Gràcia

Notícia

Connectem-nos: Quarta reunió telemàtica de Casal amb Elisenda Alemany i Pilar Vallugera

Aquest dimecres 22 d’abril la militància d’Esquerra Republicana del Casal Francesc Macià hem tingut l’oportunitat de conversar i debatre de política nacional i municipal amb l’Elisenda Alemany, regidora a l’Ajuntament de Barcelona, i amb la Pilar Vallugera, diputada al Congrés.

Sobre la taula s’han posat moltes qüestions d’interès, però la que suscita avui més debat públic és el procés cap al desconfinament de la població i la relaxació de les mesures adoptades per l’estat d’alarma. Al centre del debat hi ha l’exigència del Govern de Catalunya, la recuperació competencial de la Generalitat de Catalunya per activar un pla propi de desconfinament. Ambdues ponents hi han insistit profusament, “ningú pot entendre que les Canàries o les Illes Balears tinguin els mateixos criteris de desconfinament que Catalunya o Madrid, essent realitats tant diferents per nombre d’infectats, morts, estructura demogràfica, sistema poblacional... el procés de desconfinament ha de ser pilotat des de l’àmbit autonòmic, sí o sí, i així també ho pensen altres comunitats autònomes, governades per diverses forces polítiques, ja n’hi ha prou de recentralitzar les competències gestionades satisfactòriament durant dècades des de la Generalitat de Catalunya ”, ha afirmat indignada la Pilar.

L’Elisenda ha anat més enllà i ha destacat la necessitat que Barcelona disposi d’una proposta pròpia per al desconfinament, de la mateixa manera que el Govern està preparant un pla català per al desconfinament, Barcelona hauria de tenir un projecte propi, “que necessàriament – ha dit- hauria de passar pels 10 districtes, ja que la pandèmia del Covid-19 ha tingut una incidència molt desigual en els diferents districtes de la ciutat”. En aquest sentit l’Elisenda ha recordat que des d’Esquerra Republicana estem impulsant el projecte “Impulsem l’Endemà”, per buscar respostes més ambicioses a la crisi generada per la Covid-19 i començar a reflexionar sobre les polítiques que caldrà impulsar per fer front a la crisi socioeconòmica que sobrevingui a la pandèmia. Una altra proposta del grup municipal d’Esquerra Republicana és la creació de la Taula de Ciutat, un espai que agrupi diversos actors, no només els partits polítics amb representació municipal, també hauria de comptar amb representants de l’administració, empresaris, treballadors i agents socials per  recollir una suma de propostes i plantejaments per a la Barcelona del demà.

La Pilar, que a l’endemà es traslladava a Madrid per participar en una Comissió al Congrés, ens ha explicat detalladament el vot d’abstenció d’Esquerra Republicana a la tercera pròrroga de l’estat d’alarma, “el govern més progressista de la història d’Espanya -com ells mateixos s’autoanomenen- tenen una concepció militarista de la crisi, prioritzant els uniformats als científics, centralitzant competències que ells mai han gestionat, prenent les mesures tard i malament i sempre insuficients, sense concrecions i de forma erràtica, com ara és la suspensió del cobrament de les quotes d’autònoms i altres impostos, la moratòria del pagament de hipoteques i lloguers, i la suspensió del pagament d’altres serveis públics bàsics (aigua, llum, gas) per a persones i famílies vulnerables, la censura a la llibertat d’expressió, la inacció absoluta de la Banca espanyola en el seu conjunt i la manca de cap criteri de política social al respecte, i això després d’un rescat públic de 60.000 milions d’euros! Pagats pels contribuents...per tot això i més no podem donar suport a la pròrroga de l’estat d’alarma” ha afirmat contundent.

També hi hagut temps per parlar breument d’altres qüestions, encara que no menys importants, com ara és la vulnerabilitat dels serveis de salut mental, una problemàtica que històricament ha estat en un segon pla i que ara, a  curt termini, la seva situació es veurà agreujada amb la crisi socioeconòmica. La situació dramàtica dels col·lectius d’immigrants sense papers, el fràgil model de gestió privada de les residències  geriàtriques, l’opacitat de la violència masclista durant el confinament general, el treball intensíssim d’entitats del tercer sector, com ara el Rebost Solidari de Gràcia, per fer front a la creixent bossa de pobresa al nostre districte i la correcta distribució de les targetes moneder del Departament d’Educació han estat algunes de les intervencions dels militants assistents a la xerrada.

La conversa s’ha anat allargant pel nombre d’intervencions i semblava no tenir final, i això que la Pilar ja ens havia avisat que l’endemà es llevava puntual a les quatre de la matinada per anar a Madrid, i finalment  ha acabat amb el seu compromís a tornar-hi, ja sigui presencialment o per videoconferència.

Pep Creus
Secretaria de Comunicació i Acció Política