Girona

Totes les notícies

Una imatge posterior a la roda de premsa que s'ha fet aquest matí a Girona.

El MOT 2022 s’endinsa en el món rural des de la literatura

Selva Almada, Anna Ballbona, Xuan Bello, Raül Garrigasait, Fernanda Melchor, Mercè Ibarz, Toni Sala i María Sánchez són alguns dels autors i autores que participaran en aquesta edició   La vuitena edició del MOT està dedicada a la ruralitat des de la literatura amb el lema “Al camp”. El festival, comissariat conjuntament per l’editora i traductora Maria Bohigas Sales i la filòloga Roser Vernet Anguera, vol emfatitzar de quina manera i des d’on es fa literatura sobre el món rural: al camp, en la interacció entre natura, persones i comunitats, es construeix dia a dia aquesta ruralitat multiforme, canviant. De tot això vol parlar el MOT 2022 per fer-ne diàleg i debat.   "El MOT s’ha consolidat com un esdeveniment literari de referència al nostre país, amb l’objectiu d’acostar la literatura i fer-la més pròxima", ha assegurat el vicealcalde i regidor de Cultura de Girona, Quim Ayats, que ha destacat que "el binomi Girona-Olot continua fent créixer i enriquint el projecte, i demostra que la suma d’esforços i la complicitat del territori sempre és sinònim d’èxit”.   El MOT començarà a Olot el 17 de març i acabarà a Girona el 26 de març. Així doncs, durant dues setmanes consecutives s’oferiran diverses converses i activitats literàries en què participaran una quarantena d’autors i autores convidats. Amb mirades ben diverses, des de dins i des de fora del món rural, tant si aquestes són arrelades com si són forasteres o exiliades, es tracta de mostrar com, també a través de la literatura, la ruralitat reclama una presència i esdevé necessària en un món que ens cal reaprendre a habitar.   Comissariat   Maria Bohigas Sales, nascuda i formada a París, va estudiar Filologia Catalana a la Universitat de Barcelona i va ser traductora de literatura durant 15 anys. Com a editora, va treballar a La Différence (París) i a Lom (Santiago de Xile), abans de recuperar, el 2005, l’editorial Club Editor, que dirigeix des d’aleshores.

El vicealcalde Quim Ayats i el regidor Àdam Bertran observant un dels vehicles participants.

Girona acollirà aquest novembre la 69a edició del Rally Costa Brava

La prova, que habitualment té lloc al mes de març, s’ha posposat amb motiu de la pandèmia, i es farà del 18 al 21 de novembre   Aquest any hi participaran més de 180 vehicles i equips de gairebé 20 nacionalitats diferents   Girona es convertirà un any més en epicentre de l'automobilisme clàssic amb la celebració de la 69a edició del Rally Costa Brava entre el 18 i el 21 de novembre. La prova, que habitualment té lloc al mes de març, s’ha posposat excepcionalment amb motiu de la pandèmia i es farà aquest mes, de manera que clourà la temporada de ral·lis històrics 2021. L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; el diputat de la Diputació de Girona i vicealcalde de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats, i el president del Club Rally Clàssics, Àlex Romaní, han presentat avui la iniciativa.   "És un esdeveniment de prestigi reconegut en l'àmbit automobilístic que atrau aficionats del món del motor de tot arreu i també projecta internacionalment la imatge del nostre territori i de la nostra ciutat, i dinamitza de forma destacada molts sectors econòmics gironins", assegura el vicealcalde de Girona, Quim Ayats.   En aquesta edició, la prova comptarà amb més dies d'activitat, més trams cronometrats i noves ubicacions dins el recorregut. Concretament, en el Rally es disputaran un total de 175 quilòmetres cronometrats, repartits en  13 trams, 7 més que en altres edicions. Els nous trams s’ubicaran a Els Àngels, a Santa Pellaia i a La Ganga en la jornada del divendres, i a Osor, a Collsaplana, a Cladells i al Circuit de Barcelona-Catalunya, en la jornada del dissabte. "Convido a tothom a gaudir de l'espectacularitat d'aquesta cita. Convençut que el 69è Ral·li Costa Brava tornarà a ser un èxit esportiu i social", afirma el regidor d'Esports, Àdam Bertran.    L'augment del nombre de trams anirà acompanyat de dues noves trobades. Una tindrà lloc divendres al migdia a la platja Gran de Palamós, on els vehicles quedaran exposats perquè el públic s’hi pugui apropar, i la segona es farà dissabte al migdia a Santa Coloma de Farners.

