Girona

Totes les notícies

El vicealcalde Quim Ayats, durant la roda de premsa d'aquest matí

El Festival d’Art Independent Pepe Sales dedica la 15a edició a l’artista afroamericana Maya Angelou

La proposta cultural tindrà lloc del 22 de gener al 9 de febrer a la ciutat   La poetessa, actriu, cantant i activista afroamericana Maya Angelou serà la protagonista de la 15a edició del Festival d’Art Independent Pepe Sales, que tindrà lloc a Girona del 22 de gener al 9 de febrer. El vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament, Quim Ayats, i els directors del festival, Consol Ribas i Lluís Llamas, han presentat aquest matí la programació de la proposta d’enguany, que vol donar veu i protagonisme a les persones afrocatalanes.   Amb aquest objectiu, a la presentació d’aquest matí hi han participat també la tècnica del departament de Producció del Festival, Joyce Lavong; la professora, cantant, compositora i emprenedora de projectes culturals per a joves en risc d’exclusió, Diana Español Sala, i la politòloga, Màster en Diplomàcia i Relacions Internacionals i ambaixadora del One Global Activist, Nahi Drammeh.   “És fonamental el treball transversal entre agents culturals i equipaments de la ciutat, en aquest cas el Centre Cultural la Mercè i el Cinema Truffaut, per donar suport als artistes, associacions i entitats de la ciutat per, fomentar, així, propostes arriscades i de valor afegit com és el Festival Pepe Sales”, ha assegurat el vicealcalde Quim Ayats, que ha agraït també “la tasca que està realitzant tot l’equip de l’Associació La Penyora Cultura per tirar endavant una programació pionera i fortament compromesa amb la lluita per la llibertat de les persones i contra el racisme i les violències contra les dones”.   La quinzena edició del Festival Pepe Sales començarà aquest dissabte, a les 20 h, al Centre Cultural La Mercè, amb la inauguració de l’exposició col·lectiva “Dona negra” i amb la performance Hermana, ya no, de Kaatjadg; la música de percussió d’Afro Djembe, i el recital poètic de Dididayan i Melisa de Erausquin.     La projecció del documental And still I rise, dedicat a la vida d’Angelou (diumenge 23 de gener, a les 19 h, al Cinema Truffaut); la conferència “Maya Angelou (descendent d’esclaus), activista pels drets civils i la paritat.

Alumnes treballant en el projecte.

Arts escèniques i educació es troben a l’Institut Santa Eugènia de Girona per potenciar el diàleg intercultural

L’Ajuntament de Girona ha impulsat al centre educatiu el projecte Escoles Planter de l’Associació ConArte Internacional   La proposta acull gairebé 100 alumnes i prop de 60 docents   L’Ajuntament de Girona ha impulsat aquest curs 2021-2022 el projecte Escoles Planter a l’Institut Santa Eugènia amb l’objectiu de potenciar el diàleg intercultural a través de les arts escèniques i l’educació. La proposta, desenvolupada per l’Associació ConArte Internacional, connecta i enforteix els vincles entre educació i cultura en el territori. Centres educatius, equipaments culturals i artistes s’uneixen per fer de les arts una eina de democratització, cohesió i transformació social. Està previst que el projecte, que impulsen el Teatre Municipal i el Servei d’Educació del consistori, s’allargui durant tres cursos.     Enguany, hi participa l’alumnat de 2n d’ESO amb l’acompanyament artístic de la creadora escènica Mercè Vila Godoy, que compta també amb la col·laboració de les artistes Glòria Sirvent i Neus Masó, i les docents Anna Cuenca i Maria Àngels Alsina. A més, s’ofereix al claustre una formació en l’àmbit de les pedagogies artístiques. En total el projecte acull gairebé 100 alumnes i prop de 60 docents.   “Durant aquest primer trimestre s’ha posat en valor els vincles emocionals a l’hora de conèixer-se i s’ha fomentat el treball en equip i la cohesió de grup. A través d’eines i metodologies artístiques s’ha treballat l’escolta, el respecte cap a l’altre i la confiança; aspectes que han culminat en una activitat de creació de guions radiofònics posant el focus en l’ús de la llengua catalana, assignatura en la qual s’inscriu la proposta”, ha assegurat el vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats, que veu “imprescindible potenciar els vincles entre la cultura i l'educació”.   El projecte s’emmarca dins “Girona, Ciutat Educadora”, que entén l’educació com un procés al llarg de la vida i on tots els agents i equipaments de la ciutat tenen un paper en l’educació de la ciutadania; apostant per apropar les persones joves a la cultura de la ciutat.

