Gràcia

Notícia

Raül Romeva recorre els barris de Gràcia per conèixer iniciatives de consum i producció sostenibles (ODS12)

Visita Raül Romeva al districte de Gràcia
Visita Raül Romeva al districte de Gràcia


Aquest passat dijous 17 de març, en Raül Romeva, vicesecretari general de prospectiva i Agenda 2030 d'Esquerra Republicana ha passejat pels barris del Coll, Vallcarca i la Vila de Gràcia per conèixer projectes de proximitat i sostenibles que corresponen a l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible 12 (ODS), que fa referència al consum i producció responsable.

A la visita, ens ha acompanyat els regidors d'Esquerra Republicana a l'Ajuntament de Barcelona, Max Zañartu (adscrit a Gràcia) i Elisenda Alamany; el president d'ERC a Gràcia, Pep Creus; i jo mateixa, com a consellera portaveu del grup republicà al districte.

Hem iniciat el recorregut al barri del Coll, per conèixer el projecte 2M Serveis, un taller de confecció de roba i productes d'artesania a partir de materials reciclats. Ens han explicat, per exemple, el projecte Big Blue de disseny i confecció de roba d’esport i escolar amb teixits fabricats a partir del plàstic recuperat dels nostres mars. Una iniciativa que fa possible un benefici ambiental per a tothom i una oportunitat de reutilitzar les deixalles que contaminen el medi marí. D’altra banda, també hem conegut la Mireia que ha iniciat les pràctiques a partir d’una col·laboració amb l’escola Lexia, ja que també treballen la inclusió social i la inserció laboral.

A continuació, passant pels Jardins Maria Baldó, on hem admirat el mural de Núria Toll dins el projecte de Parets amb ànima, del Grup Atra, hem arribat a l’Aula Ambiental del Bosc Turull, un espai de referència en l’educació ambiental, la millora de la biodiversitat i en la promoció de pràctiques comunitàries relacionades amb la sostenibilitat, com ara els horts i el compostatge comunitari i domèstic. En acabar la visita de l’equipament, hem fet una breu aturada al Punt Verd de l’avinguda de Vallcarca on hem pogut veure el punt de compostatge comunitari que va engegar a la tardor del 2020.

Tot seguit, hem visitat l'hort urbà de cultiu hidropònic (que consisteix en no utilitzar la terra com a substrat sinó que a través de l’aigua es porta els nutrients a les plantes) instal·lat en una de les terrasses de l'Espai Jove La Fontana, al barri de la Vila de Gràcia. A Barcelona, hi ha 8 horts en edificis municipals gestionats per 11 entitats i que cuiden 170 persones amb discapacitat. Durant el 2020, es van recollir quasi 4 tones de verdures i hortalisses que es van lliurar a menjadors socials. A Gràcia, l’hort urbà inclusiu és gestionat per les associacions ACIDH i Grup ATRA, i van lliurar la collita al Rebost Solidari de Gràcia. 

Finalment, hem visitat el taller de Mònica Noguero, un espai de disseny i creació de peces de punt exclusives i artesanes, dirigit a dissenyadors, estudiants i marques de moda. Potencia l’ús de materials sostenibles, la revalorització de residus de produccions tèxtils, residu zero i produccions sense mínims. I treballa amb màquines tricotoses recuperades dels anys 70 i 80, que vam poder provar!

Una passejada on es va poder constatar tot el potencial per treballar de manera sostenible basats en el consum responsable, minimitzant l’impacte ambiental i amb valor social afegit.
 

Olga Hiraldo i Martí

Consellera portaveu del Grup Municipal d’ERC al Districte de Gràcia
Secretària general d’ERC Gràcia