Gràcia

Notícia

Crònica republicana del darrer Consell Plenari del 2020: s'aprova el PAD+ amb esmenes d'ERC Gràcia

El Consell plenari de Gràcia del més desembre, el darrer d'aquest any marcat per la pandèmia de la Covid-19, tot i que es duia l'aprovació del PAD o els pressupostos, a banda de diferents punts d'interès i les iniciatives dels diferents grups municipals i alguna declaració institucional, el fet que fos sense públic (a la sala de Plens només hi érem el regidor, el president, el secretari, els portaveus de cada grup municipal, i el tècnic) i que les intervencions de la ciutadania fossin llegides pel president, sense permetre una real participació dels veïns i veïnes, va fer que fos poc seguit pels graciencs i gracienques. D'altra banda, estava convocat a continuació del Consell ciutadà, que telemàticament va aglutinar només 5 assistents, a banda dels consellers de districte, i va iniciar-se amb retard en continuar els problemes tècnics que ja hem tingut en altres òrgans de participació aquests darrers mesos que pràcticament tota la tasca institucional ha passat a ser telemàtica.


PLA LGTBI GRÀCIA: PER UNS BARRIS LLIURES DE LGTBI-FÒBIA

En aquest Consell, es presentava una mesura de govern per erradicar les discriminacions per orientació sexual, identitat de gènere i expressió de gènere als barris de Gràcia. Des del nostre grup, defensem que cal treballar per erradicar la LGTBI-fòbia arreu, així, volem una Gràcia lliure de discriminacions i agressions per orientació sexual, d'identitat i/o expressió de gènere, per això vam presentar una sèrie d'esmenes per tal de millorar la versió inicial del govern del Districte, que van ser parcialment incorporades, com ara el tractament de la diversitat d'opcions afectives i sexuals, de models diversos de família i d'identitat o expressió de gènere als mitjans de comunicació locals, establir mesures de prevenció per a les persones LGBTI+ que puguin patir discriminació múltiple, ampliar els projectes educatius també a centres educatius i de formació, a l'educació d'adults, activitats esportives escolars i a les activitats de lleure infantil i juvenil. Un altre aspecte inclòs pel nostre grup ha estat apropar el Centre Municipal de Recursos LGTBI+, o l'ampliació dels dies que es commemoraran al Districte, per tal de donar major visibilitat i sensibilització, o tractar dies com el dia internacional de la gent gran incorporant la perspectiva de la diversitat sexual i de gènere, donades les situacions específiques de les persones grans LGTBI+ que podrien provocar majors nivells de discriminació, vulnerabilitat i aïllament social. També s'ha acceptat promocionar i difondre les convocatòries de la Taula LGTBI als carrers i a les xarxes socials per tal que es garanteixi la participació del col·lectiu LGTBI+ i entitats que vulguin treballar la diversitat afectiva, sexual i de gènere de manera transversal. En el marc de la negociació, també vam estar d'acord en impulsar projectes relacionats amb la recuperació de la memòria històrica LGTBI+ a Gràcia des de la Taula LGTBI de Gràcia de nova creació.


RESPOSTA A L'INFORME DEL REGIDOR

Com sempre, no disposàvem prèviament de la intervenció del regidor, fet que dificulta donar resposta a allò que no saps que comentaran; d'altra banda, es va reduir els temps habituals d'intervenció, i això també es va fer palès al llarg de tot el Plenari, que tant Govern com oposició, sovint es va quedar amb la paraula a la boca. Es preveia un Plenari llarg, per tots els punts a tractar, però va ser un Plenari exprés i fred. Com a consellera portaveu, vaig respondre i comentar els següents punts:

Presos i preses polítiques, exiliats i exiliades

Un cop més, iniciava l'informe del regidor reivindicant la llibertat dels presos i preses polítiques i el lliure retorn dels exiliats i exiliades, tenint un record especial a les estimades Carme Forcadell i Dolors Bassa, ja que s'esperava la resolució del TS sobre el manteniment del seu tercer grau, malgrat que tot apuntava que tornarien a presó les 24 hores del dia. Avui, divendres, s'ha confirmat la notícia, la injusta notícia.

