Gràcia

Notícia

Acord de pressupost 2021 de Gràcia

  • Can Carol
  • Baró de la Barre amb passeig M de Déu del Coll
  • Passeig M de Déu del Coll
  • Escola Rius i Taulet
  • Estadi CF Europa
  • Plaça de la Vila de Gràcia
  • Olga Hiraldo i Martí

A finals de l’any passat s’aprovaven els pressupostos de ciutat per l’any 2021, acordats entre el Govern municipal i el grup municipal d’Esquerra Republicana. El nostre grup ho tenia clar, era moment de treballar per respondre l’emergència derivada de la covid-19, regenerant l’economia i transformant la realitat actual. És per això que hem tingut un paper clau en la consecució de recursos i millores per a la ciutat, i en concret en fins a 300 milions d’aquests pressupostos.

D’aquest acord, en deriva un fons d’inversió per a projectes de proximitat als districtes d’un total de 30 milions per tal d’augmentar la dotació dels districtes. La distribució dels fons s’ha fet assignant dos milions per districte i els 10 restants amb criteris de població i renda. Així, al Districte de Gràcia comptem amb un fons d’inversió de 2.636.910,20 €.

Els projectes finançats amb aquests fons havien de comptar amb el vistiplau dels tres grups municipals que subscriuen l’acord i han de ser realitzables dins de l’any que cursem, entre altres condicions com ara que no podien generar despesa corrent.

El nostre grup ho tenia clar, calia proposar projectes repartits entre els cinc barris de Gràcia i pensant en temes prioritaris com urbanisme, mobilitat o equipaments. Així, la primera quinzena de febrer es va tancar l’acord que inclou les diferents partides:

1. Mobiliari urbà als barris amb orografia més pronunciada (barris nord). 13.000 €.

2. Pacificació entorns escolars per protegir les escoles de l’excés de trànsit, disminuir la contaminació i guanyar espais de joc (passos elevats, senyalètica vertical i horitzontal, ampliació xamfrans...) de diverses escoles del Districte (entre elles Rius i Taulet, Mare de Déu del Coll, Josep Maria Jujol i Claret). 130.000 €.

3. Instal·lació de pilones en carrers de plataforma única, per evitar aparcaments en zones no permeses i especialment a les cantonades per millorar la seguretat amb una mirada inclusiva. 13.000 €.

4. Bossa per l’eficiència energètica dels equipaments del districte (canvis LED al pavelló Josep Comellas, al Casal de Barri Cardener, a la Seu de Districte, i a la finca i l’aula ambiental del Bosc Turull). 240.000 €.

5. Projecte de reurbanització  de la plaça del Poble Romaní (1298 m2, la part de la plaça en contacte amb el carrer Siracusa, que va de l’edifici residència per a gent gran fins a l’edifici que delimita el pati de l’Escola d’Adults ACIDH). 25.000 €.

6. Estudi per la reforma de la Torre del Rellotge o Campanar de Gràcia. En resposta a les demandes per poder visitar o accedir a la torre del rellotge de manera segura i habilitar el toc manual de la campana.  15.000 €.

7. Reforma Seu Districte Imaginari Festiu. 150.000 €.

8. Projecte d’urbanització del carrer Balcells. 35.000 €.

9. Nova instal·lació elèctrica del camp Nou Sardenya (formava part de l’acord de pressupostos del 2020, però el Govern municipal ens va informar que no tenien una partida pressupostària per a tal efecte, així que s’ha tornat a incloure en l’acord d’enguany). Inclou millorar l’eficiència de l’enllumenat interior i exterior amb LED i també la instal·lació del sistema de regulació i control. 365.000 €.

10. Projecte i execució de les obres per reforma del local de Pau Alsina, 115, del qual s’està treballant la cessió per part de l’estat espanyol, amb la intenció d’ubicar-hi el Rebost Solidari de Gràcia. 60.000 €.

11. Projecte de la plaça Caterina Albert. 40.000 €.

12. Projecte i execució de les obres en l’espai de jocs infantils Joanic, incloent-hi el canvi de jocs accessibles i adaptats a infants amb discapacitat). 350.000 €.

13. Estudi per la pacificació i implementació del carril bici a l’avinguda de Vallcarca. 39.000 €.

14. Projecte i execució de les obres de reurbanització de la plaça Farigola. 400.000 €.

15. Execució de les obres de reurbanització de la cruïlla del Passeig de Mare de Déu del Coll amb Baró de la Barre. 61.000 €.

16. Avantprojecte i executiu dels Tres Turons (conjuntament amb Horta-Guinardó). Inclou la redacció de l’avantprojecte d’urbanització del vial de connexió entre el carrer Repartidor i el Passeig Turull, i l’arranjament de les escales del passeig Turull adjacents a l’Aula Ambiental Turull (reparació de graons i passamans). 50.000€.

17. Projecte i renovació de l’espai de jocs infantil del Parc de la Creueta del Coll amb el canvi de jocs accessibles i adaptats a infants amb discapacitat. Millores del Parc de la Creueta del Coll. 395.000 €.

18. Projecte Reforma Centre Cívic del Coll (estudis previs, el concurs d’arquitectura i la redacció del projecte). 150.000 €.

19. Renovar els ordinadors per l'espai multimèdia del CC del Coll i adquisició d’una fotocopiadora a color. 15.000 €.

20. Obres de millora de la finca de Sansalvador. 40.000 €.

21. Projecte tancament pista Coll. 50.000 €.


Olga Hiraldo i Martí
Consellera portaveu d'Esquerra Republicana de Gràcia