Gràcia

Notícia

CRÒNICA REPUBLICANA DEL CONSELL PLENARI DE GRÀCIA DEL 5 DE MAIG DEL 2020

El Consell Plenari de Gràcia del mes de maig ha estat caracteritzat per la seva excepcionalitat, tant en el format -el primer Plenari telemàtic de la història de Gràcia- com per la situació de crisi sanitària i la conseqüent crisi socioeconòmica i humanitària.
 
RESPOSTA A L’INFORME DEL REGIDOR
 
En resposta a l’informe de regidor, com és habitual, vaig intervenir jo mateixa com a Consellera Portaveu d’Esquerra Republicana al districte de Gràcia. Faig un parèntesi per destacar que, a diferència de la majoria dels altres districtes de la ciutat de Barcelona, mai rebem l’informe del regidor amb anterioritat, de manera que és una resposta cega a allò que exposa govern en el període comprés entre el darrer Consell Plenari i el que transcorre. Seria d’agrair, i entenc que també com a mostra de transparència, que se’ns fos facilitat amb anterioritat als grups de l’oposició per poder preparar les nostres respostes amb major precisió i eficiència.
 
Vam iniciar la intervenció expressant el nostre més sentit condol als veïns i veïnes que han perdut éssers estimats en aquests moments tant difícils, així com expressant el nostre suport i escalf a les persones que continuen lluitant contra la covid-19 a les quals, un cop més, us expressem el nostre desig d’una bona i ràpida  recuperació. Vam agrair també la feina i el compromís de tot el personal sanitari (els veritables herois i heroïnes, als quals vam suggerir interrompre un minut la sessió per tal de dedicar-los-hi els aplaudiments diaris que reben per part de la ciutadania, en aquest cas va ser en llenguatge de signes a través de les pantalles), del personal de les residències de gent gran (fent una feina ingent en ésser el col·lectiu de major vulnerabilitat davant aquest coronavirus, com hem vist arreu), dels cossos de seguretat i tots els treballadors i treballadores públics que feu que els serveis bàsics continuïn en funcionament i es pugui atendre les necessitats dels nostres veïns i veïnes. Gràcies també a tots els treballadors i treballadores que aquests dies produïu perquè les necessitats bàsiques de la població estiguin cobertes, i també mitjans de comunicació, en especial als del territori, per continuar informant-nos de manera puntual.
 
D’altra banda, vam voler manifestar també un agraïment a tots els graciencs i gracienques pel seu comportament cívic, responsable i solidari. En aquests moments, hem d’estar a l’alçada des de la responsabilitat individual i col·lectiva, per això, continuem demanant que es compleixi amb les indicacions de les autoritats sanitàries per prevenir i erradicar la covid-19.
 
Estem vivint una situació excepcional. La pandèmia provocada pel coronavirus COVID- 19 ha desencadenat una crisi sanitària, social, econòmica i humanitària que ha requerit implementar mesures d’emergència en tots els àmbits i institucions. Estem patint les conseqüències de la pandèmia de la COVID19, però les patirem encara amb més intensitat. A les greus conseqüències directes d’aquesta crisi cal sumar-hi els desequilibris i desigualtats heretats de la darrera crisi financera.
 
Des d'Esquerra Republicana creiem que aquesta crisi no l’han de pagar els de sempre, hem de rescatar la ciutadania i no cometre els mateixos errors que al 2008. Treballem per no deixar ningú enrere; per tenir el país que la gent es mereix amb oportunitats i drets per a tothom. No volem construir una nova normalitat, sinó una nova realitat.
 
Per això vam celebrar que tornés l’activitat institucional al Districte amb el ple ordinari (i amb la part d’impuls i control). Recordem que s’han anul·lat tots els òrgans de participació i s’han realitzat dues úniques sessions informatives (la primera amb tots els consellers del districte i la segona amb els portaveus), a banda de la Junta de portaveus prèvia a la realització del Plenari on es fixa l’ordre del dia i els diferents temps d’intervenció per a cadascun dels punts. No obstant, malgrat aquesta aturada institucional, el nostre grup ha estat en contacte permanent amb agents econòmics, socials i culturals del districte, així com el teixit veïnal, perquè per a recuperar-nos d’aquesta crisi cal comptar amb tots els actors.
 
Aquesta crisi ha evidenciat la importància del comerç de proximitat, que més enllà de l’activitat comercial, esdevenen agents cohesionadors participant en projectes com Radars per la gent gran o els camins escolars; i també contribueixen a un urbanisme propi que ens aporta seguretat, per exemple. També és important una reconstrucció que contempli la perspectiva de gènere, ja que aquesta crisi també ha posat de manifest que ha afectat de manera diferent homes i dones, no només la malaltia en sí, sinó les conseqüències resultants d’aquesta crisis.
 
