Gràcia

Notícia

Crònica republicana del Consell Plenari de Gràcia del 2 de març de 2021

  • Consellers districte Gràcia
  • No bec
  • PIAD's

Degut a la situació provocada per la Covid-19, tornàvem a tenir la Sala de Plens quasi buida, amb un sol representant de cada grup polític, el Regidor, el President, el Secretari i el tècnic, mentre que la resta dels membres del Consell de Districte i alguns veïns, veïnes i entitats que havien demanat prèviament intervenir en algun punt de l’ordre del dia, hi va participar des de la sala virtual. La ciutadania va poder seguir el ple per streaming, aquesta vegada sense problemes tècnics.
 
MESURA DE GOVERN: FULL DE RUTA DE GRÀCIA PER A LA REACTIVACIÓ ECONÒMICA 2021-2023
El conseller Alberto Lacasta va presentar la mesura de govern que incorpora cinc línies estratègiques: reactivació econòmica des del territori, reactivació del comerç, projectes per dinamitzar l’economia del districte, treball amb qualitat i economia de la ciutat. El full de ruta compta amb un pressupost mínim de 8.461.000 € i les accions concretes al territori que recull s’aniran actualitzant durant aquests tres anys.
 
Les línies estratègiques, els objectius, les accions les podríem compartir però el nostre grup ho té clar, tal com apuntava el conseller Colomé “si no es posen al costat de les persones, no podran reactivar l’economia de Gràcia”. Ens preocupa la governança, cal diàleg amb els agents implicats per recollir les seves demandes i actuar en conseqüència, i no ho veiem, al contrari. Si llegim el primer paràgraf de la introducció, diu literalment: “fomentar l’ocupació amb mesures específiques encaminades a protegir l’ocupació i el treball com a valor essencial, fomentar de manera prioritària el consum local (...), fent d’aquesta crisi una oportunitat per avançar cap a un model més resilient. Barcelona Green Deal”. Correcte, però quina confiança dona quan el govern de Districte fa una campanya de promoció de comerç local amb bosses fabricades a la Xina?
 
INFORME DE MILLORES DELS ENTORNS ESCOLARS
També es va presentar l’informe de Millores dels entorns escolars, amb els projectes Ampliem espais educatius i Protegim les escoles. En aquest sentit, la consellera de govern informava que  s’han autoritzat 7 talls de carrer, s’estan utilitzant 20 espais exteriors, s’ha cedit l’ús de 3 equipaments del districte i s’han fet 5 ampliacions de voreres. Al  2021 es transformaran els entorns de l’Escola Sagarra, l’EBM Galatea, Sant Josep Gràcia i l’Escola Turó del Cargol per incrementar la seguretat i el benestar dels nens i nenes. El nostre grup, està d’acord que cal millorar els entorns escolars per tal de reduir la contaminació acústica i atmosfèrica i augmentar la seguretat, però veiem que les actuacions no són suficients ni es realitza amb prou celeritat i diligència. La consellera Núria Pi feia queixa que “no treballen per les escoles que més ho necessiten” a més de posar de manifest el ViladeGràcia-centrisme evident,  segons el seu informe el 72% de les actuacions són a la Vila de Gràcia i no és aquesta la proporció d’habitants ni d’escoles que té aquest  barri en relació al districte”. Pel que fa al programa Protegim les escoles, l’any passat es va realitzar actuacions a les escoles Univers-Petit Univers i Sagrada Família, és a dir, carrers de “trama Eixample” on és molt fàcil reduir un carril en calçada per guanyar espai per a les famílies. En el 2021, s’inclou les escoles Josep Maria de Sagarra, Galatea, Sant Josep-Teresianes i Turó del Cargol. Sens dubte que a totes les escoles és necessari, però “menystenen els centres educatius on la necessitat de protecció i pacificació és més imperiosa”, com exemple, la consellera Pi apuntava que “Rius i Taulet està literalment al bell mig d’una rotonda, amb tot el trànsit de Plaça Lesseps, Travessera de Dalt, Avinguda Vallcarca, Maignon i Mare de Déu del Coll, i, essent Plaça Lesseps, el punt negre de contaminació del districte. Claret està ubicat en un carrer que talment sembla una autovia, que té una intensitat de trànsit per sobre de qualsevol altre carrer del Camp d’en Grassot”.
 
