Gràcia

Notícia

Les terrasses COVID-19

  • Ampliació temporal de terrassa sobre la calçada.
  • L'equip de Conselleres i Consellers de Districte conversen amb usuaris de les terrasses.
  • Jordi Castellana, Regidor d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, conversa amb restauradors.

Davant la greu afectació econòmica que estava patint el sector de la restauració a causa del confinament i les seves fases posteriors, l’Ajuntament va publicar un decret d’alcaldia que permetia als bars i restaurants sol·licitar una ampliació temporal de terrasses.
 
El decret estava emmarcat en un pla de xoc de 42 mesures econòmiques i feia èmfasi en com un sector tan important a la ciutat de Barcelona podia resistir a les fases de desconfinament i represa. La mesura va ser aprovada amb el vot de tots els grups municipals i era publicat d’urgència el 21/05/20, a temps per poder afrontar els mesos de bonança meteorològica.
 
La mesura consistia en que els bars i restaurants poguessin ampliar les seves terrasses o sol·licitar-ne de noves, en el cas que no en tinguessin, per tal de superar les limitacions d’aforament a l’interior dels locals i les distàncies de seguretat entre taules i persones. Aquesta ampliació es plantejava de manera excepcional i havia d’acabar el desembre de 2020. És a dir, aquestes ampliacions de cap manera es podien consolidar.
 
Hem de recordar que en les primeres fases de desconfinaments els aforaments permesos eren del 50%, no es podia servir a la barra i la distància entre taules havia de ser de 2 metres. A més de les limitacions del PROCICAT, cal tenir en compte que els consumidors es varen anar decantant cap aquells establiments que tenen terrassa a l’exterior, en detriment dels que no en tenen. Amb aquestes perspectives, la majoria d’establiments no s’han vist en cor d’incorporar tots els treballadors que estaven a l’ERTO i alguns ni tan sols de tornar a obrir el bar. També n’hi ha que han plegat definitivament.
 
Durant unes setmanes 85.000 treballadors, 8.000 establiments i el Gremi de Restauració de Barcelona van esperar amb candeletes que s’implantés el decret d’ampliació de terrasses.  Malauradament, la nefasta gestió de l’Ajuntament va fer que la majoria de sol·licituds no fossin respostes positivament. Tots s’havien afanyat a encarregar a enginyers els dissenys d’aquestes terrasses provisionals, i van adaptar els seus models de negocis esperant-ne l’autorització. A Gràcia no es van veure les primeres autoritzacions de terrasses fins a mitjans del mes de juliol, 2 mesos després de l’aprovació del decret.
 
Des d’Esquerra Republicana vam fer un seguiment de totes les terrasses a Gràcia i a tota Barcelona. Les dades van ser tan dramàtiques que l’Ajuntament va decidir allargar un any la mesura. No sabem com estarem d’aquí un any, però era la manera de tapar la immensitat de crítiques de com s’estaven tramitant les autoritzacions.
 
A mitjans de juliol van començar a aparèixer les primeres actuacions d’ampliació de terrasses a Gràcia. Inicialment totes les ampliacions eren en espais dedicats a l’aparcament de cotxes, però finalment, totes les que han vingut al darrera també. En el decret d’alcaldia es parlava de fer actuacions en calçada de manera preferent, i amb mòduls de taula amb 4 cadires. Però també es preveien actuacions en carrers preferents per a vianants així com altres  solucions a part de les taules amb 4 cadires. Des d’ERC creiem que mesures com tauletes de 2 cadires o de barrils podrien ser una solució.
 
Durant aquests dies també han sortit veus en contra d’aquestes mesures, argumentant que s’està privatitzant l’espai públic. Aquest debat ha estat molt viu a Gràcia en aquests darrers anys i des d’Esquerra republicana-Gràcia hem defensat que les terrasses de les places no podien monopolitzar-ne l’espai. De fet, en aquests mesos els establiments que més han resistit la pandèmia han estat els que tenien terrasses a les places. Aquest decret està pensat pels establiments que pateixen el greuge de no tenir-ne en aquests moments. Per tant, deixem que els restauradors puguin treballar i sobreviure en els pròxims mesos i , quan arribi el 31/12/21, tornar a una situació anterior ala Covid-19, i si convé, amb menys terrasses a les places.
 
Miquel Colomé i Ferrer
Conseller de Districte del Grup Municipal d’ERC-Gràcia
[email protected]; @colome_miquel