Gràcia

Notícia

Montse Benedí parla dels serveis socials

  • Montserrat Benedí
  • Montserrat Benedí


La companya Montse Benedí, regidora del grup municipal d’ERC a l’ajuntament de Barcelona i presidenta del districte de Sant Andreu, ens va visitar el passat 30 de maig. Va ser la primera reunió de casal en dilluns, dia que a partir d’ara serà el de les reunions setmanals de la militància. Acompanyada de l’assessora Anna Salvador, va fer una breu però concisa exposició sobre els serveis socials i els assentaments irregulars a Barcelona. Com a dades significatives, va explicar que aquest darrer any els centres de serveis socials van atendre 97.531 persones, xifra que representa un nou màxim històric en la seva activitat. En total es van fer 269.106 atencions, un 7% d’atencions més que el 2020 i un 45% més de les atencions fetes el 2019. Les ajudes econòmiques gestionades directament pels centres de serveis socials durant l’any 2021 van sumar un total de 41,3 milions d’euros, dels quals 25,8 milions d’euros, més de la meitat del pressupost, es van destinar a ajudes per sufragar l’habitatge (un 7,5% més que el 2020), es van atorgar 9,96 milions d’euros a través del Fons 0-16 per a famílies amb infants a càrrec i els 3,5 milions d’euros restants es van destinar a ajudes d’alimentació. A Gràcia en concret es van atendre 16.726 persones en aquest període, per damunt de districtes com Sarrià-Sant Gervasi i Les Corts.
 
El model de gestió dels serveis socials, va dir, es basa en tres premisses: prevenció, treball comunitari i acompanyament. Per això calen campanyes de comunicació que donin a conèixer els serveis oferts, als quals recorren bàsicament dones, com s’ha dit, i que a més tenen un cert estigma social. Un problema afegit és l’excés de burocràcia, que treu temps a l’atenció efectiva. La Montse es va mostrar a favor d’una finestreta única per atendre les sol·licituds i a l’obertura dels serveis socials també a les tardes, tot i que això comportaria un increment de despesa.
 
Pel que fa als assentaments irregulars, que es poden trobar tant a locals i habitatges com a solars i naus industrials, va destacar que l’Ajuntament té un pla que inclou la inspecció per part dels bombers i un seguiment dels menors que hi viuen. El nombre d’aquests assentaments varia constantment, i el 2021 se’n van comptabilitzar 389 a Barcelona. Pel que fa a Gràcia, fins novembre de l’any passat n’hi havia uns 16-17 en locals i 5-6 en solars. Els ocupants d’aquests espais de nacionalitat extracomunitària s’enfronten a dos problemes greus derivats de la llei d’estrangeria: les dificultats per trobar una feina digna i estable i la possibilitat de ser repatriats.
 
No és el cas dels ocupants del solar del carrer Jaén, 8-10, que son de nacionalitat romanesa. Aquest assentament ha estat notícia no fa gaire per una plaga de rates que va esverar els veïns. Precisament, la Montse Benedí i l’Anna Salvador, junt amb la consellera portaveu d’ERC al districte de Gràcia, Olga Hiraldo, van celebrar una reunió amb alguns veïns davant mateix de l’assentament abans de la xerrada al casal. Es va constatar que la recent desratització ha estat efectiva i que l’amenaça dels rosegadors ha minvat considerablement. Al solar hi viuen entre sis i vuit persones, entre elles almenys un menor. El propietari, que no és cap fons voltor com s’havia especulat, sinó un particular que viu a Singapur, està a l’espera de la sentència per la demanda que va interposar per ocupació il·legal. La Montse va explicar als veïns que els serveis socials estan seguint el cas de prop perquè, en cas que la sentència sigui favorable al propietari i s’hagi de procedir al desallotjament, aquest es faci en les millors condicions possibles per als afectats.
 
Jaume Martínez
Secretaria Adjunta a Comunicació