Santa Coloma de Gramenet

Els anys del canvi

“A vegades els processos històrics s’acceleren, i tot allò que hauria de passar en molts anys es produeix en uns pocs”. Aquesta és una idea que en Joan Tardà ha repetit molts cops per referir-se al procés que vam viure en el període previ al 2017 i més concretament durant la tardor d’aquell mateix any. Aquesta reflexió no només la podem relacionar amb el procés polític d’emancipació nacional que vam viure. De fet, d'ençà de la crisi econòmica del 2008, el món que coneixem està immers en una espiral de canvis, canvis que albiren importants amenaces, però també canvis que ens ofereixen oportunitats per tal de transformar la nostra vida i aconseguir un món millor que el què tenim a hores d’ara. Els reptes que se’ns presenten al davant són igualment enormes. La crisi climàtica i totes les seves derivades: pandèmia, guerra a Ucraïna, sequeres… accelera el pas. Els últims informes del IPCC, el grup de científics del canvi climàtic de l’ONU, alerten que només ens queden tres anys per començar a reduir les emissions globals. Tres anys també han passat, des de les eleccions on Esquerra Republicana va tornar a tenir representació a la nostra ciutat. Tres anys des del 2019, tres anys on el món que coneixíem ja no existeix, on tot el que coneixíem ja ha canviat. És un bon moment per tant, per aturar-nos, reflexionar i explicar tot  allò sobre el que hem estat treballant des de la nostra arribada a l’ajuntament.   La feina que ens va dur a l’ajuntament pivotava sobre tres eixos molt marcats, Educació, justícia social i medi ambient. Coneixedors de l'enorme feina que realitzen els ajuntaments , aquests eren per nosaltres els eixos prioritaris sobre els quals havíem de posar les nostres energies.  La nostra ciutat, ja abans del 2019, necessitava una profunda transformació en molts aspectes relacionats amb el medi. Tot un grapat de problemes que s’han vingut arrossegat des del desordenat i caòtic creixement dels anys 60.

L’esport femení i la necessitat de crear una Taula d’Entitats esportives.

Fa pocs dies el president de la Generalitat, Pere Aragonès anunciava l’increment dels ajuts a l’esport femení multiplicant per QUATRE la dotació pressupostària de fa dos anys. I és que aquesta legislatura és la de l’esport femení propiciant així un salt qualitatiu i quantitatiu de suport a l’esport català especialment al femení.  Una inversió que té per objectiu augmentar la visibilitat de les dones esportistes, generar referents i eliminar les desigualtats que, avui dia, encara són molt visibles. Quan parlem d’igualtat d’oportunitats, hem d’incloure l’esport femení per tal que les esportistes puguin competir en el mateix nivell i en igualtat de condicions que els masculins. Dit això, cal obrir un meló controvertit però necessari. Em refereixo a l’anàlisi i debat sobre les instal·lacions esportives de la ciutat que utilitzen les esportistes, amb quines condicions i quins horaris. Podríem posar exemples, però el debat no s’ha d’iniciar a partir d’aquest article sinó en el si d’una Taula d’Entitats Esportives de Santa Coloma on siguin representades les entitats, les persones que ostentin el càrrec de portaveu dels grups municipals i la regidoria d’Esports de l’Ajuntament.  Des d’ERC, creiem urgent la creació d’aquesta Taula, que pugui encarregar i dissenyar una Pla de Gènere esportiu on es tingui en consideració la distribució de gènere a les instal·lacions i la seva adaptació, el repartiment dels horaris, creació de circuits de seguretat i el foment d’altres tipologies esportives, entre altres. En definitiva, més transparència en la utilització dels espais i un impuls a l’esport colomenc femení. Cal que els mitjans de comunicació locals, que tenen també una responsabilitat social,  ajudin a crear més referents colomenques en l'àmbit esportiu i a fer més visibles les competicions femenines de la ciutat perquè serveixin de mirall per a les nostres filles.  Avui aquest camí és més curt que fa uns anys, però encara tenim camí per recórrer.

