Girona

Totes les notícies

Un moment de la roda de premsa d'aquest migdia.

L’Ajuntament de Girona habilita un espai al web municipal per fomentar el voluntariat

L’objectiu principal és vincular les persones interessades en fer un voluntariat amb les entitats de la ciutat que ofereixen aquesta possibilitat   L’Ajuntament de Girona ha habilitat un espai al web municipal per fomentar el voluntariat. L’objectiu principal és vincular les persones interessades en fer un voluntariat amb les entitats de la ciutat que ofereixen aquesta possibilitat, per així ampliar el nombre de persones voluntàries de la ciutat i obrir la tasca a nous perfils. En aquests moments, a la ciutat de Girona hi ha 50 entitats de voluntariat registrades. Així ho ha explicat aquest matí la regidora de Ciutadania i Dinamització del Territori de l’Ajuntament de Girona, M. Àngels Cedacers, en roda de premsa.   “És important la creació d’aquesta pàgina web, la qual vol ser el mitjà perquè persones amb la inquietud del voluntariat puguin trobar el seu lloc a les associacions i entitats existents a la ciutat de Girona. Està demostrat que som una ciutat solidària i generosa, tenim entitats en les quals les persones que les formen donen el seu temps pel bé comú”, ha destacat Cedacers.   A través de la pàgina web www.girona.cat/voluntariat es facilita informació a totes les persones interessades en dur a terme una acció social i alhora es difonen les activitats de les entitats del sector per donar-los visibilitat. D’aquesta manera es pretén coordinar i sumar esforços entre les entitats i l'Ajuntament de Girona en la promoció del voluntariat, i aportar instruments i recursos formatius per millorar els coneixements i les aptituds de les persones voluntàries i les seves entitats.   La creació d’aquest espai neix de la necessitat detectada durant la COVID-19 de canalitzar les peticions d’ajuda que van arribar al consistori i les demandes de col·laboració de ciutadans i ciutadanes individuals que volien ajudar. Ara es vol continuar amb aquesta tasca iniciada el març del 2020.   La pàgina web es compon de quatre apartats diferenciats.

El vicealcalde Quim Ayats i la regidora d'Habitatge, Annabel Moya.

L’Ajuntament de Girona tramita la compra de 54 habitatges, 24 places d’aparcament i 2 locals en 10 barris

Aquestes noves adquisicions, que es faran efectives el 2022, suposen que la ciutat augmenti un 23 % el parc d’habitatge en tan sols un any   L’Ajuntament de Girona ha iniciat els tràmits per adquirir, mitjançant l’exercici del dret de tanteig i retracte i per un preu global de 3.363.624,59 euros, un total de 54 habitatges, 24 places d’aparcament i 2 locals. Totes les finques es reparteixen en 10 barris de la ciutat, prioritzant així el criteri de distribució territorial que permeti treballar la cohesió social i la integració. Així ho han explicat aquest matí en roda de premsa el vicealcalde de Girona, Quim Ayats, i la regidora d’Habitatge i Joventut de l’Ajuntament de Girona, Annabel Moya.   “És la major inversió que mai s’ha fet a Girona en matèria d’habitatge”, ha assegurat el vicealcalde Quim Ayats, que ha destacat que “aquesta nova compra suposarà que la ciutat augmenti en un 23% el parc d’habitatge en tan sols un any”. “Tenim un compromís amb la ciutadania i creiem necessari donar un impuls en l’àmbit de l’habitatge, perquè ara més que mai hem de garantir aquest bé essencial, hem de garantir el dret a l’habitatge, i això s’aconsegueix millorant les polítiques socials”, ha assegurat Ayats, que ha insistit que “estem treballant per augmentar el nombre de pisos de la borsa municipal d’habitatge a través d’accions per fer-la més atractiva a petits propietaris i propietàries”.   Concretament, el consistori està tramitant la compra de 29 habitatges al barri de Santa Eugènia, 10 a Pla de Palau, 6 a la Devesa, 3 a Sant Narcís, i un al Barri Vell, Pont Major, Vila-roja, Domeny, Can Gibert del Pla i Montilivi. Pel que fa a les 24 places d’aparcaments i als 2 locals -que es destinaran a les entitats-, aquests estan situats al barri de Santa Eugènia.    Els habitatges tenen un preu mitjà de 62.289,34 euros i una superfície mitjana de 69,25 metres quadrats. Totes aquestes finques aniran destinades a incrementar el parc municipal d’habitatge social, que actualment està format per 172 immobles, i es finançaran amb la partida prevista en el Pla d’inversió en habitatge, dotada amb uns 4 milions d’euros.