Per això, en aquest Plenari el nostre grup presenta diverses mesures socials i econòmiques per pal·liar els efectes de la crisi del coronavirus, i el seu impacte en els col·lectius més vulnerables.
 
Carrers tallats i parcs oberts
 
Després de l'experiència del cap de setmana i vistes les actuacions del Govern municipal per donar més espai públic al vianant i la bicicleta, creiem que el Govern municipal ha de ser molt més ambiciós i garantir la salut de la ciutadania, facilitar la distància de seguretat i caminar cap a un canvi en el model de mobilitat, per això el nostre regidor adscrit a Gràcia, en Max Zañartu, també present en el Plenari del Districte, just aquesta setmana presentava una sèrie de propostes per la ciutat, com ara que els carrers amb seccions inferior a 12 m siguin prioritat del vianant, com per exemple el carrer Mare de Deu de la Salut, que recordem que el passat mes de desembre vam presentar una proposta, que va ser aprovada per unanimitat, que anava en aquest sentit, demanàvem la seva pacificació, tot i així, encara no s’ha fet cap actuació al respecte, potser ara seria un bon moment!
 
També es demana que  tots els elements que ocupen espai a les voreres i dificulten el pas del vianant baixin a la calçada (motos, contenidors... ), allà on sigui possible, com ara passa a Via Augusta on hem demanat també un carril bici (veure prec).
 
D’altra banda, ens sobta que dilluns 4 de maig, els carrers Torrent de l’Olla o Taxdirt ja estiguessin oberts al trànsit, i en altres, com Beat Almató, Cardedeu o Castellterçol, malgrat les tanques, es continuï circulant fora de les excepcions establertes. També vam demanar al regidor per què els parcs com la Creueta del Coll o el del Mestre Balcells estaven tancats malgrat anunciar que eren uns dels parcs oberts del districte de Gràcia. No vam obtenir resposta.
 
IMPULSEM EL COMERÇ DE PROXIMITAT
 
Com a proposició, el nostre Conseller Miquel Colomé va presentar una sèrie de mesures dirigides a enfortir el comerç de proximitat. El petit comerç ha demostrat durant la crisi sanitària de la Covid-19 que és una pedra angular de la nostra societat, tant des del punt de vista urbanístic, econòmic, com per la seva funció de cohesió social. L’emergència sanitària ha posat de manifest el paper clau de les persones que es dediquen al comerç de proximitat que, fins i tot posant en risc la seva salut, han garantit l’abastament d’aliments i altres productes de primera necessitat. D’altres comerços han tancat per protegir-nos, per contenir la pandèmia, però això ha suposat que molts d’ells haguessin d’aturar sobtadament l’activitat i que la seva viabilitat estigui ara en qüestió, ja que molts es troben en locals comercials en règim d’arrendament.
 
Per això, demanem que s’apliquin les següents mesures:
 
1. Demanem que el Govern del Districte de Gràcia , conjuntament amb les respectives regidories competents identifiquin i avaluïn, juntament amb les associacions de comerciants, els establiments que veuen amenaçada la seva supervivència.
2. Mediació entre propietaris i llogaters per assegurar la continuïtat de l’activitat comercial. Cal que l’administració, amb l’objectiu de mantenir el teixit urbà, vetlli perquè el lloguer no sigui definitiu en el tancament.
 
3. Assessorin en matèria de nous ajuts i normatives vigents amb la màxima celeritat atesa la rapidesa amb què es produeixen els canvis legislatius.
 
4. La crisi de la Covid-19 ha posat en relleu també que el comerç electrònic és una opció que cada cop contemplen més consumidors i que és una alternativa en moments en què l’activitat està restringida. Per això demanem la creació d’un Marketplace en línia del comerç de proximitat. Iniciatives com botiguesobertes.cat feta amb 7 dies, o la recent nascuda www.slowshopping.cat  demostren que és possible i necessari poder competir amb totes les eines, també tecnològiques, els altres models de comerç, i arribar al consumidor final mitjançant un model logístic no contaminant i econòmic.
 
5. Instin el govern municipal a implementar amb urgència la taxa d’ocupació de l’espai públic a les grans empreses de comerç electrònic.
 
6. Garanteixin la sostenibilitat de les associacions de comerciants que aquests mesos no han estat cobrant les quotes i que veuen amenaçada la seva viabilitat tot buscant, si s’escau, col·laboradors privats que ho esponsoritzin.
 
7. Per últim, dotar els eixos comercials dels recursos suficients i garantir una interpretació de l’aplicació de la normativa municipal per facilitar una correcta visibilitat tant a la via pública com a internet dels comerços associats i dels propis eixos.
 