Un moment de la roda de premsa d'aquest matí.

Girona acull la mostra fotogràfica de talent emergent a l’espai públic INPUT

En el marc del projecte, que ha obtingut un Ajut Girona Kreas 2020, diverses banderoles de la ciutat es transformaran en una exposició a l’aire lliure des d’ara fins a finals de desembre   Girona acollirà fins a finals de desembre la primera edició de la mostra fotogràfica de talent emergent a l’espai públic INPUT. Es tracta d’un projecte beneficiari d’una de les beques Girona Kreas 2020 de l'Ajuntament de Girona, que també compta amb el suport de la Diputació de Girona. Aquest matí, el vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats; el director de l’INPUT, Marc Auladell, i les dues fotògrafes participants a la mostra, Marta Ribas i Mar Yue Teixidor, han presentat la iniciativa.   “L’objectiu de l’INPUT és dinamitzar l’espai públic de la ciutat i transformar-lo un punt expositiu i de contemplació de la feina de joves fotògrafs i fotògrafes de la demarcació gironina, per esdevenir un puntal per a la cultura visual”, ha destacat el vicealcalde i regidor de Cultura del consistori, Quim Ayats, qui ha assegurat que “el projecte és una mostra del talent i el potencial de l’art local i del valor del quilòmetre zero”.   A partir d’avui, tothom qui passegi pel parc Central de Rafael Masó i Valentí podrà gaudir d’aquesta exposició singular a l’aire lliure. En aquest sentit, les banderoles de la via pública de la ciutat, reservades habitualment per a la publicitat, es transformaran en una exposició que donarà visibilitat al talent emergent del territori en l’àmbit fotogràfic, així com a les seves creacions.   En aquesta primera edició, la mostra ha col·laborat amb l’Escola Universitària ERAM per seleccionar les dues artistes finalistes que exposaran la seva obra al parc Central, les fotògrafes Marta Ribas i Mar Yue Teixidor.   Per una banda, la palamosina de 22 anys Marta Ribas presentarà “Contra-utopia”, un projecte fotogràfic basat en la progressió d'una societat utòpica cap a una imminent distòpia, on el protagonista condueix l’espectador a través de la idealització del futur, i que conclou amb les parts més negatives i indesitjables d'aquest temps proper.

Un moment de la roda de premsa d'aquest matí.

El Festival de Cinema de Girona recupera la presencialitat i projectarà més de 300 pel·lícules de 54 països diferents

L’esdeveniment tindrà lloc del 9 al 13 de novembre en set espais de la ciutat   Aquest any, el Cinema Albèniz Plaça serà l’espai central del festival i acollirà tant el visionat dels films com els actes d’inauguració i d’entrega de premis   El 33è Festival de Cinema de Girona recuperarà la presencialitat, que l’any passat es va perdre per les restriccions associades a la pandèmia, i projectarà un total de 340 pel·lícules provinents de 54 països diferents. Com a gran novetat d’aquesta edició, el Cinema Albèniz Plaça, ubicat a la plaça Jordi de Sant Jordi, serà l’espai central del festival i obrirà per a la ocasió, ja que des del setembre les instal·lacions estan tancades. D’aquesta manera, els Albèniz Plaça acolliran tant el visionat dels films com els actes d’inauguració i d’entrega de premis, mentre que a la plaça de la Independència s’hi faran els cocktails d’obertura i de cloenda, i s’hi mantindrà un espai de networking.   El vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats; la vicepresidenta quarta de la Diputació de Girona, M. Àngels Planas, i el director del festival, Lluís Valentí, han presentat avui l’esdeveniment, que tindrà lloc a la ciutat a partir de demà i fins al dissabte 13 de novembre.   Entre les pel·lícules que s’hi veuran hi ha films com Ecos, de Tommy Llorens, centrada en l’illa de la Palma i amb Jordi Vilches com a actor; pel·lícules internacionals, com el film d’Argentina Ojos de Arena, d’Alejandra Marino; documentals internacionals, com l’israelià One-Way Street, dirigit per Erez Pery; l’obra de Brasil Aquilo que eu nunca perdi, de Marina Thomé i o la de Nord-Amèrica Run Raven Run, de Michael Rainin. També films propers com Molins de Vent (València); Confinats (Mallorca) i Dansant sobre el volcà (Catalunya Nord), a més de la pel·lícula del director gironí Mateu Ciurana El Caminant.   Dins de la programació també hi ha 9 llargmetratges, 103 curtmetratges, 24 documentals, 80 videocreacions i 61 videoclips, a banda de web series o dibuixos animats, i 24 dels films programats són de quilòmetre zero.