La trobada entre el Vicealcalde i portaveu d’Esquerra Republicana a Girona, Quim Ayats; la regidora de Ciutadania, M. Àngels Cedacers; i el Conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena.

El vicealcalde Quim Ayats celebra que Girona es reforci amb 35 mossos d’esquadra nous

"És un pas endavant important i el resultat del treball que hem fet conjuntament els darrers mesos"  “És una aposta decidida en matèria de seguretat i un canvi de tendència de la conselleria d’Interior” El vicealcalde i portaveu d’Esquerra Republicana a Girona, Quim Ayats, es mostra “molt satisfet” de l’anunci que ha fet avui el govern de la Generalitat de reforçar la seguretat a Girona i posa en valor “el resultat del treball conjunt que hem fet els darrers mesos”. Concretament, la conselleria d’Interior incrementa un 12% el nombre de mossos d’esquadra a la regió policial, que representa un total de 134 efectius policials nous. D’aquests, 35 nous agents passaran a formar part de l’equip de la Unitat de Seguretat Ciutadana (USC) de Girona, la qual cosa suposa un increment del 18% i un total de 228 mossos d’esquadra. “Celebrar que Girona tindrà el reforç policial que necessitava i que havíem demanat”, assegura el vicealcalde republicà Quim Ayats, que alhora es mostra “molt satisfet per l’aposta decidida en matèria de seguretat i el canvi de tendència de la conselleria d’Interior, ja que la regió policial de Girona és la segona regió de tot el país que registra un major augment en número d’efectius policials”. Precisament, fa dues setmanes Ayats es va reunir amb el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, durant la seva visita a Girona. “Vaig traslladar al conseller les necessitats que té Girona i que hem de resoldre de manera urgent, entre els quals hi havia el reforç d’efectius a la ciutat”, explica el vicealcalde d’Esquerra Republicana, que explica que “l’augment d’efectius policials a Girona és resultat del treball conjunt entre Generalitat i ajuntament”. “Celebrem la decisió i mantenim el compromís de seguir treballant conjuntament per reforçar els efectius policials i la seguretat de la ciutat”, conclou el vicealcalde de Girona, Quim Ayats.

Una fotografia de la trobada del grup de Girona d’aquest dilluns.

Girona se suma al projecte internacional “A contrarellotge 2030” per conscienciar sobre els reptes globals

La iniciativa, que va néixer a Reggio Emilia i de la qual també forma part Dijon, s’adreça a persones joves de 18 a 30 anys    Girona s’ha sumat al projecte internacional “A contrarellotge 2030” i treballarà per conscienciar la ciutadania sobre els reptes globals. La proposta reunirà persones joves d’entre 18 i 30 anys que tindran com a objectiu crear una campanya de sensibilització vinculada a tres prioritats europees: la transició ecològica, la transició digital i la lluita contra les desigualtats. Els nois i noies participants també hauran d’idear i fomentar accions que les promoguin. “Aquest projecte pretén fer d’altaveu de les bones pràctiques i reptes de futur que es duen a terme a les tres ciutats”, ha explicat la regidora de Joventut de l’Ajuntament de Girona, Annabel Moya, que ha destacat que “és important que les persones joves s'impliquin en les campanyes de sensibilització perquè marcaran el futur de les pròximes generacions sobre reptes fonamentals com el medi ambient, la digitalització o la lluita contra les desigualtats”.  La iniciativa va néixer a Reggio Emilia (Itàlia), i a hores d’ara també en formen part la ciutat de Dijon (França) i Girona, que s’hi va unir arran de la relació que manté amb el municipi italià, amb qui està agermanada des del 1982.   L’organització del projecte funcionarà a partir de la creació de tres grups de 15 joves, un per cada una de les ciutats participants. Els grups, anomenats “Young Editorial Teams” (YET), treballaran conjuntament durant nou mesos per elaborar la campanya. Per aconseguir-ho, els participants rebran formació sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible marcats per l’agenda 2030 de les Nacions Unides i sobre estratègies i eines de comunicació, com són la creació de contingut audiovisual, xarxes socials i arts creatives. També hi haurà sessions de treball, de coordinació i intercanvi de bones pràctiques i reptes de futur.   La majoria de formacions seran en format virtual, mentre que les trobades de cada YET podran ser presencials.