Recollida de Brossa al Riu Besòs per ajudar amb la lluita Ecològica

El passat 2 d’abril un grup de militants del Jovent Republicà Gramenet i el Jovent Republicà de Sant Adrià del Besòs van realitzar un acte de neteja del riu de la ciutat per continuar amb la reivindicació d’ajuda al medi ambient. A més, van col·laborar en l’acció alguns militants d’Esquerra Republicana Gramenet. Els participants de l’activitat expliquen que van recollir un total de quatre bosses industrials grans en molt pocs metres de terreny. El que més es van trobar van ser tovalloletes, plàstic i moltes llaunes. El que els hi va sorprendre va ser  trobar una porta d’una nevera i una cadira. L’objectiu d’aquesta jornada de neteja del riu és poder col·laborar a mantenir neta les zones de lleure de la nostra ciutat, en aquest cas l’espai verd més característic de la zona. El Jovent defensem la cura i el respecte cap a la natura del nostre entorn,  ja que ens pertany a totes i tots. Volem garantir un futur per les noves generacions on el medi ambient sigui una de les grans reivindicacions i l’ecologisme sigui tractat com és necessari.  Continuem amb la cura de la nostra terra tot el que calgui per a formar i conscienciar a la gent del nostre voltant de la importància de la cura i la neteja de l’espai on convivim i del qual gaudim. El Jovent Republicà aposta per un futur on les zones verdes estiguin ben tractades i cuidades. Som jovent transformador i sobretot som jovent ecologista on la nostra terra és la nostra prioritat. Paula Montes Militant del jovent Gramenet @paulaamoontes

De les lluites veïnals del s.XX a les lluites compartides del s.XXI

Fa pocs dies llegia al blog de l’activista social Chema Corral un article molt interessant del qual recomano la seva lectura. Aprofitant el 50è aniversari de la inauguració del CAP del carrer major, explica com la força dels moviments socials i partits polítics, llavors clandestins, forçaren a les autoritats del moment a cercar una solució a la manca de serveis assistencials i sanitaris arran de l'incendi que es va produir a l’anterior CAP situat al Carrer Ferran. Fa pocs dies, hem conegut la notícia que finalment s’ha desencallat l’acord signat entre l’Ajuntament de Santa Coloma i l’anterior conseller Chakir El Homrani (ERC) per a la concertació de 30 places públiques de centre de dia del Lluís Hernández, i que l’actual consellera de JxC era reticent de portar-lo a terme. El passat mes de febrer en el diari El Mirall vaig publicar un article dirigit a la consellera de Drets Socials en què li demanava el compliment dels acords signats. Han estat mesos de treball conjunt entre les entitats socials pressionant des del carrer i dels polítics mobilitzant-nos als despatxos de Govern. En el cas que em pertoca explicar, és la feina feta pels tres regidors d’ERC i de la nostra diputada al Parlament de Catalunya Ana Balsera, posant tota la carn a la graella per al compliment de l’acord. La feina de despatxos a la qual faig referència, és feina de formiga que treballa de forma silenciosa i coordinada. Tanmateix, una mica ingrata  perquè és difícil detallar quan encara no hi ha res tancat i perquè qualsevol filtració podria portar a un desenllaç poc exitós. Això sí, quan s’aconsegueix quelcom, tothom corre a posar-se unes medalles que no li corresponen en exclusiva, perquè les medalles són compartides. Reconèixer la feina de tothom és important, tant per les entitats socials com per a les persones que formen part dels partits polítics, tan importants com els primers. I aquests són i han de ser les lluites compartides del S.