El Vicealcalde Quim Ayats i la regidora de Ciutadania M. Àngels Cedacers Hervàs amb el rei Melcior.

Valoració en positiu del nou format de cavalcada a Girona

L’Ajuntament i els Manaies consideren que la majoria dels canvis han vingut per quedar-se Pendents de fer un balanç més acurat dels canvis importants que s’han introduït en la cavalcada de Reis a Girona aquest 2022, tant l’Ajuntament com els Manaies (que s’encarreguen de la logística), fan una primera valoració positiva del nou format. “S’ha fet una aposta valenta per una cavalcada de proximitat, i creiem que els nous espais del Camp de Mart i la Copa han estat ben rebuts pel públic i dignifiquen la Devesa”, diu Quim Ayats, Vicealcalde i regidor de Cultura. Ayats interpreta que els canvis introduïts tant pel que fa als espais com amb la multiplicació d’actes als barris “són canvis per mirar endavant” i que poden tenir continuïtat, assegura el regidor. "Totes les accions les vam pensar sempre amb mirada d’infant, amb la mirada d’una nena o d’un nen, perquè són els màxims protagonistes d’aquestes festes", assegura la regidora de Ciutadania, M. Àngels Cedacers Hervàs, que posa en valor "els nostres parcs i places, que enguany han estat el centre de les accions que vam preparar al conjunt de la ciutat". Podeu seguir llegint la notícia a El Punt Avui

Una imatge de l'acte que s'ha fet avui.

La Marfà organitza un programa d’activitats fins al 8 de gener amb la proximitat comunitària com a element comú

Es tracta d’una proposta conjunta entre la Biblioteca Salvador Allende, el Centre Cívic Santa Eugènia i La Marfà - Centre de Creació Musical per celebrar els 10 anys de l’equipament cultural   L’espai ha sabut hibridar un relat proper a la comunitat del barri de Santa Eugènia, ser un espai de promoció del llibre i la lectura i alhora desenvolupar projectes de creació musical amb projecció dins i fora de Catalunya   L’equipament cultural La Marfà celebra avui 10 anys de funcionament. Per commemorar l’efemèride, els tres serveis de l’Ajuntament de Girona que comparteixen les instal·lacions, la Biblioteca Salvador Allende, el Centre Cívic Santa Eugènia i La Marfà - Centre de Creació Musical han programat conjuntament un seguit d’activitats amb la proximitat comunitària com a element comú. El regidor d'Educació, Infància i Esports de l’Ajuntament de Girona, Àdam Bertran, ha presentat avui la proposta i l’acte de celebració del desè aniversari d’aquest l’equipament cultural i de proximitat de Girona.   "Un agraïment a tot l’equip de la Marfà que fa possible que aquest projecte dia rere dia vagi creixent i sigui un referent a tot el territori", assegura el vicealcalde i regidor de Cultura, Quim Ayats, que "posa en valor aquest equipament cultural que aposta per la proximitat i alhora té projecció de país". “Un dels objectius que estem impulsant des del consistori és la descentralització cultural i l’aposta per apropar la cultura a la ciutadania, i fer-ho amb els barris i la seva gent al centre. Perquè això ajuda a l’articulació territorial de la ciutat”, ha assenyat durant l’acte el regidor d'Educació, Infància i Esports, Àdam Bertran, qui també ha destacat “el binomi cultura-educació com un dels valors fonamentals en les polítiques que s'estan promovent a Girona”.   La programació especial de La Marfà ha arrencat aquest migdia, amb el concert familiar Quotidiafonismes, de Bufa & Sons, i s’allargarà fins el dissabte dia 8 de gener.

