Gràcia

Totes les notícies

Independent

Propostes per a un nou PAD

És ben cert que Gràcia, com a districte, no té la capacitat de generar certes polítiques i que moltes de les propostes es vehicularan i negociaran en el Pla d’Actuació Municipal (PAM). Però vol dir que al Pla d’Actuació del Districte (PAD) tan sols podem decidir el color de les rajoles? No, ni molts menys. Per tant, des d’Unitat per Barcelona (ERC + RCat + DC) pensem que qualsevol PAD ha de fer de Gràcia un motor en tres àmbits: a) Motor econòmic: com a valors tradicionals de creació d’ocupació, certament tenim el comerç de proximitat, sobretot a la Vila i el Camp d’en Grassot, però cal reactivar-lo en dues vies: una aposta per la creació de nou comerç de qualitat i apostar per l’associacionisme. I cal anar més enllà, cal crear-ne als Barris Nord, en les zones ja remodelades i en les noves. Però no tota l’activitat econòmica és comercial. L’atenció social és un vector econòmic, cal doncs mantenir les polítiques socials. La cultura és un vector econòmic. Vol dir mercantilitzar la cultura popular? I tant que no, però sí posar en contacte emprenedors amb actors culturals, que n’hi ha, generar una xarxa de la qual surtin idees, i noves pimes. No serem el [email protected], però molta economia del coneixement pot arrelar a Gràcia, lligada al sector quinari, lligada a la creativitat i l’acumulació de capital humà i social. I finalment, assolir una educació de qualitat. b) Motor de qualitat en l’espai públic. Hi ha una Gràcia en construcció i una refent-se permanentment. La primera ha de saber els nous calendaris d’execució (Vallcarca, 14A, Tres Turons, Ronda del Mig). La segona ha de tenir clar que no es baixaran els requisits del Pla de Mobilitat, i que es refarà la Sedeta. I si no hi ha prou diners, bé hem de poder planificar. Un Pla d’Equipaments, un nou Pla d’Aparcaments, un nou Pla d’Usos i Terrasses, un Pla per a vehicles de dues rodes, un Pla Integral a Mas Falcó i acabar de definir el PEMPRI de la Vila de Gràcia i el PGM de Penitents.

paluzie xerrada economia

Xerrada-col·loqui amb Elisenda Paluzie

Amb l'espai al Casal de Barri Cardener ple, la degana de la Facultat d’Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona Elisenda Paluzie va parlar el dimarts passat de les alternatives pel finançament de la Generalitat i les sortides econòmiques pel país. Va explicar els detalls del dèficit fiscal que hi ha hagut a les últimes dècades i com podria ser l'economia a Catalunya amb el sistema basc com a exemple de concert, la seva viabilitat i què diu l'Estatut al respecte. La frase lapidària: “El tracte fiscal que rep el ciutadà català per part de l'estat espanyol és humiliant”.

