Gràcia

Totes les notícies

Crònica republicana del darrer Consell Plenari del 2020: s'aprova el PAD+ amb esmenes d'ERC Gràcia

El Consell plenari de Gràcia del més desembre, el darrer d'aquest any marcat per la pandèmia de la Covid-19, tot i que es duia l'aprovació del PAD o els pressupostos, a banda de diferents punts d'interès i les iniciatives dels diferents grups municipals i alguna declaració institucional, el fet que fos sense públic (a la sala de Plens només hi érem el regidor, el president, el secretari, els portaveus de cada grup municipal, i el tècnic) i que les intervencions de la ciutadania fossin llegides pel president, sense permetre una real participació dels veïns i veïnes, va fer que fos poc seguit pels graciencs i gracienques. D'altra banda, estava convocat a continuació del Consell ciutadà, que telemàticament va aglutinar només 5 assistents, a banda dels consellers de districte, i va iniciar-se amb retard en continuar els problemes tècnics que ja hem tingut en altres òrgans de participació aquests darrers mesos que pràcticament tota la tasca institucional ha passat a ser telemàtica. PLA LGTBI GRÀCIA: PER UNS BARRIS LLIURES DE LGTBI-FÒBIA En aquest Consell, es presentava una mesura de govern per erradicar les discriminacions per orientació sexual, identitat de gènere i expressió de gènere als barris de Gràcia. Des del nostre grup, defensem que cal treballar per erradicar la LGTBI-fòbia arreu, així, volem una Gràcia lliure de discriminacions i agressions per orientació sexual, d'identitat i/o expressió de gènere, per això vam presentar una sèrie d'esmenes per tal de millorar la versió inicial del govern del Districte, que van ser parcialment incorporades, com ara el tractament de la diversitat d'opcions afectives i sexuals, de models diversos de família i d'identitat o expressió de gènere als mitjans de comunicació locals, establir mesures de prevenció per a les persones LGBTI+ que puguin patir discriminació múltiple, ampliar els projectes educatius també a centres educatius i de formació, a l'educació d'adults, activitats esportives escolars i a les activitats de lleure infantil i juvenil.

Captura de pantalla del congrés telemàtic.

Sílvia Barrufet serà la candidata de Gràcia al Parlament de Catalunya

La militància d’ERC Gràcia va celebrar el passat dilluns 30 de novembre el seu congrés, del qual va sortir escollida la Sílvia Barrufet com a cap de llista per representar el Casal a les properes eleccions al Parlament de Catalunya, previstes pel 14 de febrer de l’any vinent. Per la resta de la llista va sortir el company Gerard Goday. La Sílvia, que va aconseguir un total de 62 avals per presentar la seva candidatura, va ser recolzada aclaparadorament per la militància amb el 94% dels suports. Tot i les dificultats amb què es va haver d’enfrontar la comissió organitzadora, formada per la Carla Clemente, l’Olga Hiraldo i l’Emma Sarri, i alguns problemes de connexió durant el congrés, aquest va ser un èxit de participació donades les actuals circumstàncies. La mesa la van compondre el Toni López com a president, la Núria Pi com a secretària i la Joana Juncà com a vocal. Entre els assistents al congrés hi havia la diputada al Congrés espanyol i militant del Casal Pilar Vallugera, la secretària de Política Cultural, Educació i Esports d’ERC, Natàlia Garriga, i el regidor a l’Ajuntament de Barcelona Max Zañartu.   Jaume Martínez Secretari adjunt de Comunicació  

Recuperem l'esperit de barri: les propostes d'ERC Gràcia al proper Consell Plenari