La regidora Annabel Moya durant la roda de premsa

L’Ajuntament de Girona aprova una suspensió de les tramitacions d’habitatges d’ús turístic al Barri Vell i a una part del Mercadal d’un any

L’objectiu és estudiar en profunditat, durant aquest període, un nou planejament urbanístic que reguli la implantació d’aquest tipus d’immobles   Quedaran exclosos aquells edificis que s’estan acabant de rehabilitar amb obres que abasten la totalitat de la superfície residencial i que en dos mesos demanin l’ús turístic   L’Ajuntament de Girona ha aprovat avui per Junta de Govern Local una suspensió de les tramitacions de comunicació d’habitatges d’ús turístic (HUT) al Barri Vell i a una part del Mercadal d’un any. L’objectiu és estudiar en profunditat, durant aquest període, de quina manera es regulen aquest tipus d’immobles i com s’incorporen al planejament urbanístic de la ciutat. El tinent d’alcaldia i regidor d’Urbanisme i Activitats de l’Ajuntament de Girona, Lluís Martí, i la regidora d’Habitatge i Joventut, Annabel Moya, han presentat avui al matí en roda de premsa els detalls d’aquesta mesura.   "Totes les polítiques que estem impulsant a la ciutat tenen com a objectiu principal augmentar el parc d'habitatge assequible", ha assegurat per la seva banda la regidora Annabel Moya, que ha remarcat "la necessitat de treballar en iniciatives que millorin l'accés a un habitatge a la ciutadania i mantenir-lo en el cas que ja en tinguin, sigui quina sigui la seva situació personal".   La suspensió s’aplicarà al Barri Vell i a la part més propera al riu Onyar del Mercadal, ja que és la zona on actualment hi ha més concentració d’habitatges d’ús turístic. Durarà un any, un termini que es pot prorrogar un any més en el moment que s’aprovi inicialment el pla especial que reguli els pisos turístics. La mesura s’aplicarà un cop es publiqui l’acord en el Butlletí Oficial de la Província de Girona.   Aquesta suspensió té excepcions puntuals. Queden exclosos aquells edificis que s’estan acabant de rehabilitar amb obres que abasten la totalitat de la superfície residencial i que en dos mesos demanin l’ús turístic complint els requisits legalment establerts.

El vicealcalde Quim Ayats i la regidora Annabel Moya durant la roda de premsa.