Alba Metge, consellera de districte

Plenari del Districte de maig

La consellera de districte d'Esquerra Republicana, Alba Metge, va participar en el proppassat Ple del Districte de Gràcia de 3 de maig. A la part d'impuls i control, el PSC va presentar una proposició relativa a la construcció del pàrquing del solar de Bailèn (on ha d'anar l'Escola Univers), a la qual vam donar suport amb l'argument que donem suport a qualsevol iniciativa que faci avançar la construcció de l'escola, malgrat que la proposició en sí era més de qüestions o decisions tècniques que no pas polítiques. La proposició va quedar aprovada per unanimitat. Seguidament, ICV-EUiA va presentar la seva proposició, relativa a la Plaça Joan Carles I. Hi demanaven la restitució dels elements originals, també els fanals, a poder ser, i que s'elevés a Nomenclàtor (de Barcelona) el canvi de nom de la plaça pel de Plaça del Cinc d'Oros. En aquest cas ens vam abstenir, amb els arguments següents: demanen un canvi després de més de 20 anys a l'Ajuntament, just quan s'han donat una sèrie d'incidents protagonitzats per la família reial (ells no ens han de marcar l'agenda), i just quan fa unes setmanes s'ha iniciat una recollida de signatures des de la societat civil per canviar el nom de la plaça pel de Plaça de la República Catalana; a més a més, podem entendre el perquè de Cinc d'Oros, però els motius podrien ser els mateixos per Plaça del Llapis. Un dels seus arguments és que ells han demanat que una altra plaça de Barcelona es digui Plaça de la República, però no pas de la República Catalana. La proposició va quedar aprovada amb els vots a favor del PSC, les abstencions de CiU i la nostra, i el vot en contra del PP. A continuació el PP va presentar la seva proposició, que demanava que es garantís que les places d'escola bressol que s'ofertessin per al nou curs fossin les que hi ha realment, per no repetir problemàtiques com ha passat amb casos com els de Jaén i Caspolino. A aquesta proposició hi vam votar en contra, amb l'argument que el que plantejaven era completament cínic, tenint en compte que el seu partit és qui està perjudicant les escoles bressol públiques, que defensen la privatització i l'externalització, que no han volgut sota-signar el manifest en defensa de l'escola bressol pública, i que no defensen l'ensenyament públic i de qualitat que hem defensat i defensarem sempre nosaltres.

Parada Sant Jordi : agraïment

Volem agrair a qui ha col·laborat amb la feina de preparació de la jornada, així com la dedicació d'aquells que han ajudat amb la parada, més de vint persones voluntàries, i també qui ens ha vingut a saludar i a comprar roses, llibres i clauers etc.La sensació que ha quedat és molt positiva, amb molt públic apropant-se a la parada i interessant-se per ERC. Gràcies a tothom: militància, amics, voluntaris i, sobre tot, els nostres conveïns graciencs.

Recordem en Josep Mota

Recordem en Josep Mota, mort la setmana passada, per gran persona, per la seva vàlua humana, per la seva dedicació: a l'esbart primer, en el teatre després, com a actor i com a director. La gran família gracienca del Cercle i tots els que el vam conèixer, lamentem no poder gaudir més de la seva companyia física i conservarem el seu record en el nostre cor. El tanatori de les Corts es va quedar petit, i la gran quantitat de joves i persones de tota edat que el recorden i ara el ploren posa de relleu la persona que va ser. Vegeu l’article d’homenatge a La Tortuga.

RosesRpublicanesHoriz

Sant Jordi : dia de la rosa i del llibre

ERC Gràcia vol aprofitar el dia de Sant Jordi per sortir al carrer i apropar-se als veïns del districte. Per això muntarem una parada a la plaça de la Revolució, de 9:30 fins les 20:00, en la que atendrem aquells que vulguin xerrar amb nosaltres sobre l'actualitat política nacional i de les propostes d'Esquerra Republicana. També hi vendrem roses, així com material de marxandatge.