Pel proper Consell Plenari el nostre grup insisteix en l’impuls al comerç de proximitat dels nostres barris, i més cara a la propera campanya de Nadal; continuem treballant per la pacificació i el guany de l’espai públic de prioritat vianant, i preguntem sobre els desnonaments ocorreguts al nostre districte. ERC, amb el comerç de proximitat davant la campanya de Nadal La campanya de Nadal serà decisiva per a la continuïtat de molts dels comerços de Gràcia greument afectats per a crisi de la Covid-19. Creiem que cal treballar amb els diferents eixos comercials aspectes fonamentals de la campanya de Nadal, com ara la celebració d’activitats als carrers i places de Gràcia. Donat que cada any se celebra una jornada de comerç al carrer el segon diumenge de desembre, i és necessari promoure la celebració d’esdeveniments comercials en via pública, demanem que se celebri una jornada de comerç dins la propera campanya de Nadal, en tots i cadascun dels barris del Districte de Gràcia, i que es fixi aquesta descentralització per a futures campanyes singulars de comerç amb la finalitat de la dinamització d’aquest sector fortament castigat enguany per la crisi provocada per la pandèmia de la Covid19, d’acord amb les associacions de comerciants i amb el pla de contingència que correspongui. ERC, per un espai públic de prioritat vianant La crisi sanitària de la Covid-19, també ha posat de manifest l’alta ocupació de l’espai públic. Així, des del primer moment el nostre grup va entendre que estàvem davant d’una oportunitat sense precedents de redistribuir l’ocupació d’aquest espai en favor del vianant amb l’objectiu de poder garantir la distància de seguretat sanitària, reduir els nivells de contaminació de l’aire i acústica, i alhora recuperar aquest espai pel vianant, mentre que fins ara era ocupat principalment pel vehicle privat. Calia aprofitar aquest moment per introduir canvis reals en el model de convivència i distribució de l’espai públic en favor de la qualitat de la vida dels seus habitants, per això plantejàvem abans d’estiu una sèrie de mesures que poguessin consolidar-se i esdevenir permanents.

Gràcia lliure de violències masclistes

"Una República lliure de violències masclistes" és l'acte que el dilluns 23 va organitzar la Secretaria de Dones de Barcelona per commemorar el 25 de Novembre, Dia Internacional contra la Violència Masclista vers les Dones. En aquest acte va haver-hi una conversa amb un planter de luxe, la Presidenta, Carme Forcadell, la Consellera Justícia, Ester Capella i la Regidora per l’Ajuntament de Barcelona, Elisenda Alemany. Moderava l’acte la Marina Sánchez Casanovas, Secretària de les Dones de Barcelona. "Per erradicar s'ha de treballar durant tot l'any, no sols pel 25N o pel 8M o quan succeeix un feminicidi", "S'ha de considerar el tema una qüestió d'estat i treballar-lo en tots els àmbits de manera transversal" remarcava la Carme Forcadell. L'Ester Capella afirmava "les dones quan fem xarxa, som capaces de moure el món" i "hi ha que pensa en el temps de les dones". L'Elisenda Alemany contribuïa tot comentant "veig una generació de noies joves que han passat de parlar d'igualtat a parlar de feminisme". Aquestes tres dones evidenciaven que no hi pot haver un lloc de decisió on no hagi la veu, la mirada i l'opinió de les dones, la importància de la sororitat, del suport entre les dones, i que no sols hem d'estar en els espais sinó també ser-hi per canviar les coses, i així aplanar el camí per les altres dones. L'acte va acabar amb la lectura del Manifest d'ERC per part de l'Anna Nebreda, Secretària General d'ERC Barcelona. Des del Districte de Gràcia es va celebrar un acte també per visibilitzar el dia 25 de novembre on van participar diverses entitats, i on el Casal d'ERC de Gràcia va participar a través del Consell de Dones del Districte. Va haver la lectura d'un manifest elaborat per totes les integrants del Consell de Dones i va ser llegit per diferents persones representants de les entitats gracienques, com ara l'Associació Joves Gitanos de Gràcia, Artemisabcn Multiespai Artístic, l'Associació Dones No Estàndard, Creadores de Gràcia-Projecte Minerva, la Comissió d'Igualtat de Gènere del Centre Moral de Gràcia, el Centre Cívic La Sedeta, "Salutem: Accions Comunitàries del barri de La Salut", l'Associació de Dones Ciberdones i els Castellers de Gràcia.