Tenim clar el que conflicte polític s'ha de resoldre amb una llei d'amnistia i un referèndum d'autodeterminació, no per la via judicial o policial. Cal una amnistia perquè no es tracta només de les persones empresonades avui, sinó de totes les causes que continuen obertes i implica a més de 3.000 persones represaliades per l'Estat espanyol en la causa general contra l'independentisme.

Preus públics

Des del nostre grup ho veiem com una proposta conservadora, i creiem que s'han d'explorar solucions per tal de garantir recursos per a entitats gestores, però també garantir una tarifació el màxim social possible.

MPGM de Gràcia

Després d'haver iniciat la revisió del Pla especial de protecció del patrimoni històric-artístic dels barris tradicionals de la Vila de Gràcia, s'ha iniciat el procés participatiu de Modificació del Pla General Metropolità (MPGM) de Gràcia, per tal de preservar allò que li dóna identitat als barris de Gràcia, a partir de millores urbanístiques i mediambientals, principalment. El nostre grup va participar en les diferents sessions del procés participatiu (sobre mobilitat i sostenibilitat, habitatge i activitat econòmica, i patrimoni i equipaments), de manera que amb ma estesa, treballarem per assolir els objectius.

Nadal solidari amb les persones en situació de vulnerabilitat i amb el comerç de proximitat dels nostres barris

Bones propostes que un any més porten la solidaritat a Gràcia durant la campanya de Nadal, tot i que desitjaríem que Nadal fos durant tot l'any, i més enguany, que la crisi socioeconòmica derivada de la sanitària, ha dut a que més de 36.000 persones fossin ateses pels Serveis Socials de Gràcia des del mes de març. Animem a tots els graciencs i gracienques que puguin a col·laborar amb tots els projectes solidaris, i en especial, fer que cap nen es quedi sense joguina, a banda d'assegurar les necessitats més bàsiques. Recordem que cal un consum responsable i realitzat amb previsió per evitar aglomeracions, i sobretot, que sigui als comerços de proximitat de cadascun dels barris de Gràcia.

Medalles d'honor de la ciutat

Tots els grups vam recordar les Medalles d'Honor de la Ciutat 2020, recollides el dia anterior a la celebració del Ple, i atorgades a Josep Maria Contel, i Salutem-Accions comunitàries, aquesta recollida per Cesca Sancho.

Crisi sanitària, social, econòmica i emocional

Les dades indiquen que les mesures estan funcionant, s'està reduint la incidència de la segona onada de la pandèmia, s'estava aconseguint tombar la corba de contagis, però el virus continua entre nosaltres, i no ens podem permetre que el nostre sistema de salut es col·lapsi. Així, he recordat que no ens podem relaxar i cal respectar les mesures i actuar amb la mateixa corresponsabilitat d'aquestes darreres setmanes per frenar la pandèmia i avançar pel que fa al pla d'obertura. Vaig informar que just l'1 de desembre van començar cribratges massius entre la població, amb una franja prioritària dels 18 als 59 anys, per a detectar aquelles persones asimptomàtiques que poden transmetre el virus. En aquest sentit, vaig informar als veïns i veïnes de La Salut, un dels barris on s'ha prioritzat el cribratge, que poden anar a la sala hipòstila del recinte modernista de Sant Pau fins al 15 de desembre, de 8:30 a 19:30 h per fer-se tests ràpids antigènics per a la contenció de la transmissió comunitària de la Covid-19.

També vaig destacar que fins ara, hem sentit parlar de crisi sanitària, social, econòmica, però cal tenir en compte també la crisi emocional que comporta tots aquests mesos de pandèmia. Venen unes setmanes decisives, just el mateix dia de la celebració del Ple, s'informava de les noves mesures especials per als dies més assenyalats de Nadal. Siguem responsables i fem entre tots i totes unes Festes tan segures com sigui possible, que l'any nou no ens porti una tercera onada!