La regidora Annabel Moya parlant amb un grup de joves a Els Químics Espai Jove.

L’Ajuntament de Girona treballa en la prevenció del consum d’alcohol entre les persones joves amb l’exposició “Sortim?”

La mostra està formada per diferents plafons que conviden als nois i noies a reflexionar envers el consum i les conductes de risc relacionades amb aquesta substància   S’han organitzat visites dinamitzades amb diferents centres d’educació secundària de la ciutat   L’Ajuntament de Girona treballa en la prevenció de danys associats al consum d’alcohol en l’oci nocturn entre les persones joves amb l’exposició “Sortim?”. La mostra, que es pot visitar a Els Químics Espai Jove fins al 22 d’octubre, està formada per diferents plafons que conviden als nois i noies a reflexionar envers el consum i les conductes de risc relacionades amb aquesta substància, i aborda de manera respectuosa i crítica aspectes com la violència en l’oci nocturn.   La regidora de Joventut de l’Ajuntament de Girona, Annabel Moya, ha visitat aquest matí la mostra. "No treballem des d'una vessant alliçonadora, sinó des de la perspectiva de reflexionar sobre el consum d'alcohol i les conductes de risc. Des de l'autoconeixement, donar les eines a les persones joves per prendre decisions i tenir un pensament crític", ha assegurat la regidora, que ha remarcat que es fa un "treball individual, d'autoresponsabilitat, però també col·lectiu". "Des de fa molts anys que des de l'Ajuntament de Girona s'ofereix un recurs educatiu d'aquesta temàtica, coincidint cada mes d'octubre abans de les Fires de Sant Narcís", ha explicat fent una crida a "deixar de criminalitzar els joves".   “Sortim?” és un programa de prevenció de les drogodependències dissenyat com a una eina per fomentar la reflexió entorn del consum d’alcohol des de diversos àmbits i espais juvenils, tant en el context escolar com el comunitari. L’exposició que proposa el programa s’orienta al treball amb joves consumidors o no d’alcohol. És per aquest motiu que des de l’Ajuntament s’han organitzat visites dinamitzades amb diferents centres d’educació secundària de la ciutat per treballar tots aquests aspectes.

El vicealcalde de Girona, Quim Ayats.

La 15a Jornada de Biblioteques Escolars reflexiona sobre els reptes que aquests espais hauran d’afrontar en l’era postcovid

El vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats, ha participat en l’acte, que ha agrupat personal de nombrosos centres educatius i entitats interessades en la biblioteca escolar   Durant la Jornada també s’ha fet el lliurament de les subvencions “Activa la biblioteca” del curs 2021-2022   Girona ha celebrat aquest matí la 15a Jornada de Biblioteques Escolars, una trobada que l’Ajuntament de Girona organitza cada any dins del programa de biblioteques escolars coincidint amb l’inici del curs, i que enguany ha tingut lloc al Centre Cultural La Mercè. El vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats, ha participat en l’acte, que ha agrupat personal de nombrosos centres educatius de la ciutat i entitats interessades en la biblioteca escolar.   Durant l’acte, els equips dels diferents centres educatius participants han intercanviat opinions i experiències, amb l’objectiu de millorar l’acció desenvolupada per cada equipament i de dissenyar noves estratègies comunes de treball.   En relació amb la temàtica de la Jornada s’han fet dues xerrades. La ponència central ha anat a càrrec de l’exassessora tècnica docent de biblioteques escolars i coordinadora de la Asesoria de bibliotecas escolares de Galícia fins al curs passat, Cristina Novoa, que ha plantejat els reptes urgents amb què es troba la biblioteca escolar. Novoa ha posat en valor el programa de la Junta de Galícia, que tot i la crisi econòmica s'ha convertit en un referent del sector a l'Estat espanyol ja que ha situat les biblioteques escolars com a motor del canvi educatiu als centres.   La segona ponència l’ha fet la professora a la Facultat d’Informació i Mitjans Audiovisuals de la Universitat de Barecelona Mònica Baró, que ha presentat la situació de les biblioteques escolars a Catalunya segons les últimes estadístiques recollides pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.   Com a novetat, aquest any la Jornada de Biblioteques Escolars ha recuperat l’espai de tallers, oferint un tast dels recursos que ofereixen les biblioteques als centres educatius de la ciutat.

El vicealcalde Quim Ayats parlant amb un veí davant Les lletres toves.

L'Ajuntament de Girona reposa una de les "lletres toves" que s’havia malmès de forma accidental

Ara la brigada municipal la pintarà almenys amb dues capes, uns treballs que finalitzaran abans de les Fires de Sant Narcís   L'Ajuntament de Girona ha reposat avui una dels populars “lletres toves” de l’escultura a, b, c, q, obra de Francesc Torres Monsó, que havia quedat malmesa accidentalment el passat dia 30 de juny, durant les tasques de neteja dels vidres de l’edifici de la seu de la Generalitat de Catalunya a Girona. La descàrrega i la instal·lació de l'escultura de Torres Monsó ha tingut lloc aquest matí. Els treballs han començat a quarts de deu, han durat unes dues hores i s'han fet amb l'ajuda d'un camió-grua de l'empresa encarregada de la reparació, a la qual s’havia adjudicat el contracte a través d’una licitació.   Al voltant de les 12 h, la lletra “c” ja ha estat reposada, però s’ha protegit amb tanques i cinta ja que personal de la brigada municipal s'encarregarà de pintar-la almenys amb dues capes. Pel que fa a la lletra “b”, que també va quedar malmesa parcialment, els treballs de reparació s'han fet in situ, sense la necessitat de retirar l'escultura.   El consistori preveu que per les Fires de Sant Narcís tots els treballs hagin finalitzat. El cost de reparació ha estat de 2.256,65 euros (IVA inclòs) i el procediment s'ha tramitat a través d’una reclamació via assegurança de l’empresa de neteja responsable de l’accident.   “Des de l’Ajuntament de Girona vam actuar amb celeritat des del primer moment per tirar endavant la reparació del conjunt artístic de les ‘lletres toves’, que són una de les escultures més conegudes de Girona. Avui en dia, la popular ‘a,b,c,q’ és una escultura pública, visitable, viva i utilitzada per tots els infants que hi passen per davant”, ha assegurat el vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats.   Les lletres de ferro i pintades de color taronja, blau, groc i vermell es van elaborar amb motiu de l'Any Internacional del Nen amb la col·laboració de la Banca Mas Sardà, i van esdevenir la primera escultura que es va posar al carrer per iniciativa de l'Ajuntament democràtic dins la Campanya d'Escultures al Carrer del 1980.

El vicealcalde Quim Ayats i la regidora de Ciutadania, M. Àngels Cedacers, durant la presentació d'aquest matí.