RESPOSTA A L’INFORME DEL REGIDOR
El regidor va presentar el seu informe fent balanç de l’any del 2020 i de la resposta de la ciutadania i institucions davant la crisi provocada per la pandèmia. Va destacar temes com la posada en marxa dels pressupostos participatius, dotats amb 2.400.000 € i dels que es van presentar un total de 153 projectes, del quals s’han acceptat 58. Curiosament no va comentar l’acord amb el grup municipal d’Esquerra Republicana que ha suposat unes inversions per al Districte de 2.636.910,20€.
 
També va informar del nou projecte del Mercat de l’Abaceria, de la inauguració del centre de salut mental i d’addiccions a Gràcia (que vam poder visitar amb la Consellera Alba Vergès), el nou servei d’orientació psicològica per a adolescents a La Sedeta, les noves ubicacions dels esplais i del rebost solidari, la pacificació a carrers dels entorns del Park Güell, la reurbanització de la Baixada de la Glòria i el Pla de Motos.
 
Covid-19
Destaquem actualment Gràcia és el tercer districte amb la incidència més baixa i la taxa actual és tres vegades inferior a la que tenia durant el pic de la tercera onada, 300 casos per cada 100.000 habitants. Però demanem que els veïns i veïnes no ens relaxem, i apel·lem novament a la responsabilitat col·lectiva per destensionar el sistema sanitari i així anar obtenint aquestes flexibilitzacions en les mesures establertes pel PROCICAT, tant necessàries pels nostres comerços, restauradors, entitats esportives o culturals.
 
Llibertat presos i preses polítiques, repressaliats
El nostre grup recordava novament els presos i preses polítiques, els exiliats i exiliades i totes les persones represaliades. Just el dia del Consell Plenari tornàvem a veure com la fiscalia havia recorregut al Suprem per tombar el tercer grau dels presos i les preses polítiques. D’altra banda, la mateixa fiscalia que, recordem que depèn del gobierno más progresista de la historia, tornava també a carregar contra les institucions catalanes en presentar una querella contra el president del Parlament, Roger Torrent, i els membres de la Mesa pel rebuig a la sentència del procés. A més estàvem a la vigília del judici als membres de la Sindicatura Electoral de l’1-O (Jordi Matas, Tània Verge, Marc Marsal, Josep Pagès i Marta Alsina ) que van acceptar l’encàrrec del Parlament de Catalunya de vetllar per les garanties democràtiques del referèndum. Tornàvem a reivindicar que el conflicte polític s’ha de resoldre amb una llei d’amnistia i un referèndum d’autodeterminació, i no per la via judicial o policial.
 
Aldarulls
Davant els aldarulls produïts en les protestes pel empresonament de Pablo Hasél, defensem la llibertat d’expressió i de manifestació en front a la repressió judicial, a l’hora que rebutgem la violència gratuïta que hem viscut als nostres carrers, als nostres comerços. Entenem el malestar dels joves, per això hem demanat al govern municipal de la ciutat un ple extraordinari per parlar de la situació de la joventut, no per criminalitzar-los com sovint es fa sinó per escoltar-los, acompanyar-los i treballar plegats pel rescat social necessari per fer front a les crisis derivades de la pandèmia del coronavirus. També cal revisar el model policial, hi ha praxis que no es poden permetre.
 