Cap a una Gramenet més lliure

El dia 26 d’abril es commemora el dia la visibilitat lèsbica, data amb la qual es reclama la necessitat de continuar lluitant per aconseguir la igualtat de drets i oportunitats de les dones lesbianes, especialment en l’espai públic. El col·lectiu va començar a reivindicar aquesta data l'any 2008 amb la voluntat d’erradicar els estereotips culturals que l’envolten. Moltes d’aquestes dones no volen donar a conèixer la seva orientació sexual per por a rebre represàlies o a ser discriminades. No oblidem que les dones lesbianes pateixen una doble discriminació: per la seva identitat de gènere i per la seva orientació sexual. En el marc d’aquesta jornada, Entenem LGTBI va celebrar el passat 30 d’abril el Santako LEStival. Es va mostrar la importància de visibilitzar les dones lesbianes per crear referents positius, especialment en l'àmbit cultural. A l’acte de dissabte vam poder gaudir de la música de Laura Lázaro, que ens va presentar les seves noves cançons, i que ens va tocar l’ànima amb les lletres i la música que sortia de l’escenari directament cap al cor del públic. Podeu trobar la seva música a les xarxes socials com a: @lauralazaromusic També vam poder escoltar la música de Socaixina que ens va tocar la fibra amb la seva veu trencada i les seves lletres reivindicatives i que també posa sobre la taula l’amor i les relacions. Podeu trobar-la a les xarxes socials com a @Socaixina o amb el projecte de @cancionesdenadie. Per últim, vam tenir l’ocasió de xalar amb el show d’Improderadas que ens van fer riure de nosaltres mateixes i de la societat que ens envolta des de veus femenines que són tan necessàries en el món de l’humor i que, per sort, comencen a petar-ho a les sales de teatre i a apoderar-se dels espais que fins fa poc temps havien estat reservats per l’humor fet per i per a homes. També podeu trobar-les com a @Improderadas. Volem agrair l’organització d’aquest acte imprescindible a ENTENEM LGTBI i volem aprofitar per destacar que aquesta entitat va realitzar, només l'any 2021, més de 100 activitats, deixant de banda les atencions personalitzades que són anònimes.

Comunicat d'Esquerra Republicana de Gramenet en referència a l'incendi en un habitatge al Carrer Sant Joaquim

Arran dels fets ocorreguts aquesta matinada al carrer Sant Joaquim de Santa Coloma de Gramenet on s’ha produït un incendi que ha causat tres víctimes mortals, un ferit de gravetat i diversos ferits lleus, volem traslladar el nostre condol als amics i familiars de les víctimes i tot el suport als ferits i les persones del seu voltant. Els regidors del Grup Municipal d’ERC a Santa Coloma s’han traslladat a primera hora d’aquest matí al lloc dels fets per conèixer de primera mà les afectacions a l’habitatge i parlar amb alguns dels veïns afectats.  Segons el comunicat oficial de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet sembla que l’edifici no ha patit danys estructurals. S’ha posat a disposició dels veïns i veïnes de l’immoble i les víctimes afectades tots els recursos necessaris per pal·liar les conseqüències de l’incendi. Volem agrair la tasca dels equips d’emergència: Bombers de la Generalitat, Mossos d'Esquadra, Policia Local i Servei d'Emergències Mèdiques. Cordialment Santa Coloma de Gramenet, 04 de maig de 2022.

Fons Next Generation: una oportunitat per transformar la ciutat

En tota crisi sorgeixen noves oportunitats o, si més no, aprenentatges que ens fan replantejar la manera com entenem el món, com entenem Santa Coloma de Gramenet. No hi ha cap mena de dubte que una d'aquestes oportunitats arran de la pandèmia ha estat replantejar la mobilitat de les nostres ciutats. La pandèmia ha accelerat aquest procés i ha fet encara més evident la necessitat de canviar el model de mobilitat. La convocatòria dels Fons Next Generation fan possible accelerar projectes que hem defensat des del grup municipal d'Esquerra Republicana com l'impuls de zones de baixes emissions, l'ampliació dels barris per a vianants al voltant de la plaça mediterrània i els barris del riu sud i riu nord o la millora dels entorns escolars, fent-los espais més amables per a joves, infants i famílies. Volem una Santa Coloma de Gramenet verda, sostenible i connectada. I els projectes i actuacions presentats a aquesta primera convocatòria van en aquesta línia. Els objectius d’aquests són promoure els canvis cap a models de mobilitat més sostenibles a l'entorn urbà, apostar per la descarbonització, millorar la qualitat de l'aire, especialment en espais sensibles com escoles i promoure l'accessibilitat al transport públic amb la instal·lació de noves parades. Millorar la vida dels colomencs i colomenques pensant en una ciutat més habitable, la ciutat que volem i ens mereixem. Santa Coloma no pot deixar escapar aquesta oportunitat que ens ofereixen els fons europeus NextGeneration per a impulsar la transformació i acostar-nos una mica més cap al model de ciutat sostenible, Esquerra Republicana continuarem treballant per fer que les coses passin. Sam Núñez i Amela Regidor d'Esquerra Republicana

