipals entre l’Oficina Municipal de l’Habitatge i l’Oficina Jove de l’Habitatge per poder atendre –presencialment i telemàticament– de manera eficient el jovent de la ciutat. La regidora Anabel Moya ha remarcat que “durant el primer dia de tramitació del bo jove no hi ha hagut cap col·lapse del sistema ni aglomeracions gràcies al sistema de cita prèvia previst.” Durant el mes de maig, des de la regidoria d’habitatge van impulsar una campanya a xarxes socials –Instagram i Facebook– adreçada a donar informació sobre el bo jove i per sensibilitzar de la necessitat d’estar empadronat al municipi per poder tramitar l’ajut. Moya puntualitza que “ens hem anticipat informat el jovent de la ciutat a través del seu principal mitjà de comunicació, per apel·lar-los a sol·licitar el bo jove de lloguer.” Això no obstant, Moya puntualitza que “el topall de 650 € no reflecteix la realitat i deixa poc marge a la ciutat de Girona, considerat municipi d’habitatge tens. Perquè aquesta ajuda no té un efecte redistributiu i no dona resposta al jovent que la pot sol·licitar.” Moya afegeix que “el Govern espanyol promou una ajuda que sap que no arribarà a tots els joves.