L’exposició de diorames de l’entrada de l’Ajuntament de Girona amb la regidora M. Àngels Cedacers Hervàs i Alfons Vàzquez i Josep Perpinyà de l’Associació de Pessebristes de Girona.

L’Associació de Pessebristes de Girona decora l’entrada de l’Ajuntament de Girona amb un seguit de diorames

En aquest espai també hi ha els fanalets del concurs escolar “Fem un fanalet” i les bústies dels patges reials   L’Associació de Pessebristes de Girona ha decorat l’entrada de l’edifici de l’Ajuntament de Girona amb un seguit de diorames per les festes de Nadal. Aquests dies, les persones visitants poden contemplar fins a sis pessebres elaborats per diferents membres de l’entitat i guanyadors del primer premi Arcàngel d’Or del concurs de pessebres de Girona. Enguany, donada la situació actual de la pandèmia de la COVID-19, l’associació ha decidit no celebrar el concurs, ni tampoc l’exposició de pessebres de la Carbonera del Museu d’Història de Girona, igual que l’any passat.   "Aquests dies es pot contemplar i visitar al pati de l’entrada del consistori una petita exposició de sis diorames. En aquest espai també hi ha els fanalets del concurs escolar 'Fem un fanalet' i les bústies dels patges reials", assegura la regidora de Ciutadania de l’Ajuntament de Girona, M. Àngels Cedacers Hervàs, que "anima als gironins i a les gironines a continuar fent els pessebres de forma particular i també a entitats amb esperit nadalenc ".   Dos dels autors dels pessebres exposats al consistori són Jordi Dalmau i Jordi Barris. Formen part de l’Associació de Pessebristes de Girona i compten amb el Premi d’Honor de l’entitat. Una altra de les obres correspon al pessebrista de Banyoles, Pere Batlle, guanyador del primer, segon i tercer premi del Concurs Nacional de Pessebres d’Espanya, celebrat a Bilbao. Per últim hi ha exposades les obres del cèlebre pintor i escultor gironí, Josep Perpiñà, i del president de l’associació, Alfons Vàzquez.   A principis de l’any 1947 es va constituir l’Associació de Pessebristes de Girona, després que durant el Nadal del 1946 un grup de pessebristes gironins convoquessin el primer concurs de pessebres de la ciutat.

El vicealcalde Quim Ayats i la regidora Annabel Moya, durant una roda de premsa a l'Espai Jove.

L'Ajuntament de Girona destinarà un solar a la construcció d'un bloc de pisos de lloguer assequible per a joves al barri de Can Gibert del Pla

El Ple ha aprovat avui la cessió d’un terreny municipal del carrer Agudes per treure a licitació l’edificació d’un edifici de fins a 59 habitatges   L’Ajuntament de Girona destinarà un solar a la construcció d’un edifici de fins a 59 habitatges de lloguer assequible per a joves al barri de Can Gibert del Pla. Aquesta tarda s’ha aprovat per Ple la cessió del dret de superfície per 75 anys d’un solar municipal del carrer Agudes perquè es tregui a licitació la construcció i gestió d’un edifici d’habitatges de protecció oficial de règim general. El punt ha estat aprovat amb els vots a favor de l’equip de govern (JxCat i Esquerra) i dels grups municipals de Guanyem Girona, PSC i el regidor no adscrit; i l’abstenció de la regidora no adscrita.   "Aquest projecte és una aposta clara pel jovent, perquè tingui l'oportunitat de quedar-se a viure a Girona, amb un habitatge assequible", ha explicat per la seva banda la regidora d'Habitatge i Joventut, Annabel Moya, que ha assegurat que "aquesta acció s'emmarca en totes les polítiques que estem tirant endavant des del govern de Girona, com per exemple la construcció d'habitatges de protecció oficial a Domeny, la creació del servei jove d'habitatge o les accions per l'emergència habitacional, perquè el que volem és que el jovent pugui fer el seu projecte de vida a Girona".   Un cop aprovada la cessió del solar es duran a terme els tràmits necessaris per treure a licitació la promoció, construcció i gestió de l’edifici de protecció oficial. En el moment que s’adjudiqui el contracte, l’empresa guanyadora tindrà 6 mesos per sol·licitar la llicència d’obres i, tot seguit, 3 anys per construir el bloc de pisos. Cal destacar que el dret de superfície és per un període de 75 anys, sense possibilitat de pròrroga.   Els habitatges aniran destinats a joves d’entre 18 i 34 anys, i s’atorgaran en règim de lloguer. En cap cas es podran usar com a segona residència, només com a domicili habitual i permanent.