Moció sobre espionatge massiu realitzat a polítics, activistes, periodistes i advocats relacionats amb el procés democràtic d'autodeterminació de Catalunya

El mitjà nord-americà The New Yorker ha publicat una investigació elaborada per Citizen Lab, el laboratori canadenc que estudia els controls d'informació que afecten la seguretat d'internet i que amenacen els drets humans. En aquest informe es recull que almenys 65 persones vinculades a l'independentisme català han patit infeccions amb el programa espia conegut com a Pegasus, un programari elaborat per l'empresa israeliana NSO que només és venut a estats. L'ús il·legal, antidemocràtic i sistemàtic del programari Pegasus ha estat dirigit contra polítics del moviment independentista, activistes pels drets humans, periodistes i advocats. És evident que l'ús d'aquest programari continua emmarcat en la causa general contra l'independentisme català, iniciada el 2017 per contrarestar un moviment pacífic, cívic i democràtic. Aquesta situació ha de preocupar al conjunt de totes les forces democràtiques per l'evident vulneració de drets, especialment per garantir l'expressió democràtica i evitar l'abús autoritari, il·legal i il·legítim contra qualsevol dissidència política. Totes les idees democràtiques han de poder-se defensar amb llibertat, sense que els drets civils i polítics de les persones que ho fan siguin violats per raons ideològiques. Aquest cas d'espionatge polític, conegut com a Catalangate, suposa una flagrant vulneració dels drets fonamentals, tant individuals com col·lectius, que va en contra dels valors democràtics i de llibertat, civils i polítics que ha de representar i preservar la Unió Europea. Per tots aquests motius els grups municipals d’Esquerra Republicana i d’En Comú Podem proposem al ple de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet l’adopció dels següents acords: Primer.- Condemnar l'espionatge polític que suposa una flagrant vulneració de drets humans fonamentals reconeguts, tant en l'àmbit intern com internacional, com són el dret a la intimitat o el secret de les comunicacions. Segon.- Manifestar el suport i tota la solidaritat a les, almenys, 65 persones que fins el dia d'avui han patit aquest espionatge polític a través del #CatalanGate Tercer.

Recreació virtual del nou espai per a vianants. Foto: Ajuntament

Millorem els entorns escolars

Com sempre diem a Esquerra Gramenet l'educació és l'eina de canvi més important que tenim al nostre abast per transformar la societat. És per això que insistim en la millora de l'educació a la nostra ciutat per dotar de més oportunitats educatives i de millora del nivell sociocultural i econòmic dels nostres infants. En aquesta insistència per millorar en tots els aspectes aquest àmbit, al mes d'octubre del 2020, el grup municipal d'Esquerra Republicana a Santa Coloma de Gramenet vam presentar una moció per a la millora dels entorns escolars. (Descarrega moció en PDF) Creiem que els entorns escolars s'han d'entendre com a punt de trobada i de relació social i urbana. La flexibilitat d'usos dels entorns propicien la vitalitat urbana als carrers de la ciutat. Els nostres carrers són i han de continuar sent, no només el suport tradicional per als desplaçaments sinó també el lloc per excel·lència del joc dels infants, la trobada del veïnat, el passeig, el descans, l'intercanvi econòmic, l'esport, la cultura, la manifestació, etc. especialment els entorns escolars. Volem remarcar la necessitat de transformacions de caràcter transversal destinades a millorar l'habitabilitat de l'espai públic, assegurant la sostenibilitat del model de mobilitat, equilibrant la seguretat amb els múltiples usos socials dels espais i incrementant el verd urbà i la biodiversitat. És un deure del consistori local millorar la gestió dels usos dels carrers i altres espais públics als entorns de les escoles. Proposàvem a la moció que es fessin transformacions físiques flexibles amb poc pressupost i en alguns casos reversibles prioritzant els canvis funcionals sobre els canvis físics (Urbanisme tàctic). Així doncs, la nostra proposta englobava, entre altres coses, actuacions urgents de transformació des de l'urbanisme tàctic com els següents: eixamplament de voreres, millorar la seguretat de cruïlles, etc. Disminuir l'espai destinat als vehicles suprimint carrils de circulació o places d'aparcament als entorns escolars.