Rebost solidari
Recordàvem al regidor Badia que el Rebost Solidari de Gràcia fa mesos que espera dues subvencions per un import de 32.000 euros (20.000€ de la subvenció ordinària del 2020 i 12.000€ del programa Alimenta) i que tot i que ja les haurien d’haver cobrat encara no tenen data per rebre el pagament. Esperem que es trobi una solució i que no calgui tancar el Rebost Solidari a qui vam felicitar per la tasca ingent que estan realitzant per poder continuar oferint el servei de 4.000 lliuraments d’aliments i productes bàsics al mes.
 
Acord partida pressupostària de Gràcia
En vam destacar la partida pressupostària pel Districte de Gràcia que inclou projectes i inversions d’un total de 2.636.910,20€, repartits entre els cinc barris de Gràcia i pensant en temes prioritaris com urbanisme, mobilitat, biodiversitat o equipaments (per més informació, vés a http://locals.esquerra.cat/gracia/article/106586/acord-de-pressupost-2021-de-gracia).
 
Casos d’assetjament sexual i laboral a Parcs i Jardins
El passat 5 de febrer la premsa informava sobre la sentencia judicial de dos casos d’assetjament sexual que havien tingut lloc a l’empresa pública Parcs i Jardins. El nostre grup, atenent que es va fallar en activar els protocols de prevenció, detecció i actuació davant els casos d’assetjament, va demanar explicacions al govern. En la Comissió de Presidència no es va produir la compareixença perquè el consistori va al·legar incorreccions de forma en la sol·licitud i divendres passat es va demanar a l’alcaldessa depuració de responsabilitats i explicacions per part del regidor responsable, l’Eloi Badia. Ada Colau va que s'havia fallat i que es revisarien els protocols; però la ciutadania encara esperava que el Sr. Badia els hi doni una explicació. Va respondre, però sense assumir cap responsabilitat, com sempre, el govern tot ho fa bé i la responsabilitat és dels altres... Personalment, tinc molt clar que si el Regidor de Transició ecològica de l’Ajuntament de Barcelona hagués estat d’Esquerra Republicana, ja hagués dimitit des del primer moment.
 
MODIFICACIÓ DEL PLA GENERAL METROPOLITÀ PER A LA MILLORA URBANÍSTICA I AMBIENTAL DEL BARRIS DE GRÀCIA
Es va informar de la Modificació del Pla General Metropolità per protegir el patrimoni dels barris de Gràcia i la seva identitat, aconseguir habitatge assequible, fomentar la mobilitat i protegir el verd. El nostre grup es va abstenir perquè és una eina prou complexa com per dedicar-hi més temps a valorar-la en profunditat.
 
MODIFICACIÓ PUNTUAL DEL PLA ESPECIAL D’ESTABLIMENTS DE CONCURRÈNCIA PÚBLICA I ALTRES ACTIVITATS EN L’ÀMBIT DE TRAVESSERA DE DALT
El nostre grup va informar favorablement ja que en el context amb la crisi sanitària i conseqüentment la pràctica desaparició del turisme, cal reactivar el comerç en la zona i garantir que els nous locals tinguin en consideració el veïnat, que contribueixin a fer barri. Vam recordar  també que Travessera de Dalt pateix contaminació acústica, fums de vehicles i alt índex de partícules en suspensió, de manera que també caldria treballar pel benestar de les persones que hi viuen i treballen.
 
PLA ESPECIAL URBANÍSTIC PER A LA REGULACIÓ DELS ESTABLIMENTS D’ALLOTJAMENT TURÍSTIC, ALBERGS DE JOVENTUT, HABITATGES D’ÚS TURÍSTIC, LLARS COMPARTIDES I RESIDÈNCIES COL·LECTIVES DOCENTS D’ALLOTJAMENT TEMPORAL
ERC vol el millor PEUAT per la ciutat, i en serem garantia, tal i com ja vam demostrar en l’aprovació de l’anterior on vam aconseguir introduir nous barris en la zona de decreixement, vam aconseguir que l’Ajuntament posés fins a més de 100 visualitzadors i que es revisessin alguns projectes. Cal actualitzar el PEUAT del 2017 per donar resposta a les sentències i per l’aparició de les llars compartides. A l’espera de poder aprofundir en el pla, i baixar al detall, en vam abstenir de cara a l’aprovació definitiva a la casa gran.
 
