Gràcia

Notícia

Connectem-nos: primera reunió telemàtica de Casal amb Ernest Maragall i Pilar Vallugera

Aquest dijous 2 d’abril la militància d’Esquerra Republicana de Gràcia hem pogut celebrar la primera reunió de forma telemàtica a través de la plataforma Jitsi. Aquesta eina digital, juntament amb d’altres plataformes per fer videoconferències, ha estat impulsada des del nostre partit en el marc  del programa “Connectem-nos”, un projecte molt eficaç per activar la participació política i el debat intern entre els militants i els càrrecs polítics i institucionals  en temps de confinament per la pandèmia del Covid-19.  Fins ara ja s’ha pogut fer fins a 70 trobades entre les assemblees locals i els càrrecs polítics i institucionals.

Anteriorment, l’executiva del Casal Francesc Macià ja s’havia pogut reunir de forma telemàtica i organitzar aquesta primera reunió amb l’Ernest Maragall, President del grup municipal d’Esquerra Republicana a Barcelona, i Pilar Vallugera, Diputada d’Esquerra Republicana per Barcelona al Congrés el Diputats.

També hem tingut la oportunitat d’escoltar, i veure, a l’Olga Hiraldo, Consellera Portaveu d’Esquerra Republicana Gràcia,  així com a la Núria Pi i Miquel Colomé, ambdós representants al Consell de Districte. Tots tres han fet un repàs de les diferents accions de seguiment de la crisi sanitària al nostre districte, parant especial atenció en l’àmbit de la sanitat i serveis socials dels nostres barris, i en les greus dificultats d’algunes de  les residències geriàtriques dels nostres barris, així com l’impacte de la pandèmia en el petit comerç de proximitat, molt afectat pel confinament general i el tancament obligatori en els sectors no essencials.

L’Ernest Maragall i la Pilar Vallugera han fet una valoració política de la situació actual de la crisi sanitària, i han denunciat “la militarització de la crisi enfront els criteris tècnics i científics que haurien de prevaldre en aquests temps de pandèmia, també han apuntat el greu risc, de cara un futur post crisi sanitària, de recentralització de les competències autonòmiques i locals de forma estructural i la consolidació d’actituds autoritàries i de control social en la vida política espanyola”.  Per aquests fets i el rebuig sistemàtic de la bateria de mesures proposades pel nostre grup al Congrés dels Diputats per pal·liar la pandèmia del Covid-19, finalment,   van optar per abstenir-se en les votacions per prorrogar l’estat d’alarma que proposava el PSOE. L’Ernest ha conclòs la seva intervenció afirmant que “ara cal governar bé, més enllà de la gestió merament administrativa,  és la millor manera de defensar la nostra causa republicana”.

També hi ha hagut temps per parlar de la situació política nacional, en concret de les pressions i amenaces del Tribunal Suprem a les juntes de tractament de les presons, que finalment han denegat la possibilitat que els presos polítics passessin el confinament a casa seva. La Pilar ha anunciat “que seguirem denunciant aquesta situació irregular i injusta en diferents organismes internacionals, ja que implica una clara vulneració del Conveni Europeu de Drets Humans i de la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea, que tenen el seu origen en la mateixa Declaració Universal de Drets Humans”. També ha volgut remarcar que la reivindicació per una investigació oficial de la corrupció de la Corona espanyola no s’atura, el Rei d’Espanya haurà de donar explicacions i assumir-ne les seves responsabilitats, “encara que el que volem de fons és abolir  la institució monàrquica” -ha reblat-.

En el torn obert de paraules s’ha pogut debatre amb la militància sobre com seguir avançant amb el procés  independentista i quina és la millor estratègia en aquest període de confinament, però la Pilar ha volgut concloure la seva intervenció afirmant que “ara toca posar la vida de les persones al centre del debat polític i del projecte polític republicà, que de fet, ha estat sempre el nostre projecte polític”
 
Pep Creus
Secretaria de Comunicació i Acció Política