Gràcia

Notícia

Horts urbans: Espais de qualitat de vida a l'espera de plantar-hi la primera llavor

  • Consellera Olga Hiraldo a "l'Hort de l'avi".
  • Consellers Olga Hiraldo i Martí Colomé a "L'Hort de l'Avi".
  • L'Hort de l'Avi.

Entre el 3 i l’11 d’octubre, va tenir lloc la 5a edició de la Setmana de la Natura, en la què, respectant les mesures de seguretat necessàries, vam poder participar a diverses activitats, algunes virtuals i d’altres presencials. A Gràcia, va ser una oportunitat per a conèixer els dos horts urbans del districte que pertanyen a la xarxa municipal: l’Hort de Turull (Passatge Turull, 10) i l’Hort de l’Avi (Torrent del Remei, 2). No m’ho vaig voler perdre, així que dimecres vaig visitar un i divendres l’altre!

A Barcelona, hi ha actualment més de 500 horts urbans, dels quals uns 350 són horts escolars, la resta majoritàriament s’ubiquen en solars públics, com els 15 horts que formen part de la xarxa d’Horts Urbans de Barcelona, i els que es troben en sòl privat, que tendeixen a l’alça tal com hem vist aquests mesos de crisi sanitària i confinament, que vèiem proliferar horts a terrasses o balcons.

Així, la crisi sanitària, social i econòmica que estem vivint, ha posat encara més de manifest la relació entre la salut de les persones i la del nostre entorn. En aquest sentit, els horts urbans no només ajuden a crear consciència sobre el vincle entre les persones i la natura, sinó que els horts urbans  aporten beneficis per a la salut física i emocional, millorant la qualitat de vida, promou espais per a la socialització i la dinamització comunitària, ajuda a la cohesió social i també a relacions intergeneracionals. També promou la formació i educació ambiental, afavoreix la biodiversitat (tot i que vam poder veure també alguna vespa asiàtica) i permet mitigar els efectes de la crisi climàtica; i, promou bones pràctiques d'agricultura ecològica i de proximitat basada en criteris de sostenibilitat ambiental, com ara usar compost que es produeix al mateix hort o evitar l’ús de fitosanitaris.

La xarxa d'horts urbans de Barcelona és un programa participatiu destinat a les persones més grans de 65 anys, i a entitats socials que treballen amb persones amb diversitat funcional o en risc d'exclusió social. Aquest programa es va iniciar l'any 1997 amb la posada en marxa dels horts de Can Mestres, tot i que el primer hort que va començar a funcionar a la ciutat va ser l'Hort de l'Avi, a Gràcia, l'any 1986, fruit de la petició d'un grup de persones jubilades van reclamar cultivar els terrenys que ocupava l’antic guarda del Park Güell.
 
Quan el vam visitar, junt amb el conseller de districte Miquel Colomé, vam tenir la oportunitat de xerrar amb els usuaris, que amb tot l’orgull i il·lusió t’explicaven com feien compost, com es deien les eines, ens van ensenyar la nova taula de fusta que encara no havien pogut estrenar, quins cultius tenien en la seva parcel·la, o com havien de protegir les seves hortalisses dels tudons i altres ocells. També vam poder veure com de les 20 parcel·les pel conreu, en tenien 4 sense cap usuari o usuària.

Dies abans, a l’Hort urbà de Turull, m’havia trobat el mateix, de les 14 parcel·les pel conreu, també n’hi havia algunes lliures, esperant que alguna persona jubilada o entitat  pugui accedir-hi per conrear.

Per tant, donat que els horts urbans ecològics fomenten la gestió comunitària i la participació activa de les persones usuàries que tenen cura de l’horta i la seva parcel·la; i, atès que en l'actual context de crisi sanitària de la COVID-19, les persones grans són de les més vulnerables i han patit i pateixen les conseqüències de la pandèmia, tant pel que fa a la salut com als impactes socials i econòmics; des del nostre grup hem demanat que s’obri el procés de sorteig de parcel·les, organitzat pel Districte de Gràcia, per tal d'assignar les parcel·les que resten lliures als horts urbans de Turull i de l’Avi. 
(cliqueu aquí per accedir al prec per escrit sol·licitant el sorteig de les parcel·les que romanen sense assignar).

Segur que els nostres veïns i veïnes ho estan esperant per poder plantar la primera llavor que els donarà qualitat de vida!

 
Olga Hiraldo i Martí
Consellera portaveu d’ERC Gràcia