25 de Novembre, Dia internacional contra la violència envers les dones

  Avui i cada dia, volem manifestar el nostre rebuig cap a qualsevol tipus de violència masclista i fer un pas més en el compromís per erradicar aquesta vulneració dels Drets Humans de les dones. Volem denunciar fermament la violència que patim les dones i que es manifesta de moltes maneres com una conseqüència, i un instrument alhora, de la desigualtat entre homes i dones, i de les relacions de dominació que existeixen.  La violència masclista inclou la violència sexual, la violència econòmica, la violència simbòlica i totes aquelles situacions de discriminació patides per les dones pel simple fet de ser-ho. I que no diferencia entre edats, classes socials, procedències o altres estructures socials. Tot i que el patriarcat és un sistema discriminatori que afecta a tota la societat, les dones de classe treballadora som les més afectades per aquesta problemàtica estructural. Per una banda, patim el sexisme i per altra les condicions materials en les quals treballem i vivim. A més, les feines més precàries són exercides per dones migrades on són discriminades per raó d’origen. El degoteig constant d’assassinats no és més que la punta de l’iceberg d’una problemàtica estructural de la nostra societat. Aquest any, aquest any anòmal, s’han produït 14 feminicidis als Països Catalans1. Aquest any 2020 ha estat un any diferent on hem hagut d’adaptar-nos a una manera de viure i realitat diferents. Aquesta situació no ha reduït les violències masclistes; ans al contrari. S’han invisibilitzat més que mai. El confinament ha convertit els habitatges en espais no segurs on les dones s’han vist avocades a conviure amb el seu agressor. La pandèmia ha visibilitzat el que portem temps dient, que cal posar la vida i les cures al centre i que per fer-ho, s’ha de canviar la base socioeconòmica del patriarcat.  I és per això que volem un estat amb una base feminista, que prioritzi acabar amb les violències envers les dones, no només els casos més visibles, com els assassinats i les violacions, sinó també les violències quotidianes que passen més desapercebudes i que són més difícils d’atacar però que legitimen i reforcen un sistema discriminatori.

Olga Hiraldo i Martí. Consellera portaveu d’Esquerra Republicana Gràcia  

Una Audiència Pública amb baixa participació

El passant dimarts 10 de novembre, es va celebrar l’Audiència pública del districte de Gràcia, un òrgan de participació on la ciutadania pot plantejar qualsevol tema en relació amb l’actuació municipal i el Regidor i l’equip de Govern els hi donen resposta. Des del passat 26 de juny no se’n celebrava cap, i durant els mesos de confinament tampoc es va convocar; tot i que, segons les normes reguladores de funcionament dels districtes, les Audiències Públiques s’han de celebrar mínim cada dos mesos. La crisi sanitària de la Covid-19 ha posat de manifest les deficiències del model de falsa descentralització actual i la manca d’interès per part del govern municipal cap als districtes i la millora del seu funcionament. Cal garantir els drets a la participació ciutadana mentre duri aquesta situació excepcional de crisi sanitària, i s’estan vulnerant els drets de la ciutadania i també dels grups municipals en no convocar òrgans de participació dels quals també en som membres com a consellers i conselleres de districte. Cal garantir aquests drets a la participació, exigint la millora de les eines tecnològiques per garantir l’accés telemàtic dels representants polítics i la ciutadania (al darrer Consell Plenari de Gràcia vam perdre 30 minuts resolent problemes tècnics), i assegurant també l’assistència presencial garantint la seguretat sanitària i per evitar que la bretxa digital impedeixi el dret a la participació ciutadana. En aquesta ocasió, seguint les recomanacions de les autoritats sanitàries, no es podia assistir presencialment per tal de reduir la mobilitat i la interacció social. A la Sala de Plens només eren presents el Regidor, la Gerent, la Consellera tècnica i jo mateixa, que exercint el meu rol de Vicepresidenta del Districte de Gràcia, substituïa al President que per motius personals no hi va poder assistir. En primer moment, el regidor Eloi Badia va explicar l’afectació de la Covid-19 a Gràcia, on va posar de manifest que en alguns barris de Gràcia, la transferència comunitària havia estat de les més altes de la ciutat, calen mesures per aplanar la corba de contagi.

La Fina Campàs, durant la xerrada de dimarts.