L’Ajuntament de Girona posa en marxa el nou Servei Jove d’Habitatge

El programa vol optimitzar durant un període de tres anys la gestió dels processos relacionats amb l’habitatge i les persones joves   L’Ajuntament de Girona ha impulsat la creació del nou Servei Jove d’Habitatge que té per objectiu agilitzar l’adjudicació de pisos per a l’emancipació del jovent. Es tracta d’una demanda del futur Pla Local de Joventut i hi estan implicats el Servei Municipal d’Habitatge i l’Oficina Jove del Gironès. Així ho han explicat aquest matí en roda de premsa el vicealcalde de Girona, Quim Ayats, i la regidora d’Habitatge i Joventut de l’Ajuntament de Girona, Annabel Moya.    “A la nostra ciutat, com passa en realitat a tot el país, no és fàcil accedir a un habitatge i, per tant, la taxa d’emancipació de les persones joves és molt baixa”, ha assegurat el vicealcalde de Girona, Quim Ayats. “És per aquesta raó que justament les persones joves han de ser unes de les principals destinatàries de les polítiques per afavorir l’accés a l’habitatge”, ha afegit.   “Avui obrim una oportunitat per fer passos endavant en l’objectiu de reduir l’impacte d’aquesta problemàtica, cosa que justifica l’impuls d’aquest programa”, ha afirmat la regidora, Annabel Moya, que ha remarcat que “la facilitat per a l’accés a l’habitatge és un element clau en les possibilitats que les persones joves tenen de formar una llar pròpia o d’emancipar-se residencialment”.   La finalitat d’aquest nou servei és l’optimització durant un període de tres anys, des de l’1 d’octubre de 2021 i fins al 30 de setembre de 2024, dels processos relacionats amb l’habitatge i les persones joves. Entre les funcions a desenvolupar del programa hi ha el de facilitar els tràmits necessaris per a l’adquisició d’habitatges d’acord amb les possibilitats obertes per les inversions extraordinàries de 2021, el conveni signat amb l’Incasol i els acords amb promotors privats, en coordinació amb les accions del Servei Municipal d’Habitatge.

Un moment de la roda de premsa d'avui.

La 8a edició del festival NEU! comptarà amb una vintena de concerts i s’allargarà durant dos mesos

El festival incrementa tant el nombre d’espectacles com els dies de programació i centra el gruix dels concerts a la ciutat de Girona, a banda d’incorporar Banyoles i recuperar Salt com a escenaris La presentació del nou disc de Nacho Vegas, el final de gira de Cala Vento, Rodrigo Cuevas o El Petit de Cal Eril, entre les propostes més destacades d’enguany   El NEU!, Festival no internacional de música i altres arts celebrarà la seva 8a edició incrementant tant el nombre d’espectacles com els dies de programació. L’esdeveniment musical i de cultura alternativa comptarà amb una vintena de concerts i s’allargarà durant dos mesos, del 26 de novembre de 2021 al 30 de gener de 2022. El vicealcalde i regidor de Cultura de l'Ajuntament de Girona, Quim Ayats; el vicepresident segon i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, i el director del Neu!, Xebi Salvatella, han presentat totes les novetats en roda de premsa.   Aquest any, el NEU! acollirà una desena de presentacions dels nous treballs d’alguns dels artistes més rellevants de l’escena independent. El gruix dels concerts se centrarà a la ciutat de Girona, tot i que també s’incorporarà Banyoles i es recuperarà Salt com a escenaris d’actuacions.   Durant la presentació, el vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats, ha assegurat que “des del consistori seguim donant suport incondicional a totes aquelles propostes culturals que s’estan potenciant a la ciutat i posant l’accent en el suport a la creació i a la producció en l’àmbit local. Un clar exemple és el Festival NEU!, perquè molts dels noms que participen a la programació formen part o han format part de programes de suport a la creació que impulsem des de l'Ajuntament a través de La Marfà, el programa de coproduccions i les beques Kreas”. Quant a la programació, destaca la presentació del nou treball de Nacho Vegas, una de les veus més respectades en l’àmbit de les músiques populars tant a l’Estat espanyol com a l’Amèrica Llatina, i que tancarà l’edició d’enguany del festival a l’Auditori de Girona el 30 de gener.

Un moment de la presentació pública d'avui.