PLA ESPECIAL URBANÍSTIC PER A LA REGULACIÓ DELS JOCS D’ATZAR A BARCELONA
Aquest pla neix de la mesura de govern Pla per a la prevenció de l’addicció al joc 2019-2023 i que té com a objectiu fer front als danys associats al joc, tenint en compte les conseqüències socials que té en la població i, especialment, vetllar per a la salut de les persones més joves de la ciutat. A l’espera de poder aprofundir en el pla, i baixar al detall, en vam abstenir de cara a l’aprovació definitiva a la casa gran.
 
DENOMINACIÓ DE MONTSERRAT RIERA MORENO PER AL NOU ESPAI PÚBLIC AL BARRI DE LA SALUT
Vam votar favorablement a la proposta de nomenar Montserrat Riera Moreno al nou espai públic al barri de La Salut i elevar la proposta a la Ponència de Nomenclàtor. Aquest espai adjacent a l’avinguda del Coll del Portell, de fa anys un espai d’aturada i repòs per a les persones que pujaven per l’avinguda, va ser urbanitzat fa uns anys, però no teníem un nom amb el què referir-nos-hi. Celebrem que aquest espai finalment tingui un nom per donar-li referència i que el nom triat per aquest espai sigui el d’una dona que havia treballat en el barri i per al barri, d’una mestra, persona a la que de ben segur tot el barri coneixia en ser la impulsora de l’escola Heidi (actual Turó del Cargol).
 
CONSTITUCIÓ DEL CONSELL D’EQUIPAMENT DEL CASAL DE BARRI DE CAN CAROL
El nostre vot va ser favorable, tot desitjant que ben aviat tinguem també el consell d’equipament de l’antic Consolat de Dinamarca i, d’altra banda, esperant que es convoqui ben aviat el Consell de Can Carol, ja que consells d’altres equipaments encara no han estat convocats en els gairebé dos anys que portem de mandat, ni presencialment ni de manera telemàtica.
 
ERC, PER UN OCI INCLUSIU I OBERT, INCORPORANT LA PERSPECTIVA DE TRASTORNS DE CONDUCTA ALIMENTÀRIA
Amb l’abstenció de BpC i el vot favorable de tots els altres grups, es va aprovar la nostra proposició per demanar que es doni les eines necessàries a l'associacionisme juvenil i a les entitats esportives, culturals i d'educació en el lleure per a poder incorporar la perspectiva de trastorns de conducta alimentària. Volem doncs garantir un dret fonamental com és el lleure, la socialització i el desenvolupament dels interessos de cada persona sense barreres de cap tipus. La proposta surt de la campanya del Jovent de Gràcia junt amb les Joventuts Comunistes d’Horta - Guinardó i Gràcia anomenada No bec, no em molestis!, de conscienciació sobre la pressió social que pateixen moltes persones, i en especial dones joves, per beure alcohol en entorns socials i espais d’oci.
 
