Gràcia

Notícia

“Tornarem a vèncer”: una mirada retrospectiva a l’ 1-O i una proposta estratègica de futur.

  • Autor: Lluisma Albert
  • Autor: Lluisma Albert.
  • Autor: Lluisma Albert.
  • Autor: Lluisma Albert.
  • Autor: Lluisma Albert.
  • Autor: Lluisma Albert.
  • Autor: Lluisma Albert.
  • Autor: Lluisma Albert.

Aquest dimarts 29 de setembre, pocs dies abans de la commemoració del tercer aniversari del referèndum de l’1-O, i amb la sala d’actes de La Violeta plena de gom a gom (tot respectant les mesures i distàncies de seguretat recomanades pel Departament de Salut), el Casal Francesc Macià ha organitzat la presentació del llibre “Tornarem a vèncer (I com ho tornarem a fer)”.  

El llibre escrit a quatre mans pels dos màxims dirigents d’Esquerra Republicana, l’Oriol Junqueras des de la presó de Lledoners i la Marta Rovira des de l’exili suís és, com diu la mateixa Marta Rovira, fruit d’una reflexió col·lectiva, compartida al llarg d’aquests darrers anys per moltes persones, com ella mateixa afirma -qui vulgui trobar-hi retrets personals no els hi trobarà, aquí només trobarà anàlisi i propostes, i feina, feina i feina per fer per guanyar la República Catalana-.

Cal ressaltar que aquesta presentació ha estat el primer acte públic presencial que ha organitzat el Casal d’ençà que va ser escollida la nova executiva, a principis de juliol, des de llavors l’acció política de la militància republicana gracienca s’havia abocat de ple a l’àmbit telemàtic.  

La introducció de l’acte ha anat a càrrec de la Carla Clemente, Secretària d’Organització del Casal Francesc Macià, que ha presentat dels dos ponents, ambdós regidors d’ERC per l’Ajuntament de Barcelona, l’Eva Baró i en Max Zañartu,  i n’ha ressaltat el seu vincle personal amb el Casal, ja que tots dos són veïns de Gràcia.  

En Max Zañartu ha fet una anàlisi acurada del llibre, que ha qualificat de manual per assolir la República Catalana, sense dreceres màgiques ni astúcies, sinó amb una rigorosa anàlisi de la situació i un conjunt de propostes de futur, en clau de ponència política estratègica. Una mirada en positiu de les fortaleses i les lliçons apreses  pel moviment independentista a la tardor republicana del 2017, però també una mirada autocrítica, sense autoenganys, de les febleses i mancances que no ens van permetre culminar l’objectiu de la independència.

L’Eva Baró ens ha recordat com van viure en l’àmbit personal la jornada del referèndum de l’1-O, i que ara, amb la lectura del llibre, ha reconegut que -m’ha ajudat a entendre moltes coses, m’ha aclarit les idees que en aquells moments potser no eren tan clares-. En aquest sentit, el llibre serveix per posar en ordre totes les qüestions rellevants a debatre, i els reptes de futur que s’han d’assolir, que el moviment independentista ha d’abordar per construir un nou embat a l’estat, i guanyar definitivament la República Catalana.

Ha tancat l’acte l’Olga Hiraldo, Consellera Portaveu d’Esquerra Republicana al districte de Gràcia, que ha fet èmfasi en l’actualitat política catalana: la inhabilitació del President Torra, i ha denunciat la greu repressió política que representa la sentència judicial del Tribunal Suprem i ha manifestat la solidaritat de tot el partit republicà davant aquest nou i greu atac dels poders de l’Estat a la Presidència de la Generalitat. S'ha clos la presentació amb la  visualització d' un vídeo promocional del llibre amb un misstage de l'Oriol Junqueras.

Finalment, hem comptat amb la presència de la Llibreria Ona, que ha facilitat l’adquisició del llibre presentat, i l’assistència de membres de  la plataforma Amnistia i Llibertat que han recollit signatures entre els assistents a favor de l’amnistia de tots els represaliats polítics.
 
Pep Creus
President ERC Gràcia