Gràcia

Notícia

Carregadíssimes de raons: Dolors Bassa i Montse Bassa

El passat dia 10 d’octubre, hi va haver ple als Lluïsos de Gràcia per la presentació del llibre “Carregades de raons” de la Dolors Bassa i la Montse Bassa. Van estar acompanyades per la Meritxell Borràs, Consellera de Governació en l’anterior legislatura  i la Natza Farré, com a moderadora. Entre els assistents hi eren en Pere Aragonès, Vicepresident i President en funcions de la Generalitat, en Chakir el Homrani, Conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, l’Ernest Maragall, president del Grup Municipal d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona, la Marta Vilalta, Secretària General adjunta i Portaveu d’ERC i Diputada al Parlament, en Gerard Gómez del Moral, president d’ERC-Barcelona i altres càrrecs electes donant suport a la nostra companya.

Va ser una conversa distesa i molt encoratjadora on la Dolors Bassa  va voler fer palesa la seva situació de repressió però també, la de la Carme Forcadell i la resta de presos polítics i preses polítiques. “No hi ha un sol dia que no pensi en els companys que es troben empresonats”, van ser les primeres paraules de la Consellera de Treball, Dolors Bassa.

En aquesta obra escrita a quatre mans, la Dolors i la Montse es sinceren per parlar-nos de la seva experiència, dels seus sentiments, d’allò que han viscut des d’octubre del 2017. Explicat des de dos punts de vista, el de dins i el de fora de la presó, i enmig el vidre com un autèntic mur emocional.

Es van explicar anècdotes com que la relació entre la Dolors i la Meritxell no era bona, i el fet d’estar 33 dies juntes a la presó les va portar a conèixer-nos millor i deixar enrere antics perjudicis. De vegades, la vida et posa en situacions en les quals empatitzes amb els i les altres, i t’adones que tothom pateix d’una manera molt semblant.

La Dolors també va remarcar que aquest no és un llibre de retrets, és un llibre de sentiments, experiències i esperança, l’esperança de justícia per unes dones i homes que no van cometre cap delicte. El Tribunal Suprem va imposar a Dolors Bassa una de les condemnes més elevades per l’organització del referèndum de l’1-O, 12 anys; malgrat això, ella diu “Les meves conviccions segueixen fermes”, tota una declaració de compromís, dignitat i fermesa davant una repressió que sembla no tenir límits ni fi.
 
A més a més, es va denunciar, com tantes altres vegades s’ha fet, la situació discriminatòria que viuen les dones a la presó; les presons estan fetes per homes i per a homes, i això fa que la desigualtat de gènere sigui molt més gran i evident. Com a feministes, la Dolors i la Carme han constatat el greuge existent allà dins, la manca d’oportunitats pel fet de ser dones i s’han dedicat a aconseguir moltes millores, però el més important, tal com deia la Dolors, és que les han empoderat perquè defensin els seus drets.

En acabar l’acte, les dues germanes, la Dolors i la Montse, van signar el seu llibre a tothom amb paraules sentides d’agraïment i estima. Nosaltres, ERC Gràcia també hi érem, i vam poder sentir l’emoció de viure aquests moments de “llibertat” amb la Dolors Bassa. Petits moments de “llibertat”, que no és tal, i que ens fan adonar encara més, de la terrible injustícia comesa.

Des d’aquí, i en nom també de Dones ERC Gràcia, volem enviar a la Dolors, a la Carme i a totes les persones represaliades, una abraçada groga i lila. La lluita continua i no defallirem, per vosaltres, per nosaltres, per totes i tots.

No hi ha barrera, pany ni forrellat que puguin imposar-se a la llibertat de la meva ment. “Virginia Woolf “


Carla Clemente-Ribas
Secretaria d’Organització ERC Gràcia