Girona posa en marxa un projecte de senyalització de les escultures públiques de la ciutat

 L’Ajuntament de Girona i l’Associació Amics de la UNESCO de Girona impulsen aquesta iniciativa per tal de protegir i difondre el patrimoni cultural del municipi   A banda de la millora de la senyalística, es realitzaran altres accions de conservació i dinamització de les escultures de l’espai públic de Girona   El proper dia 23 d’octubre, amb motiu del 50è aniversari del cèlebre discurs de Pau Casals a la seu de les Nacions Unides, l’Ajuntament de Girona instal·larà una placa identificativa de l’escultura Homenatge a Pau Casals, de Josep Bosch Puy, conegut amb el nom artístic Piculives. Es tracta d’una peça situada al carrer de Pau Casals, i que està apadrinada per l’Associació de Veïns i Veïnes de la Devesa-Güell. Amb aquest acte es donarà el tret de sortida al projecte de senyalització de les 156 obres que conformen el parc d’escultures als espais públics de la ciutat.   El projecte és una iniciativa de l’Ajuntament de Girona i de l’Associació Amics de la UNESCO de Girona, amb la col·laboració de la Diputació de Girona, i té per objectiu general salvaguardar el patrimoni local i recuperar la memòria històrica de Girona. Amb la senyalització de les escultures es pretén apropar la població al seu patrimoni per tal fomentar-ne el coneixement i la conservació.   Avui al matí el vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, i diputat de la Diputació de Girona, Quim Ayats; la vicepresidenta quarta de la Diputació de Girona, M. Àngels Planas; la regidora de Ciutadania i Dinamització del Territori del consistori, M. Àngels Cedacers; la presidenta de l’Associació Amics de la UNESCO de Girona, Dolors Reig, i el professor del departament d’Arquitectura i Tecnologia de Computadors de l´Institut d´Informàtica i Aplicacions de la Universitat de Girona (UdG), Ramon Fabregat, han presentat la iniciativa.   Durant la seva intervenció, el vicealcalde i regidor de Cultura, Quim Ayats ha destacat del projecte “la combinació d’art i tecnologia, que en aquest cas és la combinació del patrimoni i la innovació en un mateix projecte”, alhora que també ha assegurat que “aquesta iniciativa contribuirà a la cura del patrimoni de la ciutat, apostant per la restauració i la neteja dels elements artístics que hi ha a l’espai públic”.

Una imatge de la roda de premsa d'aquest matí.

Girona viurà unes Fires de Sant Narcís amb normalitat després de l’aturada del 2020 per la pandèmia

La festa major de Girona recuperarà les cercaviles, la trobada gegantera, la diada castellera i els concerts i activitats populars i familiars sense restriccions d’aforament gràcies a l’aixecament del gruix de les mesures contra la COVID-19 dictades pel PROCICAT la setmana passada   Les Fires de Sant Narcís recuperaran la normalitat aquest 2021 després de l’aturada de l’any passat a causa de la pandèmia. Del 28 d’octubre al 7 de novembre, els carrers de Girona vibraran de nou amb les cercaviles de la imatgeria festiva de la ciutat, la trobada de gegants, la diada castellera a la plaça del Vi, els concerts a La Copa i al parc del Migdia i les activitats populars i familiars sense restriccions d’aforament.   Aquesta situació és possible, sobretot, gràcies a la millora en les dades epidemiològiques i hospitalàries a Catalunya relatives a la COVID-19 que van permetre l’aixecament del gruix de les mesures contra la pandèmia dictades pel PROCICAT la setmana passada. Tot i això, des de l’Ajuntament de Girona es recomana a la ciutadania l’ús de la mascareta en totes les activitats interiors i a les exteriors en què no es pugui garantia la distància d’1,5 metres amb la resta de persones.   “Girona serà pionera, la primera gran ciutat i la primera de les capitals catalanes que tindrà una festa major en una situació quasi normalitzada. La cultura popular, tradicional i les entitats tornaran als carrers de la nostra ciutat”, assegura el vicealcalde Quim Ayats, que afirma que “Girona està preparada per fer aquest pas” i agraeix “a totes les entitats la gran dedicació i l’empeny que estan realitzant per fer-ho possible i tirar endavant les activitats”.   “Recuperem gairebé el 100% de la normalitat de les Fires de Sant Narcís, i ho fem posant els barris i la seva gent al centre. Dinamitzant-los, cercant una festa major de proximitat preveient desenes d’activitats infantils i familiars i de festa a quinze barris de la ciutat”, explica la regidora de Ciutadania, M.