Una imatge posterior a la roda de premsa amb el cartell de la Sant Silvestre 2021

La Cursa Sant Silvestre de Girona incorpora la modalitat amb cadira de rodes

Les inscripcions per participar en la tradicional cursa nadalenca ja estan obertes   La Mini Sant Silvestre comptarà amb tres propostes de recorregut amb l’objectiu que sigui una cursa inclusiva i oberta a tots els nens i nenes   La ciutat de Girona recupera enguany la Cursa Sant Silvestre de Girona després que l’any passat s’hagués de suspendre per la pandèmia de la COVID-19. La principal novetat d’enguany és que la competició de 5 km incorpora la modalitat amb cadira de rodes amb l’objectiu que sigui una cursa inclusiva i oberta a tothom. Les inscripcions ja estan obertes a través de la web de la Sant Silvestre, i hi ha temps fins al dijous 30 de desembre per apuntar-se.     L’esdeveniment esportiu, ja tradicional de les festes nadalenques, organitzat per l’Ajuntament de Girona i el Club d’Atletisme Girona, arriba a la 16a edició i tindrà lloc com cada any el 31 de desembre a les 18 h amb sortida i arribada al Pavelló Municipal Girona-Fontajau. Abans tindrà lloc l’11a Mini Sant Silvestre, la qual també serà inclusiva amb la proposta de tres recorregut diferents.   Aquest matí s’ha presentat l’esdeveniment a l’Ajuntament de Girona a càrrec del regidor d’Educació, Infància i Esports del consistori, Àdam Bertran, i la presidenta del Club d’Atletisme Girona, Marti Valverde. "Les sortides i les distàncies de la Mini Sant Silvestre són tres amb l’objectiu que sigui una cursa oberta a tots els nens i nenes", ha assegurat el regidor Àdam Bertran, que ha afegit que "amb la finalitat de fomentar la participació i l’activitat física i l’esport, les curses infantils no seran competitives i no hi haurà classificacions; tots els nens i nenes rebran una bossa d’obsequi i una medalla commemorativa".   Els guanyadors de l’edició del 2019 ja han confirmat que participaran en la Cursa de Sant Silvestre 2021. Es tracta de Marina Guerrero Puigdevall del Club Atlètic Avinent Manresa i de Pau Reig Comajuan (primer classificat) i Arnau Turon Vernedas (segon classificat) del Nan Oliveras Team.

Una imatge de l’entrega del premi.

La programació musical de les Fires de Sant Narcís, guanyadora dels Premis ARC 2021

S’ha endut el premi en la categoria de Millor Programació de Festa Major     La programació musical de les Fires de Sant Narcís ha guanyat en la categoria de Millor Programació de Festa Major dels premis ARC atorgats per l'Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya. Els guardons, que són els premis de referència de la música en directe i de l'espectacle al territori, es van lliurar ahir al vespre, dia 13 de desembre, en un acte que es va celebrar a la Sala Barts de Barcelona.   "Fa molta il·lusió rebre aquest premi, i més encara aquest any en unes circumstàncies tan complicades com les que vivim", assegura el vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats, que destaca que "és un premi que és de rebut compartir-lo amb totes les gironines i tots els gironins per la magnífica resposta que van tenir i la il·lusió que van mostrar durant les Fires de Sant Narcís d'aquest any". "Aquest és un reconeixement a tothom que va fer possible la festa major i que va apostar per la cultura i per programar totes les activitats malgrat les dificultats i incerteses", afirma el vicealcalde.   Les Fires de Sant Narcís competien amb FeM Montcada 2021, la Festa Major de Terrassa i Les Santes de Mataró. Els Premis ARC tenen com a objectiu donar visibilitat al sector de la producció d'esdeveniments i a la comercialització i distribució de la música en viu així com a la producció artística feta a casa nostra.