Girona acollirà aquesta tardor una nova edició del cicle “Concerts a cegues” en espais singulars de la ciutat

El festival s’inaugurarà amb un concert gratuït a Torre Gironella, incorporarà la Catedral de Girona com a escenari i oferirà un concert especial a la Residència Assistida per a Gent Gran Creu de Palau   L’esdeveniment tindrà lloc entre el 30 d’octubre i el 18 de desembre, i les entrades ja estan a la venda   Girona acollirà aquesta tardor la tercera edició del cicle “Concerts a cegues”, que oferirà vuit concerts diferents en espais singulars de la ciutat. Després d’una segona edició que es va haver d’ajornar per les restriccions sanitàries, el cicle torna a les dates originals entre octubre i desembre i ho fa amb l’estrena de nous espais i l’obertura d’una nova branca de concerts destinada a fer la cultura més accessible.   Una de les principals novetats del festival és que per primera vegada s’oferirà un concert gratuït, que tindrà lloc a Torre Gironella. L’espectacle es farà a l’aire lliure i serà la inauguració d’aquesta tercera edició. D’aquesta manera, el cicle segueix apostant per obrir la música a tots els públics i per portar concerts en barris on habitualment hi ha menys oferta cultural.   Un altre espai que s’estrenarà en la tercera edició de “Concerts a cegues” serà el dels soterranis de la Catedral de Girona, un dels principals més atractius d’enguany. A banda d’aquestes dues localitzacions també hi haurà actuacions a la Casa Masó, als Banys Àrabs, a la capella de Sant Jaume, al monestir de Sant Pere de Galligants, al Museu d’Història de Girona i al Museu d’Art de Girona. En el cas dels tres últims, els concerts tindran lloc en ubicacions diferents de les que es van oferir en altres edicions del festival, amb la intenció de reivindicar els diferents espais dels equipaments. Com en les edicions anteriors, als punts amb aforaments més reduïts s’hi farà una doble sessió.   Durant la roda de premsa, el vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats, ha volgut “posar en valor l'objectiu compartit amb el cicle 'Concerts a cegues' per la dinamització dels barris, l'aposta pel treball transversal entre equipaments i la intenció d’avançar per assolir que la cultura sigui més accessible a tota la ciutadania, especialment als col·lectius que tenen més dificultats”.

El vicealcalde Quim Ayats i el regidor Àdam Bertran.

L'Ajuntament de Girona destina 140.000 euros a la convocatòria d'ajuts als centres educatius per al curs 2021-2022

En total hi haurà cinc línies diferents de subvencions, que tenen per objectiu donar suport als projectes de les escoles de la ciutat   L’Ajuntament de Girona ha obert la convocatòria d’ajuts als centres educatius de la ciutat amb l’objectiu de donar suport als projectes de les escoles de Girona, facilitar la tasca dels centres i promoure l'equitat educativa durant el curs 2021-2022. El termini de presentacions de les sol·licituds, que varia en funció de cada subvenció, serà entre el 8 de novembre del 2021 i el 15 de juliol del 2022, i la tramitació s’haurà de fer a través de la seu electrònica.   “Per la regidora d’Educació el programa de subvencions és una peça clau dins les accions educatives que es promouen per fomentar la igualtat d’oportunitats educatives i que respon tant a necessitats del centres educatius com de famílies i alumnat”, ha assegurat el vicealcalde de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats, que ha remarcat que “l'objectiu és clar: estem al costat dels centres i avançant plegats, fomentant l'equitat educativa a la Girona com a Ciutat Educadora”.   “La convocatòria d'ajuts és un recurs molt ben valorat pels centres educatius. Per una part és un bon suport pels centres per engegar nous projectes i per garantir la continuïtat dels que s’estan realitzant i, per altra part, permet que tot l’alumnat pugui participar en activitats complementàries com són les sortides escolars i les colònies, despesa escolar que no poden assumir totes les famílies”, ha afirmat el regidor d'Educació, Infància i Esports del consistori, Àdam Bertran. Concretament, el consistori gironí obrirà un total de cinc subvencions: quatre per als projectes i les activitats dels centres educatius i una per als desplaçaments per assistir a activitats dels recursos educatius municipals. L’import total dels ajuts serà de 140.000 euros.   De moment ja es poden sol·licitar tres dels ajuts previstos, les ajudes “Activa el teu projecte”, dotada amb 20.