Gràcia

Notícia

Comunicat sobre l'enderroc de Balet i Blay (El Coll, Gràcia)

  • Balet i Blay
  • Enderroc Balet i Blay
  • Enderroc Balet i Blay
  • Enderroc Balet i Blay
  • Enderroc Balet i Blay
  • Enderroc Balet i Blay


Des d'Esquerra Republicana de Gràcia lamentem i condemnem l'enderroc de l’edifici Balet i Blay al barri del Coll.

És un episodi més de la pèrdua de patrimoni històric i cultural dels nostres barris, de la nostra ciutat, producte de la insensibilitat i la mala gestió de Comuns i Socialistes i de la manca d’interès cap a la memòria dels nostres barris, restant valor a l’interès cultural, social i històric i prioritzant únicament el valor arquitectònic d’un edifici.

L’icònic immoble ubicat al passeig de la Mare de Déu del Coll número 40 va ser la seu de la productora i distribuïdora cinematogràfica d’animació Balet y Blay. Aquesta empresa, fundada el 1938 per Ramon Balet i José Maria Blay, és coneguda per ser la que va produir el 1945 la primera pel·lícula d’animació de l’estat espanyol i el primer llargmetratge d’animació en color de tot Europa, anomenada Garbancito de la Mancha o el Cigronet Valent, d’Arturo Moreno.

La productora estava ubicada en el barri del Coll, lloc de referència pel que fa a la il·lustració i el món del còmic, amb la presència d’altres empreses com l’Editorial Bruguera (on ara s’ubica el Centre Cívic que va adoptar el nom de l’antiga editorial, coneixent-se com el Centre Cívi El Coll - La Bruguera), o els Estudis Macian al barri veí de Vallcarca.

Totes aquestes empreses lligades al món de la il·lustració i el còmic, van permetre donar feina a la gran majoria de veïns i veïnes del barri, quan era un “Barri de tinta i paper”, fet que molts considerem el barri del Coll com el bressol de la il·lustració i l’animació.

De fet, formava part del complex de la Torre Marsans, d’inspiració morisca, protegida com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) i on actualment s’ubica l’alberg de la Mare de Déu del Coll, de la Xarxa d'Albergs de la Generalitat. Ja que aquest edifici annex, ubicat just al davant de l’entrada de la Torre Marsans, eren les cavallerisses de principis de segle XX. D’aquí que estigui inclòs en l’entorn B de protecció de Béns culturals d'interès local, però una protecció insuficient per a salvar-lo de l’enderroc.

Per altre banda, recordar que feia temps que el Grup d’Estudis Coll-Vallcarca reivindicava la compra pública de la finca per poder transformar-la en un equipament cultural on podria ubicar-se el Centre d’Interpretació del Còmic i la Il·lustració de Barcelona.

Des del 2019, Esquerra Republicana de Gràcia va presentar diferents precs i propostes recollint la reivindicació de les entitats i veïns i veïnes per a conservar aquest edifici. En tots els casos, van ser rebutjades pel Govern municipal.

Així, el darrer intent es va produït en el Plenari de juliol en la què demanàvem, després que s’observés que ja s’havien començat a fer obres a l’interior de l’edifici, que el Govern municipal arribés a un acord amb la propietat per evitar l’enderroc i que s’adquirís l’edifici, tal com el nostre grup havia proposat, per així poder esdevenir un equipament públic on es pogués allotjar el Centre d’Interpretació del Còmic i la Il·lustració de Barcelona. Tot i així, vam ser l’únic Partit que va votar-hi a favor. Ens vam quedar sols amb l’abstenció dels partits de govern i de la resta d’oposició.

Malauradament, l’enderroc de Balet i Blai no és l’únic cas. Aquestes darreres setmanes s’han produït altres enderrocs d’immobles emblemàtics que donaven testimoni del passat i que el govern municipal no ha tingut cap mena d’interès en preservar-los, com ara, per exemple,  l’illa de les Bugaderes d’Horta Guinardó o Villa Concepció a Nou Barris. És fa palès de nou la insensibilitat del l’actual govern municipal davant la història dels nostres barris, la nostra memòria i la voluntat dels veïns i les veïnes de preservar-la.


Grup Municipal d'Esquerra Republicana
Districte de Gràcia