Gràcia

Notícia

Dignifiquem el Poble Gitano

  • Façana Seu del Districte
  • Obres remodelació plaça del Poble Romaní
  • Obres remodelació plaça del Poble Romaní
  • Placa en memòria de Gato Pérez
  • Plaça del Poble Romaní

La història i cultura de Gràcia està estretament lligada a la comunitat gitana que hi viu, concretament al barri de La Vila de Gràcia. Tot i que des del 1425 hi ha la presència d'aquest poble a Catalunya, no és fins fa més de 200 anys que arriben les primeres famílies gitanes a Gràcia. Una d'elles, la família Valentí, que s'hi va instal·lar a principis del segle XIX, provinents de Florència, eren comerciants, es dedicaven a la llana, i es van establir amb el bestiar i els cavalls a la Gràcia rural. Ja són moltes generacions de famílies gitanes que han format part de la vida d'aquest barri, aportant-hi personalitat pròpia des del punt de vista cultural, veïnal i associatiu, entre d'altres.

Aquest 8 d'abril ha estat una diada important, ja que enguany se celebrava el 50è aniversari de la primera trobada internacional de rellevància que va acollir diversos representants gitanos del 7 al 12 d'abril del 1971 a Chelsfield, prop de Londres. Va ser en aquest congrés que es va establir l'ús preferent del terme rom, la bandera del poble romaní (la roda vermella sobre un fons verd i blau) i l'himne "Gelem, gelem" ("Vaig caminar, vaig caminar"). Malgrat la pandèmia de la Covid-19, enguany també ha estat una jornada dedicada a la cultura gitana i a la conscienciació dels problemes a què s'enfronta el poble rom, més evidents en plena situació de crisi econòmica i social derivada de la crisi sanitària.

Commemoracions com les d'avui són una bona ocasió per reivindicar els drets del poble gitano i enorgullir-nos per les aportacions que han fet a la nostra història, cultura i llengua. Per recordar que des dels seus orígens han patit persecucions, discriminacions, deportacions, empresonaments, o genocidis com ara durant la Segona Guerra Mundial. Als darrers anys, a Europa l'antigitanisme està creixent, sovint degut als prejudicis i discursos d'odi associats a l'extrema dreta. I en aquest sentit, destacar la tasca de l'Associació de Joves gitanos de Gràcia en la recuperació de la memòria històrica del poble gitano. Cal reparar la dignitat d'un poble que encara pateix discriminació i racisme.

I en aquest sentit, les nostres polítiques també van dirigides a dignificar la dignitat dels nostres veïns i veïnes. Vegem-ne un exemple recent, tot i que ja s'havia treballat en mandats anteriors, com ara la remodelació de la plaça del Poble Romaní, o més ben dit, la plaça del Poble Gitano.
No oblidem que Gràcia és l'única vila al món que té en el seu nomenclàtor una plaça dedicada al Poble Rom (recentment, també a proposta d'Esquerra Republicana, Sabadell recuperarà en el seu nomenclàtor el carrer dels Gitanos). Però, el nom correcte seria plaça del Poble Rrom o Rromanó, no Romaní que seria l'adjectiu en femení. Així que vam acompanyar a l'Associació de Joves Gitanos en el procés de petició de canvi de nom, per corregir aquesta discordança de gènere, i previsiblement a finals d'any, quan acabi les obres de reurbanització iniciades just aquesta setmana, aquesta plaça emblemàtica de la Gràcia gitana (junt amb la plaça del Raspall), s'anomenarà plaça del Poble Gitano.

I precisament a la remodelació de la plaça, també hi ha tingut incidència directa el nostre grup. Fet el projecte executiu per reformar l'espai, ens vam adonar que no es contemplava la remodelació total de la plaça. Al Plenari vam demanar si es tenia prevista la remodelació de la part més propera a la residència pública de Gent Gran i la resposta va ser que no s'havia contemplat. Així, en l'acord de pressupostos a negociar directament el nostre grup amb el govern del Districte, vam incloure una partida per a completar la remodelació. Malauradament, per temps, no es podrà executar aquest any, però sí que hi ha el compromís per a fer el projecte de remodelació de la part que manca durant el 2021. Aquest espai de 1.298 m2 configura la part de la plaça en contacte amb el carrer Siracusa, que va de l'edifici residència per a gent gran fins a l'edifici que delimita el pati de l'Escola d'Adults ACIDH. Esperem, doncs, que ben aviat tinguem una plaça digna del Poble Gitano, digna del barri de La Vila de Gràcia!

Sastipen thaj Mestipen! (Salut i Llibertat!)


Olga Hiraldo i Martí
Consellera portaveu d'Esquerra Republicana de Gràcia