Gràcia

Notícia

Sobre el desallotjament del Banc Expropiat de la Vila de Gràcia

Alba Metge · Consellera-Portaveu d’ERC al Districte de Gràcia

Quan la Regidora del moment, Maite Fandos, va decidir pagar el lloguer del Banc Expropiat per a estalviar-se un desallotjament en any d’eleccions municipals, va comprar temps. I el temps va passar la pilota a la teulada de BeC.

L’acció de CiU va ser molt equivocada: ni el consistori ha de pagar lloguers injustificadament i sense encomanar-se a res ni a ningú, i menys encara quan el col·lectiu a qui li paga el lloguer hi està en contra per una qüestió tant legítima com la seva ideologia.

D’altra banda, BeC s’ha quedat curta ja que, encara que compartim l’anul·lació d’aquest pagament, calia actuar d’alguna manera més proactiva davant el futur i previsible desallotjament, amb el que això pot comportar. Així doncs, cal parlar no només amb el col·lectiu okupa, sinó també amb la propietat i explorar totes les vies possibles, entenent que l’administració, l’Ajuntament, el Districte, són qui gestiona l’espai i els recursos públics des de la responsabilitat que això comporta.

Així mateix, davant d’una sentència judicial, l’actuació dels Mossos d’Esquadra és inevitable. El col·lectiu del Banc Expropiat va resistir-se al desallotjament com és lògic (mantenint les seves idees) i es va manifestar amb fermesa però pacíficament durant tot el dia. A última hora hi va haver un enfrontament directe entre els Mossos i els manifestants, cosa que va desembocar en alguns aldarulls, afectant a mobiliari urbà, i a alguns privats, però sobretot, a algunes persones (tant mossos com manifestants). Tot plegat un llastimós final per a unes protestes que havien generat molt suport i empatia entre el veïnat, i que el perden cada vegada que es crema un contenidor.

Lamentablement de 1.500 manifestants potser només 100 o 200 entren en l’enfrontament violent, però mentre els col·lectius del moviment no es desmarquin d’aquests violents, ho paguen tots i perden recolzament popular.

Finalment, està clar que el tema no té fàcil desllorigador, ja que el sistema busca una sortida a un moviment que lluita directament contra aquest, així que és complex arribar a una entesa. Però entenent que totes les parts tenen un objectiu final similar, que és el de procurar pel benestar del veïnat, caldrà generositat, feina i molta comunicació per aconseguir que, cadascú des del seu lloc, pugui continuar lluitant pels seus ideals.

 

Alba Metge

Consellera-Portaveu d’ERC al Districte de Gràcia