PROGRAMA D'ACTUACIÓ DEL DISTRICTE DE GRÀCIA (PAD+ GRÀCIA)

Com a consellera portaveu, també vaig fer la intervenció d'aquest punt. El document revisat del PAD inicial, l'anomenat PAD+, es mereixia el nostre vot en contra, per la manca de concreció, territorialització i ambició, de fet, ni tan sols l'índex estava correcte! Rere una primera reunió de negociació amb govern, se'ns va fer arribar una segona versió que recollia algunes de les esmenes més generals comentades, i també es recuperava l'alineament amb els ODS de l'Agenda 2030. No obstant això, el nostre grup creia que tocava treballar i fer propostes concretes, i més, en una situació de crisi sanitària, social i econòmica. No s'han acceptat totes, però estem contents que s'hagi incorporat, per exemple, la cessió de la caserna de la Guàrdia Civil de Travessera de Gràcia, ja que al Districte tenim una gran necessitat de sòl per poder destinar-lo a equipaments públics, habitatge social i espais verds, i això suposa disposar de 4.375 m² al barri del Camp d'en Grassot i Gràcia Nova. Altres propostes acceptades han estat reforçar els programes de detecció i prevenció de la pobresa i l'exclusió social infantil; donar resposta a les necessitats de les persones amb discapacitat o diversitat funcional; o, estudiar la creació d'un nou espai d'imatgeria festiva o modificar l'existent d'acord amb les colles de cultura. A banda, també la renovació de la instal·lació elèctrica del Nou Sardenya i el canvi de gespa d'aquest i del Camp de l'Àliga, tal com recollia l'acord dels pressupostos d'enguany, a proposta nostra. Som conscients que ha estat un any complicat, i tot i tenir el compromís del regidor de fer-ho l'estiu vinent, des del nostre grup serem exigents i en farem el seguiment, igual que l'altra actuació que també es va acordar per aquest any, però que tampoc s'ha complert: la creació del nou parc d'Anna Piferrer. Portem molts mesos ja, insistint en el fet que es construeixi el nou parc per tal que quan s'iniciï la construcció de l'Institut Vallcarca, els veïns i veïnes no es trobin, per una banda, el desmantellament del parc de Comas i Llaberia i, per l'altra, un solar pendent de fer-hi un parc.

Així doncs, el nostre vot ha estat una abstenció, per tant el PAD+ ha quedat aprovat amb els vots a favor de govern i l'abstenció de tota l'oposició.


PRESSUPOST 2021

El conseller Miquel Colomé va constatar que els pressupostos proposats pels dos grups de govern són uns pressupostos expansius que contenen les reclamacions que portem realitzant dels del nostre grup municipal des del mes de març en relació amb l'endeutament, els romanents i les transferències per part de l'Estat. Va destacar que s'està treballant per intentar millorar-los, atès que hi ha encara poca concreció sobre les transferències de l'Estat i com s'aplicaran al pressupost de l'Ajuntament. Hi ha 415 M€ d'inversions que no estan detallats i des del nostre Grup farem el possible per tal que part d'aquestes inversions recaiguin en el nostre Districte. Va recordar també als grups municipals de la dreta que aquests pressupostos es sustenten gràcies a la fiscalitat que es va aprovar amb el nostre vot l'any passat, així que menys demagògia en demanar més despesa quan s'està en contra dels ingressos que rep l'Ajuntament.

El nostre sentit de vot va ser una abstenció, a l'espera de l'acceptació de les propostes del nostre grup pel que fa a l'emergència, resiliència i recuperació de la nostra ciutat.


MODIFICACIÓ DEL PLA ESPECIAL URBANÍSTIC DE PROTECCIÓ DE LA QUALITAT URBANA (CATÀLEG DE PROTECCIÓ ARQUITECTÒNIC, HISTÒRIC I PAISATGÍSTIC DELS ESTABLIMENTS EMBLEMÀTICS DE LA CIUTAT DE BARCELONA)

El nostre conseller Guillem Roma va expressar el vot favorable donat que des del nostre grup sempre hem defensat la conservació del patrimoni arquitectònic, històric i paisatgístic de Gràcia, ja que aquest forma part de la seva identitat.