Xerrada telemàtica sobre les realitats trans amb la Fina Campàs

La vicepresidenta de la coordinadora LGTBI+ d’ERC, Fina Campàs, va ser la protagonista de la trobada telemàtica de casal de dimarts passat. Presentada als assistents pel Gerard Goday, la Fina ens va parlar d’identitat de gènere i realitats trans, un tema encara no prou conegut i que massa sovint genera certa incomprensió, deguda quasi sempre al desconeixement. La seva exposició va començar per una descripció dels termes i conceptes bàsics que defineixen els diferents col·lectius inclosos dins el moviment LGTBI+. Així, va diferenciar entre l’expressió de gènere, la identitat de gènere i la identitat de gènere sentit. Quan la identitat de gènere d’una persona es correspon amb el gènere assignat en néixer, es parla de persones cis (gènere). Quan aquesta identificació no es dona, és a dir, quan la identitat de gènere no es correspon amb el gènere assignat en néixer, es parla de persones trans (gènere). Així, el fet trans es recolza en la identitat de gènere de les persones. En canvi, les altres realitats LGTBI+ es basen en l’orientació afectivo-sexual, la qual cosa vol dir que una persona trans pot ser heterosexual, lesbiana, gai o bisexual. Hi ha diferents maneres a l’abast de les persones trans per fer realitat el seu gènere sentit o la seva identitat de gènere, com ara els tractaments hormonals o les cirurgies, o simplement no tractant-se, però sempre respectant la seva autodeterminació. Un dels termes més coneguts, el de transsexual (que no equival a transgènere), utilitzat per definir les persones que per arribar al seu gènere sentit o a la seva identitat de gènere han passat per la cirurgia genital, és d’us poc recomanable degut al seu origen mèdic i patologitzant. La intersexualitat fa referència a les persones que neixen amb genitals tant femenins com masculins, amb diferent grau de desenvolupament. El gènere que se’ls assigna al néixer pot no coincidir amb el quals s’identifiqui la persona més endavant.

Mural Carrer Siracusa - Plaça del Poble Romaní

ERC-Gràcia mostra el seu suport a Acció Siracusa i condemna la multa posada pel Govern del Districte

La setmana passada un grup de veïns i veïnes de Gràcia van fer un mural a la plaça del Poble Romaní en commemoració del tercer aniversari de l'1 d'octubre. En aquest mural hi ha escrit un fragment de la Declaració d'Independència de Catalunya que encara es pot anar a veure. Els que hi van participar ho van fer responent a una crida que s'havia fet a través de les xarxes socials feta per Acció Siracusa i altres organitzacions de la Vila. Quan ja estaven acabant el mural, la Guàrdia Urbana s'hi va presentar i van identificar vuit persones. Finalment, el Govern del Districte de Gràcia n'ha multat set d'elles per un import total de 2.100 €. Esquerra Republicana de Catalunya de Gràcia condemnem aquesta multa perquè l'entenem com un exemple més de repressió institucional cap als veïns i veïnes organitzades, i alhora volem mostrar tot el nostre suport i solidaritat al conjunt de veïns i veïnes afectades, i ens oferim en tot allò que els puguem ajudar. Demanem al Govern del Districte, i al regidor Eloi Badia especialment, la retirada immediata d'aquesta multa, ja que és una mostra més de la persecució política institucional contra el moviment independentista organitzat, i de totes aquelles persones que demanen la llibertat dels presos i preses polítiques, el retorn de les exiliades i exiliats i, en general, la fi de la repressió política.   Esquerra Republicana de Catalunya de Gràcia    

Pares i mares davant una escola del districte.

Un inici de curs diferent

Aquest inici de curs ha estat marcat per la consciència, tot i la situació de pandèmia, que les escoles han de ser presencials. La presencialitat garanteix la qualitat i equitat educativa.  Sense presencialitat la diversitat de situacions de l’entorn familiar fa que l’accés de totes les criatures a la formació no sigui equitatiu: diferències de connectivitat, diferències d’acompanyament familiar, diferències d’espai on poder-se concentrar, fan que en situació de confinament els resultats d’aprenentatge no puguin ser el mateix i això pugui contribuir a un increment de la bretxa educativa. Amb les mesures acordades entre Educació i Salut, les escoles estan obertes i són segures. S’ha evidenciat en les setmanes de curs escolar que portem que l’escola no és transmissora, no és amplificadora ni actua com a focus. Les incidències que hi ha en algunes escoles són les mateixes que hi pot haver en el seu entorn immediat, en el seu barri. L’estratègia de grups estables permet aïllar, amb seguretat, si és el cas que hi hagi alguna incidència. L’organització en grups estables, l’esglaonament d’entrades i sortides, l’accés per diferents portes, totes elles han estat estratègies des de cada centre per protegir els infants i tota la comunitat educativa de la millor forma possible. L’increment de professionals en els centres educatius, els plans de millora de la qualitat educativa i de minorització de la bretxa digital, són les eines que permetran a les escoles fer un pas endavant en l’atenció a l’alumnat en aquests moments difícils. El repte i la responsabilitat que ara tenim, amb la implicació de totes i tots, és estabilitzar el protocol de la gestió de casos, fer tot el que estigui a les nostres mans per evitar contagis, i que així l’escola pugui concentrar tots els seus esforços en la seva acció educativa i pedagògica. Els criteris d’interrelació als parcs i a les escoles són diferents, cal molta consciència per no perdre el que ara tenim.