Àlex López

Plenari de febrer de 2012: allò que el vent s’endugué

En primer lloc, deixar clar quina va ser, penso, la principal notícia d’ahir al plenari de Gràcia. El plenari va aprovar, per unanimitat una proposta d’ERC-Gràcia (dins Unitat per Barcelona) on es demanava que el Districte de Gràcia instés a l'Ajuntament de Barcelona perquè acceleri o faci accelerar la construcció de l'Escola Univers i la resta d'equipaments de l'espai durant la primera meitat del mandat. Això ha de permetre desencallar l’endarreriment i fer que l’Ajuntament, sanejat, avanci la construcció a compte de la Generalitat. Caldrà resoldre el tema de l’aparcament. A la vegada, ERC-Gràcia volia presentar una Declaració Institucional a favor del model de gestió actual de les Escoles Bressol, que no va tenir el suport de CiU i PP. Malauradament, encara caldrà seguir defensant un bon model i que, des del mandat d’en Ricard Martínez, ha permès consolidar diverses escoles bressol. Sí, i ara hi entro, el plenari es va mig fer i en unes condicions que no eren les adients ni per als consellers/es i regidors/es ni, sobretot, tampoc, pels veïns i veïnes del públic que venien amb la intenció d’exposar els seus temes. No voldria sobredimensionar els fets, però tampoc menystenir-los. Per diversos motius:   - Semblava que el moviment d’indignats i les assemblees havien aprés de l’error de l’acció al Parlament. Que diverses persones vulguin impedir que es realitzi un òrgan sobirà, democràtic i participatiu com un plenari, no és acceptable. - Semblava que alguns moviments, més enllà de qualificar-se com a poble, entenien a Gràcia que eren part del poble, i així els ho reconeixíem, i eren interlocutors considerats. El que no poden fer és negar a la resta que també ho som, ho fem millor, pitjor, o sigui molt millorable. - Segurament el pitjor que vaig sentir va ser “Ningú no ens representa”, quan algunes de les persones que hi eren, que ens coneixem tots en aquest barri, volen promoure i promouen un partit lligat a la unitat popular que es va presentar a les eleccions i que això és totalment contradictori.

Esquerra fa 30 preguntes per la ‘paràlisi’ municipal

El grup municipal d’Esquerra Republicana al districte presentarà aquest divendres una bateria de 30 preguntes per reactivar la política local que, al seu parer, està en un moment de “paràlisi” en el qual no es convoquen “ni tan sols comissions”, segons ha apuntat el president d’ERC, Àlex López. Entre les qüestions més destacades hi ha les referides a Mobilitat (el canvi en els busos de barri), educació (negociació amb Caspolino, Jaén i Univers) i pla d’usos (hi ha previsió d’un nou pla), i també altres sobre Gal·la Placídia o Pompeu Fabra. / Albert Balanzà, l'Independent de Gràcia (PDF - pag. 5), 3 de febrer de 2012

Pobre

La pobresa amenaça un 20% de la població de Catalunya

Al debat setmanal a Ràdio Gràcia, la nostra Secretaria de Política Municipal, Núria Pi, va expressar la opinió d'ERC Gràcia sobre un tema molt preocupant per a la ciutadania en general. Estem molt preocupats per l’evolució d’aquestes xifres, que continuen creixent any rere any. I darrerament encara més a conseqüència de la situació d’alentiment econòmic i per les retallades: les retallades de sous i horaris en una empresa porta a que el bar on anaven a dinar ja gairebé no serveix dinars i han despatxat també un parell de cambrers, les botigues on compraven els treballadors acomiadats o amb sou retallat venen menys i també per reduir han d’acomiadar o retallar sou, i cada vegada tot s’adorm més. Si ajuntem això al fet que cada vegada hi ha més persones aturades (amb més d’un any que portem de retallades l’atur no ha parat de créixer), cada vegada més persones esgoten la prestació d’atur, i cada vegada més famílies no tenen cap ingrés, i cada vegada més persones depenen dels ajuts i serveis socials, i cada vegada retallen més serveis socials, cada vegada veurem més persones venent-se el poc que els queda i menjant del que llencen d’altres,... Tot plegat estem en un descens econòmic constant que s’ha demostrat que amb retallades no remunta. Nosaltres pensem que cal mesures que dinamitzin l’activitat econòmica, que augmentin els ingressos i que els nostres impostos serveixin per cobrir les nostres necessitats i no marxin del país. Altres tertulians defensen que tot és culpa de l’anterior govern, cosa que no compartim atès que la situació és molt més greu que tot això. Per altra banda, compartim la opinió que les mesures de xoc que ha anunciat el conseller Cleries no deixen de ser reconversió de programes ja existents d’anteriors governs i que els diners que hi posa no cobreixen ni tan sols el que ha retallat en els mateixos programes aquests mesos anteriors, tot plegat, i ens pena dir-ho, sembla maquillatge de la situació i bones intencions.