La proposta va ser aprovada amb els vots favorables de BeC, PSC, JxCat i ERC, i els vots en contra de Cs i BpC en no estar d’acord en la implementació de la taxa d’ocupació de l’espai públic a les grans empreses de comerç electrònic (coneguda com taxa Amazon), aprovada en el Consell Plenari de l’Ajuntament de Barcelona el passat mes de setembre, argumentant paradoxalment, que ells estan a favor del petit comerç.
IMPULSEM UNA GRÀCIA AMB MÉS ESPAI PELS VIANANTS I MÉS SEGURA PELS CICLISTES
 
L’altre prec, presentat pel Conseller Guillem Roma, va sol·licitar que el Districte de Gràcia insti a la redacció i execució del projecte de carril bici per la Via Augusta el més aviat possible; alhora que estableixi mesures per tal de garantir més espai per als vianants a les voreres i que les bicicletes puguin circular amb seguretat per la calçada.
 
Arran d’una proposta d’ERC el passat desembre, el govern del districte de Sarrià - Sant Gervasi es va comprometre a impulsar un carril bici per la Via Augusta (de fet, el carril bici de la Via Augusta forma part dels acords dels republicans amb l’alcaldessa Colau als pressupostos municipals). El passat 19 d’abril, part del nostre grup municipal, entre ells el regidor adscrit a Gràcia, Max Zañartu, i la consellera portaveu d’ERC Gràcia, Olga Hiraldo, es van sumar a la bicicletada virtual promoguda per la Plataforma Bici Augusta per reivindicar aquest carril.
 
L’emergència sanitària causada per la Covid19 ha demostrat com és possible millorar ràpidament la qualitat de l’aire quan es redueix el trànsit de vehicles que causen emissions contaminants i donat que la situació de pandèmia actual obliga a procurar formes de mobilitat que permetin garantir el distanciament social, cal apostar per una millora de l’espai per als vianants i facilitar l’ús de la bicicleta per fer efectiu el distanciament social i la mobilitat sostenible mitjançant l’urbanisme provisional, com ho estan fent a moltes ciutats europees.
 
El prec va ser acceptat pel Govern, farem el seguiment ja que des del desembre que es va aprovar la proposta a Sarrià-Sant Gervasi no s’ha fet cap actuació i els nostre grup municipal de districte tampoc han rebut cap resposta del prec per escrit que van presentar al govern gracienc en suport a la proposta presentada al districte veí sobre la creació del carril bici de la Via Augusta.
 
IMPULSEM UNA GRÀCIA MÉS IGUALITÀRIA
 
Com a prec, el Conseller Marc Bosch va demanar prevenir i pal·liar la pobresa infantil derivada de la crisi de la Covid-19. Atès que la crisi sanitària provocada per la COVID-19 provocarà una crisi social sense precedents quan encara no s’han superat els efectes de la crisi financera i econòmica de 2008, i donat que la infància és un col·lectiu en una situació d’especial vulnerabilitat a les crisis econòmiques i que les situacions de pobresa tenen un impacte directe en les seves oportunitats futures i els seus drets socials i civils, demanem que el Districte de Gràcia, en col·laboració de les entitats del tercer sector, centres educatius, Associacions de Famílies d’Alumnes i grups de suport mutu del districte prengui les mesures necessàries per a detectar les situacions de pobresa infantil i les que es troben en risc d’estar-hi, derivades de la crisi provocada pel COVID-19. Així mateix, demanem que s'impulsi un pla per a prevenir les causes i pal·liar els efectes d'aquest fenomen dins les competències dels serveis socials del districte, en col·laboració amb el govern de la ciutat i de la Generalitat i que contempli l’increment de dotació de professionals de l’atenció social per fer-hi front. També cal reforçar la difusió dels serveis i els recursos existents per a infants, joves i les seves famílies a través dels centres escolars i les Associacions de Famílies i, mentre romanen tancades les escoles, a través també de qualsevol altre canal de comunicació que assegurin que arriba als seus destinataris (fulletons a OACs, mercats, farmàcies, falques de ràdio, etc.).
 
El prec va ser acceptat pel Govern.
 
PRESOS I PRESES POLÍTIQUES
 
Per acabar, via xat, vam recordar que nosaltres hem estat confinats gairebé dos mesos, però hi ha 9 persones innocents que porten més de 2 anys injustament privats de llibertat a Lledoners, Mas d’Enric i al Puig de les Basses. Vam reclamar una vegada més la llibertat dels presos i preses polítiques i recordem que no han pogut fer el confinament a casa perquè el Tribunal Suprem va incitar a prendre aquesta decisió després d’haver amenaçat els funcionaris de possible prevaricació.

Llibertat presos i preses polítiques! Lliure retorn a les exiliades i exiliats!

Olga Hiraldo
Consellera Portaveu Esquerra Republicana-Gràcia