MODIFICACIÓ PUNTUAL DEL PLA GENERAL METROPOLITÀ PER A LA IMPLANTACIÓ D'EQUIPAMENT AMB ALLOTJAMENT DOTACIONAL A LES FINQUES SITUADES AL C. ENCARNACIÓ, 13-15, 17

En Miquel Colomé va expressar el nostre vot favorable, va destacar que la situació és molt complexa, però s'ha anat reconduint des de l'inici, i ara tenim l'alzina bicentenària protegida i hi haurà la possibilitat de participar en la concreció de l'equipament que es construirà, i també veiem bé que l'allotjament sigui dotacional.


CANVIS DE NOMENCLÀTOR

Els nostres consellers Núria Pi i Guillem Roma van expressar el nostre vot favorable als canvis de denominació del carrer Ramiro de Maeztu pel d'Ana Maria Matute, amb el que aconseguim treure un feixista més dels nostres carrers i guanyar un nom de dona; i del canvi de denominació de la plaça del poble romaní per la plaça del Poble gitano, proposta que vam suggerir i treballar amb l'Associació de Joves Gitanos de Gràcia, per corregir l'errada gramatical de discordança de gènere i dignificar la paraula gitano, que sovint ha estat injustament criminalitzada.


ERC, AMB EL COMERÇ DE PROXIMITAT

La campanya de Nadal serà decisiva per a la continuïtat de molts dels comerços de Gràcia greument afectats per a crisi de la Covid-19, per això la nostra proposició, defensada pel conseller Colomé, anava dirigida a celebrar una jornada de comerç al carrer dins de les properes Festes de Nadal, en tots i cadascun dels barris del Districte de Gràcia. Creiem que cal que es fixi aquesta descentralització per a futures campanyes singulars de comerç. Aquest any, és molt necessari dinamitzar aquest sector fortament castigat per la crisi, i que sigui d'acord amb les associacions de comerciants i amb el pla de contingència que correspongui.

La proposta va ser aprovada per unanimitat.


ERC, PER UN ESPAI PÚBLIC DE PRIORITAT VIANANT

En aquest cas, la consellera Pi va exposar el prec pel qual demanàvem garantir la prioritat del vianant i la reducció de velocitat als 6 carrers (o trams) fixats com a itineraris segurs al Districte: Verdi (entre Travessera de Dalt i Sant Salvador), Carolines (entre Gran de Gràcia i av. Riera de Cassoles), Santa Àgata, Ros de Olano, Taxdirt (entre Pau Alsina i Sardenya) i Beat Almató. Celebrem que aquests carrers hagin esdevingut carrers de prioritat per a vianants, que cal circular a 10 km/h i que està prohibit circular excepte serveis, bicicletes i accessos als aparcaments; tanmateix, cal garantir que així sigui.

El prec va ser acceptat.


ERC, PEL DRET A L'HABITATGE

L'habitatge és un dret, però amb la crisi econòmica i social que se n'ha derivat de la sanitària, es preveu que el problema d'accés s'accentuï i un gran nombre de famílies i col·lectius entrin en situació de vulnerabilitat o vegin agreujada la que ja patien. A més, recordem que les persones tenen dret no només a l'habitatge digne sinó a l'arrelament territorial, especialment en el cas d'infants i joves. És per això que demanem saber quantes persones han estat desnonades al districte de Gràcia d'ençà del final de l'estat d'alarma i quantes han estat reallotjades per part de l'Ajuntament i què té previst fer el districte per a garantir que les persones desnonades no perdin l'arrelament als seus barris i les seves xarxes socials, especialment en els casos que involucren infants i joves.


ERC, PER UNS ENTORNS ESCOLARS MÉS SEGURS

En aquesta ocasió, presentàvem com a seguiment de proposició, la darrera presentada i aprovada el passat mes d'octubre, amb la que demanàvem una taula de treball, de manera immediata, amb la comunitat educativa de l'escola Rius i Taulet, i l'escola bressol Gràcia, així com altres agents implicats, per tal que esdevinguin les properes escoles a pacificar del districte dins el programa Protegim les escoles. Just a l'inici de la setmana es van instal·lar de manera fixa unes baranes al carrer Mare de Déu del Coll, on hi havia unes provisionals des de feia unes setmanes, així i tot, el nostre grup està treballant altres actuacions, com va comentar a govern, per a fer un entorn més segur.


Olga Hiraldo
Consellera Portaveu d'Esquerra Gràcia