Gràcia

Notícia

Oci i alcohol. Una relació no sempre amable

  • No bec
  • Oci i alcohol

Durant els passats mesos, el Jovent Republicà de Gràcia, juntament amb les Joventuts Comunistes d’Horta - Guinardó i Gràcia, hem dut a terme una campanya de conscienciació sobre la pressió social que pateixen moltes persones per beure alcohol en entorns socials i espais d’oci. Volíem entendre més aquestes situacions i poder fer un anàlisi de les nostres pròpies actituds, alhora que hem volgut proposar aquest debat a la societat. Així vam començar la campanya ‘No bec, no em molestis!’.
 
Hem volgut explicar els casos en que persones es poden sentir pressionades per beure alcohol quan, de fet, no ho voldrien fer. Aquests casos són més habituals dels que creiem, i poden ser per malaltia o tractament, o perquè simplement no ho volen. Hem posat el focus en les persones amb trastorns alimentaris. Vam començar la campanya amb una formació sobre conductes produïdes per l’alcohol a càrrec de la psicòloga Magalí Andreu, i on vam debatre en quines condicions es pot produir aquesta pressió i vam compartir experiències personals. Durant aquests darrers mesos, hem omplert els barris de Gràcia de cartells i enganxines de la campanya, per posar el debat sobre la taula.
 
Tal i com està muntada la nostra societat, el model social, polític i econòmic es nodreix de les inseguretats de moltes persones independentment del seu gènere, per sobreviure i perpetrar-se. Considerant aquesta premissa, es podria dir que les persones amb trastorns alimentaris són fets inevitables del model capitalista en el qual vivim actualment. Fruit d'un estigma social sorgeix un trastorn no només mental, com molts volen fer creure, sinó també físic i de dissociació corporal i de l'autoimatge. La normalització constant de certs aspectes de la nostra societat, comportaments i comentaris condueix a una invisibilització de les lluites diàries de les persones afectades, i a una estigmatització que surten fora de norma. Aquesta lectura és, evidentment, una visió simplista de la complexitat de la realitat i una explicació extensa dels trastorns alimentaris demanaria un altre article. Tornant, però, a la invisibilització de la gent que pateix trastorns alimentaris, majoritàriament dones joves, fa que s’oculti aquesta malaltia, i les pot dur a acceptar, sense gaires ganes, a beure alcohol encara que interiorment no ho vulguin.
 
Per això, fem servir aquesta plataforma per a demanar a tothom que faci un exercici d’autoanàlisi, preguntant-se si algun cop ha pressionat més del compte o s’ha sentit pressionada per beure alcohol quan, pel motiu que fos, no en volia beure. El Jovent Republicà de Gràcia i les Joventuts Comunistes de Gràcia i Horta-Guinardó hem volgut posar de relleu i fer palesa aquesta situació que ens envolta però que no veiem. Així mateix, prenem el compromís de dur a les institucions un oci inclusiu, que permeti a tots i totes les joves gaudir sense pressions o invisibilitzar-se.
 
Per tot això, aquest passat dimarts 2 de març vam dur una proposició al Plenari del Districte de Gràcia demanant que es doni les eines necessàries a l'associacionisme juvenil i a les entitats esportives, culturals i d'educació en el lleure per a poder incorporar la perspectiva de trastorns de conducta alimentària. Volem doncs garantir un dret fonamental com és el lleure, la socialització i el desenvolupament dels interessos de cada persona sense barreres de cap tipus.

(Aquest article va ser publicat, en data 19 març 2021, a L'Independent de Gràcia)

Jovent Republicà de Gràcia