Gràcia

Notícia

Tres anys de Gràcia Llibertat, tres anys de lluita.

Olga Hiraldo, Consellera portaveu de districte per Esquerra Republicana. Pça.de la Vila de Gràcia, 12-11-2018. Autor de la foto: Xavier Erruz.
Olga Hiraldo, Consellera portaveu de districte per Esquerra Republicana. Pça.de la Vila de Gràcia, 12-11-2018. Autor de la foto: Xavier Erruz.

Des de fa ja tres anys ciutadanes de Gràcia es troben cada dilluns a les vuit del vespre a plaça de la Vila de Gràcia. I ho fan per un motiu ben clar: reclamar la llibertat dels presos i preses polítiques i el retorn dels exiliats i exiliades, així com que s'aturi la repressió de l'Estat en els 2.850 casos  oberts per la judicatura espanyola contra el moviment independentista,  una repressió que va des dels membres del Govern legítim i la Presidenta del Parlament, Carme Forcadell, fins els líders de les entitats independentistes, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, com els de Tamara Carrasco, Jordi Pesarrodona o les persones detingudes pel 23 de setembre, que s'estructuren amb la plataforma Encausades 23-S.

Com a Esquerra Republicana de Catalunya de Gràcia hi hem estat des del principi, i hi seguirem sent. Només aconseguirem la victòria si hi ha una unitat entre els moviments i partits, i aquesta unitat és vital en un districte com el de Gràcia. La plataforma Gràcia Llibertat, l'entitat que convoca i organitza les concentracions de cada dilluns, va néixer i està formada per entitats com el CE Europa, els Lluïsos de Gràcia o els Castellers de la Vila de Gràcia. També hi són presents els partits polítics del districte: el PDeCAT, la CUP i, evidentment, ERC. Aquesta pluralitat d'entitats i partits, que vénen de diferents àmbits de la societat, és quelcom molt rellevant i en el que aprofundiré més endavant.
 
La importància de l'existència d'aquests plataformes rau en que agrupen i sumen diversos col·lectius de molts diversos àmbits i orígens, i que són crucials en la vida del districte. Mostren una unitat d'acció i una unitat estratègica en certs punts, com és el cas del fi de la repressió i els suport als represaliats , que ens ensenyen que més enllà de les evidents diferències ideològiques entre grups i persones, hi ha quelcom superior, un objectiu comú, que ens uneix i unirà.

Un fet molt remarcable de Gràcia Llibertat és la seva activitat ininterrompuda davant qualsevol adversitat. I no parlo només dels dies plujosos i freds, sinó de les concentracions virtuals durant el confinament o les trobades autoconvocades durant l'inici del desconfinament, amb alguna detenció inclosa. És evident que la situació viscuda aquesta passada primavera ha afectat molta gent, tant en l'àmbit personal i econòmic com en l'àmbit psicològic. De la mateixa manera hem de reconèixer que ha afectat entitats i col·lectius, i aquesta és una qüestió que a Gràcia coneixem bé. Entitats que fan accions al carrer, siguin polítiques o no, entitats que depenen d'un existir més enllà de les reunions i assemblees. Gràcia Llibertat ha mostrat que malgrat la situació de confinament de la població es pot seguir lluitant i cal seguir lluitant.  I ho vam poder fer aprofitant una eina que a dia avui tenim tots a l’abast, les xarxes socials.

Ja des del principi del confinament el passat 14 de març, les concentracions es van moure de la plaça de la Vila a l'àmbit virtual. Es va poder continuar l’activitat fent xerrades telemàtiques, denunciant les injustícies que pateixen els represaliats polítics. i també es va poder visualitzar alguna actuació musical en streaming. De ben segur atreia uns ciutadans i ciutadanes que estaven acostumats a anar a la plaça, i que van veure així com l'activitat política podia seguir viva. És molt esperançador comprovar que malgrat la pluja, malgrat l'Estat d'Alarma decretat pel govern Sánchez, setmana rere setmana, durant aquests darrers tres anys, l'activisme i l’associacionisme segueix ben viu al nostre districte de Gràcia.

Ens veiem dilluns vinent, a les vuit, a la plaça de la Vila de Gràcia!

Oriol Roig Vilaseca
Secretaria de transició ecològica i moviments socials