ERC, PER MILLORAR LA DIFUSIÓ DELS SERVEIS DEL PIAD
Els Punts d’Informació i Atenció a les Dones (PIAD) són serveis públics, gratuïts, de proximitat i confidencials de l’Ajuntament de Barcelona on s’ofereix informació, assessorament i orientació a les dones en diferents àmbits. També s’ofereixen serveis gratuïts d’atenció psicològica i assessorament jurídic, ja que a cada centre hi treballen una tècnica, una psicòloga i una advocada. Els serveis dels PIAD estan adreçats a les dones majors d’edat i a les noies de 12 a 17 anys que visquin, estudiïn o treballin a Barcelona (no cal estar empadronada).
Però una gran majoria de dones consultades pel nostre grup coincideixen que és un servei encara molt desconegut. De fet, el canal d’entrada per el que accedeixen les dones al PIAD de Gràcia majoritàriament (un 85%) és la pròpia persona o el seu entorn familiar, funcionant sobretot el boca orella. D’altra banda, principalment trobem dones joves i adultes joves i de mitjana edat, entre 26 i 55 anys, que estan immerses en problemàtiques relacionals de conflicte de parella, de sobrecàrrega de cura dels fills i àmbit laboral, però hi accedeixen poques dones d’edats de fora d’aquesta forquilla, i creiem especialment necessari que els serveis del PIAD  arribi a les veïnes joves del districte menors de 26 anys. D’altra banda, els tallers són valorats molt positivament però cal fomentar-ne la participació.
Per això, vam demanar que el govern del districte garanteixi que la informació arriba a totes les veïnes, augmentant la promoció i la difusió dels serveis i tallers que ofereix el PIAD de Gràcia arreu: a les xarxes socials, els equipaments municipals, centres educatius, mercats, comerços, espais de lleure, biblioteques, casals de joves, casals de gent gran, centres d’atenció primària etc. Va ser acceptat.
 
ERC, PER LA MOBILITAT EN L’ENTORN DEL MERCAT DE L’ABACERIA
La reforma del mercat de l’Abaceria ha tornat a posar molts interrogants sobre la mobilitat en l’entorn del mercat. La nova MPGM de Gràcia farà que Travessera de Gràcia i Torrent de l’Olla deixin de ser un carrer de la xarxa viària bàsica per ser una carrer de connexió local; i, aquest hauria de ser el camí per pacificar el tram entre Gran de Gràcia i Bailèn, tal com demana la Unió de botiguers de Travessera de Gràcia. No obstant, la reforma del mercat de l’Abaceria preveu la construcció d’un pàrquing de 50 places. També hem observat darrerament que ja s’han produït talls de trànsit per l’entrada i sortida de camions i maquinària del recinte de l’Abaceria.
Així, vam preguntar quines afectacions o mesures en mobilitat preveu el Districte a l’entorn del Mercat de l’Abaceria durant i després de les obres de reforma del Mercat.
 
ERC, AMB EL COMERÇ DE PROXIMITAT
En el Consell Plenari del passat desembre es va aprovar celebrar una jornada de comerç al carrer per Nadal, en tots i cadascun dels barris del districte de Gràcia. Només ho van fer a Vila de Gràcia i a Camp d’en Grassot i no amb els resultats esperats, ja que ens tornem a trobar que el conseller Lacasta (PSC) no està al costat de la gent. La campanya de Nadal era decisiva per a la continuïtat de molts dels comerços de Gràcia greument afectats per a crisi de la Covid-19, cal dinamitzar aquest sector fortament castigat per la crisi, i que sigui d’acord amb les associacions de comerciants i amb el pla de contingència que correspongui. Encara està a temps de fer-ho en la propera jornada del comerç al carrer.
 
ERC, PEL DIA DE LES DONES
El nostre vot va ser favorable per molts motius, per citar-ne alguns, perquè cal continuar fent evidents les desigualtats de gènere; perquè cal trencar el sostre de vidre, el terra enganxós i eradicar la bretxa salarial; perquè cal apostar per polítiques de conciliació de la vida personal, familiar i laboral; perquè cal continuar reivindicant el dret a decidir sobre el propi cos; o, perquè cal eradicar la violència masclista sigui quina sigui la seva tipologia. Esquerra Republicana ho tenim clar: volem una República catalana feminista, socialment més justa i igualitària, amb dones i homes lliures, i això passa també per una Gràcia feminista.

Olga Hiraldo i Martí
Consellera portaveu d'Esquerra Republicana de Gràcia